Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
11
9%
8
19
15%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
20
16%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 125

Deleted User 2259

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Deleted User 2259 »

Lost moim zdaniem najlepszy na płycie, intro/outro to coś nowego jak na nich i nawiązania do lat 70.
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Od siebie parę komentarzy wrzucę.

Album mi się podoba. Pierwsze odczucia i podobieństwa płyną w kierunku AMOLAD. I tak jak ten album bardzo lubię i często do niego wracam, tak też i Senjutsu podoba mi się jako całość.

Jak wspomnieliście, album mało koncertowy ale to na plus.
Mimo czasem słyszalnych już wcześniej fragmentów/autoplagiatów - płyta sama w sobie jest inna niż ostatnie 3.
Produkcja też jest w porządku.
Bruce jak śpiewa normalnie lub z tekstem przed oczami - wtedy wszystko w porządku. Pianie jak zawsze wkurza ale tutaj jest stosunkowo zrównoważona ilość.

Zobaczymy. TFF nie słuchałem od trasy Maiden England 2013, TBS po zakończeniu trasy też na dobre się zakurzył. AMOLAD leci u mnie regularnie i tutaj może być podobnie.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

o kurwa byki, czy dobrze przeczytałem? Całe Bukkake na żywo + Alexander The Great???! :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
CzytojestNoweIM?
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: CzytojestNoweIM? »

Paradoksalnie chciałbym całe Senjutsu na żywo. To jedyna szansa na genialny Parchment. To też szansa by w secie nie było zniecierpianych przeze mnie Run to the Hills i Fear of the Dark, nudzącego już z lekka Numbera i Troopera, męczącego Blood Brothers, ogranych za bardzo Evila i Wasted Years itd.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Jestem po drugim odsłuchu. Numery 1-7 są naprawdę niezłe, natomiast 8-10 to typowo harrisowe męczenie buły. Jakby skrócić te numery o połowę, albo zrobić z nich jeden porządny numer to płyta by znacznie zyskała.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Ktoś na forum Maiden Fans wyłapał, jak fajnie tekst pierwszego kawałka łączy się z tym z ostatniego:

Senjutsu:
''Survive on ledges bitten in dust
Knowledge and virtue is stricken by lust
Really believe that they're coming for us
Dancing on graves
Of those who bled for us''

Hell On Earth:
''You dance on the graves who bled for us
Do you really think they'll come for us
Knowledge and virtue taken by lust
Live on the edge of those that you trust''

Celowy zabieg? Autoplagiat? Skleroza, że już wykorzystało się ten tekst w innym utworze? :mrgreen:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Wczoraj rano zasiadłem do pierwszego odsłuchu. Plan był ambitny. Siadam na kanapie, odpalam i skupiam się tylko na słuchaniu płyty. Potem kolejny odsłuch już jako muzyka "w tle". Niestety sił starczyło mi do 7 numeru. Potem znudziło mi się słuchanie w skupieniu i zająłem się innymi rzeczami. Muzyka leciała w tle. Leciała głośno, no ale pełnego skupienia na odbiorze już nie było. Początek płyty nawet spoko. Tytułowy rzeczywiście mało maidenowy, ale z ciekawymi pomysłami. Niestety jak dla mnie brzmiał trochę jakby były one losowo posklejane, czasem od czapy. Zdecydowanie należało nad nim jeszcze popracować. Single znałem wcześniej. Solo we WOTW najlepsze, Stratego mi się podoba. Potem wpadło niestety Lost in a Lost World. 9 i pół minuty niczego. Jak tam strasznie się nic nie dzieje. Intro wydawało mi się nawet spoko, ale powinno trwać maks 15 sekund, a potem numer też smędził w kółko to samo. Co gorsza intro kojarzyło mi się z Lord of the Flies puszczonym z prędkością 0.25 a dalsza część jak wyrwana z jakiegoś numeru z Final Frontier. Celtowie jak ktoś trafnie określił biedaclansman. Z dalszej części z tego pierwszego przesłuchania zapadł mi w pamięć jakiś motyw (nie wiem w którym numerze), gdzie miałem wrażenie, że zaraz Błażej wjedzie z wokalem oraz że na końcu dzieje się coś ciekawego na płycie, więc zakładam, że Parchment i Hell dają nadzieję na niezłe/dobre numery. Ogólnie nie oczekiwałem zbyt wiele po tym albumie, więc nie jestem rozczarowany. Wychodzi, że kilka numerów mi się spodoba, pewnie nie będę za często do niego wracał. A ze względu na to, że ma dwie płyty pewnie będę słuchał ich pojedynczo. No i najgorsze w tym albumie (stan po 2 przesłuchaniach) jest to, że gdyby to nie było Maiden, to pewnie stwierdziłbym, że nie warto w ogóle do tego wracać.

Później słuchałem płyty jeszcze kilka razy, ale w samochodzie, więc z licznymi przeszkadzającymi dźwiękami a jednocześnie jako tło do rozmowy, więc z tego niewiele mi wpadło do uszu. Będę dalej słuchał w weekend, ale teraz chyba pojedynczych utworów. Całość niestety trochę się zlewa.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: remi »

dostoevsky pisze: sob wrz 04, 2021 11:11 am Ktoś na forum Maiden Fans wyłapał, jak fajnie tekst pierwszego kawałka łączy się z tym z ostatniego:

Senjutsu:
''Survive on ledges bitten in dust
Knowledge and virtue is stricken by lust
Really believe that they're coming for us
Dancing on graves
Of those who bled for us''

Hell On Earth:
''You dance on the graves who bled for us
Do you really think they'll come for us
Knowledge and virtue taken by lust
Live on the edge of those that you trust''

Celowy zabieg? Autoplagiat? Skleroza, że już wykorzystało się ten tekst w innym utworze? :mrgreen:
A gdy wspomniałem, że Senjutsu->Stratego->Hell on Earth to tak jakby trylogia japońska, to heheszki były.
etoo
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: etoo »

PLUSY:
klimat,
mrok,
ciężar,
partie instrumentalne,
spójność albumu,
kawałki nie dłużą się.

MINUSY:
-wokal jałowy, jednostajny jakiś taki. Na book souls lepiej dawał czadu.
-brak pazura, przebojowości w piosenkach
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Schizoid pisze: pt wrz 03, 2021 8:24 pm W wolnej chwili napisałem nieco dłuższy tekst na temat płyty. Z góry uprzedzam, ma on pozytywny wydźwięk, więc malkontenci się nie zgodzą :mryellow: Jak ktoś chce poczytać, to zapraszam: https://www.facebook.com/permalink.php? ... 2902307476
Fajna recka, przyjemnie się to czytało :wink:
Awatar użytkownika
Krzychu
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Krzychu »

Na ten moment naciągane 6/10. Na albumie nie ma żadnego utworu, który mógłbym ocenić na 10 czy 9. Lost i Time Machine jak dla mnie mogą iść całkowicie w niepamięć. Sporo przeciągania i autoplagiatowania.
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

O ile na poczatku myslalem ze bedzie to plyta dosyc przecietna,teraz z kazdym odsluchaniem robi sie coraz ciekawiej.I w dupie mam autoplagiaty.Plyta ma fajny, dosyc mroczny klimacik.Klawisz dodaje smaczku i kompletnie mi nie przeszkadza.Wczesniej sluchalem na mp3 i spotify,zdecydowanie lepiej to brzmi z plyty na zestawie stereo,nie tak siermieżnie.Nie jest wybitna i raczej takiej juz panowie nie nagraja ale jest cholernie intrygujaca i póki co za kazdym razem odpalam ja z mila checia.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Frank Drebin »

Jeszcze wstrzymam się z ostateczną oceną, bo album kupiłem dopiero dzisiaj po urlopie, ale męczę go już kilka godzin i niestety męczę się też słuchając. Na ten moment to najgorsza płyta Maiden obok TFF. Żadnego utworu nie oceniłbym wyżej niż 6/10. Ta płyta brzmi tak, jakby składa się z prawie samych odrzutów.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

https://ultimateclassicrock.com/iron-ma ... Xpip9cGS-M

Nowy ranking albumów, Sen o Justynie na 7 miejscu, a SiT na 9. Widocznie się nie znamy :oops: :lol:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Zacznijmy od tego, że TXF jest na 17 :roll:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: remi »

Gdy widzę X Factor jako ostatni a BNW 10 to już dalej nie chcę się śmiać.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Schizoid pisze: sob wrz 04, 2021 9:42 pm Zacznijmy od tego, że TXF jest na 17 :roll:
Bo te rankingi robią niedzielni fani, którzy mają na plejliście run to the hills i 2MTM i tyle znają Maiden xd
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: sob wrz 04, 2021 9:43 pm
Schizoid pisze: sob wrz 04, 2021 9:42 pm Zacznijmy od tego, że TXF jest na 17 :roll:
Bo te rankingi robią niedzielni fani, którzy mają na plejliście run to the hills i 2MTM i tyle znają Maiden xd
No tak, a przy okazji ładnie dać nowy album w miarę wysoko. Nie na podium, bo to byłoby już podejrzane, ale 7 miejsce wygląda wiarygodnie :wink:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

No proszę :shock: ... pozycje 1 -2 i 15 - 17 w pełni mi pasują. Choć kolejność w owej ostatniej trójce nieco bym zmienił.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mizantrop pisze: sob wrz 04, 2021 9:39 pm https://ultimateclassicrock.com/iron-ma ... Xpip9cGS-M

Nowy ranking albumów, Sen o Justynie na 7 miejscu, a SiT na 9. Widocznie się nie znamy :oops: :lol:
Może ktoś po pijaku to robił? :lol:
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ