Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Emilio »

"Senjutsu" - 7/10
"Stratego" - 8/10
"The Writing on the Wall" - 6/10
"Lost in a Lost World" - 7/10
"Days of Future Past" - 6/10
"The Time Machine" - 7/10
"Darkest Hour" - 6/10
"Death of the Celts" - 5/10
"The Parchment" - 7/10
"Hell on Earth" - 8/10

Także dla mnie płyta w miarę równa, na przyzwoitym poziomie, nie jestem ani zachwycony ani zawiedziony. Oceny od 5 do 8/10. Ocena ogólna albumu 7.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
berbeluch
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: berbeluch »

Jak dla mnie to najlepszy album od czasów 7th Sona, wszystko mi się tam podoba. Może najmniej The Parchment, te melodyjki rodem z Baśni Tysiąca i Jednej Nocy trochę irytują. Mam też wrażenie, że początkowo Death of the Celts miało być dłuższym utworem, brzmi jakby był dziwnie skrojony, podejrzewam, że gdyby trwał jak Empire około 20 minut, podobałby mi się bardziej.

Muzycznie to uczta, Bruce od dawna nie śpiewał tak dobrze, a solówki to prawdziwy majstersztyk. Nicko też daje z siebie wszystko, chociaż zawsze uważałem, że Clive Burr był znacznie lepszym bębniarzem, jednak po Senjutsu zmieniam zdanie! Nicko rulez! :jee: :mryellow:
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Wczoraj o 22 na antenie Radia 357 była audycja w całości poświęcona Maidenom (prowadził Łukasz Dunaj). Jeśli ktoś jest "patronem", może sobie odsłuchać na stronie internetowej radia. Warto ;)
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

Senjutsu - wspaniałe podsumowanie czterdziestoletniej kariery

Sześć długich lat i apetyt, a w przypadku wielu, nawet głód oczekiwania na nowy krążek zakończył się wraz z nadejściem Senjutsu, siedemnastego i moim zdaniem finalnego albumu studyjnego Iron Maiden.
Każdy z fanów miał swoje oczekiwania - wszak to nie byle kto, tylko ikona i wzór ciężkiego grania. Jedni większe, drudzy mniejsze, realne lub z nutką rozmarzenia - jak w końcu wyszło?
Senjutsu zamykać może pewną epokę, zjednoczenie zespołu i powrót dawnych wiarusów, jest zatem pewną klamrą z BNW, obok którego nowy album może z dumą prezentować się na półce.
Senjutsu jest jednak bardziej mroczny, przewijają się w nim tematyka przemijania, rozliczenia z przeszłością, niepewności jutra, a jednocześnie jest szalenie melodyjny, klimatyczny i zaaranżowany w sposób, który fantastycznie moduluje nastrój i napięcie. Przepiękne basowe partie Harissa tonują emocje, które stopniowe budowane są mistrzowskim wykonaniem i wybornym śpiewem i niejednokrotnie eksplodują w fantastycznym crescendo!
Dwie gorejące gwiazdy rozświetlają Senjutsu - mowa o The Parchment i Hell on Earth, w których riff oraz melodia świdrują słuchacza i zadowolą każdego malkontenta. Album rozważnie przeplatany jest dynamicznymi utworami jak dylogia Senjutsu/Stratego i klimatycznymi Writing on the Wall oraz Darkest Hours. Nie ustępujący stawce jest zaskakujący i energetyczny The Time Machine, jak i cały album obfitujący w znane i lubiane przez fanów zagrywki, konstrukcje, melodie.
Senjutsu mknie w uszach słuchacza niczym torpeda i w piękny sposób przenosi w podróż w czasie, nawiązując do dawnych dokonań, ze smakiem i w udany sposób stanowi reminiscencje poprzednich dokonań, dostarczając jednocześnie solidnych wrażeń i emocji.

Płycie należy wystawić ocenę bardzo dobrą i polecić ją wszystkim, zwłaszcza tym, którzy potrafią docenić dzieło jako całość, bowiem tak należy podchodzić do niezwykle nastrojowego Sensutsu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

MaidenZary pisze: śr wrz 15, 2021 10:24 pm Płycie należy wystawić ocenę bardzo dobrą
Niby dlaczego?
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

gumbyy pisze: śr wrz 15, 2021 11:21 pm
MaidenZary pisze: śr wrz 15, 2021 10:24 pm Płycie należy wystawić ocenę bardzo dobrą
Niby dlaczego?
Bo.....NALEŻY! CZEGO NIE ROZUMIESZ PROFANIE JEDEN?! ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

MaidenZary pisze: śr wrz 15, 2021 10:24 pm Senjutsu mknie w uszach słuchacza niczym torpeda
Chyba torpeda wystawiona w muzealnej gablocie na pokaz.

Mknie to płyta Iron Maiden z 1980 roku.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

gumbyy pisze: śr wrz 15, 2021 11:21 pm
Niby dlaczego?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bo to kurwa maiden :D za zasługi XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Chłopaki, przecież to jego subiektywna opinia :roll:
Narzekacie, że ktoś się czepia, że Wam się nie podoba a sami robicie to samo.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: cloud »

Juz kilka razy chcialem napisac to samo, hipokryzja pelna geba. To samo zreszta dotyczy wielu tematow okolocovidowych, ktore sie przewijaly w kwestii przyszlorocznej trasy.
UP THE IRONS !!!
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Nowy forumowicz berbeluch - mam nadzieję, że nie obraził się doszczętnie - wczoraj podobnie został potraktowany. To jest sekciarstwo. :facepalm:

Gdzie sens, żeby na forum, służącym przecież m.in. do prezentowania swoich opinii, sekować kogoś właśnie za to, mimo że ten ktoś nie obraża innych (bo w takim przypadku to co innego)?
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Dokładnie tak, to przypierdalanie się i szydzenie z kogoś, że ma inne zdanie to rak na tym forum. Zresztą, to odbicie szerszego problemu braku respektowania przestrzeni innych ludzi w różnych sytuacjach, jaki toczy nas jako społeczeństwo. Niech koleżka uważa sobie Senjutsu nawet za najlepszy album w ogóle, jeśli chce. Nie podzielam takiej opinii, ale jak ktoś tak uważa, to ma do tego prawo. Koniec końców muzyka ma dostarczać przyjemności a nie amunicji do fundamentalistycznych wojenek.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

barsiarz pisze: Chłopaki, przecież to jego subiektywna opinia :roll:
zgodziłbym się, gdyby napisał, że według niego jest "tak i tak". A on pisze ogólnie, że płycie należy wystawić ocenę wysoką.

No nie należy. Nakazu nigdzie nie ma.

Ps. no i śmieszy mnie, że ktoś o 10 minutowych klocach pisze, że mkną jak torpeda. Jak napiszesz największą durnotę, to licz się z tym, że ktoś to może skrytykować. To nie jest fanpage Ironów do lizania się po fiutach.

PS. a Komarenko to się obraził, bo nie wszyscy podzielili jego zdanie o tym by się zaspawać w domu do końca świata i jeden dzień dłużej. Nawzał szurami wszystkich, nawet zaszczepionych jak ja i poszedł w pizdu. xd
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Geri666 pisze: czw wrz 16, 2021 10:34 am
barsiarz pisze: Chłopaki, przecież to jego subiektywna opinia :roll:
zgodziłbym się, gdyby napisał, że według niego jest "tak i tak". A on pisze ogólnie, że płycie należy wystawić ocenę wysoką.

No nie należy. Nakazu nigdzie nie ma.

Ps. no i śmieszy mnie, że ktoś o 10 minutowych klocach pisze, że mkną jak torpeda. Jak napiszesz największą durnotę, to licz się z tym, że ktoś to może skrytykować. To nie jest fanpage Ironów do lizania się po fiutach.

PS. a Komarenko to się obraził, bo nie wszyscy podzielili jego zdanie o tym by się zaspawać w domu do końca świata i jeden dzień dłużej. Nawzał szurami wszystkich, nawet zaszczepionych jak ja i poszedł w pizdu. xd
No nie, chwila. A niby w imieniu kogo to pisał??? Zawsze piszesz w swoim imieniu, nie jesteś przecież wysłannikiem jakichś "onych". Gość napisał swoją mini recenzję i użył zwykłego zwrotu, jakiego w recenzjach jest pełno.
Tym bardziej się dziwię, że wsiedli na niego ludzie, którzy również piszą recenzje - czyli dzielą się SWOJĄ opinią.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Przyjebanie sie do tego, ze ktos uzyl slowa „nalezy” w pseudorecenzji fanowskiej (no bo chyba nie bedziemy o tych kilku linijkach mowic jak o recenzji?) jest tak slabe, ze nawet szury w zaspawanych domach takie nie sa.
Jezeli dla niego 10 minutowe kloce mkna jak torpeda, to tylko jego indywidualne odczucia i nie wiem jak mozna pisac, ze to brednie. Szczerze mowiac dla mnie ostatnie dwie piosenki na albumie (bo Celtowie to niestety najslabszy punkt calosci) mijaja rowniez jak 5 minut, a nie 25. Zaraz mnie pewnie zwyzywacie od pojebow i ze nie mam pojecia o muzyce, ale z gory uprzedzam - mam to w dupie.

IgorW - w punkt, tak jak mowisz, niestety to nie tylko problem forum czy tez internetow, ale calego spoleczenstwa.
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Ale dajcie na luz z lekka, ok? :roll:

Najnormalniej w świecie zapytałem dlaczego uważa, że "należy wystawić oceną barszo dobrą". I tyle.

Gdzie tu przypierdzielanie się i szydzenie, czy inne przyjebanie się?

Zarzucacie "przyjebanie się", a sami to robicie piszać, że ktoś się przyjebał zadając zwykłe pytanie :lol: i jeszcze tekst z hipokryzją jest obowiązkowy:lol:

To jest forum dyskusyjne, a dyskusja to też przeciwstawne zdania...
www.MetalSide.pl
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Gumby, o ile Ty zadales po prostu czepliwe pytanie bez jakiegos negatywnego wydzwieku, co jest zupelnie normalne w dyskusji, o tyle pozostali zlecieli sie i zrobili z tego nic niewnoszaca do tematu farse, i to nie po raz pierwszy. Moje posty dotyczyly pozostalych, nie Ciebie.
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

Senjutsu numerem 2 na olisie :), ciekawe ile brakło do 1 :(
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No ale co to za pytanie "niby dlaczego" jak on pisze swoją opinię? Przecież przed tym zwrotem napisał, co uważa i zwrot jest podsumowaniem tych kilku zdań. To tak jakby pod każdą Twoją recenzją ktoś Cię pytał "a dlaczego uważasz, że należy temu albumowi wystawić 6/10". Po to kilka/naście/dziesiąt zdań wcześniej żeby nikt nie zadawał takich pytań.

Więc nie rżnij głupa bo późniejsza szydera ze Zdanem jasno wskazują na charakter tego pytania. Od pierwszego dnia singli walczycie o prawo do wyrażania własnych niepochlebnych opinii jednocześnie szydząc z czyichś pozytywnych. Gdzie tu logika?
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

barsiarz pisze: czw wrz 16, 2021 11:13 am No ale co to za pytanie "niby dlaczego" jak on pisze swoją opinię? Przecież przed tym zwrotem napisał, co uważa i zwrot jest podsumowaniem tych kilku zdań. To tak jakby pod każdą Twoją recenzją ktoś Cię pytał "a dlaczego uważasz, że należy temu albumowi wystawić 6/10". Po to kilka/naście/dziesiąt zdań wcześniej żeby nikt nie zadawał takich pytań.

Więc nie rżnij głupa bo późniejsza szydera ze Zdanem jasno wskazują na charakter tego pytania. Od pierwszego dnia singli walczycie o prawo do wyrażania własnych niepochlebnych opinii jednocześnie szydząc z czyichś pozytywnych. Gdzie tu logika?
+1
ODPOWIEDZ