15-16/10/2024 - Apocalyptica - Kraków/Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 7586

15-16/10/2024 - Apocalyptica - Kraków/Warszawa

Post autor: Deleted User 7586 »

Jesienią Apocalyptica powraca do korzeni! Zapraszamy na dwie polskie odsłony trasy koncertowej Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2 Tour 2024 – do Krakowa i Warszawy.

Nareszcie! Legendarna debiutancka płyta Finów doczeka się kontynuacji, zatem Apocalyptica ogłasza długą trasę koncertową. Plays Metallica Vol. 2 Tour to kolejny etap podróży, która rozpoczęła się w 1996 roku, kiedy wiolonczeliści z prestiżowej Akademii Sibeliusa w Helsinkach złożyli symfoniczny hołd największym z thrashowej Wielkiej Czwórki. Album „Plays Metallica by Four Cellos” okazał się światowym fenomenem, a w Polsce pokrył się złotem.

Musiało minąć wiele lat i setki koncertów, by historia zatoczyła krąg, a zbuntowani klasycy powrócili do korzeni. „To niesamowite, że po tylu latach nasz hołd dla Metalliki wciąż tak przemawia do ludzi. Możliwość dzielenia się naszą miłością do muzyki Metalliki z publicznością na żywo jest absolutnie magicznym doświadczeniem. Tym razem wchodzimy z naszym show na nowy poziom, więc już nie możemy się doczekać tych koncertów i wspólnej zabawy z fanami!” – komentuje Eicca Toppinen, założyciel i lider zespołu.

Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2 Tour 2024 w Polsce:

15 października – Kraków, Studio
16 października – Warszawa, Progresja

Ceny biletów:
- 189 PLN – przedsprzedaż
- 210 PLN – w dniu koncertu
- 209 PLN – balkon w klubie Studio, przedsprzedaż
- 230 PLN – balkon w klubie Studio, w dniu koncertu

Bilety trafią do sprzedaży już 23.02 o godz. 10:00 i będą dostępne w serwisie eBilet.pl oraz w Knock Out Music Store. Limitowana liczba pakietów VIP dostępna będzie za pośrednictwem strony internetowej zespołu.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 15-16/10/2024 - Apocalyptica - Kraków/Warszawa

Post autor: Mr. M »

Nie byłem jeszcze na tej wersji Apocalyptiki, więc się chętnie wybiorę. Koncert z autorskim materiałem wspominam dobrze, a tutaj set zapowiada się jeszcze lepiej :B
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Do rozważenia. Nie widziałem ich kilkanaście lat, albo nawet 20. Co prawda wolałbym, żeby grali Cult, ale covery też mogą być.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Jako że wyjazdów już sporo w tym roku, to planuję wybrać się do najbliższego mi Berlina, akurat na 1 noc wypad :) No i fajnie będzie ich zobaczyć...już 4. raz w sumie 0_0 aż sam jestem zaskoczony.
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

Mam do sprzedania 2 bilety na dzisiaj KRK, niestety nie dam rady być. Jak coś priv.
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Fajny koncert wczoraj, 95 minut, w sumie same hity. Najlepsze moim zdaniem St. Angers i From Whom The Bell Tolls. Bardzo dobrze nagłośniony, no i te wiolonczele wiadomo że to metalowe instrumenty :wink: Otwierający The Raven Age jak zwykle, nie słuchalny dla mnie ale ludziom chyba się podobało.
Klub wypełniony niemalże na maksa. Ale ludziska z telefonami oraz stojący w środku publiki z dziećmi na barkach trzymanymi przez niemalże cały koncert to jakieś inne uniwersum.
pz
-#Administrator
-#Administrator

W Procesji sold out upychany kolanem. Dawno nie byłem na tak tłocznym koncercie u Prezesa

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Do Progresji przybyliśmy o 20:42. Idealnie. Jak weszliśmy po schodach na górę, to Raven Age właśnie skończył grać i robił sobie fotkę :lol:

Progresja była pełna. Dawno nie byłem w tak nabitej. Już do głównej sali trzeba było się mocno przepychać. Oczywiście pod ścianami/barami dało się przejść i ostatecznie wylądowaliśmy w tłumie na wysokości prawego głośnika w okolicach 10-15 rzędu. Było ciasno, sporo czekania (prawie 30 minut) i tu nasunęło nam się kilka istotnych pytań. Czemu ludzie się nie myją? Czy słyszeli o dezodorantach? Tragedia. Sam koncert spoko, w końcu to były numery Metalliki :) Niestety dźwiękowiec nie dowiózł. Basy nieprzyjemnie wibrujące w klatce piersiowej. Do tego bez stoperów jakaś średnio wyraźna ściana dźwięku. Stopery skutecznie ją wycinały, ale pojawiał się problem ze słyszalnością wiolonczel. Czasami trzeba było się mocno wsłuchiwać, żeby wyłapywać szczegóły gry. Pierwsza płyta Finów miała dopisek "by four cellos" i taka wersja zdecydowanie bardziej mi się podobała. Perkusja fajnie dodaje rytmu i wspomaga tupanie nóżką oraz machanie łbem, ale niestety wiolonczele czasem za nią ginęły.

Finowie w dobrym nastroju. Eicca wspominał koncert z 99 roku (pomylił daty i powiedział 98) i pytał się kto był, a potem wyraził zdziwienie, że jeszcze żyjemy. Interakcje między muzykami też zdecydowanie na plus. Nie podobało mi się za to wykonanie One. Te dodatki puszczone z taśmy (jakieś dzwonki i... smyczki :shock: ) były niepotrzebne. Również głos czytający tekst średnio mi pasował. Jeśli już to wolałbym coś w stylu Johnego Casha w Hurt.

No, ale ogólnie koncert na plus. Fajnie było tego posłuchać po wielu latach. Patrząc na nabicie sali, to jeżeli w Krakowie było podobnie, to stawiam ich na Main Stage na Mysticu.

Edit: Sprawdziłem. Poprzednio byłem w 2009 roku.

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Dźwiękowo to w Kraku było znakomicie, żadnych zarzutów; stałe w środku sali na wprost sceny.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

pz pisze: śr paź 16, 2024 8:57 pm W Procesji sold out upychany kolanem. Dawno nie byłem na tak tłocznym koncercie u Prezesa
Ostatnio zdarzały się podobnie napchane koncerty, np. Mr. Big czy niedzielny Fish. No ale po raz kolejny potwierdza się to, że w Warszawie brakuje dobrego miejsca na koncerty na 3-4 tys. ludzi.

Ja na szczęście do sali wbiłem na ostatni kawałek The Raven Age, więc w przerwie między zespołami mogłem się przemieścić na środek przed konsoletę. Dźwięk dobry, choć rzeczywiście trochę za głośno, jak to w Progresji zwykle bywa.

Co do samego koncertu - bardzo ładna sztuka. Kawałki Metalliki w takiej aranżacji świetnie wypadają, choć przychylam się do opinii, że "by four cellos" prawdopodobnie brzmiałyby jeszcze lepiej. Imho w klubie wypadły też lepiej niż na festiwalowym świeżym powietrzu, co miałem do tej pory w pamięci. Tutaj smyczki dawały więcej mocy. Z setu najlepiej wypadły kawałki z Ride the Lightning, Master i, o dziwo, St. Anger. Nie przypadło mi do gustu jedynie One, ale to też może kwestia tego, że wciąż w pamięci mam fenomenalne wykonanie z Narodowego :wink:.

Widać, że zespołowi też się podobało, choć jakbym miał się do czegoś przyczepić, to do długości koncertu. Wyszło ledwo 1,5h i to już wliczając gadki oraz przerwę na kibel (czy co tam się wydarzyło :wink:). Mogliby zagrać jeszcze z 2-3 kawałki, taki Orion, Sanitarium czy coś jeszcze z AJFA, wypadłyby na pewno świetnie.

Chętnie zobaczę ich znowu za rok na Mystiku, choć nie wiem, czy jest potwierdzone jaki set będą grali.
Deleted User 7586

Post autor: Deleted User 7586 »

Jak najbardziej nie brakuje. Masz 4 hale w Expo XXI o pojemności od 2000 do 10000 osób. Masz Torwar, gdzie scenę możesz sobie ustawić tak jak chcesz: na 7000, na 5000, na 2000. Masz Arenę Ursynów, gdzie koncerty są właśnie na 3000-4000 osób. Ale agencja woli upchać wszystkich po sufit, zamiast dać ze 100-200 miejsc luzu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie wiem jak obecnie, ale kilka lat temu różnica w cenie wynajmu Progresji i Torwaru to była przepaść. I myślę, że dzisiaj jest podobna jak nie większa.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: pt paź 25, 2024 1:58 pm Nie wiem jak obecnie, ale kilka lat temu różnica w cenie wynajmu Progresji i Torwaru to była przepaść. I myślę, że dzisiaj jest podobna jak nie większa.
No bankowo. Org głupi nie jest i jakby miał możliwość zarobić więcej, to przecież nie rezygnowałby ze sprzedaży dodatkowych biletów.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

boo_radley pisze: pt paź 25, 2024 1:29 pm Jak najbardziej nie brakuje. Masz 4 hale w Expo XXI o pojemności od 2000 do 10000 osób. Masz Torwar, gdzie scenę możesz sobie ustawić tak jak chcesz: na 7000, na 5000, na 2000. Masz Arenę Ursynów, gdzie koncerty są właśnie na 3000-4000 osób. Ale agencja woli upchać wszystkich po sufit, zamiast dać ze 100-200 miejsc luzu.
Tak jak Panowie powyżej napisali - Torwar jest drogi i głównie służy na koncerty, które powinny się odbywać w jeszcze większej hali, jeśli taka byłaby w Warszawie dostępna. Knock Out z wiadomego powodu nie organizuje tam za bardzo koncertów, pomimo że potrafią zrobić sztukę w Tauronie na pół hali, jak nie mniej.

W Arenie Ursynów i Hali Expo jeszcze nie byłem, aczkolwiek najprawdopodobniej w najbliższych miesiącach w końcu będzie okazja, to wtedy zweryfikuję swoje słowa :wink:. Natomiast do obu miejsc słyszałem bardzo różne opinie nt. akustyki, a też liczba odbywających się tam gigów w porównaniu do Progresji też o czymś świadczy.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Arena Ursynów to dodatkowo koniec świata z punktu widzenia mieszkańca Warszawy niemieszkającego na Ursynowie ;)

ODPOWIEDZ