Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Siwy »

Magia nowości robi swoje i zazwyczaj lepiej, wyżej ocenia się materiał na tym samym poziomie (np. ja teraz uważam, że Senjutsu jest jednak lepsze od TBOS ale nie wiem co będę uważał za kolejny miesiąc, rok, kilka lat).
daveaVu pisze: Zastanawiam się ilu turboprzychylnych recenzentów ma po prostu kompleks Piotrusia Pana i najzwyczajniej w świecie nie wypada przyznać, że nasza ulubiona kapela już wniosła do muzyki wszystko, co mogła wnieść.
Ja nie jestem turboprzychylny, ale mogę się założyć, że moja umiarkowanie pozytywna ocena płyty (6/10 może nawet trochę wyżej), wynika tylko i wyłącznie z tego o czym piszesz. Kocham Maiden, a przykładowo Judas Priest czy Metallice tylko lubię i z tego właśnie względu ostatnich płyt tych zespołów kilka razy przesłuchałem po premierze i potem do nich już nie wróciłem, a do Maiden jednak jakoś tam wracam i to się ciągnie od czasów TFF, kiedy już nowa płyta niezbyt mi się podobała (i wtedy nastąpił wyjątek od reguły, bo nie oceniłem jej lepiej od poprzedniczki ;) ).
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Siwy pisze: pn wrz 06, 2021 10:01 pm Magia nowości robi swoje i zazwyczaj lepiej, wyżej ocenia się materiał na tym samym poziomie
Ja tak nie mam. Efekt nowości nie robi na mnie wrażenia.
www.MetalSide.pl
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Frank Drebin pisze: pn wrz 06, 2021 9:23 pm Te 10/10 to pewnie w znacznej mierze wypadkowa efektu nowości. Nad TBOS w momencie premiery też większość forum się spuszczało, po czasie w wielu przypadkach przyszło otrzeźwienie. Tu będzie tak samo.
Sam się zachwycałem TBOS. Z ciekawości sobie odświeżłyem swoje wypociny z tamtego okresu i teraz nie mogę w lustro spojrzeć. Otrzeźwienie przyszło w przenośni i dosłownie.

Teraz tylko kawa i woda ale Senjutsu mnie wzięło.
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

Takie zdjęcie wrzucił Caveman:

https://ibb.co/dLv24tZ

Ciekawostki:
- Senjustsu podpisane jako The Great Wall
- Jan nagrał solo do TWOTW i Darkest Hour - ale nie ma ich na płycie
- Adrian miał miejsce na solo w Stratego i The Time Machine
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

wojczi pisze: wt wrz 07, 2021 11:46 am - Jan nagrał solo do TWOTW i Darkest Hour - ale nie ma ich na płycie
Jak pięknie wygląda to "out" przy jego koślawych solówkach :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Geri666 pisze: wt wrz 07, 2021 2:03 pm
wojczi pisze: wt wrz 07, 2021 11:46 am - Jan nagrał solo do TWOTW i Darkest Hour - ale nie ma ich na płycie
Jak pięknie wygląda to "out" przy jego koślawych solówkach :D
Pytanie gdzie zostały przeklejone ;)
www.MetalSide.pl
Deleted User 8014

Post autor: Deleted User 8014 »

Kurde, wkurzyłem się i przemontowałem cały 82-minutowy album redukując go do 44-minutowego słuchowiska zostawiając to co najlepsze. Wywaliłem zbędne, nic nie wnoszące fragmenty bądź całe utwory. Usunąłem nudne intra/outra i niepotrzebne powtórki. I w takiej wersji to już można słuchać! :twisted:
Pieron
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pieron »

Być może ktoś wcześniej coś takiego pisał - jeśli tak to z góry przepraszam za niedoczytanie:
ja mam wrażenie, że i zespół i producent mają taki przycisk lub sztancę z opisem "nowy album IM". I co parę lat sru, jedziemy.
Każda z płyt do 2000 roku miała swoje unikalne brzmienie. Po paru sekundach z dowolnego miejsca dowolnej płyty już się wie co to. A tak mniej więcej od DoD ja nie jestem w stanie stwierdzić momentami jaki to album, chociaż mam przesłuchane wszystkie.
Chyba wyczerpała się formuła kooperacji z Jaskiniowcem. Bardzo lubię jego produkcje, ale to co działa z Bonamassą czy BCC tutaj, według mnie, przestało.. Nie mam pojęcia skąd u Harrisa takie przywiązanie do tego samego nazwiska, tego samego studia itp. Nie chce się? Chłopaki boją się że ktoś nowy będzie miał inną wizję i pomysły na produkcję?
Czy nowy album jest dobry? Nie wiem. Są momenty które mnie zaskoczyły, ale jako całość jest jednak bardzo podobny do poprzednich. Nawet graficznie, format wydania itp. Czy mi się podoba? Też nie wiem, na pewno nie mogę stwierdzić, że mi się nie podoba.
Trochę szkoda, że nie widać i słychać zmian, choćby w warstwie brzmieniowej, skoro raczej nie ma co liczyć na te w kompozycyjnej..
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

Post autor: grieeg »

A mi w tym momencie codziennie podoba sie inny numer. Raz Celts, raz Stratego, innym razem Hell...

Co do przedmówcy, fakt, albumy po 2000 wyróżnia jedynie poziom kompozytorski zespołu. Chociaż na Senjutsu jest nowość, czyli wymieniana juz na forum wcześniej nierówność w poziomie głośności i słyszalne cofnięcie partii Dickinsona wzgledem reszty instrumentów.

Obecnie słucham Firepower. Gdyby taki miks miało Maiden A.D. 2021...
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.

Lemmy
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Premiera 03/09/2021

Post autor: Budziol »

Nie chciałem czytać wcześniej opinii dopóki nie wyrobię sobie swojej własnej niezależnej od nikogo :)
Jest dobrze. Bez fajerwerków i rewelacji, ale bez rozczarowania. HELL ON EARTH od pierwszego przesłuchania ciaRrrry to typowy epik Harrisa ktory zawsze jest na płycie (zabrakło takiego w MOIM odczuciu na BOS). Riff w Parchment od 1szego odlsuchu to "To Tame a Land", a zaśpiew Dicka od 9min tez mocno znajomy :)
Tytulowy, a zarazem rozpoczynający mocno sredni dla mnie, singlowe 2 już były :) Balladka spoko na pewno lepsza dla mnie niz Coming Home. Time machine zbyt przegadany początek, na dodatek to juz było, ewidentnie numer do skrócenia. LOST WORLD zyskuje z każdym przesłuchaniem, a tu pewnie mnie zjecie Celtowie choc Clansman 2 bardzo mi siedzi.
Także podsumowując fajny mroczny klimacik ala X, troszkę za dlugie wstępy / outra. Bruce choć słychać, ze spiewa już inaczej niz kiedyś na pewno lepiej niz na BOS.
Nic więcej mi nie trzeba, tego sie spodziewalem, sa momenty z kazdym przesłuchem coraz lepiej.
Dla mojej zony która skonczyla Maiden sluchac na BNW - niestrawny, za dlugi i nudny glut do którego nie wróci już w przyszłości po jednym przesłuchaniu :)

Musze poczytać sobie Wasze opinie, przy dźwiękach z czerwonego winyla ktory właśnie dzis odbieram z paczkomatu wyslanego przez winylownie :)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Budziol pisze: śr wrz 08, 2021 1:43 pm Riff w Parchment od 1szego odlsuchu to "To Tame a Land", a zaśpiew Dicka od 9min tez mocno znajomy :)
Dzięki, bo już myślałem, że poza mną nikt tego nie słyszy :D Poza tym, numer bardzo dobry.
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Budziol pisze: śr wrz 08, 2021 1:43 pm
Także podsumowując fajny mroczny klimacik ala X
Mam dokladnie takie samo odczucie ;) Na marginesie,pamietam premiere X Factor i dosyc niepochlebne recenzje w Tylko Rocku i Mlotku a generalnie plyta z biegiem czasu ma sie coraz lepiej i swietnie sie broni.Mysle ze z Senjutsu bedzie bardzo podobnie ;) U mnie po pierwszych przesluchaniach bylo niemrawo,teraz juz zdecydowanie lepiej i przyznam ze z kazdym razem album podoba mi sie coraz bardziej.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

qracoss pisze: śr wrz 08, 2021 3:10 pm
Budziol pisze: śr wrz 08, 2021 1:43 pm
Także podsumowując fajny mroczny klimacik ala X
Mam dokladnie takie samo odczucie ;) Na marginesie,pamietam premiere X Factor i dosyc niepochlebne recenzje w Tylko Rocku i Mlotku a generalnie plyta z biegiem czasu ma sie coraz lepiej i swietnie sie broni.Mysle ze z Senjutsu bedzie bardzo podobnie ;)
Oj myślę że nie. X Factor roi się od kawałków które wchodzą bez popity od pierwszego odsłuchu, i są po prostu genialne, na Senjutsu nie uświadczyłem ani jednego takiego numeru. Znajdą się dobre, ale nic poza tym. I w ogóle słuchając go mam odczucie takiego nagrywania na siłę, bo trzeba i wypada coś wydać, sklecić by było. TBOS można lubić lub nie, ale tam widać że im się chciało, czego najlepszym przykładem jest empire.
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Póki co moje top 3 wygląda tak:
1. Hell
2. Days
3. Stratego
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 8011

Post autor: Deleted User 8011 »

U mnie

1) Parchment
2) Hell
3) WOTW
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Marcin24 pisze: wt wrz 07, 2021 11:32 pm Kurde, wkurzyłem się i przemontowałem cały 82-minutowy album redukując go do 44-minutowego słuchowiska zostawiając to co najlepsze. Wywaliłem zbędne, nic nie wnoszące fragmenty bądź całe utwory. Usunąłem nudne intra/outra i niepotrzebne powtórki. I w takiej wersji to już można słuchać! :twisted:
To ciekawe i prawdopodobnie właściwe posunięcie. I które utwory zostawiłeś? I które w całości, bez cięcia?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Dzis doszedł czerwony winyl i na pewno okladka powinna wyglądać jak środkowy obrazek po rozłożeniu - Edek Samurai na tle zakończonej bitwy i japońskiego tła.
Generalnie plyta pięknie wydana, a czerwień na LP idealnie pasuje
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

AMOLAD pisze: pt wrz 03, 2021 11:11 am I znów biadolenie, że nowe Maiden to gówno... sekta po prostu. Biczujcie, krzyżujcie, mi żyć dajcie. :wink:
Dokladnie tak, w obydwie strony dokladnie to samo tylko niektórzy widzą jedna strone medalu :roll:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

widman pisze: pt wrz 03, 2021 10:21 am No ja słucham Iron Maiden od 2000 roku. Z każdą płytą od Brave było gorzej. Brave poznałem to była świeża muzyka. Potem czekałem na Dance i było dziwne, ale szło słuchać, poza tym też byłem ostro zajarany Iron Maiden i w ogóle metalem. Kolejna A Matter to już coraz głębiej w te progresje. Już pamiętam, że rzadko słuchałem. Final Frontier to uuu nie znam w sumie w całości dziś :D A Book to też nie znam nawet i tej też pewno prędko nie kupię.
Mam 32 lata teraz i jest tyle ciekawszej muzyki od nowego iron maiden że w sumie jutro już mi to będzie koło ch latać, ale dziś wiadomo, niby człowiek wiedział a jednak się łudził.

To jak można oceniać nie znając albumu nawet w całości? :)
Deleted User 8014

Post autor: Deleted User 8014 »

Metalophil pisze: śr wrz 08, 2021 3:38 pm
Marcin24 pisze: wt wrz 07, 2021 11:32 pm Kurde, wkurzyłem się i przemontowałem cały 82-minutowy album redukując go do 44-minutowego słuchowiska zostawiając to co najlepsze. Wywaliłem zbędne, nic nie wnoszące fragmenty bądź całe utwory. Usunąłem nudne intra/outra i niepotrzebne powtórki. I w takiej wersji to już można słuchać! :twisted:
To ciekawe i prawdopodobnie właściwe posunięcie. I które utwory zostawiłeś? I które w całości, bez cięcia?
Dwa utwory wywaliłem w całości: Days Of Future Past i Death Of The Celts, Lost In A Lost World też został brutalnie potraktowany bo tylko intro z niego się ostało (dałem je na początek zaraz przed utworem tytułowym). Pozostałe utwory przemontowałem celem polepszenia ich słuchalności. Jedynie Darkest Hour nie został pocięty i zostawiłem go w całości przy czym dałem go na koniec - jakoś tak mi najbardziej w montażu na sam koniec pasował, te odgłosy ptaków i szum morza doskonale kończą całe słuchowisko :)
ODPOWIEDZ