Wasz koncertowy dorobek
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Wasz koncertowy dorobek
Poza wszystkim jestem pod wrażeniem, że ktoś ma tyle pary, przedsiębiorczości, kasy i możności żeby tak jeździć w takim wieku. Robi to wrażenie.
O wow, szacun za to puszczanie sie za bandem w trasie. I to w takiej liczbie koncertów!
A Ty jesteś jakiś inny Dzosef niż znany tu wszystkim Dzosef co miał Dave'a w avatarze?
A Ty jesteś jakiś inny Dzosef niż znany tu wszystkim Dzosef co miał Dave'a w avatarze?
https://www.last.fm/user/kamooo
To ten sam Dzosef
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
12.03 - Hate, Virgin Snatch (Kraków)
25.03 - Ray Wilson (Kraków)
24.04 - Ghost, Uncle Acid, Twin Temple (Praga)
07.05 - Mgła, Mãnbryne, Deus Mortem, Martwa Aura (Kraków)
03.06 - Judas Priest, Saxon, Benediction (Gdańsk) [Mystic Festival]
04.06 - Mercyful Fate, Vader, Igorrr, Materia (Gdańsk) [Mystic Festival]
11.07 - Judas Priest, The Dead Daisies (Budapeszt)
28.07 - Mercyful Fate, Death Angel (Székesfehérvár) [Fezen Festival]
07.09 - Imperial Triumphant, Ciśnienie, Trup (Kraków)
17.09 - In Twilight's Embrace, Ragehammer, Odium Humani Generis (Kraków)
11.10 - Alcest, Naraka (Kraków)
19.10 - Behemoth, Arch Enemy, Carcass, Unto Others (Katowice)
29.10 - Gruzja, Jad (Kraków)
30.10 - Porcupine Tree (Katowice)
04.11 - The Comet is Coming (Kraków)
02.12 - Turbo (Kraków)
Był to naprawdę ładny i udany rok. Każdy z tych koncertów pozostawił we mnie conajmniej pozytywne wrażenia a kilka z nich (Mercyful Fate, Judas Priest, Porcupine Tree) dało najlepsze emocje i widowisko. Z tego co żałuję, to niestety feralny stan PKP w dniu koncertu Steve'a Hacketta w Wawie, brak zdecydowania na Nicka Masona w Łodzi, no i przynajmniej jeden gig Opeth. Ale to wszystko do nadrobienia
Nie był by to jednak tak udany rok, gdyby nie doborowe towarzystwo @Schizoid @Sardi @blackcocker @Michał i @MaidenFan, z którymi każdy kolejny Żubr smakuje coraz lepiej
.
Nastrój na 2023 z Peterem Gabrielem w Tauron Arenie jest bardzo dobry, oby był to równie udany rocznik.
25.03 - Ray Wilson (Kraków)
24.04 - Ghost, Uncle Acid, Twin Temple (Praga)
07.05 - Mgła, Mãnbryne, Deus Mortem, Martwa Aura (Kraków)
03.06 - Judas Priest, Saxon, Benediction (Gdańsk) [Mystic Festival]
04.06 - Mercyful Fate, Vader, Igorrr, Materia (Gdańsk) [Mystic Festival]
11.07 - Judas Priest, The Dead Daisies (Budapeszt)
28.07 - Mercyful Fate, Death Angel (Székesfehérvár) [Fezen Festival]
07.09 - Imperial Triumphant, Ciśnienie, Trup (Kraków)
17.09 - In Twilight's Embrace, Ragehammer, Odium Humani Generis (Kraków)
11.10 - Alcest, Naraka (Kraków)
19.10 - Behemoth, Arch Enemy, Carcass, Unto Others (Katowice)
29.10 - Gruzja, Jad (Kraków)
30.10 - Porcupine Tree (Katowice)
04.11 - The Comet is Coming (Kraków)
02.12 - Turbo (Kraków)
Był to naprawdę ładny i udany rok. Każdy z tych koncertów pozostawił we mnie conajmniej pozytywne wrażenia a kilka z nich (Mercyful Fate, Judas Priest, Porcupine Tree) dało najlepsze emocje i widowisko. Z tego co żałuję, to niestety feralny stan PKP w dniu koncertu Steve'a Hacketta w Wawie, brak zdecydowania na Nicka Masona w Łodzi, no i przynajmniej jeden gig Opeth. Ale to wszystko do nadrobienia
Nie był by to jednak tak udany rok, gdyby nie doborowe towarzystwo @Schizoid @Sardi @blackcocker @Michał i @MaidenFan, z którymi każdy kolejny Żubr smakuje coraz lepiej
Nastrój na 2023 z Peterem Gabrielem w Tauron Arenie jest bardzo dobry, oby był to równie udany rocznik.
- PannaMigotka
- -#Prodigal son

08.04 Forndom, The Devil's Trade, Lili Refrain (Kraków, Zaścianek)
30.04 Distant Dream, Yenisei, Metafox (Kraków, Zaścianek)
24.05 Dream Theater, Devin Townsend (Kraków, Tauron Arena)
11.07 Testament, Exodus, Heathen (Kraków, Studio)
24.07 Azyl P. wraz z Markiem Piekarczykiem, Kasią Kowalską, Tomaszem Organkiem i Maciejem Silskim (Szydłowiec, dziedziniec zamku Radziwiłłów)
08.09 Kalandra (Warszawa, Hybrydy)
12.09 Vola (Kraków, Zaścianek)
18.09 Helloween, Hammerfall (Katowice MCK)
03.10 Eivør, Elinborg (Kraków, Studio)
13.10 The Rasmus, Icon For Fire (Kraków, Kwadrat)
22.10 Besides, Yenisei, Zachwyt, B17 (Kraków, Zaścianek)
29.10 Gruzja, Jad, Larmo (Kraków, Zaścianek)
Bilety na dwa koncerty na przyszły rok dziś już zakupione. Za cel stawiam sobie przebić następny rok przynajmniej o jeden koncert więcej. Ostatecznie w 2022 wyszło mi równe 12, co można by uśrednić na jeden koncert w miesiącu. Nie może być to jednak statystyka bardziej zakłamana, bo w samym październiku byłam na czterech. A i zaczęłam późno, bo dopiero w kwietniu. Cóż, obaczym jak się sytuacja potoczy.
30.04 Distant Dream, Yenisei, Metafox (Kraków, Zaścianek)
24.05 Dream Theater, Devin Townsend (Kraków, Tauron Arena)
11.07 Testament, Exodus, Heathen (Kraków, Studio)
24.07 Azyl P. wraz z Markiem Piekarczykiem, Kasią Kowalską, Tomaszem Organkiem i Maciejem Silskim (Szydłowiec, dziedziniec zamku Radziwiłłów)
08.09 Kalandra (Warszawa, Hybrydy)
12.09 Vola (Kraków, Zaścianek)
18.09 Helloween, Hammerfall (Katowice MCK)
03.10 Eivør, Elinborg (Kraków, Studio)
13.10 The Rasmus, Icon For Fire (Kraków, Kwadrat)
22.10 Besides, Yenisei, Zachwyt, B17 (Kraków, Zaścianek)
29.10 Gruzja, Jad, Larmo (Kraków, Zaścianek)
Bilety na dwa koncerty na przyszły rok dziś już zakupione. Za cel stawiam sobie przebić następny rok przynajmniej o jeden koncert więcej. Ostatecznie w 2022 wyszło mi równe 12, co można by uśrednić na jeden koncert w miesiącu. Nie może być to jednak statystyka bardziej zakłamana, bo w samym październiku byłam na czterech. A i zaczęłam późno, bo dopiero w kwietniu. Cóż, obaczym jak się sytuacja potoczy.
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Tak dużo osób nie było na Maiden w tym roku? 
Dobrze powiedziane. Za każdego forumowicza był raz 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

07.03 - Genesis - Mercedez-Benz Arena, Berlin
16.03 - Steve Hackett - Narodowe Forum Muzyki, Wrocław
05.05 - Dead Can Dance, Astrid Williamson - Atlas Arena, Łódź
06.05 - Clannad - Klub Studio, Kraków
15.06 - Linea Aspera, Black Sun Dreamer, Bracco - Akademia, Wrocław
09.07 - Thievery Corporation, Żyńy - A2, Wrocław
10.08 - [Fest Festival 2023] - Woodkid, Astrix, Jon Hopkins, Claptone, Fideles, Julia Wieniawa, Karaś/Rogucki, ARS LATRANS Orchestra, Golan, Jaźnicka - Park Śląski, Chorzów
17.08 - Cannibal Corpse, Krisiun, Blood Incantation - A2, Wrocław
26-27.08 - [wROCK for Freedom 2023] - The Exploited, Dezerter, Leniwiec, KSU, Krzysztof Cugowski, Kobranocka, Urszula - Centrum Historii Zajezdnia, Wrocław
14.09 - Ye Banished Privateers, Xandria, Visions of Atlantis - Akademia, Wrocław
17.09 - Opeth, The Vintage Caravan - A2, Wrocław
18.09 - Helloween, Hammerfall - Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Katowice
16.10 - Cult of Luna, Caspian - A2, Wrocław
26.10 - Perturbator, HEALTH, Author & Punisher - Zakl ete Rewiry, Wrocław
19.11 - Carbon Based Lifeforms, Günther Schwarz - Tama, Poznań
22.11 - Bonobo - Hala Stulecia, Wrocław
05.12 - Original Enigma Voices - Narodowe Forum Muzyki, Wrocław
14.12 - Nightwish, Beast in Black, Turmion Kätilöt - Arena Gliwice, Gliwice
Pierwszy rok postpandemicznego koncertowania. Nie taki wspaniały jak 2018/19, ale przyzwoity, biorąc pod uwagę jak się w 2020 zaklinałem, że mi koncertów wcale nie brakuje i w sumie to ich nie potrzebuję
Chyba po prostu mam dobry mechanizm godzenia się z sytuacją. Wróciły koncerty, wróciła mi chęć do jeżdżenia na nie.
Trochę brakuje mi tu festiwali, ale nie udało się wybrać na żaden większy poza jednodniowym Festem. W 2023 pod tym kątem też może być ciężko. A potem - zobaczymy.
Najlepsze koncerty: Thievery Corporation, Linea Aspera, Carbon Based Lifeforms. Może wciąż mnie trzyma po środzie, ale wyróżniłbym też Nightwish. Zobaczyć po raz trzeci Dead Can Dance - sama przyjemność; po raz pierwszy (i ostatni) - Clannad, też.
Największe rozczarowanie to Bonobo; widziałem ich jakoś z 10 lat temu w Eterze i był czad, teraz... mocno przeciętnie.
Plany na 2023: są dobre. Depeche Mode x2, Def Leppard & Motley Crue, Pantera, Peter Gabriel, Robbie Williams - na to wszystko mam już bilety. Na Yes we Wrocławiu też, ale tu już powoli zaczynam wątpić czy się doczekam XD
Z innych rzeczy, raczej wybiorę się na Tori Amos do Katowic, Focus w Poznaniu, może na Tauron w Katowicach (Tangerine Dream, Röyksopp...). Gdzieś muszę ogarnąć M83, liczę że ściągną ich do Polski, a jak nie to przejadę się do Pragi. No i lokalnie: Blind Guardian, Diary of Dreams, Amenra/Igorr, 3-Majówka. Będzie fajnie
16.03 - Steve Hackett - Narodowe Forum Muzyki, Wrocław
05.05 - Dead Can Dance, Astrid Williamson - Atlas Arena, Łódź
06.05 - Clannad - Klub Studio, Kraków
15.06 - Linea Aspera, Black Sun Dreamer, Bracco - Akademia, Wrocław
09.07 - Thievery Corporation, Żyńy - A2, Wrocław
10.08 - [Fest Festival 2023] - Woodkid, Astrix, Jon Hopkins, Claptone, Fideles, Julia Wieniawa, Karaś/Rogucki, ARS LATRANS Orchestra, Golan, Jaźnicka - Park Śląski, Chorzów
17.08 - Cannibal Corpse, Krisiun, Blood Incantation - A2, Wrocław
26-27.08 - [wROCK for Freedom 2023] - The Exploited, Dezerter, Leniwiec, KSU, Krzysztof Cugowski, Kobranocka, Urszula - Centrum Historii Zajezdnia, Wrocław
14.09 - Ye Banished Privateers, Xandria, Visions of Atlantis - Akademia, Wrocław
17.09 - Opeth, The Vintage Caravan - A2, Wrocław
18.09 - Helloween, Hammerfall - Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Katowice
16.10 - Cult of Luna, Caspian - A2, Wrocław
26.10 - Perturbator, HEALTH, Author & Punisher - Zakl ete Rewiry, Wrocław
19.11 - Carbon Based Lifeforms, Günther Schwarz - Tama, Poznań
22.11 - Bonobo - Hala Stulecia, Wrocław
05.12 - Original Enigma Voices - Narodowe Forum Muzyki, Wrocław
14.12 - Nightwish, Beast in Black, Turmion Kätilöt - Arena Gliwice, Gliwice
Pierwszy rok postpandemicznego koncertowania. Nie taki wspaniały jak 2018/19, ale przyzwoity, biorąc pod uwagę jak się w 2020 zaklinałem, że mi koncertów wcale nie brakuje i w sumie to ich nie potrzebuję
Trochę brakuje mi tu festiwali, ale nie udało się wybrać na żaden większy poza jednodniowym Festem. W 2023 pod tym kątem też może być ciężko. A potem - zobaczymy.
Najlepsze koncerty: Thievery Corporation, Linea Aspera, Carbon Based Lifeforms. Może wciąż mnie trzyma po środzie, ale wyróżniłbym też Nightwish. Zobaczyć po raz trzeci Dead Can Dance - sama przyjemność; po raz pierwszy (i ostatni) - Clannad, też.
Największe rozczarowanie to Bonobo; widziałem ich jakoś z 10 lat temu w Eterze i był czad, teraz... mocno przeciętnie.
Plany na 2023: są dobre. Depeche Mode x2, Def Leppard & Motley Crue, Pantera, Peter Gabriel, Robbie Williams - na to wszystko mam już bilety. Na Yes we Wrocławiu też, ale tu już powoli zaczynam wątpić czy się doczekam XD
Z innych rzeczy, raczej wybiorę się na Tori Amos do Katowic, Focus w Poznaniu, może na Tauron w Katowicach (Tangerine Dream, Röyksopp...). Gdzieś muszę ogarnąć M83, liczę że ściągną ich do Polski, a jak nie to przejadę się do Pragi. No i lokalnie: Blind Guardian, Diary of Dreams, Amenra/Igorr, 3-Majówka. Będzie fajnie
18.02 - Jads, Scream Maker - Garage Pub, Kraków
19.03 - Młot na Czarownice -MDK Pionki
30.04 - Haures, Ectopia, Młot Na Czarownice - VooDoo, Warszawa
17.06 - Night Demon, Mythra, Brian Downey's Alive and Dangerous - Frost and Fire, Derry Irlandia Północna
18.06 - Wytch Hazel, Satan, Cirith Ungol - Frost and Fire, Derry Irlandia Północna
26.06 - Gatecreeper, Death To All - Hype Park, Kraków
04.07 - Airbourne, Iron Maiden - Waldbühne, Berlin, Niemcy
05.07 - The Hooters - Zeche Bochum, Niemcy
13.07 - Lord of the Lost, Iron Maiden - Sofia Bułgaria
14.07 - Firewind, Avantasia - Midalidare Rock, Bułgaria
15.07 - Ross The Boss, Running Wild - Midalidare Rock, Bułgaria
17.07 - Ugly Kid Joe, The Dead Daisies, Judas Priest - Midalidare Rock, Bułgaria
01.09 - Scream Maker, Turbo - Scream Fest, Warszawa
10.09 - Toledo Steel, Wytch Hazel - 16 Toneladas, Walencja, Hiszpania
30.09 - Kev Riddle's Bathomet, Mythra, Saracen - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
01.10 - Wytch Hazel, Tygers of Pan Tang, Paul Di'Anno, Saxon - Keep It True Rising Wurzburg, Niemcy
02.10 - Gravestone, Satan, Riot V, Venom Inc - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
15.10 - Turbo - MDK Września
22.10 - Super Trio -SOK Komprachcice
13.11 - Turbo - Scenografia, Łódź
26.11 - Axe Crazy, Roadhog - Garage Pub, Kraków
Zgodnie z tradycją robię koncertowe podsumowanie roku. Miałem jeszcze być na Holy Mother dzisiaj, ale pokonała mnie pogoda.
Wytłusciłem najlepsze dla mnie koncerty, ale najlepszym dla mnie w tym roku był koncert Alive and Dangerous Briana Downeya. Usłyszeć numery Thin Lizzy w takim wykonaniu czysta poezja. Najsłabszym wyjazdem były koncerty w Hiszpanii, nagłosnienie i czasówka zupełnie do bani, dobrze, że chociaz prywatnie wyjazd się udał.
Bardzo dobre koncerty Iron Maiden, chociaz kompletnie rózne. ten w Berlinie super nagłosniony....natomiast ten w Sofii swietny pod wzgledem wizualnym.
W koncu też zobaczyłem pierwszy raz na żywo dwie bardzo ważne dla mnie kapele...Running Wild oraz Venom ( ten Mantasa ze znaczkiem inc).Świetny był też konceret Cirith Ungol. Na żywo, kapela miażdży. Wierzę, że kiedyś trafią do PL.
Żałuję, że nie zobaczyłem Mercyful Fate, ale żadem z mozliwych terminów mi nie pasował.
Przyszły rok zapowiada się ciekawie.....Manowar, Wytch Hazel, Turbo, Iron Maiden.....To są pewniaki. Cos pewnie jeszcze wpadnie ciekawego, tak aby oscylować w przedziale 20-25 dni koncertowych.
Podziekowania dla tych forumowuczów, z którymi moje drogi się na koncertach splatają @pz, @Krusejder @ Sardi, @Blackcocker, @RedHot oraz pewnie kilku innych o których nie zawsze pamiętam.
19.03 - Młot na Czarownice -MDK Pionki
30.04 - Haures, Ectopia, Młot Na Czarownice - VooDoo, Warszawa
17.06 - Night Demon, Mythra, Brian Downey's Alive and Dangerous - Frost and Fire, Derry Irlandia Północna
18.06 - Wytch Hazel, Satan, Cirith Ungol - Frost and Fire, Derry Irlandia Północna
26.06 - Gatecreeper, Death To All - Hype Park, Kraków
04.07 - Airbourne, Iron Maiden - Waldbühne, Berlin, Niemcy
05.07 - The Hooters - Zeche Bochum, Niemcy
13.07 - Lord of the Lost, Iron Maiden - Sofia Bułgaria
14.07 - Firewind, Avantasia - Midalidare Rock, Bułgaria
15.07 - Ross The Boss, Running Wild - Midalidare Rock, Bułgaria
17.07 - Ugly Kid Joe, The Dead Daisies, Judas Priest - Midalidare Rock, Bułgaria
01.09 - Scream Maker, Turbo - Scream Fest, Warszawa
10.09 - Toledo Steel, Wytch Hazel - 16 Toneladas, Walencja, Hiszpania
30.09 - Kev Riddle's Bathomet, Mythra, Saracen - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
01.10 - Wytch Hazel, Tygers of Pan Tang, Paul Di'Anno, Saxon - Keep It True Rising Wurzburg, Niemcy
02.10 - Gravestone, Satan, Riot V, Venom Inc - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
15.10 - Turbo - MDK Września
22.10 - Super Trio -SOK Komprachcice
13.11 - Turbo - Scenografia, Łódź
26.11 - Axe Crazy, Roadhog - Garage Pub, Kraków
Zgodnie z tradycją robię koncertowe podsumowanie roku. Miałem jeszcze być na Holy Mother dzisiaj, ale pokonała mnie pogoda.
Wytłusciłem najlepsze dla mnie koncerty, ale najlepszym dla mnie w tym roku był koncert Alive and Dangerous Briana Downeya. Usłyszeć numery Thin Lizzy w takim wykonaniu czysta poezja. Najsłabszym wyjazdem były koncerty w Hiszpanii, nagłosnienie i czasówka zupełnie do bani, dobrze, że chociaz prywatnie wyjazd się udał.
Bardzo dobre koncerty Iron Maiden, chociaz kompletnie rózne. ten w Berlinie super nagłosniony....natomiast ten w Sofii swietny pod wzgledem wizualnym.
W koncu też zobaczyłem pierwszy raz na żywo dwie bardzo ważne dla mnie kapele...Running Wild oraz Venom ( ten Mantasa ze znaczkiem inc).Świetny był też konceret Cirith Ungol. Na żywo, kapela miażdży. Wierzę, że kiedyś trafią do PL.
Żałuję, że nie zobaczyłem Mercyful Fate, ale żadem z mozliwych terminów mi nie pasował.
Przyszły rok zapowiada się ciekawie.....Manowar, Wytch Hazel, Turbo, Iron Maiden.....To są pewniaki. Cos pewnie jeszcze wpadnie ciekawego, tak aby oscylować w przedziale 20-25 dni koncertowych.
Podziekowania dla tych forumowuczów, z którymi moje drogi się na koncertach splatają @pz, @Krusejder @ Sardi, @Blackcocker, @RedHot oraz pewnie kilku innych o których nie zawsze pamiętam.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
No ta miejscówka mnie zaintrygowała nazwą. Aż sprawdziłem gdzie to jest
4km od mojego miejsca zamieszkania:)
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
No właśnie widzę, że to po prostu pod Opolem, ale nazwa miejscowości rzuca się w oczy i wyróżnia. 
Wyszło mi 45 dat, czyli półtora miesiąca w trasie
Bardzo wysoki wynik (a przecież nie dodaję tu dat operowo-filharmonijnych!) , w dodatku mnóstwo świetnych koncertów. Ciężko byłoby wskazać jakieś rozczarowanie. Imprezą roku był wyjazd na KIT, gdzie zobaczyłem wiele perełek NWOBHM oraz znakomity Riot V. Raz jeszcze dzięki @Cezi za inicjatywę oraz @Żelazny za towarzystwo.
Z pojedyńczych strzałów wyróżnię: Clannad, Riot City, Scorpions, Marc Martel, Uriah Heep oraz XI Memoriał Jona Lorda.
Pozdrowienia dla Sanktuarian spotykanych częściej lub rzadziej ... - zacząłem wypisywać nicki, ale wyszło mi ich kilkanaście i spasowałem na tym.
Do zobaczenia w 2023 r. a może jeszcze na Metalowym Zakończeniu Roku 2022 w Bydgoszczy !!
06.03 NOCNY KOCHANEK - Radzymin
18.03 KULT AKUSTIK - Warszawa
22.04 NOCNY KOCHANEK - Izabelin
01.05 MAGNUM, VEGA - Praga
05.05 CLANNAD - Warszawa
06.05 KAZIK - Warszawa
13.05 THE KROACH, ROCK AID ROLL - Warszawa
14.05 RIOT CITY, SEVEN SISTERS, HELLHAIM, IRONBOUND - Warszawa
18.05 ENFORCER, EVIL INVADERS, AMBUSH - Warszawa
19.05 ORGASMASTRON - Warszawa
28.05 SCORPIONS - Kraków
31.05 IRON MAIDEN - Kowno
03.06 KISS - Łódź
12.06 WHITESNAKE, EUROPE - Kraków
28.06 HELLOWEEN, HAMMERFALL - Budapeszt
04.07 MARC MARTEL - Wrocław
07.07 MARC MARTEL - Warszawa
11.07 JUDAS PRIEST, GLENN HUGHES - Budapeszt
14.07 KISS - Budapeszt
22.07 PARADISE LOST - Warszawa
23.07 BRITISH LION, AIRFORCE - Warszawa
27.07 STRIKER, AQUILLA, RASCAL - Warszawa
19.08 KRYPTOS, HELLHAIM - Warszawa
27.08 TURBO - Czechowice - Dziedzice
01.09 TURBO, SCREAM MAKER - Warszawa
02.09 KRUK & WOJTEK CUGOWSKI - Sosnowiec
03.09 KULT, KRUK & WOJTEK CUGOWSKI - Dąbrowa Górnicza
11.09 AXEL RUDI PELL, MAD MAX - Budapeszt
16.09 OPETH - Warszawa
18.09 HELLOWEEN, HAMMERFALL - Katowice
23.09 DŻEM - Warszawa
30.09 SARACEN, MYTHRA, BAPHOMET - Keep It True Rising, Wurzburg
01.10 SAXON, DIAMOND HEAD, DI ANNO, TYGERS OF PAN TANG, WYTCH HAZEL, RIOT CITY - Keep It True Rising Wurzburg, Niemcy
02.10 RIOT V, SATAN - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
14.10 XI MEMORIAŁ JONA LORDA - Warszawa
15.10 TURBO - Września
28.10 TURBO - Gomunice
03.11 U.D.O., EXISTANCE - Warszawa
11.11 KULT - Warszawa
12.11 TURBO, SCREAM MAKER - Warszawa
16.11 SAXON, DIAMOND HEAD - Cambridge
10.12 URIAH HEEP - Praga
15.12 URSZULA - Warszawa
16.12 HOLY MOTHER, IRONBOUND - Warszawa
29.12 POLISH METAL ALLIANCE, ORGASMATRON - Bydgoszcz
Z pojedyńczych strzałów wyróżnię: Clannad, Riot City, Scorpions, Marc Martel, Uriah Heep oraz XI Memoriał Jona Lorda.
Pozdrowienia dla Sanktuarian spotykanych częściej lub rzadziej ... - zacząłem wypisywać nicki, ale wyszło mi ich kilkanaście i spasowałem na tym.
Do zobaczenia w 2023 r. a może jeszcze na Metalowym Zakończeniu Roku 2022 w Bydgoszczy !!
06.03 NOCNY KOCHANEK - Radzymin
18.03 KULT AKUSTIK - Warszawa
22.04 NOCNY KOCHANEK - Izabelin
01.05 MAGNUM, VEGA - Praga
05.05 CLANNAD - Warszawa
06.05 KAZIK - Warszawa
13.05 THE KROACH, ROCK AID ROLL - Warszawa
14.05 RIOT CITY, SEVEN SISTERS, HELLHAIM, IRONBOUND - Warszawa
18.05 ENFORCER, EVIL INVADERS, AMBUSH - Warszawa
19.05 ORGASMASTRON - Warszawa
28.05 SCORPIONS - Kraków
31.05 IRON MAIDEN - Kowno
03.06 KISS - Łódź
12.06 WHITESNAKE, EUROPE - Kraków
28.06 HELLOWEEN, HAMMERFALL - Budapeszt
04.07 MARC MARTEL - Wrocław
07.07 MARC MARTEL - Warszawa
11.07 JUDAS PRIEST, GLENN HUGHES - Budapeszt
14.07 KISS - Budapeszt
22.07 PARADISE LOST - Warszawa
23.07 BRITISH LION, AIRFORCE - Warszawa
27.07 STRIKER, AQUILLA, RASCAL - Warszawa
19.08 KRYPTOS, HELLHAIM - Warszawa
27.08 TURBO - Czechowice - Dziedzice
01.09 TURBO, SCREAM MAKER - Warszawa
02.09 KRUK & WOJTEK CUGOWSKI - Sosnowiec
03.09 KULT, KRUK & WOJTEK CUGOWSKI - Dąbrowa Górnicza
11.09 AXEL RUDI PELL, MAD MAX - Budapeszt
16.09 OPETH - Warszawa
18.09 HELLOWEEN, HAMMERFALL - Katowice
23.09 DŻEM - Warszawa
30.09 SARACEN, MYTHRA, BAPHOMET - Keep It True Rising, Wurzburg
01.10 SAXON, DIAMOND HEAD, DI ANNO, TYGERS OF PAN TANG, WYTCH HAZEL, RIOT CITY - Keep It True Rising Wurzburg, Niemcy
02.10 RIOT V, SATAN - Keep It True Rising, Wurzburg, Niemcy
14.10 XI MEMORIAŁ JONA LORDA - Warszawa
15.10 TURBO - Września
28.10 TURBO - Gomunice
03.11 U.D.O., EXISTANCE - Warszawa
11.11 KULT - Warszawa
12.11 TURBO, SCREAM MAKER - Warszawa
16.11 SAXON, DIAMOND HEAD - Cambridge
10.12 URIAH HEEP - Praga
15.12 URSZULA - Warszawa
16.12 HOLY MOTHER, IRONBOUND - Warszawa
29.12 POLISH METAL ALLIANCE, ORGASMATRON - Bydgoszcz
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

W tym roku dosyć skromnie, acz treściwie.
Pogrubione koncerty wyróżniały się, z przeróżnych względów (nie zawsze stricte artystycznych) in plus w stosunku do reszty.
19.02 - Ghost, Volbeat @ Cincinnati, OH
08.03 - Smith & Kotzen @ London, UK
17.03 - Steve Hackett @ Warsaw, PL
21.03 - Genesis @ Amsterdam, NL
11.04 - Ghost @ London, UK
23.05 - Iron Maiden @ Zagreb, HR
31.05 - Iron Maiden @ Kaunas, LT
02.06 - Iron Maiden @ Riga, LV
05.06 - The Rolling Stones @ Munich, DE
07.06 - Iron Maiden @ Budapest, HU
20.06 - Guns N Roses @ Warsaw, PL
24.06 - Metallica / Download Germany @ Hoceknheim, DE
04.07 - Iron Maiden @ Berlin, DE
06.07 - 5 Finger Death Punch @ Warsaw, PL
11.07 - Judas Priest @ Budapest, HU
14.07 - Pearl Jam @ Krakow, PL
15.07 - The Rolling Stones @ Vienna, AT
16.07 - Rammstein @ Warsaw, PL
18.07 - Robert Plant @ Sopot, PL
23.07 - British Lion @ Warsaw, PL
24.07 - Iron Maiden @ Warsaw, PL
31.07 - The Rolling Stones @ Stockholm, SE
03.08 - The Rolling Stones @ Berlin, DE
05.10 - Iron Maiden @ Chicago, IL
07.10 - Iron Maiden @ Columbus, OH
09.10 - Iron Maiden @ Detroit, MI
11.12 - John Williams @ Teatro Alla Scala, Milan, IT
19.02 - Ghost, Volbeat @ Cincinnati, OH
08.03 - Smith & Kotzen @ London, UK
17.03 - Steve Hackett @ Warsaw, PL
21.03 - Genesis @ Amsterdam, NL
11.04 - Ghost @ London, UK
23.05 - Iron Maiden @ Zagreb, HR
31.05 - Iron Maiden @ Kaunas, LT
02.06 - Iron Maiden @ Riga, LV
05.06 - The Rolling Stones @ Munich, DE
07.06 - Iron Maiden @ Budapest, HU
20.06 - Guns N Roses @ Warsaw, PL
24.06 - Metallica / Download Germany @ Hoceknheim, DE
04.07 - Iron Maiden @ Berlin, DE
06.07 - 5 Finger Death Punch @ Warsaw, PL
11.07 - Judas Priest @ Budapest, HU
14.07 - Pearl Jam @ Krakow, PL
15.07 - The Rolling Stones @ Vienna, AT
16.07 - Rammstein @ Warsaw, PL
18.07 - Robert Plant @ Sopot, PL
23.07 - British Lion @ Warsaw, PL
24.07 - Iron Maiden @ Warsaw, PL
31.07 - The Rolling Stones @ Stockholm, SE
03.08 - The Rolling Stones @ Berlin, DE
05.10 - Iron Maiden @ Chicago, IL
07.10 - Iron Maiden @ Columbus, OH
09.10 - Iron Maiden @ Detroit, MI
11.12 - John Williams @ Teatro Alla Scala, Milan, IT
Myślałem, że czas na podsumowanie przyjdzie dopiero w piątek, ale niestety nie uda mi się dotrzeć na MZR do Bydgoszczy, więc mogę zrobić je już teraz. Po dwóch latach "chudych" znowu było więcej koncertów. Prawie jedno wyjście na tydzień. Do lat 2017 - 2019 trochę brakuje, ale i tak czasem czułem już zmęczenie wyjazdami. A na kilka koncertów nie udało się dotrzeć z różnych względów. Czasem kwestie zdrowotne, czasem organizacyjne powodowały, że rezygnowaliśmy (np. Turbo w Gdyni), czasem rezygnował z nas zespół (np. Turbo w Toruniu), a czasem samochód nie dojeżdżał (np. Turbo w Stalowej Woli). Kurde, ciągle to Turbo. Jakaś klątwa chyba 
W porównaniu z poprzednimi latami zaskoczyła mnie duża liczba koncertów w okresie wakacyjnym (przede wszystkim lipiec). Zazwyczaj był to czas koncertowej posuchy.
Wyboldowałem najciekawsze koncerty, kursywą najgorszy chłam.
21.01: ICON, Red Room, Terra Ubi Leones / Potok, Warszawa
18.02: Hellhaim, Ironbound, Pandemic, Shadow Warrior / Voodoo, Warszawa (To była impreza Aqulli, ale po dwóch numerach musieliśmy się zmyć. Dzieci w domu czekały, a niektórzy nie potrafią trzymać czasówki.)
06.03: Nocny Kochanek / Scena Cegielnia, Radzymin
12.03: Leash Eye, Venflon, Vibrant / Voodoo, Warszawa
22.04: Nocny Kochanek / Centrum Kultury, Izabelin
23.04: Materia, Klangor, Venflon / Potok, Warszawa
30.04: Turbo / Dom Kultury, Rawicz
05.05: Clannad / Stodoła, Warszawa
13.05: Rock Aid Roll (The Kroach i goście) / Remont, Warszawa
14.05: Riot City, Seven Sisters, Hellhaim, Ironbound / Remont, Warszawa
28.05: Turbo, Deltha / Radio Lublin, Lublin
31.05: Iron Maiden, Lord of the Lost / Żargilis Arena, Kowno
01.06: Tom Warrior, Heathen / Mystic Festiwal, Gdańsk
02.06: Opeth, Mastodon, The Picturebooks, Kvelertak, Dead Lord / Mystic Festiwal, Gdańsk
03.06: Judas Priest, Saxon, Tribulation, Mgła, Mayhem, Benediction / Mystic Festiwal, Gdańsk
04.06: Mercyful Fate, Grift, Red Scalp, Solstafir, The Vintage Caravan, Vader, Wiegedood, Witchcraft / Mystic Festiwal, Gdańsk
10.06: Still of the Night (White Highway + goście) / Remont, Warszawa
12.06: Whitesnake, Europe / Tauron Arena, Kraków
18.06: Natalia Przybysz, Krzysztof Zalewski, Karaś/Rogucki, Daria Zawiałow / Łazienki, Warszawa
20.06: Iron Maiden, Airbourne / Sinobo Stadium, Praga
21.07: Judas Priest, Saxon / NTC Arena, Bratysława
22.07: Paradise Lost, Sunnata / Progresja, Warszawa
23.07: British Lion, AirForce / Progresja, Warszawa
24.07: Iron Maiden, Within Temptation, Lord of the Lost / Stadion Narodowy, Warszawa
27.07: Striker, Aquilla, Rascal / Voodoo, Warszawa
30.07: Judas Priest, Dead Dasies / Messe Halle, Halle
05.08: Varius Manx, Ivy&Z!bi (jakiś band weselny) / Port Jachtowy, Łeba
27.08: Turbo, Metr pod Ziemią, Give Noise / Czechowice-Dziedzice
28.08: Riverside, Turbo, Tides from Nebula / Politechnika Rzeszowska, Rzeszów
01.09: Turbo, Scream Maker, Materia, The Kroach, Leash Eye / Rejs, Warszawa
03.09: Soen, Lizzard / Proxima, Warszawa
08.09: Helloween, Hammerfall / Berlin Music Hall, Berlin
09.09: Blind Guardian / Alter Schlachhof, Drezno
10.09: Helloween, Hammerfall / Brose Arena, Bamberg
11.09: Ania Karwan / Scena Cegielnia, Radzymin
18.09: Helloween, Hammerfall / MCK, Katowice
12.10: Deep Purple, Jefferson Starship / Atlas Arena, Łódź
14.10: Made in Warsaw (Memoriał Jona Lorda, Tony Carey, Dougie White) / Terminal Kultury Gocław, Warszawa
15.10: Turbo / Ośrodek Kultury, Września
05.11: Hellhaim, Gutter Sirens / Voodoo, Warszawa
12.11: Turbo / Potok, Warszawa
13.11: Turbo, Nightmares / Scenografia, Łódź
18.11: Nocny Kochanek / Browar B, Włocławek
19.11: Varius Manx / Sala Widowiskowo-Sportowa, Działdowo
02.12: Turbo, Acheront / Zaścianek, Kraków
03.12: Turbo / Iron Klub, Krosno
10.12: Uriah Heep / Forum Karlin, Praga
16.12: Holy Mother, Ironbound, Slave Keeper / Voodoo, Warszawa
Najczęściej jak widać widziałem Turbo - 10 razy, a jeszcze 3 wypadły (Stalowa Wola - padł samochód, Toruń - odwołali, Gdynia - stwierdziłem, że lepiej jednak się przespać przed wyjazdem na Uriah Heep).
Najczęściej bywałem w Voodoo (4) - moja ulubiona warszawska nora - oraz w Potoku (niestety) i Remoncie (3). Niestety Remont się wysypał pod koniec roku i nawet jeden z koncertów (Turbo) był przeniesiony z niego do Potoku. Dwa razy odwiedziłem Łódź i Pragę. 4 dni spędziłem w Gdańsku. Ogólnie bardzo udany koncertowo rok.
Poza pojedynczymi koncertami na pewno warto wyróżnić kilka wypadów, które poza doznaniami muzycznymi dostarczyły wrażeń towarzyskich:
- Mystic
- Judas Priest w Bratysławie
- Turbo na trasie Czechowice-Dziedzice -> Rzeszów
- Helloween, Hammerfall i Blind Guardian w Niemczech (mimo wszystko)
Zaskakująco dobrze wypadły tegoroczne koncerty Nocnego Kochanka. Na wiosennych grali sporo z Hewi Metal, na jesiennym prawie całą nową płytę. Oba sety się sprawdziły. Bawiłem się prawie tak dobrze jak za starych czasów.
Największe zaskoczenie: chyba Soen + Lizzard - poszedłem posłuchać w spokoju, a świetnie się bawiłem. Oba zespoły porwały mnie na żywo.
Największe rozczarowanie: Icon - to podwarszawki zespół grający rocka. Mieli kiedyś świetną wokalistkę. Nowa zmasakrowała wszystkie numery na kocercie. Tragedia. Poszliśmy na nich (pozostałych nie znaliśmy), a był to zdecydowanie najgorszy występ wieczoru. Dobrze, że dzieci nie zabraliśmy, bo one byłyby dopiero rozczarowane.
Pozdrowienia dla wszystkich, z którymi miałem okazję regularnie podróżować i/lub spotykać się na koncertach: Barsiarz, Blackcocker, Dzosef, Krusejder, Sardi, Zdan, Żelazny, a także dla tych, których spotykałem zdecydowanie rzadziej jak Beny, Budziol, Cezi, MaidenFan, Michał, RedHot, Schizoid (tych, których pominąłem przepraszam
).
W porównaniu z poprzednimi latami zaskoczyła mnie duża liczba koncertów w okresie wakacyjnym (przede wszystkim lipiec). Zazwyczaj był to czas koncertowej posuchy.
Wyboldowałem najciekawsze koncerty, kursywą najgorszy chłam.
21.01: ICON, Red Room, Terra Ubi Leones / Potok, Warszawa
18.02: Hellhaim, Ironbound, Pandemic, Shadow Warrior / Voodoo, Warszawa (To była impreza Aqulli, ale po dwóch numerach musieliśmy się zmyć. Dzieci w domu czekały, a niektórzy nie potrafią trzymać czasówki.)
06.03: Nocny Kochanek / Scena Cegielnia, Radzymin
12.03: Leash Eye, Venflon, Vibrant / Voodoo, Warszawa
22.04: Nocny Kochanek / Centrum Kultury, Izabelin
23.04: Materia, Klangor, Venflon / Potok, Warszawa
30.04: Turbo / Dom Kultury, Rawicz
05.05: Clannad / Stodoła, Warszawa
13.05: Rock Aid Roll (The Kroach i goście) / Remont, Warszawa
14.05: Riot City, Seven Sisters, Hellhaim, Ironbound / Remont, Warszawa
28.05: Turbo, Deltha / Radio Lublin, Lublin
31.05: Iron Maiden, Lord of the Lost / Żargilis Arena, Kowno
01.06: Tom Warrior, Heathen / Mystic Festiwal, Gdańsk
02.06: Opeth, Mastodon, The Picturebooks, Kvelertak, Dead Lord / Mystic Festiwal, Gdańsk
03.06: Judas Priest, Saxon, Tribulation, Mgła, Mayhem, Benediction / Mystic Festiwal, Gdańsk
04.06: Mercyful Fate, Grift, Red Scalp, Solstafir, The Vintage Caravan, Vader, Wiegedood, Witchcraft / Mystic Festiwal, Gdańsk
10.06: Still of the Night (White Highway + goście) / Remont, Warszawa
12.06: Whitesnake, Europe / Tauron Arena, Kraków
18.06: Natalia Przybysz, Krzysztof Zalewski, Karaś/Rogucki, Daria Zawiałow / Łazienki, Warszawa
20.06: Iron Maiden, Airbourne / Sinobo Stadium, Praga
21.07: Judas Priest, Saxon / NTC Arena, Bratysława
22.07: Paradise Lost, Sunnata / Progresja, Warszawa
23.07: British Lion, AirForce / Progresja, Warszawa
24.07: Iron Maiden, Within Temptation, Lord of the Lost / Stadion Narodowy, Warszawa
27.07: Striker, Aquilla, Rascal / Voodoo, Warszawa
30.07: Judas Priest, Dead Dasies / Messe Halle, Halle
05.08: Varius Manx, Ivy&Z!bi (jakiś band weselny) / Port Jachtowy, Łeba
27.08: Turbo, Metr pod Ziemią, Give Noise / Czechowice-Dziedzice
28.08: Riverside, Turbo, Tides from Nebula / Politechnika Rzeszowska, Rzeszów
01.09: Turbo, Scream Maker, Materia, The Kroach, Leash Eye / Rejs, Warszawa
03.09: Soen, Lizzard / Proxima, Warszawa
08.09: Helloween, Hammerfall / Berlin Music Hall, Berlin
09.09: Blind Guardian / Alter Schlachhof, Drezno
10.09: Helloween, Hammerfall / Brose Arena, Bamberg
11.09: Ania Karwan / Scena Cegielnia, Radzymin
18.09: Helloween, Hammerfall / MCK, Katowice
12.10: Deep Purple, Jefferson Starship / Atlas Arena, Łódź
14.10: Made in Warsaw (Memoriał Jona Lorda, Tony Carey, Dougie White) / Terminal Kultury Gocław, Warszawa
15.10: Turbo / Ośrodek Kultury, Września
05.11: Hellhaim, Gutter Sirens / Voodoo, Warszawa
12.11: Turbo / Potok, Warszawa
13.11: Turbo, Nightmares / Scenografia, Łódź
18.11: Nocny Kochanek / Browar B, Włocławek
19.11: Varius Manx / Sala Widowiskowo-Sportowa, Działdowo
02.12: Turbo, Acheront / Zaścianek, Kraków
03.12: Turbo / Iron Klub, Krosno
10.12: Uriah Heep / Forum Karlin, Praga
16.12: Holy Mother, Ironbound, Slave Keeper / Voodoo, Warszawa
Najczęściej jak widać widziałem Turbo - 10 razy, a jeszcze 3 wypadły (Stalowa Wola - padł samochód, Toruń - odwołali, Gdynia - stwierdziłem, że lepiej jednak się przespać przed wyjazdem na Uriah Heep).
Najczęściej bywałem w Voodoo (4) - moja ulubiona warszawska nora - oraz w Potoku (niestety) i Remoncie (3). Niestety Remont się wysypał pod koniec roku i nawet jeden z koncertów (Turbo) był przeniesiony z niego do Potoku. Dwa razy odwiedziłem Łódź i Pragę. 4 dni spędziłem w Gdańsku. Ogólnie bardzo udany koncertowo rok.
Poza pojedynczymi koncertami na pewno warto wyróżnić kilka wypadów, które poza doznaniami muzycznymi dostarczyły wrażeń towarzyskich:
- Mystic
- Judas Priest w Bratysławie
- Turbo na trasie Czechowice-Dziedzice -> Rzeszów
- Helloween, Hammerfall i Blind Guardian w Niemczech (mimo wszystko)
Zaskakująco dobrze wypadły tegoroczne koncerty Nocnego Kochanka. Na wiosennych grali sporo z Hewi Metal, na jesiennym prawie całą nową płytę. Oba sety się sprawdziły. Bawiłem się prawie tak dobrze jak za starych czasów.
Największe zaskoczenie: chyba Soen + Lizzard - poszedłem posłuchać w spokoju, a świetnie się bawiłem. Oba zespoły porwały mnie na żywo.
Największe rozczarowanie: Icon - to podwarszawki zespół grający rocka. Mieli kiedyś świetną wokalistkę. Nowa zmasakrowała wszystkie numery na kocercie. Tragedia. Poszliśmy na nich (pozostałych nie znaliśmy), a był to zdecydowanie najgorszy występ wieczoru. Dobrze, że dzieci nie zabraliśmy, bo one byłyby dopiero rozczarowane.
Pozdrowienia dla wszystkich, z którymi miałem okazję regularnie podróżować i/lub spotykać się na koncertach: Barsiarz, Blackcocker, Dzosef, Krusejder, Sardi, Zdan, Żelazny, a także dla tych, których spotykałem zdecydowanie rzadziej jak Beny, Budziol, Cezi, MaidenFan, Michał, RedHot, Schizoid (tych, których pominąłem przepraszam
- blackcocker
- -#Moderator

To Peter zrezygnował z tego koncertu
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***