Na stronach trader'ów widze w zasadach "burn CD's only in disc-at-once (DAO) mode, without gaps and pause between tracks."
Co to znaczy? Nie jestem biegły w tych sprawach. Wiem że sa metody disc at once i track at once, czym to się różni?
I czy według "pause between tracks" cały koncert ma byc nagrany jako jedna ścieżna o powiedzmy 70 minutowej długości?
Prosze o wyjaśnienie tego laikowi
Tryb DAO (Disc-at-once) pozwala na wypalenie Audio CD bez 2 - sekundowych przerw pomiędzy utworami. Tego właśnie wymagają praktycznie wszyscy traderzy na świecie.
A według "without pauses between tracks" koncert ma być nagrany właśnie w trybie DAO, czyli bez tzw "gaps" (tych 2-sekundowych przerw).
TAO (Track-at-once) natomiast, pozwala na wypalenie Audio CD z dowolną ilością ścieżek (oczywiście tyle ile zmieści się na płycie), gdzie są one wszystkie łączone w jedną długą ścieżkę. A więc nie o to chodzi traderom, a o to poprzednie
Za znawcę się nie uważam, bez przesady. Ale trade`uje od 2002 roku, a teraz już głównie z ludźmi zza granicy, więc tego i owego zdążyłem się nauczyć. Wiadomo, że jak w czymś siedzisz, to z czasem stajesz się coraz bardziej obeznany, kreatywny, jak trzeba to cwany (w dobrym znaczeniu).
Ej no nie nabijajcie się z Rafała Im dłużej w tym siedzisz i im więcej się tym interesujesz tym twoja wiedza jest większa. Wiadomo, że nowy kolekcjoner nie będzie wiedzieć wszytskiego. Trzeba się w to "wkręcić".
Tyle z mojej strony
PS: Do wypalania audio polecam program EAC - najlepszy do audio!
speedrw pisze:
A co przemawia za jego użytkowaniem?
Nero to właściwie badziew jest, tylko mp3 wypala. Szukam jakiegoś programu co wypala takie formaty jak: mp3, mpc, ape i flac zna ktoś taki?
Co przemawia, jest poprostu bardzo prosty w obsłudze i wypala szybciej niż inne programy (może dlatego, że zajmuje mało pamięci RAM).
Co do Nero, to nie jest badziew tylko trzeba wiedzieć jak go używać i wiedzieć jaki używać! Nero Express to syf, polecam tylko i wyłącznie Nero Burning Rom. Dopóki nie spróbowałem EAC'a wypaliłem sporo płyt audio i wiele cd (różne pierdoły) i nigdy nie miałem problemów. Dvd wypalam od grudnia 2005 i również jak narazie nie miałem problemów z nagraniem.
speedrw pisze:Nero to właściwie badziew jest, tylko mp3 wypala. Szukam jakiegoś programu co wypala takie formaty jak: mp3, mpc, ape i flac zna ktoś taki?
Stoow pisze:Jak ustawić w EAC tryb DAO? Bo coś tego nie widzę.
Tam NIE MA takiej opcji. Poprostu odznaczasz "dołączając nagrania dodawaj dwusekundowe przerwy" w zakładce Układ i ci wypala płytę bez przerw. To łatwe
Jeszcze miałbym pytanie co do VCD - czy nagrania zripowane z TV tez mogą być bootlegami? I czy mogą nimi być niekomplene koncerty, nawet urywki, mam jeden 15 minutowy