The Final Frontier World Tour 2011

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: The Final Frontier World Tour 2011

Post autor: wojteq »

WICKER MAN pisze:[...]i zrobić coś a'la The Big 4 np. z zestawem Maiden, Priest, Motorhead i Saxon
coś pięknego :) Szczególnie Maiden + Saxon, ale Priest też b. chętnie bym posłuchał i z ciekawości Motorhead przy okazji
WICKER MAN pisze:Ciekawe czy LN znowu zdecydowałoby się na Bemowo, czy też zrobi stadionowy festiwal np. w taniej wersji (Gwardia) lub nieco droższej (Śląski lub któryś z nowych stadionów na Euro).
Bardzo bym chciał aby to był jednak stadion jakiś, wtedy bym mógł dobrą miejscówkę na trybunach znaleźć, jak na Gwardii w 2008 ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

IM_Power pisze:tyle samo będzie osłuchanych z nową płytą, ludzie nie będą śpiewać tekstów, będą w większości stali jak kołki,a dopóki Ironi nie zagrają Fear of the Dark będzie stękanie o ten utwór...
Ale przecie na Sziget była ta sama sytuacja (same w miare nowe kawałki) a podobno publika sie świetnie bawiła. Całe szczęscie ja nie mam takich problemów, i ch*j mnie obchodzi czy ktoś śpiewa teksty czy nie...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

ja nie muszę iść na koncert w Polsce, świat się nie zawali, na pewno jeden jakiś koncert w hali zagrają, tak jak w Szwajcarii czy Francji w 2008 r. ,wyjdzie trochę drożej ,albo i na jedno ,bo Sonisphere na pewno będzie w Polsce kosztować 400 zł na płytę pod sceną

a nawet jak nie w hali, to na stadionie, wszystko byle nie Sonisphere, na pewno wszystkie koncerty nie będą jako Sonisphere

ps.zapomnijcie o zestawie Maiden/Priest/Motorhead/Saxon
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

IM_Power pisze:a nawet jak nie w hali, to na stadionie, wszystko byle nie Sonisphere, na pewno wszystkie koncerty nie będą jako Sonisphere
Ale sporo, już w tym roku Soni objęło wiele państw a wg organizatorów w 2011 mają dojść bodaj 3 kraje gdzie odbedzie sie pierwszy raz.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Dla mnie Sonisphere to zabójstwo muzyki, festival ma wtedy smak ,klimat gdy jest unikatowy dla danego miejsca, tak samo mnie irytuję to Rock in Rio w różnych miastach Europy ,śmieszne ,mogli by przynajmiej nazwę zmienić
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

IM_Power pisze:ja nie muszę iść na koncert w Polsce, świat się nie zawali, na pewno jeden jakiś koncert w hali zagrają, tak jak w Szwajcarii czy Francji w 2008 r. ,wyjdzie trochę drożej ,albo i na jedno ,bo Sonisphere na pewno będzie w Polsce kosztować 400 zł na płytę pod sceną

a nawet jak nie w hali, to na stadionie, wszystko byle nie Sonisphere, na pewno wszystkie koncerty nie będą jako Sonisphere

ps.zapomnijcie o zestawie Maiden/Priest/Motorhead/Saxon
O hale bedzie coraz trudniej wydaje mi sie. W tym roku byl tylko Dublin. W lato przyszlego roku nie wiem gdzie mieli by zagrac w hali - chyba tylko Paryz Bercy mi przychodzi do glowy. Ewentualnie szansa na zobaczenie ich w hali bedzie na UK Tour - jesli oczywiscie taki dojdzie do skutku......
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

IM_Power pisze:To przecież będzie porażka, rozumiem best-off ok, ale nowa płyta? przecież tam 1/10 ludzi będzie znała dyskografię IM na wyrywki, tyle samo będzie osłuchanych z nową płytą, ludzie nie będą śpiewać tekstów, będą w większości stali jak kołki,a dopóki Ironi nie zagrają Fear of the Dark będzie stękanie o ten utwór... poza tym scenografie szykowane pod nową płytę, zawsze u IM sprawdzały się w halach, weźmy trasę Dance of Death, ta scenografia w ogóle nie pasowała by na stadiony.
Scenografia będzie identyczna jak w tym roku + duży Eddie i może kilka nowych płacht. I jakoś sprawdziła się zarówno na festiwalach jak i w amfiteatrach czy gigach open air, gdyż halowych koncertów zagrali bardzo mało (raptem 9).

Zespół nie planuje grania całej nowej płyty, a jedynie 5, max. 6 kawałków... Czyli podobnie jak na festiwalowo-stadionowej mini trasie A Matter of The Beast w 2007. W ciągu blisko roku większość osób jednak raczej zapozna się z nowym albumem, ale przypadkowych ludzi, jak na większości koncertów Maiden (zarówno własnych jak i festiwalowych), nie da się wykluczyć.

Dance of Death to zupełnie inna bajka, gdyż zarówno teatralna scenografia jak i grane utwory (Paschendale, tytułowy, Journeyman) oraz klimatyczne oświetlenie idealnie nadawały się do krytych obiektów.
IM_Power pisze:Judas Priest,Motorhead,Saxon??, ale przecież te zespoły będą miały swoje trasy koncertowe, to nie jest takie proste je sobie poprostu ściągnąć, zresztą nie wierzę w to, Metallica jest zespołem w Polsce mających 2-3 razy większą publiczność niż Iron Maiden i jest to zresztą czymś naturalnym
Czemu piszesz o Metallice? Byli headlinerem w tym roku i raczej wątpliwe, żeby zagrali za rok na Sonisphere - chyba, że w kilku miejscach, w których w tym roku gwiazdą było Maiden (Knebworth, Sztokholm, Pori). Zresztą myślę, że na wakacje przyszykują raczej trasę Wielkiej Czwórki po USA...

Co do Judas Priest, Motorhead, Saxon itp. to ich trasy, tak jak większości zespołów, są na ogół budowane wokół występów festiwalowych, które są najbardziej lukratywne. Priest zamierzają koncertować w przyszłym roku więc myślę, że jeśli tylko dostaliby propozycję zagrania jako 'Special Guest' na serii Sonisphere to mocno by ją rozważyli. Rok temu przeprowadzałem wywiad z KK'em (Downingiem, gitarzystą Priest), który sam stwierdził, że taka wspólna trasa Maiden i Priest z kilkoma innymi brytyjskimi zespołami z czasów NWOBHM byłaby spełnieniem jego marzeń, a także większości fanów. Więc wg. mnie coś jest na rzeczy i jeśli tylko Priest (głównie Rob i Glenn) będą mogli powstrzymać swoje ego i zagrać krótszy (np. 70 min.) set przed Maiden to wszystko jest jak najbardziej możliwe. :)
IM_Power pisze:Marzę o jednym, poczciwym koncercie halowym i jak trzeba będzie to olewam koncert w Polsce i dołożę i pojadę gdzieś do hali, na pewno ze 3-4 koncerty w hali będą, jak na Somewhere Back in Time
Tak jak pisał Szymon - koncerty halowe są dosyć mocno wątpliwe. Jeśli Maiden nie zagrają latem w UK to bardzo możliwe, że w Paryżu zamiast w Bercy zagrają znów na Parc Des Princes (koncert dla Anglików i Francuzów). Pewnie wcisną gdzieś jedną-dwie halówki, ale mogą to być dosyć trudno dostępne miejsca - np. Islandia.
IM_Power pisze:Dla mnie Sonisphere to zabójstwo muzyki, festival ma wtedy smak ,klimat gdy jest unikatowy dla danego miejsca, tak samo mnie irytuję to Rock in Rio w różnych miastach Europy ,śmieszne ,mogli by przynajmiej nazwę zmienić
Dlatego określiłem Sonisphere mianem pseudo-festiwalu, że przynajmniej w Polsce ma on niewiele wspólnego z festiwalem open air. W tym roku był to tak naprawdę koncert The Big 4 plus Behemoth na supporcie. O prawdziwym festiwalu można mówić wtedy, kiedy mamy kilka scen i ponad tuzin (a często o wiele więcej) zespołów jednego dnia. Nie wiem jaką różnicę widzisz między własnym stadionowym show Maiden, a Sonisphere z kilkoma fajnymi kapelami na rozgrzewkę.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Trasa Iron Maiden - Sabbath z Ozzym i Priest jako "British Metal Titans" byłaby ogromnym wydarzeniem - WSZĘDZIE. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Trasa Iron Maiden - Sabbath z Ozzym i Priest jako "British Metal Titans" byłaby ogromnym wydarzeniem - WSZĘDZIE
Ale to raczej nierealne ;-) ale mysle, że line-up tak czy inaczej bedzie ciekawy \m/
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Maiden i Ozzy znowu na jednej scenie? Nie ma na to najmniejszych szans! :P
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

WICKER MAN pisze:Maiden i Ozzy znowu na jednej scenie? Nie ma na to najmniejszych szans!
chyba ze na ringu. moze Lu Duva czy jak mu tam cos zorganizuje :)
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

WICKER MAN pisze:Scenografia będzie identyczna jak w tym roku + duży Eddie i może kilka nowych płacht.
No zastanawia mnie ten duzy eddie czy w ogole bedzie i jak bedzie wygladal. A jesli bedzie to zobaczymy go dopiero w maju/czerwcu przyszlego roku bo wiadomo ze do EFO go nie wezma.........
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

IM_Power pisze:To przecież będzie porażka, rozumiem best-off ok, ale nowa płyta? przecież tam 1/10 ludzi będzie znała dyskografię IM na wyrywki, tyle samo będzie osłuchanych z nową płytą, ludzie nie będą śpiewać tekstów, będą w większości stali jak kołki

Na koncert może pójść każdy, nie musi znać tekstów na pamięć i wszystkich płyt na wyrywki żeby pójść posłuchać dobrej muzyki. Ciekawe ile ludzi na Gwardii było takich który poszli po prostu posłuchać muzyki :D
WICKER MAN pisze:The Big 4 np. z zestawem Maiden, Priest, Motorhead i Saxon.

No to by było coś. Jakby cos takiego zorganizowali bym tam pojechał na 100% nie ważne za jaką kasę :) Dla mnie osobiście było by to większe wydarzenie niż 4 thrashu na jednej scenie :D Podejrzewam że nie tylko dla mnie :D
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Zilian pisze:No to by było coś. Jakby cos takiego zorganizowali bym tam pojechał na 100% nie ważne za jaką kasę :) Dla mnie osobiście było by to większe wydarzenie niż 4 thrashu na jednej scenie :D Podejrzewam że nie tylko dla mnie :D
Dokładnie! Za taki koncert oddałbym całą wypłatę! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Szymon pisze:
WICKER MAN pisze:Scenografia będzie identyczna jak w tym roku + duży Eddie i może kilka nowych płacht.
No zastanawia mnie ten duzy eddie czy w ogole bedzie i jak bedzie wygladal. A jesli bedzie to zobaczymy go dopiero w maju/czerwcu przyszlego roku bo wiadomo ze do EFO go nie wezma.........
właśnie też mnie zastanawia :)

jeśli MAIDEN przejmie rolę headlinera na SONI, gdzie gwiazdą była METALLICA to fajnie jakby koncerty w Polsce i dajmy na to w Czechach nie były dzień po dniu :)
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Kurde powiem wam że mi się scenografia za bardzo na tej trasie nie podoba :) Nie mówię że jest zła czy coś takiego po prostu inaczej sobie ją wyobrażałem hehe xD Chociaż widziałem ja tylko na zdjęciach w internecie podejrzewam że na żywo bym trochę inaczej ja odbierał. Jednak lepsza moim zdaniem niż na trasie DOD gdzie scenografia była moim zdaniem do kitu. :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

W kwietniu 2011 na Stadionie Narodowym w Chile " "El show se realizaría en el Estadio Nacional, tal como lo exigió Bruce Dickinson en el show de 2008 en la Pista Atlética". ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tak a'propos polskiego Sonisphere: http://gig-news.pl/2010/08/24/sonispher ... czyc-fani/

Wygląda na to, że Maiden będą gwiazdą Sonisphere w wielu krajach - mówi się o Indiach (Bombaj ze Slayer w lutym), Portugalii, a także całej Europie Wschodniej... Myślę, że możliwych jest nawet z 10 gigów pod szyldem Sonisphere.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Na 99,9 % na Sonisphere w Polsce zagra Iron Maiden.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Emilio pisze:Na 99,9 % na Sonisphere w Polsce zagra Iron Maiden.
Oby nie, ja chcę samych Ironów :evil:

Byłem na Ripfescie i wiecie co mnie pozytywnie zaskoczyło? Koszulek z Eddiem było chyba więcej niż koszulek z Kornem ( :oops: ), lub Ozzym, a Maiden przecież nie grało ;-)
Sam się trochę wstydzę, bo założyłem Pink Floyd, biorąc pod uwagę ten ostatni incydent :neutral:
ODPOWIEDZ