Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Schizoid »

Płyta jest całkiem niezła. Na ten moment daję 6,5/10 (0,5 w górę za ostatni numer). To dość równe wydawnictwo, czego nie mogę powiedzieć o TBOS. Z drugiej strony TBOS od początku miało ewidentne hajlajty, tutaj jest bardziej zachowawczo. Ogólnie jestem zadowolony, bo pisałem już, że wystarczy mi krążek 6/10. Mooooże ocena pójdzie trochę w górę, w dół raczej nie. Drugi pełny odsłuch chyba dopiero w piątek.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 8013

Post autor: Deleted User 8013 »

Karl pisze: śr wrz 01, 2021 12:24 pmfanboy alert! ;)
Ja? :shock: Tak jestem tutaj nowy ale do fanboy mi daleko w szczególności po powrocie Bruca ;)
Ostatnio zmieniony śr wrz 01, 2021 12:40 pm przez Deleted User 8013, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Powiem tak - odsłuchałem i...nie będę się wyrzygiwał. To dla mnie muzyka ala 5/10. POPRAWNA, miejscami nawet ciekawa, jakieś tam zagrywki były bardzo w porządku tylko jako całość numery się nie kleją i nie bardzo zapraszają mnie żebym ponownie usiadł do odsłuchu. A nie tego oczekuję od Iron Maiden. Turbo-minusem jest otwieracz bo to mistrzostwo nudy moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zdan pisze: śr wrz 01, 2021 12:36 pm Powiem tak - odsłuchałem i...nie będę się wyrzygiwał. To dla mnie muzyka ala 5/10. POPRAWNA, miejscami nawet ciekawa, jakieś tam zagrywki były bardzo w porządku tylko jako całość numery się nie kleją i nie bardzo zapraszają mnie żebym ponownie usiadł do odsłuchu. A nie tego oczekuję od Iron Maiden. Turbo-minusem jest otwieracz bo to mistrzostwo nudy moim zdaniem.
Wiesz co, jest w tym trochę prawdy. Mam wrażenie, że tam jest tona bardzo dobrych pomysłów (i niekoniecznie oczywistych jak na ten zespół), ale ich wykonanie odbiega od tego, które wskazałbym jako bardzo dobre. W sumie już po singlach miałem takie myśli, że coś tam siedzi, ale koncepcja w pewnym momencie zostaje przykryta czymś innym i wychodzi to jak wychodzi.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Schizoid pisze: śr wrz 01, 2021 12:39 pm
Zdan pisze: śr wrz 01, 2021 12:36 pm Powiem tak - odsłuchałem i...nie będę się wyrzygiwał. To dla mnie muzyka ala 5/10. POPRAWNA, miejscami nawet ciekawa, jakieś tam zagrywki były bardzo w porządku tylko jako całość numery się nie kleją i nie bardzo zapraszają mnie żebym ponownie usiadł do odsłuchu. A nie tego oczekuję od Iron Maiden. Turbo-minusem jest otwieracz bo to mistrzostwo nudy moim zdaniem.
Wiesz co, jest w tym trochę prawdy. Mam wrażenie, że tam jest tona bardzo dobrych pomysłów (i niekoniecznie oczywistych jak na ten zespół), ale ich wykonanie odbiega od tego, które wskazałbym jako bardzo dobre. W sumie już po singlach miałem takie myśli, że coś tam siedzi, ale koncepcja w pewnym momencie zostaje przykryta czymś innym i wychodzi to jak wychodzi.
To może być właśnie to. Elementy tych numerów są naprawdę interesujące i trochę inne od tego co zwykle grywał Maiden i to nie jest na minus. Moim zdaniem zawiodło wykonanie i aranżacja. Miejscami te kawałki po prostu się rozłażą, giną w jakiś dziwnych zwrotach aranżacyjnych albo po prostu są zagrane bez ognia.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Ej, tu się bardzo nie zgodzę. Nie musisz się zachywycać kompozycjami - ba, możesz uznać je za średnie - ale jeżeli chodzi o performance poszczególnych muzyków to jest jak najbardziej na plus.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

dostoevsky pisze: śr wrz 01, 2021 12:47 pm Ej, tu się bardzo nie zgodzę. Nie musisz się zachywycać kompozycjami - ba, możesz uznać je za średnie - ale jeżeli chodzi o performance poszczególnych muzyków to jest jak najbardziej na plus.
No właśnie tak średnio. Mam poczucie, że to grane jakby z musu, bez zbytniego zaangażowania. Może to problem numerów i tego jak się rozwijają.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Największym problemem tej płyty jest jej nieogranie i nagrywanie na żywca od razu po skomponowaniu. Przez to wychodzą pewne niechlujstwa
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Sardi pisze: śr wrz 01, 2021 12:52 pm Największym problemem tej płyty jest jej nieogranie i nagrywanie na żywca od razu po skomponowaniu. Przez to wychodzą pewne niechlujstwa
Może wskażesz te niechlujstwa?
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Oczywiście, np niewyrównana stopa w Stratego, zapominanie czy dana zwrotkę miało się jechać na hihacie czy ride. Przeciętnego słuchacza/fanboya to nie rusza, ale bębniarza owszem. Przed wejściem do studia należy się przygotować
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Zastanawia mnie dlaczego "niektórzy" zamiast wyrazić swoje zdanie, uporczywie próbują deprecjonować zdanie innych. Jeden z forumowiczów przypomina mi tego koślawego kurdupla po lewej. Powiesz, że coś z muzyką nie tak i już leci z pałą.

Obrazek
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Sardi pisze: śr wrz 01, 2021 1:07 pm Oczywiście, np niewyrównana stopa w Stratego, zapominanie czy dana zwrotkę miało się jechać na hihacie czy ride. Przeciętnego słuchacza/fanboya to nie rusza, ale bębniarza owszem. Przed wejściem do studia należy się przygotować
Ok, i to są konkrety. Ja, przynaję, jako gitarzysta bardziej skupiam się na partiach gitarowych, i te mi się bardzo podobają.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

dostoevsky pisze: śr wrz 01, 2021 1:19 pm
Sardi pisze: śr wrz 01, 2021 1:07 pm Oczywiście, np niewyrównana stopa w Stratego, zapominanie czy dana zwrotkę miało się jechać na hihacie czy ride. Przeciętnego słuchacza/fanboya to nie rusza, ale bębniarza owszem. Przed wejściem do studia należy się przygotować
Ok, i to są konkrety. Ja, przynaję, jako gitarzysta bardziej skupiam się na partiach gitarowych, i te mi się bardzo podobają.
Gitarki klasa, fakt. Chociaż Jan zbyt często Januje.
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Ci, którzy pisali, że to mix Factora i BNW mają chyba uszy nie tam gdzie trzeba. Albo ja mam. Factora to słyszę tylko trochę w riffach w LIALW, a BNW to chyba tylko w refrenie Stratego. I tyle odniesień do tych wspaniałych płyt.
I jeszcze ten gościu, co mówił, że refreny są świetnie skomponowane- no tak prześwietnie, że żaden nie wpada w ucho. Mówił też, że nie ma powtórzeń tych samych fraz w refrenach- a co do cholery jest w LIALW? W dodatku kłuje w uszy, bo Bruce tam nieziemsko stęka.
Ostatnio zmieniony śr wrz 01, 2021 1:33 pm przez sajki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

sajki pisze: śr wrz 01, 2021 1:27 pm Ci, którzy pisali, że to mix Factora i BNW mają chyba uszy nie tam gdzie trzeba. Albo ja mam. Factora to słyszę tylko trochę w riffach w LIALW, a BNW to chyba tylko w refrenie Stratego. I tyle odniesień do tych wspaniałych płyt.
Najwięcej ze starszych płyt to tu słyszę AMOLAD. I dobrze bo to najlepszy Maiden XXI wieku 8)
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sardi pisze: śr wrz 01, 2021 1:32 pm
sajki pisze: śr wrz 01, 2021 1:27 pm Ci, którzy pisali, że to mix Factora i BNW mają chyba uszy nie tam gdzie trzeba. Albo ja mam. Factora to słyszę tylko trochę w riffach w LIALW, a BNW to chyba tylko w refrenie Stratego. I tyle odniesień do tych wspaniałych płyt.
Najwięcej ze starszych płyt to tu słyszę AMOLAD. I dobrze bo to najlepszy Maiden XXI wieku 8)
Tego AMOLAD trochę tu jest faktycznie i to jest plus

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Pierwsze wrażenia mam takie, że płyta ma potencjał, być może spodoba mi się bardziej po następnych odsłuchach, ale ma parę poważnych wad. Miks tej płyty jest fatalny. Nie rozumiem jak mogli puścić to w takim stanie, biorąc pod uwagę co się dzieje ze słyszalnością wokalu Dickinsona. Niektóre pomysły bardzo dobre, ale na ten moment jeśli chodzi o płyty po reunion, to jest lepsza wyłącznie od DOD.
dostoevsky pisze: śr wrz 01, 2021 1:19 pm
Ja jako gitarzysta też bardziej patrzę na gitary i (mówię to tylko po jednym odsłuchu, więc to tylko ogólne wrażenie) panowie pod względem solówek wypadli słabiej niż na TBOS chociażby. Dużo pitolenia bez sensu - np. w tytułowym numerze. Najlepiej oczywiście Adrian (świetne brzmienie jak zawsze), ale też mam wrażenie, że zbyt często dość zachowawczo gra. Nie mówię, że ma śmigać jak Petrucci, ale wiadomo, że potrafi trochę odpalić od czasu do czasu, a tutaj tak sobie bluesowo plumka.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Dave to tu naprawdę odpalił. Może i nie ma wkładu ale solo świetne. Zreszta w 2019 mega błyszczał na scenie - chociażby na Rock in Rio każde solo wymiata
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Jak wygląda u was hierarchia utworów na ten moment? Wiem, że jeszcze wcześnie ale zobaczymy jak to się będzie zmieniać :mryellow:

U mnie:

1. Hell On Earth/The Parchment
2. Days of Future Past
3. Lost In a Lost World
4. The Writing on the Wall
5. Darkest Hour
6. Stratego
7. Senjutsu
8. The Time Machine
9. Death of the Celts

Wszystkie pozycje oprócz ostatniej będą pewnie z czasem rotować.
Ostatnio zmieniony śr wrz 01, 2021 2:08 pm przez Roberrcik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

U mnie wygląda to na ten moment tak:
1. Hell on Earth
2. Senjutsu
3. Lost in a Lost World
4. The Parchment
5. Stratego
6. Days of Future Past
7. Darkest Hour
8. The Time Machine
9. The Writing on the Wall
10. Death of the Celts

Ale z czasem na pewno się to zmieni. Ostatnia pozycja raczej nie ma szans na awans.
ODPOWIEDZ