piosenki, do których nie możecie się przekonać

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Misio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: piosenki, do których nie możecie się przekonać

Post autor: Misio »

Pitu, pitu to dla mnie proste, banalne granie, często wesołe (nie mylić ze wzniosłym). W zasadzie taka mogłaby być ogólna definicja. :wink:
KMFDM
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: zygfryd »

Greddo pisze:Pitu, pitu to dla mnie proste, banalne granie, często wesołe (nie mylić ze wzniosłym). W zasadzie taka mogłaby być ogólna definicja. :wink:
No właśnie, ja bym jeszcze dodał, że muzyka typu p2p2 wpada jednym uchem i drugim wylatuje. Wypisz wymaluj połowa FOTD :).
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Jeszcze dodaj miękkie brzmienie, słodki falsecik i bezriffowe gitary, i zapieprzanie perkusją jak oszalały wilk za owcą ,czyli jednak Fear nie pasuje. Fear to raczej przynudząjący hard-rock ,te słabsze kawałki.
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: zygfryd »

1. Co to jest harcerski falsecik?
2. Z założenia każdy szybki bądź melodyjny kawałek to p2p2? Kłóciłbym się.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

harcerski tak mi sie głupio napisało, ogólnie słodki ,bardzo miękki, delikatny, bez żadnych elementów ostrości, surowości ,czy szybki ,melodyjny kawałek to p2p2 ,nie wiem zależy , trzeba wyczuć tą cieńką granice, bo są rózne poziomy melodyjności ,dla jednego melodyjny jest The Trooper a dla drugiego I'm Alive ,a jeszcze dla innego jakiś utwór Rhapsody, a jeszcze czwarty znowu powie że nawet Slayer jest melodyjny ,bo on to tylko Black i Death słucha
Awatar użytkownika
Misio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

ThunderBird pisze:harcerski tak mi sie głupio napisało, ogólnie słodki ,bardzo miękki, delikatny, bez żadnych elementów ostrości, surowości ,
To nie jest 'pitowanie', patrz moja definicja wyżej. Po prostu źle rozumiesz to (mimo wszystko dość popularne) hasełko.
KMFDM
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

ThunderBird pisze:HCW i CIPWM to radosne
i to niby są atuty tych kawałków??
ThunderBird pisze:a mam to gdzieś czy jest troo, czy nie ,po prostu mi sie nie podoba, od Ironów oczekuje zupełnie innej muzyki i tyle ,im nie pasują takie rzeczy jak depresja, smutek czy dekadenckie teksty, jak chce czegoś takiego to moge posłuchać King Crimson czy czegoś innego, ale i tak lubie
chyba najgorszą rzeczą dla artystów są takie kajdanki stylistyczne. bardzo dobże że potrafią też pisać takie kawałki i nie wychodzi z tego pośmiewisko (jak np Angel jp). ale niby dlaczego im nie pasują takie kawałki?
ThunderBird pisze:Edge of Darkness czy Aftermath są wspaniałe.
nie, te za to są wesołe.........

co do p2p2 to Greddo podał dobrą definicję rzekłbym 8)
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Matek pisze:dla mnie tandeta to pójście po najcienszej lini oporu, tylko po to żeby sie to dobrze sprzedało i tak właśnie jest z heaven can wait....
Ja bym się tu nie zgodził co do tego, że Heaven Can Wait jest stworzony by dobrze sie sprzedało, bo przecież nie był to nawet singiel z płyty. Juz prędzej miałbym te zastrzeżenia do Wasted Years, które jest graniem w stylu Bon Jovi.

A podsycając ogień powiem, że utwór typu Dr. Stein jest utworem typu p2p2 :wink:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

ale jak dla mnie Wasted Years jest o niebo lepsze od takiego Heaven :D
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Piwowarus pisze:
Matek pisze:dla mnie tandeta to pójście po najcienszej lini oporu, tylko po to żeby sie to dobrze sprzedało i tak właśnie jest z heaven can wait....
Ja bym się tu nie zgodził co do tego, że Heaven Can Wait jest stworzony by dobrze sie sprzedało, bo przecież nie był to nawet singiel z płyty. Juz prędzej miałbym te zastrzeżenia do Wasted Years, które jest graniem w stylu Bon Jovi.
ale ten refrenik w hcw i te niby-chórki.... to nie jest tandetne? nie do końca w dosłownym znaczeniu mi chodziło o póście przez maiden an kase, ale o zrobienie tego kawałka bez pomysłu na wyprubowanym tysiąc razy wzorze...
Awatar użytkownika
Misio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Matek pisze:i te niby-chórki.... to nie jest tandetne?
Tak i nie. Zależy jak na to patrzeć. Akurat pomysł z tym motywem na HCW bardzo mi się podobał - te 'chórki' były nagrywane w knajpie jakiejś (klubie), i faktycznie czuć tu taki barowy powiew. :wink:
Poza tym jakkolwiek takie motywy by się nie powtarzały to jest to jeden z charakterystycznych motywów ich grania (brakuje mi tego na DOD) i doskonale się sprawdza.
KMFDM
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Vlad Tepes pisze: tekst gówniarza którego utrzymują rodzice i który nie zderzył się z szarą rzeczywistością dorosłego życia.
jeżeli to do mnie to źle trafiłeś bo mnie to akurat rodzice przestali utrzymywać jakiś czas temu i to akurat nie ma wpływu na moje podejście do muzyki. i nie napisałem że zrobili to dla kasy i to jest be. poprostu bo sam dla kasy już wiele rzeczy robiłem i to mniej chlubnych... ale to nei zmienia faktu że takie przyśpiewki w ww Heaven can Wait wydają mi się tandetne.
Vlad Tepes pisze:Wasze pierdzenie na temat komercji w muzyce powinno być karane natychmiastowym banem.
natychmiastowym, ewidentnie...
Vlad Tepes pisze:bo robią DOBRĄ muzykę.
ktoś twierdzi inaczej?
Vlad Tepes pisze: Odpieprzcie się od Maidenów
nie wiem co Cię swędzi ale tutaj nkt nie miał na celu oczerniać Maiden...
poza tym po to jest to forum żeby o nich rozmawiać, nie? a że słodzić cały czas sie nie da to zdażają się takie tematy jak te...
Awatar użytkownika
Misio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Ja mam wrażenie, że Vladowi chodziło o jakieś posty w czeluściach tego tematu... sam nie wiem czyje. Choć uwagi słuszne to nie wiemy kogo się tyczą.
KMFDM
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Vlad Tepes pisze:O to mi chodzi:
Najpierw pierdziuniasz jakieś bzdury jak ta powyżej a potem robi ci się głupio i próbujesz się wycofać. Swędzi mnie nie tyle twoja osoba(jesteś tylko przykładem pewnego stereotypowego myślenia, po prostu mi się nawinąłeś) co częste dupczenie na tym forum o komercyjności jak nie Maidenów to jakiejś Metallicy czy czegoś tam innego. Dobrzy muzycy tworzą przede wszystkim dla własnej przyjemności, potem dla kasy a na końcu dla takich jak Ty czy ja. Taka jest kolejność w hierarchii wartości prawdziwego artysty. Robi to na co ma chęć a jeśli on i jego sztuka są na poziomie to zawsze znajdą się tacy co to kupią.
wcale się nei wycofuję z tego co napisałem. to jest moja definicja tandety. tyle że określenie "lepiej się sprzedało" neikoniecznie musi się odnosić do sprzedarzy jako takiej. tak to niestety zostało zrozumiane. chyba muszę pisać bardziej jednoznacznie... co do hcw to konkretnei chodziło mi o to że ten kawałek jest bardzo... nie wiem.. typowy[?]. poprostu o to. nie miałem na myśli nic związanego z kasą
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Ale Matek słuchaj i to jest w porządku,przychodzi gośc do sklepu patrzy Maiden ,myśli dobre klasyczne heavy i kupuje, dostaje:dobre klasyczne heavy i wszyscy są szczęśliwi, jeśli dostaje załóżmy co innego to jest to troche coś nie tak, jeśli jest typowy to chyba dobrze, skoro standard Maiden jest wysoki. Lubie eksperymenty ,ale musi być jakoś tak naturalną drogą, właśnie Factorowi sie myśle udało,to co nie udało sie płytom Metallici z lat 90 czy płytom JP z Owensem ,to był udany eksperyment, przy czym nie do końca, bo przecież Lord of the Flies czy Man on the Edge to utwory mniej lub bardziej klasyczne, ale będe bronił Blaza bo wiele patentów z płyt z nim w Maiden zostało wykorzystanych na BNW i DoD, bo może dzięki jego cięzkiej pracy doszło do powrotu Bruca itd. ale nie zmienia to faktu ,że pare utworów z nim w Maiden nie lubie, podobnie jak np. pare utworów nagranych w latach 1990-1992 przez Maiden. To takie dwa najgorsze okresy IM wg.mnie, tzn. świetne ale gorsze od pozostałych.
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

ThunderBird pisze:będe bronił Blaza bo wiele patentów z płyt z nim w Maiden zostało wykorzystanych na BNW i DoD,
jak dla mnie 2 plyty z Blaze`m a bnw + dod to co innego :)
ThunderBird pisze:bo może dzięki jego cięzkiej pracy doszło do powrotu Bruca
hey Bruce, ja tu haruje jak wół, ty zbieraj kokosy solo a za pare lat wrocisz do maiden...
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

ale patenty wykorzystali.. otwarcie ktoś kiedyś z nich o tym powiedział
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

ja nie mogę sie przekonać do: Remember Tomorrow, Fear of the dark (wersja studyjna) oraz The THin Line Between Love and Hate....
Ave :solo
Awatar użytkownika
Ascot
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Ascot »

Nie tylko patenty... Czy przypadkiem Dream of Mirrors nie było po części autorstwa Blaze'a?
ropuch

Post autor: ropuch »

Ascot pisze:Czy przypadkiem Dream of Mirrors nie było po części autorstwa Blaze'a?
we wkladne BNW jest napisane tylko Harris/Gers :) wysmienity kawałek :)
ODPOWIEDZ