NWOTHM
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: NWOTHM
Szczerze? Ma to wielki sens w przypadku tego kanału.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Ano. Ten kanał to praktycznie najlepsza rzecz jeśli chodzi o poznawanie nowych płyt z klasycznego metalu.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Prawda, wiele dobrych rzeczy już tam jest i mam nadzieję, że jeszcze więcej dodanych przed nami.
Cóż - sytuacja wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. NWOTHM nie wytraca impetu a kapel i płyt jest więcej niż człowiek jest w stanie przerobić. Dla fanów tradycyjnego grania (heavy, US power, speed etc.) raj w sumie.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

A ja nie uważam żeby to sie dało przekuc w biznes. Gość wrzuca dużo muzyki, ale to czy ona się przebije zależy już od samych zespolow. W jaki sposób chlop mialby sprawic, że jakas wrzutke przesłucha 10000 więcej osób?
Zależy jak do tego podejść. Jeśli kliki w jego wrzutki przekładają się w jakikolwiek sensowny sposób na sprzedaż to powinno dać się jednak to spieniężyć. Inna rzecz czy na tyle, żeby z tego żyć. W to wątpię.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Tyle, że jego kanał bazuje na tym że wrzuca wszystko, a potem ludzie decyduja. Jak przymknie dostep do kanału to straci. Nie widzę za wielkiej opcji do monetyzacji.
Doczytałem u niego na fb, że chce tez sie zajmować PR i social mediami zespołów. W tym układzie rzeczywiscie może sie z tego utrzymać, zwłaszcza ze gosc chyba jest z Meksyku, a kase dostawałby w euro lub usd. Kokosów nie zarobi, ale moze zyc na solidnym poziomie ze swojej pasji - powodzenia.
Doczytałem u niego na fb, że chce tez sie zajmować PR i social mediami zespołów. W tym układzie rzeczywiscie może sie z tego utrzymać, zwłaszcza ze gosc chyba jest z Meksyku, a kase dostawałby w euro lub usd. Kokosów nie zarobi, ale moze zyc na solidnym poziomie ze swojej pasji - powodzenia.
Takie i było moje myślenie. Kanał będzie dalej dostępny za darmo tylko będzie jednym z narzędzi których chłop będzie używał do promocji zespołów. Jestem pewien, że ma dobre kontakty z wytwórniami i samymi zespołami i myślę, że z tego żyć by się dało. Jeśli dodatkowo zajmie się promocją koncertów (kiedy te powrócą) to też może pomóc.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Małe odkrycie poczyniłem, jest nim austriacki Roadwolf.
Dżudasi z Kupczykiem albo Vincem Neilem, ten kierunek. 
"Unchain the Wolf" (nostalgiczny klip o życiu, za jakim tęsknimy, trochę podkręcony elementami baśniowymi)
www.youtube.com/watch?v=1GoaiVl06vU
"Unchain the Wolf" (album)
www.youtube.com/watch?v=s3l9T7PO73Y
"Unchain the Wolf" (nostalgiczny klip o życiu, za jakim tęsknimy, trochę podkręcony elementami baśniowymi)
www.youtube.com/watch?v=1GoaiVl06vU
"Unchain the Wolf" (album)
www.youtube.com/watch?v=s3l9T7PO73Y
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Najnowszej płycie Eternal Champion (którą Zdan zrecenzował na Łodefazie) dałbym 8/10. Ok. 40 minut solidnego epickiego heavy z fajnymi melodiami, chórkami i dobrze odmierzoną porcją patosu. Niektórzy narzekają na wokal, a mnie on odpowiada, tak jak wokal Heriego z Týr, który to band mógłby skowerować cały ten album i mało kto by się zorientował, że to nie ich muza. 
O! To jest faktycznie dobre skojarzenie - wokalista EC faktycznie przypomina typa z Tyr w jakimś tam sensie. EC moim zdaniem to jednak bardziej dosadna muza niż Tyr ale wokalizy miejscami podobne.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Raz po raz porcje pyszności wjeżdżają na kanał NWOTHM Full Albums, np. tydzień temu "Breaking Out" kolumbijskiej kapelki Snowblind, właśnie przesłuchałem, bardzo dobre.
Od jakiegoś czasu mam zasubskrybowany ten kanał i co jakiś czas słucham sobie nowych wrzutów (które są prawie codziennie!) i czasami coś bardziej przykuje uwagę, ale nie żebym jakoś specjalnie do czegoś wracał z tych nowych rzeczy. Ale dzisiaj chyba nadszedł ten dzień, kiedy album zagości w mojej playliście na dłużej.
Najpierw napiszę minus - wokal - jest to zarzut, który mam do jakiś 90% zespołów pojawiających się na tym kanale. Sprawdza się zasada, że jak wielkiego zaplecza muzycznego byś nie miał, to bez dobrego wokalu kariery nie zrobisz. Mimo wszystko, w poniższym wypadku jest tak dobrze, że ja osobiście jestem w stanie przeboleć tenże wokal. Obstawiam, że wielu osobom on absolutnie nie będzie przeszkadzał.
Przechodząc do meritum:
ADS - Son of Mayhem
Kolumbia
https://youtu.be/s8cWyaeC5O4
Zespół istnieje od 2013 r., jest to ich pierwszy LP.
Na plus jak dla mnie wszystkie instrumenty. Widać tutaj duuuuuużą inspirację Maidenami, ale jest szybciej i jeszcze bardziej upakowane solóweczkami. Najwięcej inspiracji maidenowej widać u jednego z gitarzystów, który dosyć zgrabnie kopiuje wczesnego Murray'a . Miejscami solówki czy riffy są baaardzo podobne do niektórych, dobrze nam znanych zagrań. Jedni być może uznają to właśnie za minus, brak własnej inwencji itd. Nie wiem na ile członkowie tego zespołu robią to świadomie i jest to swego rodzaju ukłon w stronę Iron Maiden czy bezrefleksyjnie zagrali to, co im w duszy gra. W każdym razie absolutnie nie jest to kalka, widać tutaj szukanie jakiegoś własnego stylu i moim zdaniem to jest bardzo fajne. W końcu najbardziej lubimy dźwięki, które już znamy, więc pewnie stąd moje brudne serduszko bardzo się ucieszyło w trakcie słuchania tego albumu, niemniej szczerze polecam i życzę zespołowi, aby na samych inspiracjach się nie skończyło.
Najpierw napiszę minus - wokal - jest to zarzut, który mam do jakiś 90% zespołów pojawiających się na tym kanale. Sprawdza się zasada, że jak wielkiego zaplecza muzycznego byś nie miał, to bez dobrego wokalu kariery nie zrobisz. Mimo wszystko, w poniższym wypadku jest tak dobrze, że ja osobiście jestem w stanie przeboleć tenże wokal. Obstawiam, że wielu osobom on absolutnie nie będzie przeszkadzał.
Przechodząc do meritum:
ADS - Son of Mayhem
Kolumbia
Na plus jak dla mnie wszystkie instrumenty. Widać tutaj duuuuuużą inspirację Maidenami, ale jest szybciej i jeszcze bardziej upakowane solóweczkami. Najwięcej inspiracji maidenowej widać u jednego z gitarzystów, który dosyć zgrabnie kopiuje wczesnego Murray'a . Miejscami solówki czy riffy są baaardzo podobne do niektórych, dobrze nam znanych zagrań. Jedni być może uznają to właśnie za minus, brak własnej inwencji itd. Nie wiem na ile członkowie tego zespołu robią to świadomie i jest to swego rodzaju ukłon w stronę Iron Maiden czy bezrefleksyjnie zagrali to, co im w duszy gra. W każdym razie absolutnie nie jest to kalka, widać tutaj szukanie jakiegoś własnego stylu i moim zdaniem to jest bardzo fajne. W końcu najbardziej lubimy dźwięki, które już znamy, więc pewnie stąd moje brudne serduszko bardzo się ucieszyło w trakcie słuchania tego albumu, niemniej szczerze polecam i życzę zespołowi, aby na samych inspiracjach się nie skończyło.
- Metalophil
- -#Moonchild

Nie da się słuchać przez ten wokal...Siwy pisze: ↑wt mar 09, 2021 4:40 pm Od jakiegoś czasu mam zasubskrybowany ten kanał i co jakiś czas słucham sobie nowych wrzutów (które są prawie codziennie!) i czasami coś bardziej przykuje uwagę, ale nie żebym jakoś specjalnie do czegoś wracał z tych nowych rzeczy. Ale dzisiaj chyba nadszedł ten dzień, kiedy album zagości w mojej playliście na dłużej.
Przechodząc do meritum:
ADS - Son of Mayhem
Kolumbia
Wokal dość męczący i momentami irytujący. Muzyka spoko. Sprawdzam czy da się przywyknąć do wokalu.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
ha, wkręciłem się w ten kanał, teraz wrzucam coś mniej świeżego, czyli już pięcioletnie nagranie:
https://youtu.be/ekx87lp8px8
Widzę tu dużo nawiązań do w zasadzie wszystkich wielkich z pogranicza hard rocka/heavy metalu, od Deep Purple, przez Kiss, Black Sabbath, Motorhead, Maidenów, Metallice itd.
Ale słucha się tego bardzo dobrze, szczególnie od Hounds of Rock, czyli czwartego numeru, który uwierzyłbym, że jest wyjęty z dyskografii Deep Purple. No i wokal jest bardzo poprawny
https://youtu.be/ekx87lp8px8
Widzę tu dużo nawiązań do w zasadzie wszystkich wielkich z pogranicza hard rocka/heavy metalu, od Deep Purple, przez Kiss, Black Sabbath, Motorhead, Maidenów, Metallice itd.
Ale słucha się tego bardzo dobrze, szczególnie od Hounds of Rock, czyli czwartego numeru, który uwierzyłbym, że jest wyjęty z dyskografii Deep Purple. No i wokal jest bardzo poprawny
Witchunter sporo też inspiruję się ogólnie klimatem NWOBHM - Angel Witch, Tank, Diamond Head etc. To też tam słychać bardzo.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Przepychota nowość od Enforcera, ze świetną riffowo-solówkową pracą gitar:
www.youtube.com/watch?v=CW1wURBA_eg
www.youtube.com/watch?v=CW1wURBA_eg
Mam nadzieję, że proszę od ostatniego.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen