The Legacy vs The Talisman
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

The Legacy vs The Talisman
Chyba nie ma osoby, która by nie zauważyła pewnego podobieństwa między tymi dwoma utworami, szczególnie że fragmentami brzmią niemal identycznie. Przy okazji zarówno jeden jak i drugi są skomponowane przez ten sam duet... Stąd moje pytanie. Osobiście głosuję na The Talisman m.in. dlatego, że Legacy nigdy mnie specjalnie nie przekonywało.
Re: The Legacy vs The Talisman
Jak dla mnie zdecydowanie The Legacy. Wstęp do The Talisman nudzi, utwór jest wprawdzie energiczny, ale zagrany na jedno kopyto i po początkowej fascynacji zupełnie mnie do niego nie ciągnie. The Talisman to bardzo dobry utwór mimo wszystko, ale do The Legacy mu trochę brakuje.
Obydwa świetne, ale poza akustycznym intro (i tak lekko różnym) kawałki się dla mnie diametralnie różnią.
Głos na Legacy.
Głos na Legacy.
Głosuje na Talizmana. Pamiętam jak pojawily się te kilku sekundowe fragmenty utworów i pomyślałem "tosz to zwalone z AMOLAD ale lipa z tego będzie" - a potem plułem sobie w brodę. Początki mają niemal identyczne ale Talizman to Talizman! Jak się rozkręca to słychać tego powera, moc bijącą z głośników naprawdę świetny utwór. Legency też nie jest zły ale jakoś tak trochę nudzi jak się go słucha to ma się takie wrażenie że chce a nie może się rozkręcić.
oba dobre, ale całościowo Talisman ciekawiej wypada
Oczywiście że Legacy - jeden z ich największych utworów, jak dla mnie jest w top 5. Ale Talisman to też nieprawdopodobnej klasy killer, szczególnie na żywo.
- IronCezarek
- -#Clairvoyant

Talizman, bezapelacyjnie 
Bez wątpienia Legacy.
Talisman oczywiście też ma swój urok, chociaż mi "wszedł" dopiero za którymś przesłuchaniem.
Talisman oczywiście też ma swój urok, chociaż mi "wszedł" dopiero za którymś przesłuchaniem.
The Talisman, imho znacznie lepszy utwór niz nieco nudne Legacy.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Wokalnie Talisman,instrumentalnie The Legacy.
Jednak Talisman,ma w sobie coś takiego z Bruce'a solowego i lat 80 troszkę.
Jednak Talisman,ma w sobie coś takiego z Bruce'a solowego i lat 80 troszkę.
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Zdecydowanie "The Legacy ", Talisman jest bardzo irytujący wokalnie 
Nie wiem czemu wszyscy porównują akurat te dwa utwory. Nigdy nie widziałem między nimi podobieństwa. Nawet bardziej Lord of Light kojarzył mi się z The Talisman...
Co od ankiety: bardzo lubię oba kawałki, ale The Talisman to najlepszy utwór z The Final Frontier, chyba jeden z najlepszych kawałków Iron Maiden w ogóle.
Co od ankiety: bardzo lubię oba kawałki, ale The Talisman to najlepszy utwór z The Final Frontier, chyba jeden z najlepszych kawałków Iron Maiden w ogóle.
Głos na talizman
Głos na Talizman, który dla mnie jest po prostu lepszy 
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

pewnie że Talisman, obok WTWWB najlepszy kawałek na TFF i w ogóle jeden z najlepszych kawałków odrodzonego zespołu, fenomenu The Legacy nigdy nie rozumiałem 
- michalhusta
- -#Invader

Głosuję na The Talisman. Fakt jest podobny do Legacy ale jednak trochę bardziej złożony.
Maiden England!
-
Deleted User 6661
Legacy. Trudno uzasadnić, to kwestia gustu.