Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Premiera 03/09/2021

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Co wiemy na dziś?

Post autor: Budziol »

Dokladnie dosc JP, zapraszam fanow ww na forum JP.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Budziol. Masz jakieś problemy ze zrozumieniem pojęcia o wolności słowa? Mogę Ci wytłumaczyć o co chodzi. Akurat po Tobie takich tekstów się nie spodziewałem. 8)

Co Ci przeszkadza, że ktoś tu woli ostatnie wypieki Judasów od ostatnich wypieków Maiden?
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Budziol pisze: ndz lip 11, 2021 9:37 pm Dokladnie dosc JP, zapraszam fanow ww na forum JP.
1. Forum JP nie istnieje od lat.
2. Przecież cała ta dyskusja wciąż dotyczyła ostatnich płyt Maiden. Ludzie się obudzili, zaczęli wracać na forum i rozmawiać, a Ty wyganiasz ich na inne forum. Jaki w tym sens? Bo urażają uczucia maidenowskie? :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Pretekstem do tego było stwierdzenie, że żaden zespół w kategorii wagowej Maidenów nie może się z nimi równać. Podałem najoczywistszy przykład, czyli Priest. Mogę podać kilka innych, ale czy to coś zmieni? Nie, dla niektórych co Maiden nie nagra będzie najlepsze. Oczywiście nikomu nie odbieram tego, że te ostatnie płyty Maidenów mogą mu się podobać. Nie rozumiem tego, ale dopuszczam do świadomości. Mało tego, Maideni dla mnie zawsze pozostaną nr 1, nie ważne ile by szajsu nagrali. Przykro mi po prostu, że od 2006 roku mogliby nic nie wypuszczać i nie czułbym się uboższy o cokolwiek. A lubię bądź bardzo lubię nawet nagrania z lat 90.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Nie rozumiem tych porównań, wszak Judas Priest to kompletnie inny typ grania - taki "ciężko-czaderski" i oparty na riffach, podczas gdy Maiden, najprościej rzecz ujmując, melodyjny i oparty na harmoniach. Nie wiem jak to do końca ubrać słowami (nie jestem wszak specem od opisywania muzyki, ani teorii), ale no inny zupełnie, chociaż oczywiście oba bandy wrzucone są do jednej szufladki "heavy metal". Żeby to bardziej unaocznić: jak można porównywać np. "Painkillera" z "Somewhere in Time"??? To jak porównywać piwo z winem. Jeden woli to, a drugi to. Dla mnie zarówno "Firepower" jest spoko, jak i "TBOS". A inna sprawa, że większość z tego forum, w tym ja, zapewne jest już zblazowana przesłuchaniem tysięcy płyt przez co najmniej 20 lat i mało co jest na nas w stanie zrobić wrażenie powalające na glebę. To nie te czasy, kiedy człowiek w wieku 13 lat podniecał się tappingiem Murraya na VHS "Maiden England", jakby samego Boga oglądał :D
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Pierre Dolinski pisze: ndz lip 11, 2021 9:43 pm Budziol. Masz jakieś problemy ze zrozumieniem pojęcia o wolności słowa? Mogę Ci wytłumaczyć o co chodzi. Akurat po Tobie takich tekstów się nie spodziewałem. 8)

Co Ci przeszkadza, że ktoś tu woli ostatnie wypieki Judasów od ostatnich wypieków Maiden?
Nie mam żadnego problemu. Dla mnie ktos moze nawet sluchac Martyniuka i wielbić. Ma sie ta dyskujsa po prostu nijak do tematu. A absolutnie zgadzam sie z Metalophilem. Nigdy nie rozumialem porównań JP do IM to kompetnie inne granie. IM uwielbiam, JP i piszczenia Halforda nie trawie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Budziol pisze: ndz lip 11, 2021 10:55 pm
Pierre Dolinski pisze: ndz lip 11, 2021 9:43 pm Budziol. Masz jakieś problemy ze zrozumieniem pojęcia o wolności słowa? Mogę Ci wytłumaczyć o co chodzi. Akurat po Tobie takich tekstów się nie spodziewałem. 8)

Nie mam żadnego problemu. Dla mnie ktos moze nawet sluchac Martyniuka i wielbić. Ma sie ta dyskujsa po prostu nijak do tematu. A absolutnie zgadzam sie z Metalophilem. Nigdy nie rozumialem porównań JP do IM to kompetnie inne granie. IM uwielbiam, JP i piszczenia Halforda nie trawie.
Uwielbiam IM i bardzo lubię JP. Nie da się ukryć, że ci drudzy w ostatnich latach są w lepszej formie.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No ale nie wiem, dyskusja o nowej płycie z odniesieniami do poprzednich krążków zespołu brzmi chyba dość naturalnie, nie? xD Tym bardziej, że na realne konkrety trzeba poczekać do 15.07.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Schizoid pisze: ndz lip 11, 2021 11:13 pm No ale nie wiem, dyskusja o nowej płycie z odniesieniami do poprzednich krążków zespołu brzmi chyba dość naturalnie, nie? xD Tym bardziej, że na realne konkrety trzeba poczekać do 15.07.
W ramach tego samego zespołu oczywiście tak. Ale porównywanie albumu X jednego zespołu z albumem Y innego, w dodatku grającego w całkiem innym stylu, to już trochę "błąd metodologiczny" moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sam nigdy nie byłem zwolennikiem zestawiania tych dwóch kapel, ale prawda jest taka, że obie grają (rzecz jasna na swój sposób) podobną muzykę i mogą pochwalić się zbliżonym stażem oraz pozycją, więc trudno tego uniknąć. Btw, to była odpowiedź na post Budziola, według którego tamta wymiana zdań nie dotyczyła nowego Iron Maiden.

Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Sądzę, że gdzie jak gdzie, ale na forum muzycznym można porównywać wszystko ze wszystkim - jeśli jest tego jakiś sens. Tak się składa, że w obrębie metalu w moim prywatnym rankingu za całokształt Maiden i Priest zajmują odpowiednio dwa pierwsze miejsca. Cięższe rzeczy są trochę niżej, chociaż strasznie lubię np. Cannibal Corpse, Immolation czy Deathspell Omega. Pamiętajmy, że porównanie nie jest utożsamieniem.
Firepower to świetna płyta, ale nie da się tego powiedzieć o Redeemer... Nostradamus też nie miał dobrej prasy, ale np. ja lubię, bo doceniam próbę wyjścia poza konwencję. A kompozycyjnie wcale nie jest źle.
Gdzie jest więcej heavy metalu - na Firepower czy TBOS? Nie da się tego obiektywnie zmierzyć, ale powiem tak: czystego, klasycznego hm jest pewnie więcej na ostatniej płycie JP, heavy metalu wychodzącego poza konwencję jest jednak więcej na TBOS. Co jest ważniejsze? Jak kto woli. Tak jak Judasów kocham za wierność konwencji na prawie wszystkich płytach (z wyjątkiem Nostradamusa i może trochę Turbo - ale obie płyty i tak dla mnie są znakomite. No dobra, niektóre z pierwszych płyt to też nie taki typowy heavy metal, ale to zrozumiałe - metal się dopiero rodził), tak Maiden uwielbiam za to całe ajronowanie, które dla wielu jest niestrawne czy wręcz niesmaczne. Ja natomiast je uwielbiam. Z pewnością w jakimś stopniu poszerza konwencję.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Przecież Priest w ciągu ostatnich 30 lat nagrali jedną bardzo dobrą płytę i cały worek przeciętnych, to że Firepower było lepiej przyjęte niż TBOS (chociaż ja wolę TBOS) nic nie znaczy.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Maideni w ciągu ostatnich 21 lat wydali tylko jedną bardzo dobrą płytę. Tak się możemy przerzucać.
Już abstrahując od tego, że Angel to dla mnie bdb płyta.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Ja kocham oba zespoły, ale jednak IM bardziej i jeżeli chodzi o ostatnie płyty jednych i drugich, to przy pełnym braku obiektywności, jednak zawsze bardziej mi podchodziły te mejdenowe.
Częstotliwość odsłuchu dla jednych i drugich być może jest podobna, ale JP słucham tylko pojedynczych wałków i nie pamiętam kiedy przesłuchałem całą płytę z okresu po reunion mimo, że Angel jest na pewno dobry a Nostradamus inny, to Redeemer i Firepower już są dla mnie nudne.
Zakładam, że ktoś może tu napisać zupełnie odwrotnie i że dla niego ostatnie płyty IM są nudne i słucha tylko pojedynczych wałków, a jeszcze ktoś inny stwierdzi, że jedni i drudzy są już nudni.
Moim zdaniem to, że jedni i drudzy grają swoje jest dobre i na tym etapie kariery wiadomo, że płyty są nagrywane dla fanów, żeby mieli coś nowego mimo, że nie jest to nic odkrywczego, rewolucyjnego czy w jakiś tam sposób genialnego.

A wracając do tego okresu oczekiwania i spekulacji, mimo braku większych emocji i oczekiwań, to jednak zawiodę się, jeżeli w czwartek okaże się, że to nie jest nowy album tylko uj wie co, nawet jeżeli będzie to nagranie jakiegoś mini koncertu z wałkami nigdy nie granymi na żywo...

Jeszcze przyszło mi do głowy, że mogli zrobić coś na kształt "Lulu" Lou Reeda i Metallicy :B
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

W sumie niewiele wnosi do tematu ;)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

sajki pisze: pn lip 12, 2021 3:19 pm Maideni w ciągu ostatnich 21 lat wydali tylko jedną bardzo dobrą płytę. Tak się możemy przerzucać.
Już abstrahując od tego, że Angel to dla mnie bdb płyta.
Właśnie po tym poście uznałem że nie warto z tobą dalej pisać.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No pewnie, w końcu aż wyrażam swoje zdanie.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Oj, misiaczki, nie zaglądam na Sanktuarium już od jakiegoś (można by z tęsknotą wspomnieć, że "kiedyś to było" ;)), ale widzę, że poziom dyskusji i kultury tu równo spada w dół. Jakim słabakiem trzeba być, aby wdawać się w gównoburze z serii "ja mam rację, że zespół X jest lepszy od Y!" i "a właśnie, że nie, bo Y jest lepszy od X!!111" . Skoro w temacie tak ekscytującym
jak rzekoma nowa płyta IM potraficie skakać sobie do oczu jak jakieś skretyniałe przekupki, to można was pożałować. Serdecznie pozdrawiam tych, którzy potrafią skwitować te dyskusję wyważonym głosem rozsądku, jak Gumbyy i jeszcze kilka osób (you know who you are) albo po prostu olać. I serdeczne dzięki dla reszty, za przypomnienie dlaczego niegdyś najlepsze polskie forum o muzyce metalowej i okolicach to dziś totalny paździerz.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

sajki pisze: wt lip 13, 2021 7:17 am No pewnie, w końcu aż wyrażam swoje zdanie.
Spoko. Ja uważam odwrotnie. I zwyczajnie nie chce mi się pisać z osobą która od lat jest przekonana o swojej racji.
Nie, nie jaram się wszystkim co wychodzi spod znaku IM.
ODPOWIEDZ