Dream Theater - temat dla pozostałych użytkowników, nie fanów.

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 5490

Dream Theater - temat dla pozostałych użytkowników, nie fanów.

Post autor: Deleted User 5490 »

Zakładam ten wątek, aby na temat Dream Theater mogli porozmawiać ludzie lubiący tą muzykę, ale nie zafiksowani na punkcie tego zespołu. Chciałbym aby pozostał wolny od rankingów, statystyk, nic nie wnoszących anglojęzycznych megacytatów, linków(nie każdy zna angielski). To wątek dla osób, które nie stawiają ołtarzy, nie siedzą od świtu pod halą, żeby załapać się na barierki, nie zakładają pampersów, żeby broń Boże od tych barierek nie odejść itd.
Chciałbym zapytać Was o zdanie na temat ostatniego albumu i jak podobał Wam się ostatni koncert od strony zarówno muzycznej, jak i organizacyjno-cenowej. ;)
W moim mniemaniu ostatni album jest jak papierek bez cukierka, pudełko bez czekoladek. Dawno nie słyszałem tak perfekcyjnej wykonawczo muzycznej grafomanii.
Jeśli chodzi o koncert, to jestem zadowolony z tego, że wykonano cały Images & Words. Pomimo tego, że LaBrie wokalnie nie jest już ten sam co kiedyś i już nigdy nie będzie - podobało mi się. Niestety podczas odsłuchu utworów z nowej płyty wynudziłem się setnie, co w połączeniu z bólem dupy od niewygodnych krzesełek Spodka było torturą. Koncepcja siedzonego koncertu - rozstrzelać tego co to wymyślił, no chyba, że to ktoś z muzyków zespołu.....
Ceny złodziejskie, ale wiadomo o co chodzi.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Dream Theater - temat dla pozostałych użytkowników, nie fanów.

Post autor: octavian »

Kiedyś lubiłem ten zespół. Do kilku płyt mam sentyment, ale na ostatnich płytach brakuje mi tego czegoś. Wole dzisiaj od nich np. Pain Of Salvation. W tej muzyce jest więcej luzu niż w tej matematyce Dreamów. A ostatnia płyta In the Passing Light of Day i dodatkowe wokale Ragnara Zolberga moim zdaniem są lepsze niż kilka ostatnich płyt Dream Theater razem wziętych.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

octavarium pisze: czw sie 31, 2017 11:21 am Kiedyś lubiłem ten zespół. Do kilku płyt mam sentyment, ale na ostatnich płytach brakuje mi tego czegoś. Wole dzisiaj od nich np. Pain Of Salvation. W tej muzyce jest więcej luzu niż w tej matematyce Dreamów. A ostatnia płyta In the Passing Light of Day i dodatkowe wokale Ragnara Zolberga moim zdaniem są lepsze niż kilka ostatnich płyt Dream Theater razem wziętych.
Myślę podobnie. Od pewnego czasu w muzyce Dream Theater zaczyna brakować magii, a pozostaje ta czysta matematyka, wprawdzie ciut polukrowana, pisana bitą śmietaną, ale jednak matematyka.
Doceniam Pain of Salvation, ale to co zrobił dla tego zespołu Ragnar Zolberg zasługiwało na dozgonną przyjaźń lidera. Niestety Gildenlow zamiast wywyższyć i docenić Ragnara wykopał go z zespołu. Tym samym stracił moją sympatię. Nie postępuje się tak z ludźmi. Zwłaszcza tymi, którym zawdzięcza się połowę materiału na ostatniej płycie.
Wielkim uwielbieniem darzę Leprous. To kolejna kapela na której płyty czekam z większym utęsknieniem niż na nowe krążki Dream Theater, które stają mi się powoli obojętne. Muzyka Leprous - piękne melodie, głębia, emocje i umiejętności również, jednak nie wykorzystywane w celach kuglarsko efekciarskich tak jak to bywa od jakiegoś czasu w Dream Theater.
Czekam na listopadowy koncert Leprousa. Mam nadzieję, że w pracy pozwolą mi pojechać do Warszawy.
Czekam na zamówioną już "Malinę" której premiera miała miejsce przed kilkoma dniami.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Ostatni album - przesłuchałem pobieżnie, nie kupiłem. Nie spodobało mi się to, co odsłuchałem, nie zagłebiałem się. Niestety podobne zdanie mam o (nie)ładnych kilku ostatnich produkacjach zespołu.

Trasa "Images and Words XXV. Byłem na dwu koncertach, w Pradze na początku lutego i w Katowicach. Jadąc do Pragi nie wiedziałem jeszcze o planach na Katowice, jechałem mimo poważnych kłopotów zdrowotnych. Ale nie żałuję! Początek trasy, zespół w pełnym gazie, nawet La Brie śpiewał znakomicie

https://www.youtube.com/watch?v=ncjzd2fXvfg

Co do setlisty: pierwsza połowa to takie zapoznanie z nowym DT. Poznałem, parę rzeczy dobrych, ale jakby mieli tak grać 2,5 h, to nie byłbym zachwycony. Natomiast I&W wraz z seasonsami - wyborne!!

Jeśli chodzi o porównanie koncertów, to:
Praga: 9,5/ 10 (z uwagi na brak numerów z Awake w secie)
Katowice: 6/ 10

Krzesełka pod sceną zniszczyły zupełnie klimat koncertu, doping od fanów był słaby, a zespół wyglądał na znużony konczącą się trasą. "Podziękowania" dla karakanów z Evil Nation za ich pracę i gigantyczne ceny. Na szczęście sprzedało się mało biletów i może ktoś coś zrozumiał
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Jebać serka :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

blackmailer pisze: wt lip 28, 2020 1:08 pm Jebać serka :D
Gdyby nie ten gościu to może bym czasem posłuchał DT ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

blackmailer pisze: wt lip 28, 2020 1:08 pm Jebać serka :D
Zmien nick na Blackmailer54 :D
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ