Helloween

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 5490

Re: Helloween

Post autor: Deleted User 5490 »

gumbyy pisze: pt kwie 02, 2021 5:36 pm
Pierre Dolinski pisze: pt kwie 02, 2021 5:00 pm No właśnie. Jakim cudem?
Były odsłuchy dla prasy ;)
Pierre Dolinski pisze: pt kwie 02, 2021 4:30 pm Też skuszę się na tego singla. Dużą płytę wezmę pewnie w tej limitowanej 2CD i normalnej wersji. Zresztą jestem maniakiem Kiske i Hansena. Keeperów to mam po kilka wydań. :D
Ja wezmę normalną, na 2 CD dwa numery więcej, pewno odpady ;)
Ja wezmę też tą 2CD, bo bardzo ładnie wydana.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Pewnie odsłucham ten nowy Helloween - jak każdy. Czy kupię? Może ;)
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

sajki pisze: pt kwie 02, 2021 7:07 pm
barsiarz pisze: pt kwie 02, 2021 6:19 pm No to zacytuję siebie, skoro już trafiłem w odpowiednie miejsce ;-)
barsiarz pisze: pt kwie 02, 2021 5:08 pm No więc tak - posłuchałem Skyfall w normalnej jakości i cóż... Jeżeli tak brzmi najlepszy moment płyty to strach ją w czerwcu odpalać. I trochę szkoda, że "1/7 Helloween" mimo niezadowolenia z nagranego materiału, zdecydowała się to firmować.

Sorry, ale to jest medley.

Na odtrutkę leci King for 1000 Years - po stokroć lepsze.
O, a kto jest niezadowolony i skąd to info?
Koleżanka @RedHot pisała o tym tu albo w koncertowym temacie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

RedHot pisze: czw mar 25, 2021 5:46 pm Widać że każdy z 7 członków miał inną wizję jak by to miało wyglądać i całość się nie trzyma kupy, mimo że są highlighty. Wyszedł miks wszystkiego co zostało nagrane w ciągu ostatnich 30 lat i to nie tylko moja opinia, ale także jednej siódmej Helloween.
Nie ma słowa o niezadowoleniu, tylko o tym, że to miks wszystkiego...
www.MetalSide.pl
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Ok, może źle zinterpretowałem tę wypowiedź (a może wyczytałem coś między wierszami).
Przed ostatnim refrenem jest takie cięcie, że potęguje to efekt "całości, która się kupy nie trzyma". Może w długiej wersji to brzmi lepiej, nie wiem.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Mnie się nie podoba. Dam jeszcze szansę, ale po pierwszym odsłuchu raczej jestem na nie. Rzeczywiście brzmi jak zlepek. Pierwsza część jeszcze spoko, ale druga już mi nie podeszła. Ale teledysk fajny :)
Night Mistress Fan Club Łódź
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

To jeszcze dodając od siebie - nowej jakości spodziewać się nie należy. To nie jest "Brave New World", jeśli chodzi o jakieś nowe odkrycie kart dla zespołu. Mamy do czynienia z miksem wszystkiego, co już na płytach Helloween słyszeliśmy. Bliżej temu do ostatnich dokonań niż takich Keeperów, więc jeżeli ktoś oczekuje powrotu do przeszłości, to może się rozczarować. Podobnie rozczaruje się ten, kto chciałby czegoś zupełnie nowego :). Bezpieczny album, można powiedzieć. Ale źle nie jest. Dwa znakomite kawałki - pierwszy i ostatni (Skyfall). Jeszcze ze 3 bardzo dobre i reszta, która trzyma po prostu kompetentny poziom. Ta reszta raczej nie wejdzie do koncertowych klasyków, ale tu gdzieś jest fajny riff, tam jakaś inna ciekawa zagrywka czy sołówka itd., więc coś się z tego wykroi. Największym plusem jest dla mnie Kiske - brzmi świetnie i rasowo. Ten głos dodaje trochę magii jakiej oczekiwałem po materiale. Nie są to wokale brawurowe, ale koleżka nie ma 18 lat i w sumie chyba czegoś takiego byśmy już też nie potrzebowali. Są za to zaaranżowane ze smakiem, jest w nim jakaś głębia, zwłaszcza, jak zdarzy mu się zejść niżej w rejestrze. Deris też naprawdę spoko. W ogóle, strona wokalna jest chyba najmocniejszym punktem tej płyty. Wiele z tych partii słucha się po prostu przyjemnie i czuć, że wyszło to dobrze. Mam wrażenie, że miks jest prowadzony właśnie pod wokale, bo jakoś nie zostało mi w głowie np. brzmienie gitar czy instrumentarium w ogóle. Zapamiętałem, że dużo kawałków jest śpiewanych na wielogłosy. Hansena jest niestety najmniej, wychwyciłem tylko dwa momenty, gdzie ma swoje wyraźne partie (znowu, pierwszy i ostatni utwór) i może gdzieś tam jeszcze w chórkach się pojawia. Produkcja jest lepsza niż na ostatnich płytach, nie brzmi to tak płasko. Wada - niewiele kawałków jest zapamiętywanych po pierwszym przesłuchaniu. Z wyjątkiem wokali, brakuje jakichś przykuwających uwagę motywów. Rzetelny album, ale bez hiciorów na miarę, We Burn, Power, Where The Rain Grows, Sole Survivor, The Chance czy nie wspominając tych z pierwszych albumów. Tyle pierwszych wrażeń.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Zasmuciłeś mnie, choć nie wiem czy mamy podobny gust. Najbardziej boli mnie fragment:
"Bliżej temu do ostatnich dokonań niż takich Keeperów, więc jeżeli ktoś oczekuje powrotu do przeszłości, to może się rozczarować."

bo raz, że ostatnie płyty mi się nie podobają, dwa, że był idealny moment na jakąś zmianę lub powrót do grania a'la Keepery. Szkoda zmarnowanej szansy, choć nie wydaję wyroku przed przesłuchaniem całej płyty. chciałem się tylko zapytać- jak z podziałem wokali Kiske/Deris? Jest któregoś wyraźnie więcej czy raczej po połowie?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Ja tam powrotu do Keeperów się nie spodziewałem i nie spodziewam. Jak będzie na poziomie "Time", "Better", "Dark", czy "Empire" to spoko. Może być "best of" i pasuje. Po prostu nie mam oczekiwań, że to będzie wiekopomna płyta. Bez przesady ;)

Po jednym odsłuchu jak numery nie zostają w głowie, to też nie tragedia... bo często pamięta się głupkowaty refren, czy inny badziew. Dobry materiał odkrywa się z każdym odsłuchem.
www.MetalSide.pl
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Podkreślę, co chyba oczywiste - powyższe wrażenia są osobiste i subiektywne :) Z tą bliskością ostatnich dokonań dopowiem tylko, że miałem na myśli ogólną strukturę części kompozycji czy klimat. Ale jest to chyba lepsza muzyka, bo raz, że lepiej brzmi (nawet sporo lepiej), dwa, mimo wszystko, jest ciekawsza. Przyznam szczerze, mi się nie podoba żadna płyta Helloween po Rabbit Don't Come Easy. Żadnej też nie pamiętam, choć każdej słuchałem przynajmniej kilka razy. Nowa zrobiła lepsze wrażenie. Ale Keeper 3 (albo 4 ;)) to to nie jest. Ale to dobrze, bo przecież takie BNW to też nie jest ani nie miało być Powerslave 2 czy 7th Son 2. Myślę, że postawa prof. Gumbyy'ego jest tu najzdrowsza. Może nie jest to poziom "Time" czy "Better" (jednak nie jest), ale za to z wokalami Kiske, które robią naprawdę dobrą robotę. Myślę, że przydałby się im jakiś producent z zewnątrz, ktoś o mocnym charakterze, kto by ich trochę powyciągał za uszy i zrobił z tego coś naprawdę ekstra. No, ale nie zdecydowali się na to, może dla swojego komfortu, więc jest co jest. Przyzwoity i kompetentny album. Jednak, jak ogólnie opinia publiczna zacznie mlaskać i rozpisywać się "ohh, ahh" to chyba mocno się zastanowię nad sensem życia ;).
Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2021 9:49 pm przez IgorW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Pozytywne zaskoczenie ten singiel
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Też racja @gumbyy. I ja też nie oczekiwałem Keeperów bo tego się nie da powtórzyć. Ba, uważałem że nie powinni nagrywać płyty, aczkolwiek covid mocno zmienił sytuację.
Dobrze, że jest nowa muza. I oczywiście płytę kupię, przesłucham nie raz, nie dwa, tak samo jak dam jeszcze wiele szans Skyfall.
Natomiast pierwsze moje wrażenie dwa tygodnie temu i dzisiaj było takie samo - medley. No nic nie poradzę ;-)
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

gumbyy pisze: pt kwie 02, 2021 9:36 pm "Empire"
?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

of the Undead?

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Ciekawe czy będzie jakiś numer ala najlepszy Helloween czyli "Walls of Jericho" ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

No dobra, to i ja przesłuchałem. Uważam, że nie jest źle. Wokale wyszły bardzo dobrze, wszystkich. Fajnie było usłyszeć wokale Kaia. Muzycznie też spoko. Kilka fajnych fragmentów na bębnach, podobnie z gitar. Może rzeczywiście brzmi to trochę nieuporządkowanie i słychać znajome motywy/rozwiązania ze starszych płyt H czy GR, ale cóż nawet Maideni z siebie zapożyczają ;) Wciąż czekam na album (chociaż podobnie jak @barsiarz uważałem, że nie powinni nic nagrywać a pozostać przy graniu trasy United).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: pt kwie 02, 2021 9:57 pmof the Undead?
Dokładnie.
barsiarz pisze: pt kwie 02, 2021 9:49 pm Też racja @gumbyy. I ja też nie oczekiwałem Keeperów bo tego się nie da powtórzyć. Ba, uważałem że nie powinni nagrywać płyty, aczkolwiek covid mocno zmienił sytuację.
Dobrze, że jest nowa muza. I oczywiście płytę kupię, przesłucham nie raz, nie dwa, tak samo jak dam jeszcze wiele szans Skyfall.
Natomiast pierwsze moje wrażenie dwa tygodnie temu i dzisiaj było takie samo - medley. No nic nie poradzę ;-)
A mi nie przeszkadza, że będzie nowa płyta. Będzie średnia, to pokurzy się na półce obok "Gambling with the Devil", "7 Sinners", czy "Straight Out of Hell". Będzie fajna, to posłucham od czasu do czasu :) Kloca (jak "Rabbit", czy "God-Given") się nie spodziewam, więc kupię w ciemno.
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie no, od tych wymienionych to chyba jednak będzie lepsza... wnioskuję po Skyfall. Ale też kupuję w ciemno.

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Niestety, ja już w zasadzie w ciemno nie kupuję, bo doszedłem do banalnego wniosku- po co ma "stać na półce i się kurzyć"?
pz
-#Administrator
-#Administrator

U mnie zostało kilka rzeczy, które kupuję w ciemno: Maiden, Turbo i będzie też to Helloween (tych kilku poprzednich nie mam).

ODPOWIEDZ