PS. W ankiecie można zagłosować 2 razy, raz teraz żeby wybrać album z 15, a potem drugi po premierze TFF żeby zobaczyć czy dojrzałość muzyczna i tekstowa poszła bardziej z wiekiem.
Najbardziej dojrzały album pod względem muzyki i tekstów
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Alkochochlik
- -#Trooper

Najbardziej dojrzały album pod względem muzyki i tekstów
A więc wpisujcie album który jest wg. Was, według osobisej opinii najbardziej dojrzały w twórczości Maiden, wg mnie najbardziej dojrzały muzycznie to AMOLAD, tak jak i tekstowo, choć teksty jednak są to zwykłe historie do rymu, ku uciesze innych nie będę się brał za interpretacje 
PS. W ankiecie można zagłosować 2 razy, raz teraz żeby wybrać album z 15, a potem drugi po premierze TFF żeby zobaczyć czy dojrzałość muzyczna i tekstowa poszła bardziej z wiekiem.
Re: Najbardziej dojrzały album pod względem muzyki i tekstów
Wydaje mi się, że najbardziej dojrzałą płytą jest "The X Factor".
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com
https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
X Factor i przepraszam ,że napiszę trochę jak dyktator ale jak dla kogoś A Matter...jest dojrzalszy niż Factor to myli dojrzałość z napuszeniem
ale najdojrzalsze, nie musi oznaczać najsmutniejsze. IMO dojrzały jest też tekstowo "7th Son.."
Our time will come! Oooo...
- Alkochochlik
- -#Trooper

Ale zaznaczyłem też że dojrzałość muzyczna...AMOLAD jest jak dla mnie znacznie bardziej rozbudowany.IM_Power pisze:X Factor i przepraszam ,że napiszę trochę jak dyktator ale jak dla kogoś A Matter...jest dojrzalszy niż Factor to myli dojrzałość z napuszeniem
dla mnie X Factor wcale nie jest smutny ,jest właśnie zadziorny,ostry ,znakomity instrumentalnie, powrót do prawdziwego Iron Maiden, po dość eksperymentalnym Fear of the DarkWiwern pisze:ale najdojrzalsze, nie musi oznaczać najsmutniejsze. IMO dojrzały jest też tekstowo "7th Son.."
a z lat 80 to jak dla mnie chyba Piece of Mind
ale chodzi Ci o ilość zmian tempa, riffów na utwór czy też dźwięków na solówkę? co to za sztuka upchać ile wlezie? co to za dojrzałość?Alkochochlik pisze:Ale zaznaczyłem też że dojrzałość muzyczna...AMOLAD jest jak dla mnie znacznie bardziej rozbudowany.
ja nudny będę bo dla mnie jakiegokolwiek kryterium w rankingowaniu albumów maiden użyć to i tak naj będzie Brave New World
a tak w ogóle fajne są dyskusje o tym czym jest dojrzałość w muzyce - my już są eksperty
-
MurderousTrooper
- -#Wrathchild

Zdecydowanie X Factor.
Racja..Nie pomyślałem o nim, chyba nawet lepszy od AMOLADMurderousTrooper pisze:Zdecydowanie X Factor.
Conajmniej na takim samym poziomie.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

X Factor i AMOLAD 
brawo ten pan !Journeyman666 pisze:X Factor i AMOLAD
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
- Dark_noldor
- -#Prodigal son

Zdecydowanie się zgadzam co do X Factor i AMOLAD - Zdecydowanie teksty na tych płytach sięgają najgłębiej i najdosadniej w ważne tematy...jeśli chodzi o AMOLAD to genialny jest tekst utworu "For the grater good of god", a słowa:
"Please tell me now what life is
Please tell me now what love is
Well tell me now what war is
Again tell me what life is"
doskonale pokazują jak w kliku zdaniach można zawrzeć słuszną prawdę, jak okoliczności zmieniają spojrzenie na nasze życie...
W ogóle jeśli chodzi o Żelazną Dziewicę to w przeciwieństwie do wielu zespołów metalowych, większość tekstów naprawdę niesie jakieś przesłanie, albo fajną opowieść.
I takie znajdziemy na każdej płycie Maiden:)
"Please tell me now what life is
Please tell me now what love is
Well tell me now what war is
Again tell me what life is"
doskonale pokazują jak w kliku zdaniach można zawrzeć słuszną prawdę, jak okoliczności zmieniają spojrzenie na nasze życie...
W ogóle jeśli chodzi o Żelazną Dziewicę to w przeciwieństwie do wielu zespołów metalowych, większość tekstów naprawdę niesie jakieś przesłanie, albo fajną opowieść.
I takie znajdziemy na każdej płycie Maiden:)
Noldor, blood is on yours hands
1.XF
2.SiT
3.BNW
4.PoM
5.7th Son
żaden tam AMOLAD
2.SiT
3.BNW
4.PoM
5.7th Son