Kiedy pierwszy raz usłyszałem Iron Maiden?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Deep
-#Trooper
-#Trooper

Kiedy pierwszy raz usłyszałem Iron Maiden?

Post autor: Deep »

Chciałbym w tym temacie, abyście napisali kiedy i w jakich okolicznościach usłyszeliście "Dziewicę"? Czy to była tak jak w moim przypadku miłość od 1 wejrzenia?
Ostatnio zmieniony wt sie 03, 2010 5:28 pm przez Deep, łącznie zmieniany 1 raz.
Norx
-#Prisoner
-#Prisoner

Re: Kiedy pierwszy raz usłyszałem Iron Maiden?

Post autor: Norx »

Pamięć mam krótką ale na bank taki temat był już

EDIT: http://forum.sanktuarium.org/viewtopic.php?t=2924
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

1981 początek lata, kumpel wiedząc ze słucham czegoś cięższego niż Bony'M, a byłem wtedy na etapie Back in Black, przyniósł kasieciaka z taśmą na której miał nagraną płytę 'Killers". po uszłyszeniu pierwszych dżwieków mało co nie spadłem ze stołka. wiedział ze uwielbiam bębniarzy bo sam tłukę chciał mi zrobić niespodziankę po prostu :P no po tych "dicso rytmach" jakie słychać na BiB usłyszeć Burr'a to był szok. ten gość (C.Burr) zmienił całkowicie moje podejście do bębnów. po dniu gdy usłyszałem Killersa już nic nie bylo takie same. od tego czasu zaczeły się moje poszukiwania jedynki bo dowiedziałem się ż Killers to drugi album IM. zajeło mi to raptem chyba 2 miesiące i cóż...mój szok się jeszcze pogłębił. fascynacja trwa do dziś i nawet pojawienie się fali trash, speed, death metalu tego nie zmieniło. ot tyle bo można by pisać całą pracę dyplomową na ten temat :P
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

fali trash
A Fala Thrash nie idzie ramie w ramie z Ironami ? Metallica wydała swoją płytę tylko trzy lata po pierwszym albumie Ironów. Slayer też coś koło tego. Megadeth bodaj 84 rok to był gdy świat ujrzał Killing Is My Buisness...And The Buisness is Good.
Wydaje mi sie,iż mimo wszystko Thrash już też wcale nie jest taki młody :P
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Początek tak,ale nie były to jeszcze lata wielkiej popularności thrashu
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Blood Brother pisze:
fali trash
A Fala Thrash nie idzie ramie w ramie z Ironami ? Metallica wydała swoją płytę tylko trzy lata po pierwszym albumie Ironów. Slayer też coś koło tego. Megadeth bodaj 84 rok to był gdy świat ujrzał Killing Is My Buisness...And The Buisness is Good.
jest,bo była to duża rewolucja w stosunku do tego co grął Maiden,Priest,Accept i inni "dziadkowie" tak duża ,że niektórzy nie mogli tego strawić. Wtedy czas w heavy-metalu biegnął znacznie,znacznie szybciej niż teraz, w jednym roku działo sie tyle ile teraz w 10 latach.

Co do tematu to napisze, za jakiś czas, bo do takiego tematu to sie trzeba dłużej przygotować :D
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

Blood Brother pisze:
fali trash
a czy ja napisałem ze idzie :?: napisałem wyraźnie że nawet pojawienie się fali trash etc. nie osłabiło mojej fascynacji IM. no chyba ze musisz mieć dopisane że "...nawet pojawienie się w późniejszych latach fali trash..." :?: a pamiętaj ze napisałem również że był to rok 1981 gdy usłyszałem IM więc nawet 1984 był dla mnie wtedy jak odległa przyszłość :) gdyby mi ktoś wtedy powiedział że w sierpniu 1984 zobaczę na żywo moich idoli to bym mu powiedział że jest szalony. pamiętaj jakie to były czasy lub zapytaj rodziców (bez urazy, nie wiem ile masz lat)
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

pierwszy raz usłyszałem Maiden u mojego kolegi jakieś 8-9 lat temu.
Zaraz potem kazałem sobie kupić jakąś ich płytkę:)
spioch
-#Invader
-#Invader

Post autor: spioch »

ja w sumie szybciej o nich przeczytalem niz uslyszlalem bo byla to recenzja breava, po kturej przeczytaniu nabylem plyte . Ale fascynajca nie byla od pierwszej nuty :wink: , po jakim czasie przyszla i trwa do dizsiaj :twisted:
Asiula
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Asiula »

Jakieś trzy lata temu usłyszałam Wasting Love na imprezie u znajomego (wielkiego fana Maiden) i od razu zakochałam się w tym kawałku! Potem sprawiłam sobie Fear Of The Dark i dalej to już szybko poszło :D
Awatar użytkownika
Iron Marcin
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Marcin »

Ja sie zetkanalem pierwszy raz z Iron Maiden jakos w 1995 roku!!!
Byla to plyta albo Powerslave labo Somwhere in time!! Chyba raczej Powerslave, bo pamietam ,ze bardzo podobala mi sie piosenka 2 minutes to midnight!!
Oczywiscie od tamtej pory moje zaniteresowanie Iron Maiden nie ustalo, a wrecz przeciwnie!!!!!!!!!!!
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Iron Maiden pierwszy raz usłyszałem tak na serio, 28 czerwca 2001 r. podczas słuchania płyty Brave New World. Płyta bardzo mi sie spodobała, ale nie na tyle,by uznać Maiden za ulubiony zespół,coś mnie w tym zespole kręciło,coś mnie do nich ciągneło,a miałem wtedy takie ciągotki do horrorów więc mi sie Eddie podobał bardzo. Wtedy moim ulubionym zespołem był Black Sabbath z Ozziem i to ich najbardziej słuchałem, poza tym Purpli, AC/DC i Kiss.Odleciałem na punkcie Maiden 18 września tego roku ,podczas słuchania Number of the Beast ,wtedy to już wiedziałem ,że ten zespół będzie dla mnie ważny. Definitywnie myśle stałem sie fanem Iron Maiden ,gdy usłyszałem Seventh Son of a Seventh Son, 21 listopada tego roku. Do tego ,że nim sie stałem nie miała wpływ tylko muzyka, też sami muzycy ,którzy ujęli mnie osobowością, klimat który tworzył sie wokół Iron Maiden, a który mógł sie wyczuć z artykułów o Maiden ,pisanych przez fanów na stronach internetowych ,a także pare innych spraw. Pomyslałem ,być fanem Maiden to świetna rzecz, słuchając muzyki tego zespołu,czułem coś ,czego nigdy wcześniej ani nigdy później już nie czułem.Tego nie da sie opisać. A co ważniejsze, ich muzyka podobała mi sie coraz bardziej,podczas gdy innych powoli nudziła.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Ty Thunder ja tez pierwszy raz usłyszałem Seventha 21 Listopada tyle,że 2003 Kupiłem płytę 20 ale miałem wieże zepsuta ,więc na następny dzień pojechalem do kuzynki i tam skatowalem ta płyte w 1 dzień 12 razy :beer
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

ja w pierwszym odcinku listy przebojów wszechczasów na mtv classic bo ja pamietam keidy to było jeszze przed tym jak neta mam czyli jakies 6 lat temu ;)naczy uslyszalem w sensie ze usłyszałem i sie zainteresowałem :P mój ojciec słuchał G'N'R AC/DC itp. wiec miałem łatwiejsza drogę;)
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Invader pisze:Ty Thunder ja tez pierwszy raz usłyszałem Seventha 21 Listopada tyle,że 2003 Kupiłem płytę 20 ale miałem wieże zepsuta ,więc na następny dzień pojechalem do kuzynki i tam skatowalem ta płyte w 1 dzień 12 razy :beer
ja chyba jeszcze więcej :twisted: heh,widać dobra data, na słuchanie Seventh Sona :beer
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

lub zapytaj rodziców (bez urazy, nie wiem ile masz lat)

15 jeżeli o to chodzi.

A moi rodzice są z innej beczki-tatko słuchał głównie Depeche Mode a mama polskiego rocka(w przypadku matki koncerty Budki Suflera w latach 80 były częste.Chociaż z lekcji historii wiem, że było ciężko-facet od historii opowiadał jak się zlał prawie, gdy ujrzał oryginał IM)

EOT.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

No no, Vlad, taki "Powrót do przeszłości" :wink: Jeszcze sentymentalny się zrobisz :wink:
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Ja byłem bardzo mały gdy pierwszy raz usłyszałem Fear Of The Dark i podobali mi się, potem przelotnie ich słuchałem (jako dziecko) aż do 1999 wtedy dorwałem Ed Huntera (pirata :lol: ) i zakochałem się w nich a zbzikowałem :) dopiero 3 lata temu.
Awatar użytkownika
Celtic
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Celtic »

A ja rozpocząłem w wieku lat 13. Spodobało mi się "Number of the Beast".
I tak dalej się to potoczyło.
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

Celtic pisze:I tak dalej się to potoczyło.
...like a rolling stone....
ODPOWIEDZ