Turbo - Polska 2026

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Turbo - Polska 2024 / 2025

Post autor: pz »

krusejder pisze: sob sty 18, 2025 11:26 pm
gumbyy pisze: sob sty 18, 2025 7:29 pm Nie da się ukryć, że Turbo jest amatorsko prowadzone i jest to dość żenujace, żeby zespół z takim dorobkiem odwalał takie akcje i grał po takich dziurach. Tam wszystko jest nie tak :lol:

Granie po dziurach nie jest złe samo w sobie. Nie tacy artyści dorabiają "po dziurach". Także w 100% rockowi jak Cugowscy, Ostrowska czy Lady Pank. Chodzi o to, że tam w secie powinny być głównie z 2 pierwszych płyt oraz Tomkowe a na klubówkach powinni łoić bardziej "Tomkowy" set + rzeczy ciut cięższe.

Dokładnie. Turbo nie ma potencjału na granie koncertów tylko w dużych miastach. Te średniej wielkości, powiatowe, też powinni odwiedzać. Zresztą w takim Jarocinie frekwencja była całkiem przyzwoita.

Dziwny jest też podejście do dużych miast. Kraków - tam jak ich widziałem sala była pełna (Zaścianek) lub przyzwoicie wypełniona (Kwadrat), czyli jest potencjał na dobrą sprzedaż koncertu, a są tam rzadko. Z Warszawą też to słabo wypada moim zdaniem. Na trasie Wojownika grali w Hydrozagadce, ostatnio w Potoku (Hydro frekwencja spoko, Potok przeładowany), ale w 2024 nie przyjechali, bo zostali zaproszeni na "Był kiedyś Jarocin". I od razu koncert (indywidualny) w Warszawie wypadł z rozpiski, bo "przecież ludzie nie przyjdą na nas dwa razy na wiosnę". Ja myślę, że sporo ludzi w efekcie w ogóle ich nie widziało wtedy, bo nie interesowały ich Sztywne Pale i Proletariaty za 200zł. A była okazja, żeby ze sceny w Stodole zaprosić na swój indywidualny koncert.

Co do seta, to jak Krus pisze. W mniejszych miejscowościach po prostu zmienić proporcje w setliście na korzyść kotletów. Do DD dorzucić Smak, Jaki był ten dzień i Wszystko będzie ok. Do tego Kawalerie na Galeonie oraz Ikar. I 8 numerami mamy zapewnione zadowolenie "niedzielnej" publiczności.

O wydawaniu i promocji własnym kosztem też wiele razy słyszałem, ale w takim razie
- gdzie porządna promocja nowej płyty na fb
- gdzie nowe numery na yt
- gdzie profile na platformach streamingowych (sam o tym @cezi pisałeś)
To są podstawy do ogarnięcia własnymi rękami. Zamiast tego mamy:
- brak okładki nowej płyty na zdjęciu profilowym na fb
- trasa sygnowana jakimś dziwnym motywem z datami, które nie wiadomo co znaczą (tak urodziny Bogusza czy Wojtka, ale ile osób o tym wie), to powinno być coś związanego z nową płytą
- filmiki zapowiadające kolejne koncerty - to duży postęp, bo dwie trasy temu nawet tego nie było - ale w nich brakuje informacji o nowej płycie i nowych numerach; kurde, nawet zapowiadając koncert w Poznaniu Wojtek powiedział o swoich urodzinach i Smaku, a ani słowa o nowej płycie (ręce mi opadły jak to usłyszałem);

Do tego nie mamy już lat 80tych, gdy dostęp do nowych nagrań był ograniczony i ludzie rzeczywiście nowe numery poznawali dopiero na koncertach (tak słyszałem, bo jestem za młody, żeby to pamiętać). Jeżeli chcą przyciągnąć "młodzież", a tak słyszałem, to trzeba im przed koncertem pokazać co się ma do zaoferowania. Na te dwa tygodnie przed wydaniem, to płyta powinna w całości być na streamingu. Nie pamiętam jak to było w przypadku wydawania płyt przez Nocnego Kochanka, ale o ile kojarzę, to płyty wychodziły zawsze na początku roku, były dostępne na streamingu i jak pojawiałem się na koncercie (a bywałem na pierwszych koncertach trasy), to publiczność już znała wszystkie nowe numery. Od razu jest inne, lepsze przyjęcie, i lepsza zabawa publiczności jak wie co zespół wykonuje. Te stare numery Turbo nie są lepsze od nowych. Nowy rozdział świetnie wypada na koncercie. Tylko, że przeciętny użytkownik koncertu nie będzie go śpiewał czy pogował, bo go nie zna.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
pz
-#Administrator
-#Administrator

Odpisali, że "wkradła się pomyłka i zagrają (w Warszawie i Poznaniu) całą nową płytę". Ech, profeska :) Dobrze, że odpisali, a nie olali komentarzy :)

@Sardi, Twoja złośliwa uwaga dotycząca Smaku Ciszy została zignorowana :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

A ten profil Turbo, któy na dzień dzisiejszy jest na spotify to czyj jest?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Max323 pisze: ndz sty 19, 2025 10:54 am A ten profil Turbo, któy na dzień dzisiejszy jest na spotify to czyj jest?
https://muir.pl/notice/253271

Ich :mryellow:
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

To, że MMP jest w stanie upadłości czy tam upadł, nie musi oznaczać, że profil należy do nich.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Czyli nabiłem trochę odtworzeń tym gołodupcom.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Może się odbiją :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

blackcocker pisze: ndz sty 19, 2025 11:19 am Może się odbiją :lol:
Panie Kierowniku, ma pan piątaka? :lol:
www.MetalSide.pl
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

pz pisze: ndz sty 19, 2025 11:10 am To, że MMP jest w stanie upadłości czy tam upadł, nie musi oznaczać, że profil należy do nich.
Z tego co Wojtek pisał i mówił, to profil Turbo na Spotify (więc podejrzewam i na innych serwisach streamingowych) należy do MMP, ale to może rodzi szansę, że Turbo odzyska od syndyka prawa do swoich numerów. No bo kto to kupi.

Mimo wszystko żal, że MMP upada. Jakby nie patrzeć, byli pionierami na polskim rynku i wiele dobrego ( i również sporo złego) dla polskiego metalu zrobili.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Poniżej set z Chojnic. Ale, żeby nie było tak "różowo", to wypadło This War Machine, a wskoczył Smak Ciszy i Wybieraj Sam....Tak więc ten, tego ten...... Niestety nie uzupełnię na amerykańskim portalu, no nie wiem, gdzie wskoczyły nieplanowane numery. Może ktoś to ogarnie.
set_chojnice.jpg
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

cezi pisze: ndz sty 19, 2025 10:27 pm Poniżej set z Chojnic. Ale, żeby nie było tak "różowo", to wypadło This War Machine, a wskoczył Smak Ciszy i Wybieraj Sam....Tak więc ten, tego ten...... Niestety nie uzupełnię na amerykańskim portalu, no nie wiem, gdzie wskoczyły nieplanowane numery. Może ktoś to ogarnie.

set_chojnice.jpg
wystarczy dać pod setem @Info[być może nie po kolei / order may be incorrect], czasami tak robię. WS strzelam że w miejsce TWM, a Smak na bis, tak na oko

Dla mnie zmiany na plus. Wybieraj to jeden z moich ulubionych kotletów (choć wcale niegrany tak bardzo często w ostatnich latach), TWM jak wszyscy wiemy, nie lubię. Smak dodany samoistnie spoko.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Jak dla mnie dobra podmianka
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Ostatnio wróciłem do "Smaku Ciszy" i cieszę się, ze zagrają to w całości w Poznaniu. Zapowiada się fajny koncert, sporo moich znajomych z Poznania i okolic się wybiera \m/
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Dwa numery z Koszalina:

Kawaleria: https://www.youtube.com/watch?v=oo0d4ZE6B8c
Pismo: https://www.youtube.com/watch?v=Zv_ko_fNxAQ

A na serwisie relacja :)
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Fuj

Nie mogliście nagrać czegoś nowego.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: śr sty 22, 2025 6:06 pm Fuj

Nie mogliście nagrać czegoś nowego.
Co złego to nie ja :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Z Tożsamości zamiast Pisma mogliby zagrać Maqmrę, jestem pewien , że na żywca działało by dużo lepiej.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Na fejsie odpisali mi, że plany są aby płyta była do kupienia w czasie koncertu w Poznaniu. Ale jak wyjdzie, zobaczymy...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
pz
-#Administrator
-#Administrator

Jak nie będzie, to będzie żenada. Mieli na to mnóstwo czasu.

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

FB_IMG_1737922823689.jpg
Kolega podesłał set z Gryfina podczas WOŚP
ODPOWIEDZ