Od czego zacząć z zespołem [...]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Re: Od czego zacząć z zespołem [...]
No nie wiem, mi Princess zupełnie nie siedzi
Zresztą Accept średnio lubię i w żadnym razie nie nazwałbym go definiującym metal.
Też nie jestem największym fanem Accept na świecie, ale akurat riff otwierający Princess Of The Dawn to dla mnie jeden z najlepszych riffów w historii metalu. Podobnie Balls To The Walls. Akurat jeśli chodzi o hity to jest to mega zespół.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Accept to nie jest wybitny zespół, ale według mnie dobrze pokazuje, o co chodzi w tej muzyce.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Definiowanie gatunku kwadratowym Accept bez Maidenowych harmonii uważam za strzał kulą w płot.
Ja myślę, że tego gatunku mimo wszystko nie da się zdefiniować jedną kapelą.
Było na tyle kapel, które tych harmonii nie miały, że nie uznaję ich za podstawową wartość w metalu. Zresztą Accept też często sięga po podobne rozwiązania, po prostu nie są kropka w kropkę takie same, jak u Maiden. Accept nie jest bardzo zróżnicowany, ale kwadratowym bym go nie nazwał. Na pewno nie stare płyty, bo nowsze to rzeczywiście produkcja masowa. Ale nawet one dobrze pokazują, o co chodzi w tej muzyce. Każda z tych paru ostatnich płytek trzyma co najmniej dobry poziom i nie miałbym wyrzutów sumienia, gdybym odpowiedział na pytanie "Czym jest metal" wskazując na Blood Of The Nations.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Jeśli chodzi o "nowożytny" heavy metal i próbę jego definicji przez jedną płytę to na pewno można wybrać gorzej "Blood Of The Nations". Mówimy tu oczywiście o heavy metal bez thrashowych czy innych naleciałości.
Od której płyty zacząć słuchać Manilla Road?
Posłuchać Zdana
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
A ja powiem tak: Anthems To The Welkin At Dusk->In The Nightside Eclipse->EPka s/t + EPka As The Shadows Rise->IX Equilibrium->Prometheus->EPka Wrath Of The Tyrant
Anthems To The Welkin At Dusk to jedna z nielicznych płyt, które mogę nazwać idealnymi. Wybitne kompozycje napisane z rozmachem, ale nietrudne w odbiorze, jednocześnie osadzone w zdecydowanie blackowych kimatach. Debiut jest zdecydowanie znakomitym albumem i ważnym wydawnictwem, ale przy całej mojej sympatii do Cesarza, jest też zwyczajnie monotonny, te utwory niezbyt różnią się od siebie. EPka pod tytułem Emperor to świetny materiał z dobrą produkcją, As The Shadows Rise to tylko 3 numery, również bdb i z dobrą produkcją, IX Equilibrium lubię najmniej, ale to wciąż dobra płyta, po prostu w nieco innym stylu. Prometheus to mój drugi ulubiony krążek, nieoczywiste i ambitne granie. W zasadzie to już bardziej solowy Ihsahn, niż Emperor, ale absolutnie warto przesłuchać. Wrath Of The Tyrant to naprawdę fajny materiał, ale produkcja leży. Większość numerów z tego krążka znajdziesz na innych wydawnictwach.
Anthems To The Welkin At Dusk to jedna z nielicznych płyt, które mogę nazwać idealnymi. Wybitne kompozycje napisane z rozmachem, ale nietrudne w odbiorze, jednocześnie osadzone w zdecydowanie blackowych kimatach. Debiut jest zdecydowanie znakomitym albumem i ważnym wydawnictwem, ale przy całej mojej sympatii do Cesarza, jest też zwyczajnie monotonny, te utwory niezbyt różnią się od siebie. EPka pod tytułem Emperor to świetny materiał z dobrą produkcją, As The Shadows Rise to tylko 3 numery, również bdb i z dobrą produkcją, IX Equilibrium lubię najmniej, ale to wciąż dobra płyta, po prostu w nieco innym stylu. Prometheus to mój drugi ulubiony krążek, nieoczywiste i ambitne granie. W zasadzie to już bardziej solowy Ihsahn, niż Emperor, ale absolutnie warto przesłuchać. Wrath Of The Tyrant to naprawdę fajny materiał, ale produkcja leży. Większość numerów z tego krążka znajdziesz na innych wydawnictwach.
-
Deleted User 2259
Dzięki Panowie. Muszę się w tym połapać 
Jeśli już musisz to ja polecam płyty Enthrone Darkness Triumphant i Spiritual Black Dimensions.
Nie znam całej dyskografii ale te dwie dawno temu mi podeszły
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Wybiórczo znam ale od czego zacząć z Tankard ?
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Najlepiej od "Zombie Attack" i "Chemical Invasion".