The Writing on the Wall - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
7
13%
9
7
13%
8
11
21%
7
9
17%
6
6
11%
5
4
8%
4
3
6%
3
1
2%
2
3
6%
1
2
4%
0
0
Brak głosów

Liczba głosów: 53

Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Re: 15.07.2021 premiera nowego singla: The Writing on the Wall

Post autor: Pawlo84 »

blackmailer pisze: ndz lip 18, 2021 2:46 pm
Pawlo84 pisze: ndz lip 18, 2021 12:48 pm
MaidenFan pisze: ndz lip 18, 2021 12:26 pm Mnie się osobiście podoba, chociaż sam utwór jest dziwnym wyborem, mało singlowy.
Stawiam, że został wybrany tylko dlatego, że Dickinson koniecznie chciał video do TWOTW - tak wynika z wypowiedzi na oficjalnej.
W sumie masz rację. Na singiel lepszy byłby jakiś niedługi rocker.
Maideni w 2021 mieliby wydać niedługi rocker?
Mam nadzieję, że tak. Tobie i sobie tego życzę.
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Kawałek mocno niestandardowy jak na Maidrn, tu chyba zgodzą się wszyscy. Mam jednak przeczucie (i nadzieję), że ten styl „filmowy” tego kawałka idealnie wpasuje się w tematykę albumu - są jakieś plotki, że będzie to album koncepcyjny. Jeśli tak, to może okazać się że WOTW będzie bardziej docenione. Jako singiel sam w sobie wydaje mi się w porządku, bez szału. Solo Adriana jest za to absolutnym majstersztykiem.

Śmieszą mnie tutaj opinie co poniektórych opluwających WOTW i wychwalajacych SoL, gdzie dobrze wszyscy pamiętamy jak odebrany był ten kawałek - to nie to, IM nie nadają się już na krótkie rockery, Bruce pieje, jeszcze ten cowbell wieśniacki. Dzisiaj jakimś cudem jest to singiel na miare Wicker Mana czy Breega.

Tak jak już również było tu wspomniane, z zasady single IM nigdy nie są reprezentacją albumu, ale sam fakt że na singiel wybrali tak nie-Maidenowy kawałek jest mega ciekawą zapowiedzią albumu i już nie mogę się go doczekać.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Roberrcik pisze: ndz lip 18, 2021 10:57 pm
Śmieszą mnie tutaj opinie co poniektórych opluwających WOTW i wychwalajacych SoL, gdzie dobrze wszyscy pamiętamy jak odebrany był ten kawałek - to nie to, IM nie nadają się już na krótkie rockery, Bruce pieje, jeszcze ten cowbell wieśniacki. Dzisiaj jakimś cudem jest to singiel na miare Wicker Mana czy Breega.

Nie wiem, co Cię śmieszy. Pamiętam premierę (a w sumie wyciek) SOL i od razu mówiłem, że to dobry kawałek. Zresztą pewnie dałoby się nawet znaleźć moje posty z sierpnia 2015 i jestem pewien, że były utrzymane w pozytywnym tonie. Nie wiem też, skąd nagle ta teza o uwielbieniu dla tej kompozycji, skoro masa osób już napisała, że pierwszy singiel jest zawsze słaby i SOL nie było dla nich wyjątkiem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

SOL było cienkie,El Dorado jeszcze gorsze, może dlatego podoba mi się TWOTW, bo ich nie przypomina?
Awatar użytkownika
Marcioch
-#Invader
-#Invader

Post autor: Marcioch »

Ja chce tylko Aleksandra Wielkiego Live na miłość boską :lol: :lol: :lol:
The X Factor jest niedocenianym dziełem, change my mind
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

A te okładkie to wiadomo o której opublikujo?
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Stawiałbym na popołudnie albo i wieczór. Wczorajsza pojawiła się około godziny 15 naszego czasu.
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

Codziennie pojawiał się singiel na spotify i zmieniona okładka o godzinie 15 naszego czasu :)
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

Marcioch pisze: pn lip 19, 2021 8:26 am Ja chce tylko Aleksandra Wielkiego Live na miłość boską :lol: :lol: :lol:
ee tam, dosyć przereklamowany utwór :lol:
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

blackmailer pisze: ndz lip 18, 2021 4:41 pm
Geri666 pisze: ndz lip 18, 2021 4:38 pm
blackmailer pisze: ndz lip 18, 2021 4:19 pm A wyjaśni mi ktoś narrację typu: "gdyby to nie było Maiden to bym nie wracał"? W takim razie osoby, które tak piszą będą wracały do tego numeru, bo to Maiden, mimo tego że jest on (jak rozumiem) według nich raczej słaby (bo normalnie by do niego nie wracali). Jaki jest tego sens? To jakiś wasz obowiązek czy o co chodzi? Nie zrozumcie mnie źle, nikogo nie atakuje, tylko pytam, bo zwyczajnie i szczerze nie rozumiem takiego podejścia ;)
Ja tego nie pisałem, ale chyba wiem o co chodzi.

Nie zawsze wszystko co dobre, zaskakuje od razu (i nie mam tu na myśli TWOTW :D ). Gdybym kiedyś nie zrobił drugiego i trzeciego podejścia do The X Factor, to nigdy nie odkryłbym jaki ten album jest dobry. Po pierwszym przesłuchaniu nie chwyciło, ale wtedy byłem zapatrzony na klasyczne Maiden z lat 80 i Dickinsona traktowałem jak boga. Dystans, pewna wrażliwość muzyczna były mi potrzebne, żeby wrócić do słuchania tego, co kiedyś odrzuciłem po pierwszym razie.
I to ma sens, podziękował :D
Ja od pół roku regularnie puszczam sobie w trakcie pracy kanał NWOTHM, na którym chyba codziennie pojawiają się nowe nagrania kapel z całego świata. Większość jest na poziomie The Writing on the Wall. Dobre do posłuchania w tle i tyle. Ledwie do kilku z tych młodych zespołów wracam i słucham więcej niż raz, tudzież więcej niż tej jednej płyty. Gdyby ostatni singiel Maidenów został nagrany przez którąś z tych kapel, to na 99% bym do niego nie wrócił.
Tak to jest, że najbardziej nam się podobają melodie, które już raz słyszeliśmy,
dlatego chujowy singiel Iron Maiden >>>> coś lepszego od randomowej kapeli.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

""Gdyby" to najczęstsze słowo polskie..."

Dobrze, to i ja pogdybam - gdyby tego utworu nie nagrał Maiden, to i tak bym do niego wracał dzięki solówce Adriana. ;)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Solóweczka Adriana jest najlepszym momentem tego utworu, ale nie jest też na tyle odkrywcza czy oryginalna, żeby aż tak wyciągała cały utwór. Słyszałem wiele równie dobrych, ale nawet nie jestem teraz w stanie przypomnieć sobie nazwy danego zespołu, nie mówiąc już o konkretnym kawałku.

A jak już w ogóle wywołałem kanał NWOTHM i jak już po weekendzie opadły u mnie emocje związane z premierą singla, to zacznę jednak narzekać na produkcję. Wiem, że pisałem wcześniej, że byłem przygotowany na to jaka ona będzie i jeżeli Maideni od kilku płyt brzmią tak samo, to czemu nagle mieliby to zmienić, ale jednak teraz zaczął mi doskwierać fakt, że te amatorskie zespoły brzmią dużo lepiej, niż bogowie metalu z producentem i studiem za miliony monet. Wystarczy jutub i zwykłe słuchawki douszne. Nie potrzeba szukać jak najlepszego źródła czy to Spotify, czy Hi-Res Lossless na srajfonowym papple mjuzik oraz nie trzeba brać specjalnego sprzętu odsłuchowego, żeby mieć czyste brzmienie, z dobrze słyszalnymi poszczególnymi partiami instrumentów.

Dobra, wylałem swoje poniedziałkowe żale, dawać ten nowy album! :dance:
miki1972
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: miki1972 »

TAKA SYTUACJA
Załączniki
2021-07-19_141210.png
2021-07-19_141210.png (7.52 KiB) Przejrzano 1094 razy
Reach out. Wrocław 2016
Zbiru
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Zbiru »

Premiera płyty SENJUTSU 3 września 2021 :D

https://twitter.com/IronMaiden/status/1 ... 7158834176
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

I znowu 2CD a większość kawałków to wielominutowe kolosy ;). No, ale nie chcę się nastawiać krytycznie.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

No powiem szczerze... myślałem, że po FF nie da się zrobić gorszej okładki a tu prosze.

Tragedia. Oby muzyka była lepsza
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Zero zaskoczenia, a okładka szkaradna :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Okładka o dziwo mi się podoba, bardziej niż TBOS. Ale niepokoją czasy trwania kawałków.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Ktoś tu pisał, że marzy mu się tytuł tytuł płyty bez the, of itd., więc mamy krótko i oryginalnie :P
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Okładka do dupy.
Tracklista do dupy.
Wszystko do dupy.

No, w końcu jestem zajarany nadchodzącym albumem, bo dotąd miałem zupełnie nań wywalone! Aż mi się nie mieści w dupie! :jee:

Trzeba zacząć odkładać na Japonię 2023 albo i jesień 2022 ;) Do tego czasu jeszcze parę shotów i parę kodów QR, może się nie zdepopuluję i posłucham Senjutsu live we właściwym miejscu.

M.
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2021 3:16 pm przez beaviso, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ