Prześwietny utwór.
The Writing on the Wall - opinie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 15.07.2021 premiera nowego singla: The Writing on the Wall
I 73 moje na Apple Music.
Prześwietny utwór.
Prześwietny utwór.
dostoevsky pisze: ↑sob lip 17, 2021 2:04 am
Czytam te komentarze, jaki ten numer słaby, ale plus taki, że Bruce "nie pieje" - potem odpalam Spotify, a tam słyszę rasowego singla w wykonaniu gości po 60tce i bardzo solidny performance wokalisty po raku gardła.![]()
Ktoś napisał, że SiT-bis byłby tutaj ostro zjechany, i trudno się z tym nie zgodzić. Każda premiera nowego singla/albumu spotykała się z negatywnymi komentarzami podszytymi mega dramą. A jak widzę te krytyczne wypociny i patrzenie na fanów nowego kawałka z góry, to mam wrażenie, że gdzieś w tym swoim fanatyzmie niektórzy zapomnieli, że spinanie pośladów nie ma nic wspólnego z rock n rollem.
Dodam, że choć czasy teenage angst i bezkrytycznego uwielbienia Maiden dawno minęły, a wielkiej podniety w związku z premierą nie było, to w czwartek usłyszałem przebojowy numer (pierwsze skojarzenie - Kvelertak) z mega solówkami, bez zbędnych drużyn, zamykania outro motywem z intro, z fajnym tekstem i klimatem. Nie spodziewałem się, że panowie sprawią mi tyle frajdy. Czuję, że będzie dobra płyta.
Nawet teraz wszyscy pieją za TBOS, ktory byl zjechany w momencie premiery podobnie do TWOTW
Widać tak musi byc. Mysle, ze singiel podoba sie tym, ktorym podoba sie nowe oblicze MAIDEN. Ci ktorzy łudzili się że wrócą do lat 80tych wiadomo, ze byli, są i będą zawiedzeni
Co do brzmienia, wiadomo lepszy sprzęt lepsze brzmienie, ale jak cos komus sie nie podoba to nie spodoba się nagle i na glosnikach za 10tysi ze złotymi kablami
Na pewno tylko kolosalna roznica jest miedzy YT, a chociażby Spotify. Absolutnie świadomie i w pełni wg mnoe zasłużenie 8/10
TBOS nie był aż tak zjechany mocno z tego co pamiętam - ale może się mylę, to już, cholera, 6 lat prawie. Zapamiętałem, że narzekano na rozwlekłości, ale ogólnie opinie chyba były dość niezłe.Budziol pisze: Nawet teraz wszyscy pieją za TBOS, ktory byl zjechany w momencie premiery podobnie do TWOTW
Widać tak musi byc. Mysle, ze singiel podoba sie tym, ktorym podoba sie nowe oblicze MAIDEN.
Z tym singlem to nie aż tak proste, bo mi się on nie podoba kompletnie, a albumy Maiden z XXI mocno lubię. Dla mnie ten główny riff w singlu jest fatalny, nie cierpię takiego grania. Ale o płytę nie mam większych obaw
- blackcocker
- -#Moderator

Mam identyczne odczucia, we wszystkim co napisałeśDejavu pisze: ↑wt lip 20, 2021 7:27 pmTBOS nie był aż tak zjechany mocno z tego co pamiętam - ale może się mylę, to już, cholera, 6 lat prawie. Zapamiętałem, że narzekano na rozwlekłości, ale ogólnie opinie chyba były dość niezłe.Budziol pisze: Nawet teraz wszyscy pieją za TBOS, ktory byl zjechany w momencie premiery podobnie do TWOTW
Widać tak musi byc. Mysle, ze singiel podoba sie tym, ktorym podoba sie nowe oblicze MAIDEN.
Z tym singlem to nie aż tak proste, bo mi się on nie podoba kompletnie, a albumy Maiden z XXI mocno lubię. Dla mnie ten główny riff w singlu jest fatalny, nie cierpię takiego grania. Ale o płytę nie mam większych obaw![]()
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Przecież forum uznanie TBOS za niekoniecznie wybitny album zajęło kilka ładnych lat 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Frank Drebin
- -#Clansman

[/quote]
Co do brzmienia, wiadomo lepszy sprzęt lepsze brzmienie, ale jak cos komus sie nie podoba to nie spodoba się nagle i na glosnikach za 10tysi ze złotymi kablami
Na pewno tylko kolosalna roznica jest miedzy YT, a chociażby Spotify.
[/quote]
To nie do końca tak. Akurat "audiofilski" sprzęt hi-fi/hi-end nigdy nie jest konstruowany pod kątem metalu/rocka. W takich kolumnach prawie pewny jest niedobór wyższego basu i jak największe dążenie do tzw. neutralności, możliwie wiernego odtwarzania muzyki, co w przypadku często słabo wyprodukowanych ciężkich brzmień jest gotową receptą na katastrofę. Stary metal brzmi lepiej na taniej, plastikowej więży, która trochę ociepla brzmienie niż na np. kolumnach ATC za 50+ k. Np. na Audio Show wystawcy puszczają zazwyczaj plumkanie dla dziadków, a nie tylko metalu, ale nawet popu unikają jak ognia.
A co do tego, że Bruce już nie wyciąga wysokich tonów - to chyba fakt niepodważalny. Jego wokal brzmi dużo gorzej niż kiedyś zarówno przy odsłuchu samochodzie, na telefonie czy Bowersach.
Na pewno tylko kolosalna roznica jest miedzy YT, a chociażby Spotify.
[/quote]
To nie do końca tak. Akurat "audiofilski" sprzęt hi-fi/hi-end nigdy nie jest konstruowany pod kątem metalu/rocka. W takich kolumnach prawie pewny jest niedobór wyższego basu i jak największe dążenie do tzw. neutralności, możliwie wiernego odtwarzania muzyki, co w przypadku często słabo wyprodukowanych ciężkich brzmień jest gotową receptą na katastrofę. Stary metal brzmi lepiej na taniej, plastikowej więży, która trochę ociepla brzmienie niż na np. kolumnach ATC za 50+ k. Np. na Audio Show wystawcy puszczają zazwyczaj plumkanie dla dziadków, a nie tylko metalu, ale nawet popu unikają jak ognia.
A co do tego, że Bruce już nie wyciąga wysokich tonów - to chyba fakt niepodważalny. Jego wokal brzmi dużo gorzej niż kiedyś zarówno przy odsłuchu samochodzie, na telefonie czy Bowersach.
FotD = TOP5 albumów Maiden
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Z tym akurat się nie zgodzę. Na taniej plastikowej wieży to nie będzie brzmiało dobrze.Stary metal brzmi lepiej na taniej, plastikowej więży, która trochę ociepla brzmienie niż na np. kolumnach ATC za 50+ k. Np. na Audio Show wystawcy puszczają zazwyczaj plumkanie dla dziadków, a nie tylko metalu, ale nawet popu unikają jak ognia.
-
Deleted User 6661
Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto z weteranów wydał w ostatnich 10 latach coś wybitnego. Do głowy przychodzi mi chyba tylko David Bowie, ale w metalu nie znajduję takiej płyty. Najbliżej takiego osiągnięcia był Accept z Blood Of The Nations, ale ta płyta ma już 11 lat.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Frank Drebin
- -#Clansman

[/quote]
Z tym akurat się nie zgodzę. Na taniej plastikowej wieży to nie będzie brzmiało dobrze.
[/quote]
Przejdź się kiedyś na Audio Show, namów wystawcę np. jakiś większych Harbethów, Magico czy wspomnianych ATC, żeby Ci puścił Megadeth i sam ocenisz. Nie twierdzę, że na plastikowej wieży albo glośnikach komputerowych metal brzmi idealnie (nie słucham na takim sprzęcie jbc) - mówię, że wieża, w odróżnieniu od "audiofilskich" kolumn, nie obnaży wszystkich niedostatków produkcji. I często zagra lepiej niż sprzęt kilkadziesiąt razy droższy.
Metal z epoki lat 80 sprawdza się tylko na niektórych kolumnach z epoki, najlepiej w obudowie zamkniętej.
Z tym akurat się nie zgodzę. Na taniej plastikowej wieży to nie będzie brzmiało dobrze.
[/quote]
Przejdź się kiedyś na Audio Show, namów wystawcę np. jakiś większych Harbethów, Magico czy wspomnianych ATC, żeby Ci puścił Megadeth i sam ocenisz. Nie twierdzę, że na plastikowej wieży albo glośnikach komputerowych metal brzmi idealnie (nie słucham na takim sprzęcie jbc) - mówię, że wieża, w odróżnieniu od "audiofilskich" kolumn, nie obnaży wszystkich niedostatków produkcji. I często zagra lepiej niż sprzęt kilkadziesiąt razy droższy.
Metal z epoki lat 80 sprawdza się tylko na niektórych kolumnach z epoki, najlepiej w obudowie zamkniętej.
[/quote]
[/quote]
No sluchalem w salonie Denona na sprzęcie wartym dziesiątki tysięcy właśnie miedzy innymi wspomniane Megadeth czy Maiden, Kreator, nawet z ciekawości Burzum i brzmiało zajebiście w porównaniu do wieżyczek.
Zanim tam się pobawiłem różnym sprzętem to kupowanie sprzętu powyżej kilku K wydawało mi się głupie, ale od tego czasu w pełni to rozumiem
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Płyty Accept z Markiem to wyjątek. Trzy pierwsze są przynajmniej bardzo dobre a Blood się jeszcze wyróżnia.Schizoid pisze: ↑wt lip 20, 2021 8:06 pm Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto z weteranów wydał w ostatnich 10 latach coś wybitnego. Do głowy przychodzi mi chyba tylko David Bowie, ale w metalu nie znajduję takiej płyty. Najbliżej takiego osiągnięcia był Accept z Blood Of The Nations, ale ta płyta ma już 11 lat.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Nie sądzę, żeby była na forum choć jedna osoba, która łudziła się takim czymś... serio...
www.MetalSide.pl
- Frank Drebin
- -#Clansman

Michał, daj namiar na ten sprzęt za kilkadziesiąt tys. zł z salonu Denona, który zagra zajebiście Burzum (w tym blackowym wydaniu):-) Mówię serio, może znalazłeś św. graala dla dziesiątek osób na polskich forach audio, które poszukują kolumn grających metal chociażby przyzwoicie. Też testowałem płyty thrash/black w salonach Denona m.in. na Dali i Cantonach. Jak na audiofilskie kolumny dają radę, ale dalej słabo wyprodukowane kawałki brzmią koszmarnie. Sprzęt hi-fi jest projektowany po to, żeby grał świetnie jazz/muzykę poważną/damskie wokale etc. a nie przesterowane gitary, growl i podwójną stopę zapierdalającą jak MG42.
Ale to temat o nowym singlu jestCaladan Brood pisze: ↑wt lip 20, 2021 8:44 pm Michał, daj namiar na ten sprzęt za kilkadziesiąt tys. zł z salonu Denona, który zagra zajebiście Burzum (w tym blackowym wydaniu):-) Mówię serio, może znalazłeś św. graala dla dziesiątek osób na polskich forach audio, które poszukują kolumn grających metal chociażby przyzwoicie. Też testowałem płyty thrash/black w salonach Denona m.in. na Dali i Cantonach. Jak na audiofilskie kolumny dają radę, ale dalej słabo wyprodukowane kawałki brzmią koszmarnie. Sprzęt hi-fi jest projektowany po to, żeby grał świetnie jazz/muzykę poważną/damskie wokale etc. a nie przesterowane gitary, growl i podwójną stopę zapierdalającą jak MG42.
www.MetalSide.pl
Jaki to był sprzęt dokładnie Ci nie powiem bo zwyczajnie nie pamiętam gdyż przygotowywałem się do pracy tam i miałem posłuchać różnych rzeczy na każdym sprzęcie jaki jest w sklepie i co i jak brzmiało na którym nie pamiętam.Caladan Brood pisze: ↑wt lip 20, 2021 8:44 pm Michał, daj namiar na ten sprzęt za kilkadziesiąt tys. zł z salonu Denona, który zagra zajebiście Burzum (w tym blackowym wydaniu):-) Mówię serio, może znalazłeś św. graala dla dziesiątek osób na polskich forach audio, które poszukują kolumn grających metal chociażby przyzwoicie. Też testowałem płyty thrash/black w salonach Denona m.in. na Dali i Cantonach. Jak na audiofilskie kolumny dają radę, ale dalej słabo wyprodukowane kawałki brzmią koszmarnie. Sprzęt hi-fi jest projektowany po to, żeby grał świetnie jazz/muzykę poważną/damskie wokale etc. a nie przesterowane gitary, growl i podwójną stopę zapierdalającą jak MG42.
Ale
Różne marki mają różny target i jedne faktycznie są do takiej muzyki jak wspominasz i mają cieplejsze brzmienie, ale dali właśnie było sugerowane by polecać fanom muzyki rock/metal i na ich kolumnach i słuchawkach brzmiało to świetnie.Sprzęt hi-fi jest projektowany po to, żeby grał świetnie jazz/muzykę poważną/damskie wokale etc. a nie przesterowane gitary, growl i podwójną stopę zapierdalającą jak MG42.
I może to kwestia doświadczenia i byłem oczarowany przez jego brak gdyż mi zwykle oberony już się podobały.
Ale na Opticonach czy Epiconach myślę, że również by Ci się spodobało.
Ale nawet na tych zwykłych Oberonach brzmiało to o niebo lepiej niż zwykłych wieżach
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
- Frank Drebin
- -#Clansman

Gumbyy, obawiam się, że o nowym kawałku powiedziano już wszystko. Opinie powielają się jak patenty w nowych kawałkach Maiden.
Michał, słuchałem i na Opticonach, i na Epiconach, i na Grandach z lat 80 (wybitne kolumny do spokojniejszej muzyki), i na innych modelach tej firmy też. Faktycznie Dali są trochę ocieplone, maskują słabe nagrania lepiej niż nowe Cantony (stare z serii CT, SC/RC-L czy szczególnie Digital to trochę inna bajka), ale do ideału to im baaardzo daleko. Puścisz im naprawdę szybkie granie i gwarantuje Ci, że podwójna stopa zacznie się gubić/zamulać, a muzyka straci rytm. Nie mówiąc już, że to kolumny, które stawiają na zejście (w metalu nie ma aż tak dużego znaczenia, w odróżnieniu od jazzu czy klasyki) a nie na atak. Szczególnie, że - powiedzmy sobie szczerze - wzmacniacze w salonach Denona (szczególnie Marantze) to nie są piece pod metal. Ale wiadomo - kwestia gustu. Powiem Ci tak - kiedyś bylem w jednym z największych salonów hi-fi w Warszawie, nie wspomnę w którym. Gdy właścieciel posłuchał kilku płyt na których testowaliśmy kolumny (m.in. Rainbow, Maiden, Immortal, stara Sepultura) to powiedział szczerze, że w sieci jego firmy nie ma żadnych kolumn, które by zagrały dobrze metal. I nie dotyczy to tylko tej sieci. Generalnie zazwyczaj sprzedawcy w salonach hi-fi wcisną każdy kit, żeby sprzedac częato b. drogi sprzęt. Ale nie ma cudów. Kolumna strojona pod jazz/wokale (w tym Dali) nie ma prawa zagrać wybitnie zupełnie innej muzyki, jaką jest metal. Target sprzętu hi-fi jest po prostu inny niż - zazwyczaj młodzi - słuchacze ciężkich brzmień.
Michał, słuchałem i na Opticonach, i na Epiconach, i na Grandach z lat 80 (wybitne kolumny do spokojniejszej muzyki), i na innych modelach tej firmy też. Faktycznie Dali są trochę ocieplone, maskują słabe nagrania lepiej niż nowe Cantony (stare z serii CT, SC/RC-L czy szczególnie Digital to trochę inna bajka), ale do ideału to im baaardzo daleko. Puścisz im naprawdę szybkie granie i gwarantuje Ci, że podwójna stopa zacznie się gubić/zamulać, a muzyka straci rytm. Nie mówiąc już, że to kolumny, które stawiają na zejście (w metalu nie ma aż tak dużego znaczenia, w odróżnieniu od jazzu czy klasyki) a nie na atak. Szczególnie, że - powiedzmy sobie szczerze - wzmacniacze w salonach Denona (szczególnie Marantze) to nie są piece pod metal. Ale wiadomo - kwestia gustu. Powiem Ci tak - kiedyś bylem w jednym z największych salonów hi-fi w Warszawie, nie wspomnę w którym. Gdy właścieciel posłuchał kilku płyt na których testowaliśmy kolumny (m.in. Rainbow, Maiden, Immortal, stara Sepultura) to powiedział szczerze, że w sieci jego firmy nie ma żadnych kolumn, które by zagrały dobrze metal. I nie dotyczy to tylko tej sieci. Generalnie zazwyczaj sprzedawcy w salonach hi-fi wcisną każdy kit, żeby sprzedac częato b. drogi sprzęt. Ale nie ma cudów. Kolumna strojona pod jazz/wokale (w tym Dali) nie ma prawa zagrać wybitnie zupełnie innej muzyki, jaką jest metal. Target sprzętu hi-fi jest po prostu inny niż - zazwyczaj młodzi - słuchacze ciężkich brzmień.
Znalazłoby się kilka rzeczy, ale raczej z drugiego rzędu - choćby Cirith Ungol genialnie pozamiatali rok temu. Judasi z "Firepower" też byli blisko.Schizoid pisze: ↑wt lip 20, 2021 8:06 pm Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto z weteranów wydał w ostatnich 10 latach coś wybitnego. Do głowy przychodzi mi chyba tylko David Bowie, ale w metalu nie znajduję takiej płyty. Najbliżej takiego osiągnięcia był Accept z Blood Of The Nations, ale ta płyta ma już 11 lat.
Miejmy nadzieję, że te trzy epiki Stefka kończące "Senjutsu" to też będą killery
A wracając do TWOTW - po tygodniu u mnie awans z 4/10 na 4,5/10
Nowego Cirith Ungol słuchałem tylko raz, jakoś mnie nie porwało, ale dam mu jeszcze szansę. Na pewno jest to solidna płyta, może po prostu nie trafiła na dobry dzień/nastrój. Firepower to znakomity album i najlepszy od czasów Painkillera, ale nie wybitny.Cold pisze: ↑wt lip 20, 2021 9:39 pmZnalazłoby się kilka rzeczy, ale raczej z drugiego rzędu - choćby Cirith Ungol genialnie pozamiatali rok temu. Judasi z "Firepower" też byli blisko.Schizoid pisze: ↑wt lip 20, 2021 8:06 pm Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto z weteranów wydał w ostatnich 10 latach coś wybitnego. Do głowy przychodzi mi chyba tylko David Bowie, ale w metalu nie znajduję takiej płyty. Najbliżej takiego osiągnięcia był Accept z Blood Of The Nations, ale ta płyta ma już 11 lat.
Miejmy nadzieję, że te trzy epiki Stefka kończące "Senjutsu" to też będą killery
A wracając do TWOTW - po tygodniu u mnie awans z 4/10 na 4,5/10![]()
To nie znaczy, że trzeba spamować w nim. Ja wchodzę, żeby o singlu poczytać. Temat o sprzęcie masz tu: viewtopic.php?f=3&t=9447&start=20Caladan Brood pisze: ↑wt lip 20, 2021 9:28 pm Gumbyy, obawiam się, że o nowym kawałku powiedziano już wszystko. Opinie powielają się jak patenty w nowych kawałkach Maiden.
www.MetalSide.pl