04-07/06/2025 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: 04-07/06/2025 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: johnny_o »

Akurat Jarka Szubrychta wypada znać ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Max323 pisze: wt gru 17, 2024 6:13 pm
Zapraszamy do słuchania „Włącz ten hałas” w Radio 357 dziś wieczorem. Jarek Szubrycht odpowie na pytania Łukasza Dunaja o MYSTIC FESTIVAL 2025. Również na trudne pytania.

https://radio357.pl Po 22
Nie znam tego Szubrychta, ale jeżeli ma długi jęzor, to może wypucuje się o sytuacji z headami.
Dziennikarz muzyczny, a także wokalista Lux Occulta. Polecam jego książkę "Skóra i ćwieki. Moja historia metalu". Fajnie się czyta

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

johnny_o pisze: wt gru 17, 2024 6:19 pm Akurat Jarka Szubrychta wypada znać ;)
Proszę nie strzelać

pz pisze: wt gru 17, 2024 6:28 pm
Max323 pisze: wt gru 17, 2024 6:13 pm
Zapraszamy do słuchania „Włącz ten hałas” w Radio 357 dziś wieczorem. Jarek Szubrycht odpowie na pytania Łukasza Dunaja o MYSTIC FESTIVAL 2025. Również na trudne pytania.

https://radio357.pl Po 22
Nie znam tego Szubrychta, ale jeżeli ma długi jęzor, to może wypucuje się o sytuacji z headami.
Dziennikarz muzyczny, a także wokalista Lux Occulta. Polecam jego książkę "Skóra i ćwieki. Moja historia metalu". Fajnie się czyta
Dzięki. Akurat dawno nie czytałem biografii.
A
B
C
D
E
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Mam trochę Szubrychta, w tym pierwsze wydanie Bez Litości, a było ich kilka :)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Z pisaniny to przede wszystkim biografia Vader (oficjalna) i Slayer (nieoficjalna). "Skóra i ćwieki..." to taki zapis perspektywy starzejącego się metalowca, który jest bliski konkretnej generacji, której to autor wyraża myśli. Młodsi mogą się od tego odbić.

Ciekawe co powiedzą, bo zarówno redaktor jak i gość powinni sporo wiedzieć.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Jak Jarka nie znasz? :)
Voc Lux Occulty i autor(tlumacz) masy książek o zespołach
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Najważniejsze info na które każdy czekał - nie będzie Running wild
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Każdy się łudził ;)
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Można sobie do Czech pojechać w sierpniu, tak pewnie uczynię, bo sympatyczny skład jest a nie byłem też na tym Rock Castle jeszcze
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Trochę tak to brzmi, jakby Mystic miał zamiar przystopować z rozrastaniem się. I pomimo zapewnienia, że występy dużych gwiazd nie są wykluczone, to mam wrażenie, że idą bardziej w stronę średnich-dużych kapel, a nie dużych-dużych kapel jako headów.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Jak im to się spina wszystko to mnie taki układ pasuje jak najbardziej
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mi też, to założenie ma sens. Więcej dobrych kapel z niższej półki cenowej>więksi headlinerzy. Aczkolwiek taka decyzja po obsadzaniu górnych linijek plakatów Judasami, Megadeth, Ghostem i Gojirą może jednak budzić kontrowersje.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Oczywiście że masz rację, stąd też trochę mnie rozbawiło jak wielce zdziwiony był JS tym, że ludzie byli delikatnie mówiąc średnio zadowoleni z Sepultury na headlinerze
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Tylko dobrze, jakby z przyjęciem takiej polityki prowadzenia Mystica, zaczęli też ściągać kapele, które nie grają dużych tras i po prostu są ściągane hurtem (coś jak Danzig). Bo jeżeli skład Mystica będzie po prostu kopią składów z innych europejskich festów, gdzie po prostu odcinamy najwyższą linię (albo i dwie), to według mnie to kiepski pomysł.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: wt gru 17, 2024 10:59 pm Trochę tak to brzmi, jakby Mystic miał zamiar przystopować z rozrastaniem się. I pomimo zapewnienia, że występy dużych gwiazd nie są wykluczone, to mam wrażenie, że idą bardziej w stronę średnich-dużych kapel, a nie dużych-dużych kapel jako headów.
No myślę, że to od początku było oczywiste. Z MF na razie nie zrobi się fest na 20000+ luda. Lokalizacja, kasa i renoma jednak mocno ograniczają. Na razie niech trwają w obecnym rozmiarze i pomału się budują. Jak będzie wszystko rosło, to wtedy można myśleć o dalszym rozwoju.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Wiadomo było, że drugi Hellfest z tego nie będzie, ale wciąż wywiad nie wyjaśnia najsłabszej rzeczy w tej całej "aferze", czyli komunikacji. Jakby od początku było wiadome, kto będzie "headlinerem", albo wcześniej zakomunikowali, że odchodzą od dotychczasowego sposobu tworzenia line-upu z główną gwiazdą na rzecz większej liczby średnio-dużych zespołów (co też byłoby bardzo spoko, jakby więcej niż jedna kapela dziennie dostawała 90 minut grania), to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Natomiast dowiadywanie się o tym z plakatów na koncercie zespołów, których na Mystiku 2025 nie będzie i z subkomentarzy pod nitką w innym temacie, daje mi flashbacki z najgorszych doświadczeń w przepływie informacji w pracy w korpo, jakie miałem na swojej ścieżce zawodowej :wink:.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mr. M pisze: śr gru 18, 2024 12:05 am Wiadomo było, że drugi Hellfest z tego nie będzie, ale wciąż wywiad nie wyjaśnia najsłabszej rzeczy w tej całej "aferze", czyli komunikacji. Jakby od początku było wiadome, kto będzie "headlinerem", albo wcześniej zakomunikowali, że odchodzą od dotychczasowego sposobu tworzenia line-upu z główną gwiazdą na rzecz większej liczby średnio-dużych zespołów (co też byłoby bardzo spoko, jakby więcej niż jedna kapela dziennie dostawała 90 minut grania), to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Natomiast dowiadywanie się o tym z plakatów na koncercie zespołów, których na Mystiku 2025 nie będzie i z subkomentarzy pod nitką w innym temacie, daje mi flashbacki z najgorszych doświadczeń w przepływie informacji w pracy w korpo, jakie miałem na swojej ścieżce zawodowej :wink:.
No i to jest też to, co napisałem. Teraz jest czas "budowania się" i uczenia na przykład komunikacji. Były problemy z odpaleniem sceny, teraz trochę nie pykło komunikacyjnie z hedami.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

gumbyy pisze: wt gru 17, 2024 11:33 pm

No myślę, że to od początku było oczywiste. Z MF na razie nie zrobi się fest na 20000+ luda. Lokalizacja, kasa i renoma jednak mocno ograniczają. Na razie niech trwają w obecnym rozmiarze i pomału się budują. Jak będzie wszystko rosło, to wtedy można myśleć o dalszym rozwoju.
Niby tak, aczkolwiek nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje od MF rozmachu na poziomie Hellfestu. Chodziło raczej o zachowanie dotychczasowej konwencji. IMO ten zawód w sprawie headlinerów i zamieszanie co do sposobu ich ogłaszania mogą wpłynąć negatywnie na wstępne zainteresowanie kolejną edycją. W zasadzie ciekawe jest to, że tak wiele osób postrzega imprezę przez pryzmat największych kapel w składzie, bo przecież Mystic ma dużo do zaoferowania, jeśli chodzi o mniejsze kapele.

Sam wywiad z Szubrychtem w zasadzie niczego nie wytłumaczył i wydaje mi się, że nie wpłynął korzystnie na image Mystica. Całe to gadanie o tym, że redaktor nie lubi określenia "headliner" było zupełnie zbyteczne. Sorry, tak działa ten rynek i sam festiwal też tak zawsze działał. Brzmiało to trochę, jakby orgom włączył się damage control, bo zauważyli, że ludziom nie podoba się zaistniała sytuacja, ale jednocześnie zabrakło realnych odpowiedzi na nurtujące konsumentów pytania. Jak mówię, no źle to wygląda i nie sądzę, by na tym etapie Mystic powinien sobie pozwolić na takie fakapy.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wywiadu nie słuchałem, ale z tego co piszecie bardzi słabo to wygląda pod kątem tłumaczenia się. Dla mnie opcja z większą ilością dobrych kapel jest lepsza niż stos miernot i jeden head. Na headów jeżdżę na ich solowe koncerty, tu chcę posłuchać i poznać jak najwięcej, ale to co nadmienili przedmówcy - komunikacja żenująca, czy to kwestia braku doświadczenia? Przecież ci ludzie pracują w tej branży od lat, czytają chyba też komentarze pod swoimi socialami (nawet w odpowiedziach na nich ogłaszają headów XD) i wiedzą, że to jest to czego ludzie mocno oczekiwali, dlatego jasno powinno być powiedziane, że zmieniamy strategię i tyle... Wtedy każdy kto chciał jechać na mocnych headów odpuściłby, a inni, którym pasuje obecny układ byliby dalej zadowoleni. A tak to pozostaje niesmak u jednych i drugich. Czy to wpłynie jakoś na renomę festu? Szczerze, wątpię. Zaliczyli już sporo fakapów, z których szybciej zrobiły się memy niż poważne zarzuty. Chyba że nie doceniam wagi przywiązania ludzi do "dużych headów", pożyjemy zobaczymy, ja na razie zacząłem obsłuchiwanie i wstępny odsiew kapel, których na pewno nie chcę słyszeć podczas kolejnej edycji. To jeszcze pół roku!!!
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Wielu z Was zdaje się przeceniać wagę drugiej, trzeciej linii. Fajnie, że Wy jesteście takimi koneserami, nie potrzebujecie gwiazd, mniejsze zespoły też są utalentowane itd., ale marketingową a i w sporej części sprzedażową siłą festiwali są headlinerzy. I to naturalne. Ludzie chcą dużych nazw, a mniejsze to fajne dodatki. Te z drugiej i trzeciej linii to można zgarnąć często gdzieś na klubówkach, to nie jest wielki magnes tylko miłe uzupełnienie.
Schizoid pisze: śr gru 18, 2024 9:00 amSam wywiad z Szubrychtem w zasadzie niczego nie wytłumaczył i wydaje mi się, że nie wpłynął korzystnie na image Mystica. Całe to gadanie o tym, że redaktor nie lubi określenia "headliner" było zupełnie zbyteczne. Sorry, tak działa ten rynek i sam festiwal też tak zawsze działał. Brzmiało to trochę, jakby orgom włączył się damage control, bo zauważyli, że ludziom nie podoba się zaistniała sytuacja, ale jednocześnie zabrakło realnych odpowiedzi na nurtujące konsumentów pytania. Jak mówię, no źle to wygląda i nie sądzę, by na tym etapie Mystic powinien sobie pozwolić na takie fakapy.
+1, mi to wygląda na taką próbę zaczarowania rzeczywistości: headlinerzy? Aaa tam, po co to komu, po co takie łatki :) No panie Jareczku, tak działają festiwale, panu się to nie musi podobać xD
Max323 pisze: wt gru 17, 2024 11:31 pm Tylko dobrze, jakby z przyjęciem takiej polityki prowadzenia Mystica, zaczęli też ściągać kapele, które nie grają dużych tras i po prostu są ściągane hurtem (coś jak Danzig). Bo jeżeli skład Mystica będzie po prostu kopią składów z innych europejskich festów, gdzie po prostu odcinamy najwyższą linię (albo i dwie), to według mnie to kiepski pomysł.
O to, to, dokładnie tak.
ODPOWIEDZ