Typy na plyte roku 2006

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Typy na plyte roku 2006

Post autor: slayer »

No rok powoli sie konczy, juz raczej malo co sie pojawi nowego, wiec mozna zaczac robic male podsumowanie , dot. miazg 2006 roku .
Moja lista (pewnie mozliwe zmiany) wygladala by mniejwiecej tak :

Celtic Frost - Monotheist (mam problemy, bo na zmiane z Laibachem, no ,ale w kazdym razie czolowka jest!)
Wielka plyta, klasyk mocarny juz. Ta plyta jest szalenie ciekawa, szalenie klimatyczna, opetana. Ziiimna . "All is cold and frozen. Frozen the sea, frozen the sky. Frozen is death, but I cannot die. Cannot die". Wielki powrot i najlepszy long od ITP!

Laibach-Volk
Laibach mistrz! a ta plyta to w ogole opus magnum. Niesamowity album nasycony wieloma smaczkami , melodiami, klimatem. Taka wielka sztuka, od muzyki zaczynajac, a na oprawie bookletu konczac.

Peeping Tom-Peeping Tom
Patton jak zawsze, jak co roku w takim rankingu miejsce musi miec. Peeping Tom to nowy, kolejny projekt tego fantastycznego muzyka. Mamy tu mase psychodelicznej elektroniki, industrialnych efektów, popowych melodii , ale wszystko to stanowi tlo do glosu Mike'a , a takze udzialu wspanialych gosci, ktorych zaprosil do tego projektu. Plyta jest idealnym przykladem zlotego srodka między dawnymi i obecnymi dokonaniami Pattona.

Darkthrone-The Cult Is Alive

"Nothing to prove
Just a hellish rock'n roll freak
You call your metal black
It's just spastic lame and weak "

I to za opis tej plyty powinno wystarczyc. Po prostu Darkthrone od wielu lat nie nagral tak szczerej i tak mocno klasycznej plyty. Wieje siara i polnocnymi lasami , mimo ,ze bez pomalowanych ryjow - Cult is Alive!

Dismember-The God That Never Was

To przyklad (obok tegorocznej epki Entombed ) ze najwieksi szwedzcy death metalowcy maja sie w swietnej formie. I nic , a nic od czasow nagrywania takich klasykow jak Skin Her Alive czy Casket Garden nie stracili. Wspanialy mocarny album. W tym roku Wanna krwi sie nie postarala, ale Dismember pokazuje, ze sa jednym z liderow sceny i nadal na szczycie.

Ihsahn - Adversary
Moze zaden geniusz to nie jest, ale przypomina momentami Cesarza i pewnie z wielkiego uwielbienia dla nich ten album tutaj sie znalazl. Jest tu troche ciekawych pomyslow, nietuzinkowych melodii czy zdrowego napieprzania. Dobry album, aczkolwiek duzo latwiejszy w odbiorze i mniej zawily niz dokonania Emperora. Caly czas wiec czekamy na tego jedynego...

Green Carnation-Acoustic Verses
Ot taki sobie akustyczny album. Piekna sprawa, jak wczsniejsze dokonania GC przyjmowalem raczej bez wiekszych emocji, tak ta plyta mnie naprawde urzekla. Lirycznie i muzycznie miod na uszy. Idealna na spacer, czy spokojny wieczor.

Krisiun-Assassination
Amigos! Amigos! Blooodcraft! Nie myslalem, ze nagraja cos porownywalnego ze swietnym 'Works...' jednak sie udalo! i za to im chwala. Taki death , to sama radosc .

Azarath-DIE
Polska odpowiedz na wszelkie inne dm plyty tego roku. Dla mnie miazga, jak 2 poprzedniczki. Po prostu Azarath nie schodzi z pewnego poziomu, robi to co robi bardzo dobrze i za to ma szacunek u wielu fanow. Diabolous na repeatcie przechodzi sama siebie, cud!

Slayer - Christ Illusion
I co ja moge przy tym albumie ;] , No slejer jest , moze nie dokonca tak jak sie spodziewalem, ale forma wysoka, koncertowo bedzie znowu agresywnie i to chyba mnie najbardziej cieszy. Powrot Lombardo tez! Ogromnie :)

Urgehal - Goatcraft Torment
Obojetny na trendy, czarny metal, ktory kontynuuje i rozwija swoje zapoczatkowane na “Through Thick Fog Till Death”. Jak na bardzo tradycyjna forme, duzo w tym smaczkow, ciekawych melodii czy perkusyjnych przejsc. Patrzac pod wzgledem gatunkowym taki typowo blekowy album roku.

Current 93 - Black Ships Ate the Sky
"Tytuł płyty odnosi się do snu Tibeta, w którym piękne i czyste niebo, zostało pochłonięte przez armadę czarnych okrętów. Zdaniem twórcy oznacza on nadejście Apokalipsy - i mimo, że wydaje się być ponury, niesie nadzieję, ponieważ po mobilizacji sił Antychrysta, nastąpi ponowne przyjście Chrystusa, prowadzące do pełnej"
Teksty i muzyka przypozadkowane sa tej wizji. "Black Ships Ate The Sky" to dzieło monumentalne, wspaniala liryczno-folkowa opowiesc.
Jak i kolejny swietny album Davida Tibeta .

The Mars Volta - Amputechture
Na pewno brak tej plycie, syndromu trzeciej, bo ewidentnie jest to najslabszy album Voltowcow. Mimo to, zasluzyl by znalezc sie tutaj. TMV, urzekla mnie juz dawno dawno, a od ich specyfinczego rodzaju grania odczepic sie nie moge dla tego i sredniawe A. łykam ;]

Tool-10 000 Days
Bo to wielki zespol, grajacy wielka muzyke. Poswirowani profesorowie. Nie tak dobre jak A czy L, ale zaslugujace na wymienienie ich tutaj wsrod najciekawszych tego roku.

David Gilmour - On an Island
Bardzo subtelna, dostojna plyta. Bardzo spojny i sprawiajacy duzo przyjemnosci przy sluchaniu. Takie oderwanie sie, siebie od siebie. Bardzo intymna i kameralna atmosfera. Gilmour potwierdza , ze jest wielkim artysta, grajac bardzo stonowana muzyka, bez wiekszych efektow i fajerwerkow.

In Flames-Come Clarity
Nie jest to moze powrot do przeszlosci, ale na pewno jeden z ich najlepszych albumow , szczegolnie jesli patrzac z perspektywy jakie to shity nam dawali w odsluchy przez ostatnich pare lat. Dobrze sie tego slucha, sa emocje , sa riffy, melodie, jest ogien.

dodajac gdzies do tego wszystkiego jeszcze epki Entombed i Dillingera.

Jeszcze na pewno licze na nowe Infernal War. Nie slyszalem jeszcze zas Spiritual Front ,Death Breath, Deivos, Virgin Snatcha, Horrorscope,Killjoya (czyli thrashowych Polskich wymiotow ;)) splitu KSM/Szron, miniLP Mgły (ocenianych dosc wysoko) no i szwedzkiego Profundi .
Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2006 3:05 pm przez slayer, łącznie zmieniany 2 razy.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Typy na plyte roku 2006

Post autor: Stormshield »

Dismember - The God That Never Was
Krisiun - Assassination
Napalm Death - Smear Campaign
Necrophobic - Hrimthursum
Suffocation - Suffocation

Chyba wsio. Rok pod znakiem death metalu :) Przyszły też się tak zapowiada :)
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

Wspaniałe Raven Ride kapeli Empire
Bardzo dobry AMOLAD Maidenów
Świetny album Comy
Niezłe Beyond Fear

więcej grzechów nie pamiętam... nie w tej chwili ;)
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

aria - armageddon - 9,5/10
iron maiden - a matter of life and death 9,5/10
motorhead - kiss of death 6/10
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Slayer - Christ Illusion
Vader - Impresion in Blood
Iron Maiden - A MAtter of Life and Death
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

Ja mam już od dawna wybraną płytę roku w sumie ;)
Tool - 10000 days
no, może jeszcze Coma, trudno mi powiedzieć, który album lepszy, Zaprzepaszczone będą z pewnością polskim albumem roku :]

a jeśli chodzi o jakieś Top10 czy coś w tym stylu to musiałbym się nieco zastanowić.
Szajba pisze:Iron Maiden - A MAtter of Life and Death
a fee :P IMO ten album nie powinien wogóle być brany pod uwagę :)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Wrath pisze:IMO ten album nie powinien wogóle być brany pod uwagę
nie chcialem poruszac juz tego tematu, dlatego nie piszmy tu o porazkach roku ;)
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

Porażka to to nie jest, ale dla mnie wielkie rozczarowanie (mimo początkowych zachwytów). Niech sobie będzie w Top10 czy 15, ale niech nie startuje na album roku :]
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

dla mnie najslabszy Maiden, kompletnie nudna kupa. porazka roku niewatpliwie, bo liczylem na cos calkiem innego i duzo Irons stracili w moich oczach. Ale nie wazne, bo zaraz ktos sie rzuci.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

narazie
1. Deftones - Saturday Night Wrist
2. Coma - Zaprzepaszczone siły
3. Godsmack - IV (bo to w tym roku wyszło chyba? ;) )
4. Tool -10000 days
5. RHCP - Stadium Arcadium
6. Myslovitz - Happiness is easy
7. Slayer- Christ Ilusion
8. Vader - Impressions in blood
9. My Chemical Romance - Black Parade
10. Pod - Testify
11. Pearl Jam
12. Audioslave - Revelations
13. Iron Maiden - AMOLAD
14. Motorhead - Kiss Of Death
15. Frontside - Absolutus
nie przypominam sobie żebym się zasłuchiwal w coś jeszcze w tym roku.
Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2006 9:34 pm przez Matek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Jack87 »

...nie zapominając o Hammerfall - Threshold
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Jack87 pisze:...nie zapominając o Hammerfall - Threshold
co to hammerfall? :closed
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

żarty sobie robisz? ;x
Matek
-#Nomad
-#Nomad

mi żarty nie przystoją :closed
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

no to o co ci chodzi , czepiasz się czy jak?
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Jack87 pisze:no to o co ci chodzi , czepiasz się czy jak?
co Wy wszyscy z tym czepianiem? :laugh powariowali, jakieś zbiorowe fobie :lol: no, nie offtopujmy tu bo ciekawy temat i szkoda go zaśmiecać ;)
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Oczywiście Maideni, i "Happiness Is Easy". Żadna inna płta wydana w mijającym roku mnie nie zainteresowała.
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Brand »

Tylko kilka:

1. Iron Maiden - AMOLAD
2. Tool - 10 000
3. RHCP - Stadium Arcadium
4. Elton John - The Captain And The Kid
5. Coma - Zaprzepaszczone Siły Wielkiej Armii
5. Samael - Era One / Lesson in Magic #1
6. Lordi - The Arockalypse
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

David Gilmour - On An Island
Iron Maiden - A Matter of Life and Death
Obydwie mi się podobały, jednak wyżej stawiam dzieło Gilmoura, które dla mnie jest fantastyczne.
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: DeaDe »

Iron Maiden, Chainsaw (8)), Myslovitz, RHCP
ODPOWIEDZ