DVD History Of Iron Maiden Part III ???

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

DVD History Of Iron Maiden Part III ???

Post autor: RALF »

Podczas przeglądania kilku forów internetowych natrafiłem na sugestię, iż MAIDENI mają gotowy do wydania kolejny materiał dokumentalno-biograficzny i to z najbardziej fascynującego okresu w karierze, dla wielu "najlepszego" ( oczywiście to określenie dość umowne). Np. na forum Aces High.de adres tutaj można przeczytać, iż panowie noszą się z zamiarem opublikowania podobnego wydawnictwa z końcem roku 2009, lub na początku przyszłego - 2010. Mało tego, o tym że zespół planuje część trzecią cyklu dowiedzieliśmy się przecież już w 2005 roku, z noty informacyjnej zamieszczonej przy okazji premiery DVD "Early Days". Od tamtej pory wiadomo było, iż pracowali nad zremasterowaną wersją słynnego koncertu, znanego z VHS "Maiden England", będącego rejestracją dwóch wieczorów w NEC ARENA, w Birmingham. Przygotowano materiał z koncertu w Donington Castle 1988, największego jaki kiedykolwiek odbył się w tym miejscu!

Prawdziwą gratką może okazać się ponad 60 minut dokumentu z trasy "Somewhere In Time Tour 1986/87" - oficjalnie nie został wydany żaden materiał, profesjonalnie zarejestrowany podczas koncertów 1986/87. Ponoć rejestrowali koncert w Sheffield, zaś ktoś z obsługi utrwalił za pomocą profesjonalnej kamery fragmenty koncertu w Paryżu. Istnieje szereg bootlegowych zapisów tamtejszej trasy, być może management wykupił najlepszej jakości taśmy od traderów a znając zamiłowanie Harrisa do wszelkiej maści kolekcjonerskich unikatów - to baaardzo prawdopodobne!

Czy to możliwe, iż muzycy zachęceni ogromnym sukcesem "Flight 666"- zdecydują się zaproponować kolejny film w tym roku lub w przeciągu nadchodzącego półrocza 2009/10 !?
Jestem ciekaw opinii pozostałych forumowiczów.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: DVD History Of Iron Maiden Part III ???

Post autor: remi »

TO wspaniała wiadomość!
NIe tylko dla fanów, ale też dla zwykłych słuchaczy gdyż twórczością Maiden z końca lat 80-tych nikt nie pogardzi :) Zawsze byłem pewien że te History of Iron Maiden jakoś będą kontynuować. Natknąłem się nawet na jakimś forum angielskim że będzie kiedyś trasa historyczna z lat 88-99. O ile trasy jest niepewna bo te lata trudno nazwać historią:P to dokument możemy wyczekiwać. Ciekawe ile będzie części tej historii. Na moje kolejna będzię dotyczyć okresu Fear of the Dark + koncert z Donington, a być może jeszcze kolejna okres Blaze.... :?: Poza tym kiedyś Janick Gers w wywiadzie powiedział że kiedyś w końcu musi udzielić wywiadów w History of Iron Maiden :cool: bo na razie go nie było.
Co do części III ja liczę na napis History of Iron Maiden Part 3 na grzbiecie boxa a nie jak było z LIve after Death, na okładce mieszanka Eddiego CyborgaSiódmegoSyna:P do tego zawartość taka jak podał poprzednik...co do daty obstawiam luty 2010 podobnie jak było z LaD.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Co do "Live After Death" 2DVD to napis "HOIM P. 2" jako nagłówek tytularny - nie spełniłby roli najważniejszej, - informacji marketingowej. "LAD" to nie jakiś tam kolejny albumik, film z traski, - to obraz reprezentatywny dla gatunku, kultowy, otoczony przez rzesze fanów tej muzyki kultem, wręcz czcią. Już od dawna czekano na wersję DVD, notowania filmu mówiły same za siebie, MAIDENI chyba zdecydowali (słusznie!!!) - że ludzi w 90% interesuje ten obraz, wszystko inne to tylko umilający dodatek do głównego dania!

Wiadomo, że ten zestaw prędzej czy później ukaże się, sprzeda się pewnie doskonale, za te 60 min. niezłej jakości filmu z 1986 dałbym każde pieniądze! Pewnie nie tylko ja...

Myślę sobie mniej - więcej w ten sposób:

1. Film zainteresuje sporo ludzi, mówi się o ewentualnych kilku/kilkunastu festiwalowych występach latem 2010. Może SONISPHERE, może Download, Reading,- już wszyscy gubią się w domysłach i spekulacjach. W ramach tej traski mogliby zagrać set pod promocję "HOIM PART 3", ewentualnie jeden nowy track.
2. Czy nie inaczej było w 2003, najpierw zagrali 56 koncertów pod promocję DVD "Visions Of The Beast", po kilku tygodniach wydali "DOD" i ruszyli w halowe koncerty. MAIDENI to tradycjonaliści a historia lubi się powtarzać.
3. Przecież dla nich zagrać parę festiwalowych koncertów "Vintage Set 1986/88" to bułka z masłem, klasyczne kompozycje grają od lat, mogliby dołożyć "Infinite Dreams" i "SSOASS", zagrać taką ekskluzywną trasę po festiwalach. Chętnych do zobaczenia ich w oprawie z epoki "Lodowej Płyty" by nie brakowało. To moim zdaniem ich najlepszy Stage-set. Krótka trasa po festiwalach pozwoliłaby im się rozgrzać, zagrać kolejne wielkie show i rozbudzić apetyty na nowy krążek. Ten schemat idealnie sprawdził się w 2003.

Maideni to konserwatyści, nie wierzę żeby nie wykorzystali ogromnego potencjału i zainteresowania po sukcesie DVD "Flight666". Mam nadzieję , że w lutym 2010 dostaniemy omawiany zestaw, zaś nowy album we wrześniu 2010.
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

RALF pisze:Istnieje szereg bootlegowych zapisów tamtejszej trasy, być może management wykupił najlepszej jakości taśmy od traderów a znając zamiłowanie Harrisa do wszelkiej maści kolekcjonerskich unikatów - to baaardzo prawdopodobne!
Eeeeeeeee........oni nic od nikogo nie muszą odkupywać a już na pewno nie od traderów. To jest ich własność. Zresztą odpowiednią adnotację masz na każdym jednym bilecie na koncert. Będą chcieli to wykorzystają co tylko będą mieli chęć. A sam koncert "Maiden England" już dość dawno jest zmiksowany w wersji 5.1 przez Kevina Shirleya, o czym on sam się chwali na swojej stronie. Mam nadzieję że koncert tym razem pojawi się w wersji pełnej (tzn razem z bisami). Nie obraziłbym się gdyby wydawnictwo miało charakter 2DVD + 2 CD. Na DVD cały szajs z lat 1986-88 a na CD dodatkowo jako prezent koncert z Birmingham. W całości. :razz:
remi pisze:Ciekawe ile będzie części tej historii.
wg. słów Roda to 6! I pewnie polecą wg schematu :
III ~ lata 1986-88
IV ~ lata 1990-93
V ~ 1994-98
VI ~ 1999-2002

Rod zarzekał się że od DOD będą robić dokumentację na bieżąco. A myślę że się z tym wszystkim spieszyć nie będą to przecież na emeryturce też nie będzie można fanom dać o sobie zapomnieć ;-) Co jakiś czas jakiś łakomy kąsek na rynek będzie trzeba wypuścić.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, właściwie to dzisiaj rano przypomniałem sobie. Szanowny kolega ma słuszność co do wypowiedzi Smallwooda, rzeczywiście manager mówił o 6-ciu wydawnictwach podsumowujących:

1. "The Early Days" 1975-1983
2. "Live After Death" 1984/85
3. "Maiden England - Golden Years" 1986-1989
4. "Fear Of the Dark- Real Live" 1990-1993
5. "Blazin' Years" 1994 - 1999*
6. "Brave Years" 2000 - 2002

* - prawdopodobnie ze względów marketingowych nie ograniczą tego wydania wyłącznie do okresu z Bayleyem, nie wiem czy historia zespołu takiego jak Maiden, osnuta wyłącznie wokół powrotu na rynek z dyskusyjnej jakości frontmanem, byłaby wiele warta bez stosownego "Happy Endu", wielkiego reunion po paru chudych latach (...) Taki swoisty pamiętnik, "było gorzej - ale przetrwaliśmy i wróciliśmy z oryginalnym wokalistą, pokazując wszystkim, że potrafimy"

Mogliby dać 70 min koncertu "Monsters Of Rock 1996 " Sao Paulo, jakiś epizod z trasy "Virtual XI" np. z Argentyny - istnieje zapis tv.! A wszystko spuentować koncertem z trasy "ED HUNTER 1999", marzeniem byłby Paryż 1999, kolejne 90 minut, oczywiście film dokumentalny (60 min) i bonusy (ponad 40). W ten sposób otrzymalibyśmy 340 minut materiału na dwóch dyskach, oczywiście koncert z 1999 byłby "gwoździem programu" - ze zrozumiałych względów.

Inna sprawa to "Brave Years 2000 - 2002": w jakimś wywiadzie po premierze "Rock In Rio" wyczytałem, że nagrano sporo materiału na trasie Metal 2000, może dostaniemy fragment słynnego koncertu z "Earls Court 2000", może fragment Clive Aid Event 2002 - jestem przekonany, iż nas nie zawiodą.

Co do wypowiedzi managera o "dokumentowaniu wszystkiego na bieżąco po DOD", to otrzymaliśmy 3DVD "Death On The Road" z potężną dawką dokumentaliów 2003/04. W końcowym ujęciu otrzymaliśmy info, iż planują wydanie kolejnego DVD z koncertami 2005. Nagrywali również Earls Court w 2006, w 2007 Download i co (?) i cisza a materiał zmiksowany leży u pana Kevina S.

Koncert na Download 2007 nie wypadł najlepiej, głównie ze względu na wpadki Bruce'a - nie takie rzeczy już tuszowano, przecież MAIDENI nie inwestowali funduszy w kolejne rejestracje "live" dla samej satysfakcji i zabawy.

Pewnie materiał zarejestrowany w latach 2005 - 2007 będzie kanwą kolejnej dokumentacji - jako danie główne koncert 2006/07 a jako bonus 2005, plus kolejne dywagacje o albumie"AMOLAD" i trasie (60 min, standard).

Trasę 2008/09 podsumował nam pięknie film "FLIGHT 666", następna część dokumentalna to okres przygotowań do nagrania nadchodzącego albumu #15, jak i wszystko to co nastąpi po premierze płyty, koncerty, trasa, objazd Globu. Styknie materiału na kolejne 2DVD.

Oczywiście IRON MAIDEN będą się z nami żegnać swoim "Farewell WorldWide Tour", zgadnę że o wszystkim nam pięknie "opowiedzą" z kolejnego "dokumentu".

Ciekawe, że dotychczasowe edycje "archiwaliów" ukazywały się według klucza "Najpierw stare (vintage stuff), potem Nowe" :

2004: "HOIM1 Early Days" 2006: "DOTR 3DVD" 2008: "LAD - HOIM2" 2009: "FLIGHT666" - pora na "HOIM3" w 2010. To wydaje się być dość prawdopodobne ! Łatwo zgadnąć, że jako kolejna część ukaże się bardziej bieżący materiał z lat 2005/07, pewnie w 2012. Następnie "HOIM 4" z lat 1990/93.

Sądzę , że wydawanie czysto chronologiczne, rok po roku, lub co kilka miesięcy całej partii materiału archiwalnego byłoby dla fanów zbyt przytłaczające, ludzie nie mieliby okazji do "przetrawienia" kolejnych epizodów, w końcu nie czekali by z takim zainteresowaniem na dalsze opowieści o ich dziejach. Pokombinowali sprytnie, najpierw klasyka, potem "nowości", fani mogą zapoznać się i porównać stary i obecny skład, jego możliwości....

Ironi przy tej okazji urządzili ostatnie "Back In Time Tours", historyczne "Vintage Tour" pozwalają młodym ludziom na doświadczenie dawnejj magii w dzisiejszych realiach. Przyznam - dobry pomysł marketingowy, opłacalny.

Jeszcze kilka lat po zamknięciu działalności ( strzelam: 2015), na rynku muzycznym nazwa zespołu będzie funkcjonować, również zarabiać i to dobrze - na wzniosłej przeszłości, pewnie płyt "Best Of " i koncertówek, też nie zabraknie (...)

Na nadchodzące lata fani muszą składać pieniądze, lub postarać się o kredyty długoterminowe, będzie wiele okazji do uszczuplenia budżetu rodzinnego :pijak: ;-)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Oczywiście, o ile te plotki podane przez kol. RALFa w pierwszym poście, okażą się prawdziwe, to z niecierpliwością czekam na dvd z tras SiT i SSOASS, myślę, że Maiden England DVD jest całkiem możliwe. Jednakowoż, nie rozumiem w takim razie co na trasie SBiT robiły utwory z 6. i 7. albumu.... Całkiem możliwe, że HOIM p.3 wyjdzie w IV kw. 2009, bo to idealnie wpasowałoby wydawnictwo w czas między Flight 666, a 15. albumem. Co do ew. promocji, to na więcej niż dosłownie kilka występów, i to tylko w Anglii, bym nie liczył. Jednak całość trochę gryzłaby się z tworzeniem nowej płyty, stąd sam nie wiem czy w ogóle do HOIM p.3 dojdzie w najbliższym czasie.

Sorry, ale jeśli chodzi o zapewnienia o 6 częściach HOIM to -> :lol: Ja w to po prostu nie wierzę, ew. mogłoby wyjść wydawnictwo z Donnington '92 + Paris'99 i jako dodatek jakiś zapis z Blaze (czyli sumarycznie jakies 2DVD) ale na pewno nie rozdzielą okresu 89-99 na 3 części! Moim zdaniem, z marketingowego punktu widzenia byłaby to gruuba przesada. Podzielam zdanie RALFa, że nie nagrywają swoich koncertów na darmo i prędzej czy później chociaż część ujrzy światło dzienne (np. Ullevi 2005 czy Donnington 2007), ale stanie się to pewnie po zakończeniu działalności zespołu.
Podsumowując, najbliższe wydawnictwa widzę tak: ew. Maiden England DVD, 15. album, Live DVD z trasy pożegnalnej. AVE!! :mryellow:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja mam nadzieję że te sugestie się sprawdzą, sądzę że jeśli w najbliższym czasie można się spodziewać historycznego DVD No. 3 to raczej w 2010, na kilka miesięcy przed premierą albumu, dla rozpalenia oczekiwań fanów.

Zobaczymy. Osobiście liczę również na kilka/ kilkanaście koncertów festiwalowych latem 2010. Nie wiadomo jeszcze nic o ewentualnym składzie SONISPHERE 2010. Z pewnością MAIDEN chcieliby zagrać w Knebworth Park, w Anglii - Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Dire Straits, aż się prosi o Maiden. Z dobrym line-up mogliby przebić frekwencyjnie tegoroczny rezultat premierowego eventu Metallicy.

WICKER pisał o tych rozmowach z organizatorem, przecież o grillu na balkonie willi nie gadali ;-)

DVD "HOIM 3" ukaże się tak czy inaczej, wystarczy tylko poczekać!
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Ja widzę to DVD tylko w jednym kształcie. Musi być Maiden England (całe!) na dysku pierwszym, na dysku drugim Monsters Of Rock nawet jeśli zespół nie wypadł ponad przeciętnie (wiem, że Steve ma zastrzeżenia co do tego gigu) na dysku trzecim reszta, czyli dokument i dodatki. Jak będzie inaczej to będzie lipa...
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

cellman pisze:Ja widzę to DVD tylko w jednym kształcie. Musi być Maiden England (całe!) na dysku pierwszym, na dysku drugim Monsters Of Rock nawet jeśli zespół nie wypadł ponad przeciętnie (wiem, że Steve ma zastrzeżenia co do tego gigu) na dysku trzecim reszta, czyli dokument i dodatki. Jak będzie inaczej to będzie lipa...
Ja to widzę tak:

DVD 1: "Golden Years - HOIM 3" 65 min
"Maiden England - NEC Birmingham'88" 105 min

DVD 2: "Monsters Of Rock 1988, Live At Donington Park" 65 min
"Somewhere On The Road 1986/87" 70 min
"Extras, Bonuses & Videos" 45 min

Łącznie to aż 350 min materiału - czyli 6 godzin - co do koncertu z Donington, nie wiem czy słyszałeś nagrania z tego koncertu na "BBC Archives" 2CD z boxu "Eddie's Archives"? Materiał "live" z tego koncertu pokazuje MAIDEN w bardzo dobrej formie, nie genialnej ale dobrej.

Koncert zespołu w 1988 przeszedł do historii rocka jako jeden z najwspanialszych jakie ktokolwiek dał! Znalazł się nawet w Księdze Recordów Guinessa, to absolutny przełom w historii tego bandu - sukces murowany, bezprecedensowy.

Muzycy różne rzeczy mówią o swoich płytach i koncertach, artyści często oceniają je prze pryzmat atmosfery, stanu emocjonalnego jaki im towarzyszył podczas procesu twórczego!
Donington 1988 niszczy mocą i perfekcją wszystkie późniejsze koncerty MAIDEN w tym miejscu, z występem 1992 na czele!!! "Live At Donington" 2CD to aż za bardzo uwidacznia...

Nie sądzę żeby rozłożyli materiał na 3DVD, po co (?) - wiesz, MAIDENI to raczej biznesowa instytucja - to się musi opłacać a 350 minut lekko wejdzie na dwa dyski.

JA osobiście liczę na jakieś ekstra limitowane wydanie, z reprodukcją biletu "MOR DONINGTON", specjalnym bookletem, jakimiś wspomnieniami, przypisami, może reprodukcją posteru z tej imprezy, oczywiście tylko w limicie, tak jak książkowe wydanie "FLIGHT666".

Sądzę, że film ukaże się w lutym/marcu 2010 - ja się nie pogniewam!!!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Na razie wiadomo, ze kolejna czesc "History of Iron Maiden" nie ukaze sie przed premiera nowego albumu... Niestety prawdopodobnie poczekamy na nia kilka lat - byc moze ukaze sie jakos w 2011 roku lub w 2012, przed gigantyczna trasa "best of" (wtedy bylby pretekst do uzcyia scenografii z Somewhere on Tour lub 7th Tour :twisted: ). Kolejne czesci ukaza sie pewnie za ladnych kilkanascie lat kiedy Panowie beda juz na emeryturze i beda chcieli sobie dorobic. ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Może zdecydują się na filmy z ostatnich lat 2005/07 w lutym/marcu mogłaby wyjść podobna kompilacja DVD, tak jak to było z "DOTR 3DVD" przed premierą "AMOLAD" w 2006, poczekamy, zobaczymy.... Z pewnością część archiwaliów wydadzą już na "Emeryturze" - inne znane zespoły też tak robią. Pewnie pograją do 2014 /15 roku,- w tym czasie grupa będzie obchodzić 40-lecie.

Niestety NIC nie wiemy w kwestii przyszłorocznych koncertów MAIDEN ....
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

czyste spekulacje, ale mnie tez sie wydaje ze przed nowym albumem juz nic nie wydadza bo skupia sie na jego tworzeniu i nagrywaniu, a potem trasa promujaca go
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Rod zapowiedzial juz, ze do premiery nowego albumu nie bedzie zadnych nowych wydawnictw Maiden. Sadze, ze Download 2007/AMOLAD tour zostal kompletnie wstrzymany i jesli w ogole sie ukaze, to byc moze dopiero na ich emeryturze... Chociaz z drugiej strony Steve miksowal koncerty z zimowej trasy AMOLAD (widac to nawet na Flight 666) wiec moze cos z tego bedzie...
ODPOWIEDZ