Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Dream Theater

Post autor: IgorW »

DT to zespół niewolników swojej sytlistyki. To ciężka sytuacja, bo główna grupa ich fanów faktycznie może oczekiwać powielania patentów muzycznej ekwilibrystyki, a przecież są to tak biegli muzycy, że mogli by grać właściwie wszystko, co by przyszło im do głów. Myślę, że boją się podjąć ryzyko utraty części fanów, co jednak artystycznie jest drogą do nikąd. W ostatnim dziesięcioleciu jedynie poprzedni album studyjny był dla mnie słuchalny, a przecież to wcale nie mocny komplement.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

No ja już 10 lat temu pisałem, że graja zbyt bezpiecznie i nie musza nagrywac nowych albumów ;) przydałyby się jakieś zmiany, bardziej fusion/jazz i pop
Deleted User 2259

Za 6 minut premiera teledysku:

https://www.youtube.com/watch?v=s0Wmg7Tq4Pk

Podejrzewam, że obejrzę 2 razy i na tym koniec.
Awatar użytkownika
PannaMigotka
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: PannaMigotka »

Karl pisze: śr wrz 22, 2021 8:54 am niestety, po odsluchu numeru uszlyszalem tylko dzwiek spuszczanej wody w kiblu.
:D :D :D :D :D :D :D
IgorW pisze: DT to zespół niewolników swojej sytlistyki.
Trafnie powiedziane. Lat potrzebowałam, żeby dotarło do mnie, że nie wszystko złoto, co pochodzi od Dream Theater. Choć i prog sam w sobie nie musi być aż tak zakleszczający dany zespół, by nie można było spróbować w nim czegoś świeżego i innego. Po prostu Dream Theater ma swój typowy, sztampowy styl grania, który powiela od dłuższego czasu i na którym z góry założyć można, że nic przełomowego i specjalnie ciekawego się nie usłyszy.

Anyway, dzisiejszy singiel jest lepszy od poprzedniego. Może wypuszczą jeszcze jeden przed premierą. Może pozwoli to trochę bardziej nacechować potencjalne brzmienie całej płyty.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wątpię, żeby mieli wrzucić kolejny singiel, chyba że drugiego 6.5 minutowca, ale jaki jest sens wrzucać taką część płyty przed premierą? Tego nie wie nikt
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Deleted User 2259

Teledysk 6/10, pierdoły jakich mało.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Po co oglądać te klipy w ogóle? XD
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
PannaMigotka
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: PannaMigotka »

blackmailer pisze: śr wrz 22, 2021 3:02 pm Wątpię, żeby mieli wrzucić kolejny singiel, chyba że drugiego 6.5 minutowca, ale jaki jest sens wrzucać taką część płyty przed premierą? Tego nie wie nikt
Historia zna takie przypadki. No ale biorąc pod uwagę ilość utworów na tej płycie, może faktycznie wypuszczenie trzeciego byłoby już bliskie pokazania połowy albumu przed premierą.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

PannaMigotka pisze: śr wrz 22, 2021 3:11 pm
blackmailer pisze: śr wrz 22, 2021 3:02 pm Wątpię, żeby mieli wrzucić kolejny singiel, chyba że drugiego 6.5 minutowca, ale jaki jest sens wrzucać taką część płyty przed premierą? Tego nie wie nikt
Historia zna takie przypadki. No ale biorąc pod uwagę ilość utworów na tej płycie, może faktycznie wypuszczenie trzeciego byłoby już bliskie pokazania połowy albumu przed premierą.
Jasne, że zna. Mówię tylko, że to bez sensu. W ogóle "instytucja" wydawania singli w dzisiejszych czasach wśród wykonawców nie popowych (którzy przecież z singli się potem w większości utrzymują) jest głupia i zwyczajnie niepotrzebna.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Deleted User 7919

Post autor: Deleted User 7919 »

Moim zdaniem lepszy od wcześniejszego singla. Wystawiam ocenę 6,5/10. Porządne rzemiosło, ale nic więcej.
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Cienizna, wracam do Voivod.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

mad pisze: śr wrz 22, 2021 4:15 pm Cienizna, wracam do Voivod.
Dobry wybór ;)
Deleted User 2259

https://www.nuclearblast.de/en/products ... 3-o-6kGJ7Y

30 sekund każdego wałka z nowej płyty do posłuchania ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Tragicznie się to zapowiada :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Tych trzydziestu sekund jeszcze nie sprawdzałem, ale drugi singiel mocno mi się nie podoba. Wokale (nawet nie wykonanie, a same melodie) momentami strasznie tandetne. Część instrumentalna trochę lepsza, ale bez specjalnych fajerwerków. I to męczenie buły w refrenie, uh. Poprzedni singiel mi się z kolei podobał oprócz tych dziwnych wokali.
Cóż, po prostu jeśli chodzi o szeroko pojęty prog w najbliższym czasie, to trzeba czekać na Obscurę, a nie na DT :)
Teledysku nie oglądam, bo nie ma po co.
blackmailer pisze: W ogóle "instytucja" wydawania singli w dzisiejszych czasach wśród wykonawców nie popowych (którzy przecież z singli się potem w większości utrzymują) jest głupia i zwyczajnie niepotrzebna.
+999. Nie jestem nawet przeciwnikiem singli jako takich (obojętne mi są), ale drażni mnie moda i tendencja do przypisywania im coraz większej roli. Ostatnio widziałem jak jakiś dość popularny błazen z YT próbuje "tłumaczyć", że teraz już tylko single się liczą i że nagrywanie albumów (mówił oczywiście o gitarowej muzyce) już generalnie w ogóle nie ma sensu. No, chyba on nie ma sensu :D
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dejavu pisze: ndz wrz 26, 2021 12:10 pm Ostatnio widziałem jak jakiś dość popularny błazen z YT próbuje "tłumaczyć", że teraz już tylko single się liczą i że nagrywanie albumów (mówił oczywiście o gitarowej muzyce) już generalnie w ogóle nie ma sensu. No, chyba on nie ma sensu :D
To naprawdę niezła teoria. :facepalm: Ja tam lubię single, ale przede wszystkim lubię dostać pełny materiał, który wykonawca przygotował. No przynajmniej EPkę. Tak 30-60 minut optymalnie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Nie wiem kogo masz na myśli mówiąc "błazen", ale trudno się nie zgodzić z opinią, że dziś nie ma po co wydawać albumów, chyba, że ma się już jakąś bazę fanów. Początkujący zespół powinien skupić się na pojedynczych kawałkach i robić wokół nich jakiś szum, a za album zabrać jak będą mieli pewność, że znajdą się zainteresowani. Chyba, że celujemy w jakąś totalną niszę i 100 sztuk sprzedanych na na koncertach - to oczywiście też jest ok, ale przypuszczam, że "błazen" miał na myśli przypadek, gdy ktoś chce rozbujać większą popularność.
Deleted User 2259

Trasa w Stanach przeniesiona na 2022 rok:

Obrazek
Deleted User 2259

https://www.revolvermag.com/music/dream ... bAlz654ZSs

Seru wybiera swoje top 5 instrumentalnych wałków :>

Jest Rush!
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

IgorW pisze: pn wrz 27, 2021 9:27 am Nie wiem kogo masz na myśli mówiąc "błazen", ale trudno się nie zgodzić z opinią, że dziś nie ma po co wydawać albumów, chyba, że ma się już jakąś bazę fanów. Początkujący zespół powinien skupić się na pojedynczych kawałkach i robić wokół nich jakiś szum, a za album zabrać jak będą mieli pewność, że znajdą się zainteresowani. Chyba, że celujemy w jakąś totalną niszę i 100 sztuk sprzedanych na na koncertach - to oczywiście też jest ok, ale przypuszczam, że "błazen" miał na myśli przypadek, gdy ktoś chce rozbujać większą popularność.
Błazen nie dlatego, że wyraził zdanie, z którym się nie zgadzam, a ze względu na formę i styl wypowiedzi. Niestety, YT bardzo często tak wygląda, nawet jeśli są to kanały niezwiązane z humorem, czy w tym przypadku bardziej "chumorem". Może mają przez to więcej subskrybentów, nie wiem. Nie mój klimat, dlatego nie jestem na bieżąco, nie ogarniam i raczej wyrywkowo coś oglądam.

Co do tej opinii, jest to moim zdaniem dyskusyjne. Z wypowiedzi wynikało, że nie dotyczy to tylko zupełnie, zupełnie początkujących zespołów, a bardziej ogranych również. Ogólnie rzecz biorac koleś podważał sens wydawania płyt, co moim zdaniem jest kompletnym niezrozumieniem gatunku muzycznego - tutaj single się tak nie przyjmą jak np. w popie. W mojej ocenie to singlowe podejście się nie sprawdza i cieszę się, że są takie wytwórnie jak w Polsce np. Ossuary, które wydają zespoły niemające jakiejś ogromnej popularności i wydawane są raczej pełne albumy.
Kwestia podejścia. Sorry za offtop.
Mizantrop pisze:Seru wybiera swoje top 5 instrumentalnych wałków :>
Spoko lista. Ja dałbym coś bardziej nowoczesnego, ale tak czy inaczej podoba mi się. Chociaż jak w ogóle wybrać tylko 5...
ODPOWIEDZ