14/07/2022 - Pearl Jam - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: 14/07/2022 - Pearl Jam - Kraków

Post autor: johnny_o »

Ja je znam i też się dziwię. Kompletnie bez sensu polityka, jeszcze w połączeniu z imiennymi biletami. Mnie się udało sprzedać bilet w cenie nominalnej ale miałem szczęście, podejrzewam że dzisiaj w Krakowie latają za półdarmo. Z mojego doświadczenia wynika że jedyny raz kiedy dołożenie biletów tuż przed koncertem miało jakikolwiek sens to McCartney w Warszawie i udostępnienie najwyższych trybun w symbolicznej cenie. Anyway, miłych wrażeń wszystkim obecnym!
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Wróciłem więcej jak włączę kompa. PJ live miecie jak zawsze a mccready to top gitarzystów live zaraz po Pietruszce, Gilmourze i Lifesonie
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Jakichś specjalnych orłów to tu nie wymieniłeś ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

krusejder pisze: pt lip 15, 2022 12:35 am Jakichś specjalnych orłów to tu nie wymieniłeś ;)
Przecież Gilmour i Lifeson to absolutny top obok Latimera
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8107

Ok, no więc tak na szybko:

Organizacja bez zarzutu, wbiłem o 20:20 do środka (pierwszy raz byłem na stojącej płycie w Tauronie, wtedy siedziałem i byłem na a20) najpierw do klopa i kupilem pepsi za 12 zł, 0,5 litra, opłacało sie. Sam gig bez zarzutu, ale w 2018 bardziej mi się podobało. Musialem sobie na 2 utworach przysiąść na podłodze, bo nogi odmawiały posłuszeństwa. Znowu Black nie zagrali :(, Thorgal, miałeś załatwić :P gadki Edka spoko, ukraińska flaga też oczywiście była, byłem na samym końcu płyty i trochę zamulony dźwięk był (głównie bas słabo było słychac) , zauważyłem, że mało ludzi wstawało na trybunach, dopiero pod koniec amtosfera się poprawiła, 4 lata temu i tak stałem na trybunach, bo wszyscy to robili. No I McCready cały, albo prawie cały gig w maseczce, szacun.

Najbardziej mi się podobało Jeremy i Rearviewmirror
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Sardi z Batumi pisze: pt lip 15, 2022 12:40 am
krusejder pisze: pt lip 15, 2022 12:35 am Jakichś specjalnych orłów to tu nie wymieniłeś ;)
Przecież Gilmour i Lifeson to absolutny top obok Latimera
Ale nie wymienił gitarzystów Roadhog
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Deleted User 8107

https://www.youtube.com/watch?v=pQ4G3uqmQms

Pearl Jam - Hard To Imagine / Rearviewmirror - Tauron Arena Krakow - 14th July 2022

No świetne nagranie, nie moje jak coś.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Macready kandydatem do pojeba lipca, zgłaszam do Niedzielskiego
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

To kilka słów z mojej strony.

Bardzo poprawny koncert, dużo klasyków, zespół w formie i widać że sami szaleją na scenie. Naprawdę, widać że rozpiera ich energia, aż miło było to oglądać jak po prostu "chodzą" gdy grają
Ale nie będę ukrywać ten koncert 4 czy 5 lat temu bardziej mi się podobał.
Nie wiem, nowsze utwory generalnie są wolniejsze, na starszych zespół osiąga szczyt szaleństwa. I taka przeplatanka starszy - nowszy - starszy - nowszy trochę nierówność wprowadzała, wolałbym w sumie jakby bardziej to w jakieś pakiety połączyli ;) No i kwestia gadek Veddera. Rozumiem zaangażowanie, rozumiem też że mamy gorący temat dosłownie 300 km dalej. Ale niektóre momenty były po prostu przegadane. Rozumiem, wspieranie wolontariuszy, chwalenie jakiś inicjatyw, wszystko ok. Ale motorykę koncertu to dla mnie zaburzało mocno. Spokojnie ze 2 kawałki wręcz mogłyby się jeszcze zmieścić gdyby nie te przedłużenia. Dość powiedzieć że set podstawowy skończył się po 1h 30min, na bis było 5 utworów i zagranie ich zajęło chyba z 45 min.

Scena niby nie ma absolutnie żadnych dekoracji, nawet tła, bo miejsca sprzedawane są też z tyłu za sceną (na których swoją drogą było widać że ludzie się świetnie bawią). Mamy więc same wzmacniacze i wiszące światła. Ale dzięki temu że stelaże ze światłami co chwila wędrowały w górę i dół tworząc różnorakie konfiguracje to wyglądało to bardzo ciekawie i absolutnie się sprawdzało. Biedy nie było.

Swoją drogą chyba po każdym utworze wymieniali gitary, nie wiem czy zagrali dwa kawałki pod rząd na tych samych :P

No i Ironi nie są już liderem jeśli chodzi o ilość gitar. Były momenty, gdy na raz grały 4 ;) (poza podstawowymi 2 gitarzystami i Vedderem który też czasem coś grywa, jest jeszcze Josh Klinghoffer (wiele lat w RHCP) który zajmuje się instrumentami perkusyjnymi i gitarą w tle

Publiczność jak to na Pearl Jam, mocno międzynarodowa. Mają rzesze fanów którzy za nimi podążają, nawet chodząc po Krakowie w ciągu dnia pełno było ludzi z zagranicy w koszulkach PJ. W sumie dobrze.

Jeśli chodzi o Tauron to sala znana i lubiana więc nie ma się co rozpisywać. Na płycie, bliżej początku niż końca dźwięk był bardzo dobry.
Na trybunach ponoć było chłodno, na płycie powiewy świeżego powietrza się zdarzały, ale generalnie było gorąco. Tu Atlas Area lepiej się sprawdza.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

najpierw do klopa i kupilem pepsi za 12 zł, 0,5 litra, opłacało sie.
Wazne info
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Bon Dzosef pisze: pt lip 15, 2022 11:27 pm
Wazne info
Dla mnie to byłaby najciekawsza część koncertu PJ

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

pz pisze: sob lip 16, 2022 1:14 am
Bon Dzosef pisze: pt lip 15, 2022 11:27 pm
Wazne info
Dla mnie to byłaby najciekawsza część koncertu PJ
Prawda. Już pepsi lepsze niż pj

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Deleted User 8107

Jeden koleś wyszedł na początku pierwszego utworu i mówił, że nie lubi takiej muzy :D a jeszcze przypomniałem sobie była karetka pod arena tak w tych godzinach co wchodziłem, jakiś koleś na noszach i z tlenem, to koncertu nie doczekał xd
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To po co przyszedl :D

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Deleted User 8107

Bon Dzosef pisze: sob lip 16, 2022 2:11 am To po co przyszedl :D
Nie wiem, może wygrał bilet xd
Deleted User 8107

Już 2 gig PJ w europie na tym legu odwołany, mielismy farta w Krk, ze sie odbył
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

COVID ??

xDDD
Deleted User 8107

Problemy z głosem Eddiego tym razem :(
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Czyli covid;)
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Nie COVID. Na koncercie w Paryżu (kolejny po KRK) był upał, dużo piachu i kurzu w powietrzu i Vedder stracił głos wdychając to wszystko. Gardło zdarł. Koncert w Wiedniu odwołali, w Pradze również, gdzie pojechałem, bo miałem już wcześniej klepniete loty i nocleg. A dziś odwołano Amsterdam night 1. Jutro teoretycznie ostatnia szansa na zobaczenie ich w Europie w 2022, ale nie wierzę, że Amsterdam night 2 się odbędzie.

Także fakt jest taki, że KRK był przedostatnim przystankiem na ich trasie. I tak, mieliśmy trochę farta.
https://www.last.fm/user/kamooo
ODPOWIEDZ