Ranking Maidenowskich koncertów

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
wydra77
-#Moonchild
-#Moonchild

Ranking Maidenowskich koncertów

Post autor: wydra77 »

Chciałem zacząć rozmowę, gdzie każdy wpisalby listę koncertów Żelaznej na których był.
W ten sposób powstałby ranking forumowiczow.
Chyba wiem kto będzie przewodzil. Na pewno nie ja :)
Od razu dodam, ze nie liczby decydują kto jakim jest fanem. Większym czy mniejszym. Wszyscy jesteśmy równi bo łączy nas Iron Maiden nie zależnie czy widzieliśmy ich 50 razy czy raz!!!!

Up the Iron's!!!!!!
Awatar użytkownika
wydra77
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Ranking Maidenowskich koncertów

Chyba wypada żebym zaczął :)
26 koncertów od Katowice 2000 do Toronto 2012
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

1995: Torwar, Warszawa
2000: Spodek, Katowice
2005: Stadion Śląski, Chorzów
2007: Bazaly Stadion, Ostrava
2008: Wacken 2008, Niemcy
2008: Stadion Gwardii, Warszawa
2010: Wacken 2010, Niemcy
2011: Lotnisko Bemowo, Warszawa

Osiem sztuk
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

2007: Bazaly Stadium, Ostrava
2008: Bercy, Paryż
2008: Bercy, Paryż
2008: Stadion Gwardii, Warszawa
2010: Sziget Festival, Budapeszt
2011: O2 Arena, Berlin
2011: Bemowo, Warszawa
Ostatnio zmieniony czw paź 04, 2012 11:42 pm przez Abstract, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

O, wątek do lansu. :mrgreen:
23 sztuki od Wrocka 2003 do Indianapolis 2012.
W przyszłym roku plan minimum to dobicie do 30. :dance:
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

2005 Chorzów
2008 W-wa
2011 W-wa
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

9 razy na 8 trasach.

1995-10-24 Warszawa
1998-09-12 Katowice
2000-06-20 Katowice
2003-11-07 Wrocław
2005-05-29 Chorzów
2008-07-31 Wacken
2008-08-07 Warszawa
2010-08-05 Wacken
2011-06-11 Praga
www.MetalSide.pl
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Praga 2005 - choć wykonawczo się sypali, to był koncert w najlepszej atmosferze w pierwszym rzędzie, bez hołoty, za to z kulturnymi ludźmi - pozdrowienia dla Crussa i Agnes, która chyba tu nie zagląda :)
Katowice 1998 - nic nie widziałem, słabo słyszałem, ale sentyment mam wielki... pierwszy koncert Iron Maiden :)
Sztokholm 2010 i Praga 2011 - oba dość podobne, przyzwoicie zagrane koncerty, już w takim okresie dla mnie, gdy IM przestali zaskakiwać, ale przyjemnie się słucha.
Wrocław 2003 - też był fajny klimat, choć za ostro jak dla mnie na widowni. Jakiś niefajny klimat był w miejscu, w którym stałem.

Te były najlepsze. Widziałem jeszcze:
Katowice 2000 - powinien być szał, a byłem rozczarowany, mimo, że to pierwszy koncert z Brucem i H, jaki widziałem. Słabo było słychać wokal, stałem trochę za daleko od sceny i nie czułem klimatu.
Katowice 2003 - podobało mi się, pamiętam, że wtedy byłem zachwycony, ale teraz jakoś zatarło się w pamięci.
Chorzów 2005 - trochę tracił po Pradze, dzień wcześniej.
Ostrawa 2007 - fajny wypad z kumplem, dzień po Slayerze w Katowicach, koncert przyzwoity, ale byliśmy tak daleko (mimo, że stani u podia, że nie czułem klimatu.
Warszawa 2008 - niby fajna setlista, ale też jakoś nie pamiętam tego koncertu, prócz Aces i Rime :). Chyba wtedy zacząłem być już znudzony powtarzalnością rozrywki, jaką dostarcza IM.

Szalenie żałuję, co niejednokrotnie podkreślałem, że nie dojechałem na Bruce D. w 1997 i 1998 :(
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Warszawa 2008 - pierwszy, więc ciśnienie było wielkie, do tego miejsce bliziutko sceny. Generalnie był to jeden z moich pierwszych dużych koncertów, wielkie przeżycie i jak wiadomo - świetna setlista ;)
Berlin 2011 - jak dotąd jedyny halowy i mój pierwszy w ogóle koncert za granicą. Piękna hala, znów bardzo blisko, świetny wypad. Może i setlista nie była jakaś wybitna, ale i tak był to mój najlepszy koncert Maiden ;)
Warszawa 2011 - tydzień po Berlinie, również blisko sceny. Radocha, że w ciągu tygodnia udało się zobaczyć Maiden dwa razy. Niemniej jednak z racji miejscówki był on gorszy od Berlina (jednak hala to hala :razz:)
Ostatnio zmieniony czw paź 04, 2012 9:34 pm przez Deleted User 2868, łącznie zmieniany 2 razy.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Heh, nie przeczytałem odpowiedzi forumowiczów, przed przygotowaniem swojej ;0 Myślałem, że chcecie, aby się podzielić wrażeniami dotyczącymi najlepszych koncertów (słowo ranking sugeruje nadawanie rangi, czyli ocenę, rajt?), a nie porównywać na długość ptaszków ;0 Znacznie ciekawiej będzie, jak od prężenia tego i owego, napiszecie kilka zdań o najlepszych koncertach :0
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Abstract pisze:2009: Sziget Festival, Budapeszt
Nie przypadkiem 2010?
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Oczywiście, błędy naprawione :)
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Wspomnienia - dobre dla starych pierdół, czyli w sam raz dla mnie ;)

1995.10.24. The X-Factour - PL, Warszawa, Torwar
1998.09.12. Virtual XI World Tour - PL, Katowice, Spodek
2000.06.20. Brave New World Metal 2000 Tour - PL, Katowice, Spodek
2000.06.21. Brave New World Metal 2000 Tour - PL, Warszawa, Torwar
2003.06.03. Give Me Ed 'Til I'm Dead Tour - PL, Katowice, Spodek
2003.06.19. Give Me Ed 'Til I'm Dead Tour - CZ, Zlin, Zimny Stadion Ludka Czajki :lol:
2003.11.28. Dance of Death World Tour - PL, Wrocław, Hala Ludowa
2005.05.28. (The Early Days) Eddie Rips Up World Tour - CZ, Praga, T-Mobile Arena
2005.05.29. (The Early Days) Eddie Rips Up World Tour - PL, Chorzów, Stadion Śląski
2007.06.06. A Matter of Life and Death World Tour - CZ, Ostrava, Bazaly Stadion
2008.08.07. Somewhere Back In Time World Tour - PL, Warszawa, Stadion Gwardii
2011.06.10. The Final Frontier World Tour - PL, Warszawa, Klepisko Bemowo

Sięgając pamięcią:

- 1995, Warszawa - największe emocje i wzruszenie

- 2000, Katowice i Warszawa - największa radość i rock 'n roll dzień po dniu pod sceną :)

- 2003, Spodek - super odbiór koncertu, o dziwo z sektora a nie z płyty

- 2003, Zlin - największy "maraton" (jechałem z dziewczyną kolejno aż 9 pociągami w ciągu 22 godzin, na trasie Gdańsk-Warszawa-Katowice-Rybnik-Chałupki-Bohumin-Prerov-Otrokovice-Zlin-Zlin/Podvesna, a potem niemal prosto na koncert, stać kilka godzin pod bramą, dopaść barierki, wymęczyć się w czasie beznadziejnego supportu, aby zobaczyć Maiden z tak bliska... I cały czas odpychać się od barierki, aby dać swobodę dziewczynie... Dlonie sine w środku. I nigdy bardziej w życiu nie smakowała mi zwykła woda jak wtedy, rozdawana z wiader podczas tego koncertu :!: A następnego dnia na śniadanie: dwa piwa, sok ananasowy, parówki, duża jajecznica z cebulą, lody - kurde, nawet to pamiętam :mrgreen: )

- 2003, Wrocław - wesoły pociąg (w Gnieźnie zamiast "Maiden, Maiden!" skandowaliśmy "Mieszko Pierwszy!" Potem niezapomniane przeżycie na lotnisku, dobrze że jest film dokumentalny :) a i koncert bardzo dobry

Zaś akcja na lotnisku to nagroda za moją zagrywkę, która zdecydowała o całym późniejszym oraz obecnym moim życiu... Nie uwierzycie...
Jak niektórzy pamiętają, koncert we Wrocku pierwotnie miał odbyć się 3 tyg. wcześniej, jednak zachorował Bruce. W tym czasie byłem po obronie dyplomu, szukałem pierwszej pracy, o co wówczas było niełatwo i miałem coraz większe nerwy i doła. Ogólnie bez kasy, na utrzymaniu rodziców, którzy nic nie mówili, dobrze zjeść i spać dawali, ale na przyjemności nie miałem, bo nie śmiałem ich prosić. Na koncert jakoś skombinowałem kasę, dawałem sporadycznie korki, robiłem płatnie zadania młodszym studentom, ogólnie grosze... Aż tu kumpel nakręcił mnie na rekrutację w firmie, w której się załapał. W zasadzie ją przeszedłem, zostałem zaakceptowany na kilka dni przed koncertem. Pierwsza praca w końcu stała przede mną otworem. Ciąg dalszy miał polegać na 2-dniowym szkoleniu w piątek i sobotę (a koncert przełożony był właśnie na ten piątek...) I co ja zrobiłem? W desperacji kupiłem bilet LOT-u na samolot z GDN do WRO, wydając wszystkie dotychczasowe oszczędności, wówczas ok. 300 zł. Zakładałem, że do Wrocławia dolecę na styk, a moja dziewczyna dojedzie sama pociągiem. Skończyło się na tym, że przez kilka dni z rzędu nad lotniskiem w Gdańsku pojawiały się jesienne mgły bardzo utrudniające operacje lotnicze - więc nie wytrzymałem ciśnienia i... Olałem szkolenie, odmówiłem tej pracy, po prostu podziękowałem za szansę i porzuciłem ją!!! Uwierzycie w to?!? Pojechałem na koncert pociągiem, co mgły się nie boi, a z dworca jeszcze pojechaliśmy na lotnisko, gdzie spotkaliśmy Maiden!!! I nawet na filmie się załapałem :P Przeżycie piękne, a skutek uboczny - następną pracę dostałem dopiero za pół roku... Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Minęło przeszło 8 lat, teraz nie narzekam na to gdzie jestem i co robię w życiu. Gdybym wybrał wtedy tą pierwszą propozycję, to nie tylko być może nie doleciałbym na koncert, ale inaczej potoczyłaby się moja tzw. "kariera", a co za tym idzie, pewnie nawet mieszkałbym gdzie indziej - wszystko byłoby inaczej i wcale nie sądzę, że lepiej.

- 2005, Praga - sympatyczny wyjazd forumowy, koncert spod barierki w świetnej, przyjaznej atmosferze, zespół wyluzowany

- 2005, dzień później Chorzów - chyba największy zawód - obiekt, nagłośnienie, publika na trybunach do bani

- 2007, w drodze z Gdańska do Ostravy (via Katowice) miło się piło, na tyle że zasnąłem z żarciem nie pogryzionym w ustach, potem chujowe przebudzenie z takim kotletem :)

- 2008, wielkie przeżycie, ulubiony okres twórczości, choć Stadion Gwardii nieco przygasił ten blask, na który się nastawiałem

- 2011, Klepisko - albo ja się zestarzałem, albo publiczność w Polsce dramatycznie się pogorszyła... Koncert ze strony zespołu dobry, a ze strony publiczności wielki zawód, w zasadzie nie wiedziałem czy mogę śpiewać, czy mogę podskakiwać, czy nie będę przeszkadzał słupom dookoła w trzymaniu ich telefonów komórkowych z wielkimi ekranami...

M.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Pierwszy koncert - odległy 2005 rok :P Fajna ekipa w autokarze którym jechaliśmy z Łodzi :) Nie zapomnę tego piekielnego upału na stadionie. No i spekulacje podczas drogi co do setlisty - wtedy jechaliśmy na koncert nie znając setu :P dziś nie do pomyślenia :D W ogóle to jeden z najlepszych wyjazdów na koncerty jaki był. No i poznałem na nim swoją małżonkę :)

2010: Sziget Festival, Budapeszt
Drugi i póki co ostatni koncert Iron Maiden. Wyjazd załatwiony na wariata, pojechaliśmy z małżonką na 5 dni przed ślubem :D W sumie wystartowaliśmy w 5 osób z Łodzi do Krakowa autem, by tam przesiąść się na autokar. Koncert połączony ze zwiedzaniem pięknego Budapesztu. Fantastyczna setlista. W ogóle fajny festiwal ten Sziget :)
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Kimal_
-#Invader
-#Invader

Post autor: Kimal_ »

2003 Wrocław - mój pierwszy koncert. Podnieta straszna. Ostatni koncert Kata w oryginalnym składzie.
2005 Chorzów - klapa ze strony technicznej, sam koncert świetny. Super supporty.
2008 Warszawa - dla mnie najlepszy koncert jeżeli chodzi o set.
2011 Berlin - mój pierwszy zagraniczny koncert, pierwszy raz pod barierkami na ironach. Złapałem czapkę od Bruce'a. Niezapomniane wspomnienia z koncertu. Jak na razie koncert życia.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

LOL co za bzdurny temat ! Bez sensu to porównywać, bo co za różnica czy ktoś był na x koncertach czy xxxx koncertach. Obstawiam w ciemno, że wasz śmieszny "ranking" wygra WICKER MAN :lol:
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Warszawa 1995.
Katowice, 1998.
Warszawa, 2000.
Warszawa, 2008.
Warszawa, 2011.

Który najlepszy? Chyba ten z 2000. Pełna radocha z powodu powrotu Bruce'a i ten niesamowity upał i ścisk pod sceną.
Awatar użytkownika
wydra77
-#Moonchild
-#Moonchild

wojteq pisze:LOL co za bzdurny temat ! Bez sensu to porównywać, bo co za różnica czy ktoś był na x koncertach czy xxxx koncertach. Obstawiam w ciemno, że wasz śmieszny "ranking" wygra WICKER MAN :lol:
Jakbyś przeczytał uważnie pierwszy post to byś wiedział, ze to nie jest żaden wyścig. Od razu było powiedziane, ze wszyscy jesteśmy jedna wielka Maidenowska rodzina niezależnie od tego ile razy się było na koncercie.
Kto chce wpisuje, kto nie chce nie musi :)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

wydra77 pisze:Jakbyś przeczytał uważnie pierwszy post to byś wiedział, ze to nie jest żaden wyścig. Od razu było powiedziane, ze wszyscy jesteśmy jedna wielka Maidenowska rodzina niezależnie od tego ile razy się było na koncercie.
Hmm, może sam powinieneś uważniej czytać to, co piszesz :) Tekst jest wewnętrznie sprzeczny - z jednej strony napisałeś, że chcesz aby "powstał ranking forumowiczów" (pozostaje pytanie, czemu to miałoby służyć? poszukaj odpowiedzi sam w sobie :P), a z drugiej utrzymujesz, że "liczby nie decydują kto jakim jest fanem. Większym czy mniejszym. Wszyscy jesteśmy równi". W takim razie po co chcesz tworzyć ranking?

Niech Twoim rozmyślaniom patronuje Philosoraptor ;0

Obrazek
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Wielu z nas podczas podrózy na koncerty IM przezywało różne przygody, emocje i na swój sposób oceniało koncerty pod róznymi względami (Miejsca, atmosfery, formy zespołu, osobistego przezywania itd). Warto się tymi spostrzeżeniami dzielić, ja np opisy takie jak choćby Beaviso czytałem z wielkim zainteresowaniem. Taki powrót do przeszłości, czegoś co stanowi dużą czesc i mojego życia :) Jak znajdę chwilkę też pewne refleksje opisze, dla jednych bedzie to lans dla innych coś zupełnie innego. Podczas jednego z koncertów poznałem chłopaków z Tarnowskich Gór, mieli już na koncie ponad 30 koncertów Maiden, a przy tym byli tak skromni i serdeczni w swoich rozwazaniach koncertowych, że w zyciu nie pomyślałem o ich dorobku koncertowym i chwała im za to :) :pijak:
ODPOWIEDZ