Dokładnie.
Black Sabbath
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Black Sabbath
A mi sie z kolei wydaje ze grali z Dio jako H&H ponieważ wersja BS z Ozzem wtedy istniała. Przynajmniej po koncertach z 2005 roku oficjalnie sie nie rozwiązali. A jakby wzieli Dio pod szyld BS to tak jakby Ozza wyjebali. Poza tym obstawiam ze uzycie szyldu H&H dla Dio tez było wygodniejsze 
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

Ten powrót z Dio nie miał ambicji być projektem od płyt studyjnych, oni ruszyli w trasę grając materiał z płyt BS z Dio, w dodatku bez "Dehumanizer". Byłoby dziwne gdyby po niedawnym reunionie oryginalnego składu ludzie pod sceną darli się, że chcą "Paranoid". Nie wiem czy żona Ozzy'ego maczała w tym paluchy, ale to się broni bez tego typu teorii.
Wyobraźcie sobie, że po "Dance of Death World Tour" Harris rusza w trasę ze składem z "The X Factor" i "Virtual XI" i zamierzają grać tylko materiał z tych płyt, a projekt z Brucem wciąż istnieje i coś tam nawet piszą z myślą o nim. Iron Maiden? To oczywiście i tak lepiej niż "reunion" Pantery, ale ludziom by się popieprzyło
Na reedycje płyt z Martinem osobiście nie czekam. Mam stare wydania i nie czaję dziwnego kultu tych albumów, który wynika chyba tylko z tego, że są niedostępne w Empiku. Z perspektywy całości dokonań BS to trzeba zauważyć, że zespół z Ozzym i Wardem stworzył biblię szeroko rozumianego metalu i może się z perspektywy XXI wieku mniej podobać, ale fakty są takie, że to fundament ciężkiego grania. Z Dio i Vinnym Appicem nagrywali zajebiste płyty, ale nie wywarzali żadnych drzwi, bo te były już szeroko otwarte dzięki wcześniejszym albumom. Dalej to mniej lub bardziej udane podążanie za heavy trendami (co słychać wyraźnie na pierwszej płycie z Martinem) lub próby wywołania starych demonów (np. na drugiej), ale to wszystko przynajmniej level niżej (nie mówię, że gnioty, trafiają się tam spoko riffy ale jak ktoś wskazuje jako najlepszą płytę, która wyszła z ręki Iommiego np. "Tyr" to nie wiem, czy chce być oryginalny na siłę, czy zapomniał leków). Z płyt po pierwszym czasie z Dio naprawdę dobry jest tylko powrót Dio na "Dehumanizer", nierówny "Born Again" i nawet broni się trzynastka, szczególnie w wersji deluxe.
Wyobraźcie sobie, że po "Dance of Death World Tour" Harris rusza w trasę ze składem z "The X Factor" i "Virtual XI" i zamierzają grać tylko materiał z tych płyt, a projekt z Brucem wciąż istnieje i coś tam nawet piszą z myślą o nim. Iron Maiden? To oczywiście i tak lepiej niż "reunion" Pantery, ale ludziom by się popieprzyło
Na reedycje płyt z Martinem osobiście nie czekam. Mam stare wydania i nie czaję dziwnego kultu tych albumów, który wynika chyba tylko z tego, że są niedostępne w Empiku. Z perspektywy całości dokonań BS to trzeba zauważyć, że zespół z Ozzym i Wardem stworzył biblię szeroko rozumianego metalu i może się z perspektywy XXI wieku mniej podobać, ale fakty są takie, że to fundament ciężkiego grania. Z Dio i Vinnym Appicem nagrywali zajebiste płyty, ale nie wywarzali żadnych drzwi, bo te były już szeroko otwarte dzięki wcześniejszym albumom. Dalej to mniej lub bardziej udane podążanie za heavy trendami (co słychać wyraźnie na pierwszej płycie z Martinem) lub próby wywołania starych demonów (np. na drugiej), ale to wszystko przynajmniej level niżej (nie mówię, że gnioty, trafiają się tam spoko riffy ale jak ktoś wskazuje jako najlepszą płytę, która wyszła z ręki Iommiego np. "Tyr" to nie wiem, czy chce być oryginalny na siłę, czy zapomniał leków). Z płyt po pierwszym czasie z Dio naprawdę dobry jest tylko powrót Dio na "Dehumanizer", nierówny "Born Again" i nawet broni się trzynastka, szczególnie w wersji deluxe.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Jak to H&H nie grali na koncertach rzeczy z Dehumanizer? xDRecit The Thornographer pisze: ↑pn sty 02, 2023 2:45 pm Ten powrót z Dio nie miał ambicji być projektem od płyt studyjnych, oni ruszyli w trasę grając materiał z płyt BS z Dio, w dodatku bez "Dehumanizer". Byłoby dziwne gdyby po niedawnym reunionie oryginalnego składu ludzie pod sceną darli się, że chcą "Paranoid". Nie wiem czy żona Ozzy'ego maczała w tym paluchy, ale to się broni bez tego typu teorii.
Wyobraźcie sobie, że po "Dance of Death World Tour" Harris rusza w trasę ze składem z "The X Factor" i "Virtual XI" i zamierzają grać tylko materiał z tych płyt, a projekt z Brucem wciąż istnieje i coś tam nawet piszą z myślą o nim. Iron Maiden? To oczywiście i tak lepiej niż "reunion" Pantery, ale ludziom by się popieprzyło![]()
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- -#Moonchild

Tej, racja, w Spodku był przecież "Computer God". Zupełnie mi to uciekło.
Grywali jeszcze I, After All i Time Machine, także no prawie pół płytyRecit The Thornographer pisze: ↑pn sty 02, 2023 3:26 pm Tej, racja, w Spodku był przecież "Computer God". Zupełnie mi to uciekło.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- -#Moonchild

Dobrze wiedzieć, dzięki. Młody nie jestem, ale urodziłem się za późno żeby wtedy gonić zespoły na trasach. Poszukam jakichś bootlegów.
-
Deleted User 5490
Ja tam polubiłem płyty z Tony Martinem. Nie zawsze tak było. Mam niestety tylko ruskie piraty Tyr i Headless Cross. Prawdopodobnie Cross Purposes też nie jest oryginalny. Chętnie więc uzupełnię te pozycje. Może nawet kupię też pozostałe z ery Martina jeśli będą ciekawe bonusy.
Sabbath z Martinem oczywiście nie jest moim ulubionym składem. Największy szacunek mam do oryginalnego składu, mam też dużo sympatii dla składu z Dio, ale muza nagrana z Martinem też ma jakiś urok i wcale bym jej nie przekreślał. No ale kwestia gustu. Każdy woli co innego.
Sabbath z Martinem oczywiście nie jest moim ulubionym składem. Największy szacunek mam do oryginalnego składu, mam też dużo sympatii dla składu z Dio, ale muza nagrana z Martinem też ma jakiś urok i wcale bym jej nie przekreślał. No ale kwestia gustu. Każdy woli co innego.
Jeżeli chodzi o skład z Martinem fajnej interpretacji jednego z numerów dokonał Ronnie Romero 
https://www.youtube.com/watch?v=6jFO_lQAfzs
O dziwo - nawet tego nie "zakrzyczał" jak to ma w zwyczaju robić
https://www.youtube.com/watch?v=6jFO_lQAfzs
O dziwo - nawet tego nie "zakrzyczał" jak to ma w zwyczaju robić
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Król jest jeden!
-
Deleted User 8107
Geezer Butler (Black Sabbath) wyda swoją autobiografię - "Into The Void: From Birth To Black Sabbath - And Beyond" - 6 czerwca
I jeszcze:
Steve Vai wyjawił, że ma nagrany cały album materiału z Ozzym; jak mówi, powstał on przy okazji ich współpracy nad utworami na "Ozzmosis", kiedy to ich "poniosło" i stworzyli znacznie więcej niż planowo, ale utwory te w większości trafiły na półkę; choć nie wszystkie - "Dyin' Day" - instrumentalny numer z płyty Steve'a z 1996 r. - to właśnie jedna z ówczesnych kompozycji (oryginalnie z wokalem Ozzy'ego): https://youtu.be/qxkY2toY_Zw
I jeszcze:
Steve Vai wyjawił, że ma nagrany cały album materiału z Ozzym; jak mówi, powstał on przy okazji ich współpracy nad utworami na "Ozzmosis", kiedy to ich "poniosło" i stworzyli znacznie więcej niż planowo, ale utwory te w większości trafiły na półkę; choć nie wszystkie - "Dyin' Day" - instrumentalny numer z płyty Steve'a z 1996 r. - to właśnie jedna z ówczesnych kompozycji (oryginalnie z wokalem Ozzy'ego): https://youtu.be/qxkY2toY_Zw
Pewnie po jakichś 15 kolejnych edycjach Blizzard of Ozz i robocie kuchennym grającym melodię Bark at the Moon się to ukaże. Młodsi Osborunowie muszą w końcu z czegoś żyć 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Deleted User 8107
Vai nagrał album z takim wokalista, co zginął na motocyklu, to chyba była w 93 roku (te nagrania) a album ukazal sie dopiero niedawno, tak wiec faktycznie jeszcze sie pewnie poczeka.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Lista 20 ulubionych utworów na dziś. Chronologicznie
Black Sabbath
War Pigs
Iron Man
Planet Caravan
Electric Funeral
Children of the Grave
Sabbath, bloody Sabbath
Symptom of the Universe
Writ
Die Young
Heaven and Hell
Turn Up the Night
Sign of the Southern Cross
Zero the Hero
Valhalla
Computer God
After All (The Dead)
TV Crimes
Letters from Earth
Master of Insanity
Black Sabbath
War Pigs
Iron Man
Planet Caravan
Electric Funeral
Children of the Grave
Sabbath, bloody Sabbath
Symptom of the Universe
Writ
Die Young
Heaven and Hell
Turn Up the Night
Sign of the Southern Cross
Zero the Hero
Valhalla
Computer God
After All (The Dead)
TV Crimes
Letters from Earth
Master of Insanity
-
Deleted User 5490
Ostatnio kupiłem sobie przedostatni album Black Sabbath - Forbidden. To była okazja odświeżenia sobie tego albumu. Wcześniej miałem tylko jakiegoś prawdopodobnie ruskiego pirata. Teraz mam oryginał z Japonii. Posłuchałem. Brzmienie mi się nie podoba. Czytałem jakiś wywiad z Tonym Iommim, jakoby w 2019 roku pospołu z Tonym Martinem zabrali się za jakąś poważną ingerencję w brzmienie tego albumu, remixowali, remasterowali, bo byli bardzo niezadowoleni z tego co powstało w 1995 roku. Uważali, że zrobili muzę z dużym potencjałem, która nie zdobyła serc słuchaczy właśnie przez badziewną pracę realizatora i ludzi zajmujących się postprodukcją.
Czy ktoś słyszał jakie są losy tych działań po tych 24 latach od wydania tego albumu? Zarzucili to, czy czekają na właściwy moment, czy może wiedźma Sharon zablokowała wydanie tych rzeczy?
Czy ktoś słyszał jakie są losy tych działań po tych 24 latach od wydania tego albumu? Zarzucili to, czy czekają na właściwy moment, czy może wiedźma Sharon zablokowała wydanie tych rzeczy?
- Metalophil
- -#Moonchild

Zdaje się że szykują boxa z albumami z Martinem. To pewnie tam to wsadzą...
-
Deleted User 5490
No o tym boxie to przypominam teraz sobie, że słyszałem dawno temu... i cisza. Pięć płyt z Martinem, to kawał historii i wielkim grzechem byłoby zamilczanie tego okresu.
Sharon z pewnością ma inne zdanie na ten temat 
Też czekam na to wydawnictwo. Ze 2-3 lata temu była chyba o tym mowa, a potem ucichło.
Też czekam na to wydawnictwo. Ze 2-3 lata temu była chyba o tym mowa, a potem ucichło.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest