04/02/2025 - Pantera - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: 04/02/2025 - Pantera - Kraków

Post autor: nugz »

Anselmo pewnie wyliczył na próbach, kiedy opuszcza go faza po psychoaktywnych, a z jasnym umysłem grać nie będzie :)
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Shedao Shai pisze: ndz lut 02, 2025 8:44 pm A czytam, że pepiczki nie zapewniły uczestnikom koncertu szatni i każdy stał z kurtką xD
To norma w tej hali, niezależnie od eventu. Po prostu nie ma i tyle
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
spooki
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: spooki »

Koncert w Ostrawie znakomity. Świetne nagłośnienie i potężne brzemienie. Zespół jest w świetnej formie. Podobało mi się nawet bardziej niż w Łodzi i aż rozważam powtórkę w Krakowie.
Długość koncertu to jakieś 60-70 minut samej muzyki (+ przerywniki Anselmo), więc tu faktycznie mogłoby być lepiej. Ale intensywność występu była na tyle wysoka, że wyszedłem nasycony.
Osobna kwestia to organizacja. Brak szatni w zimie to chyba największy absurd z jakim się do tej pory spotkałem na koncertach. Z kurtkami trzeba było stać na płycie i radź sobie człowieku co z nimi zrobisz.
Pomijając absurd organizacyjny to impreza bardzo udana i aż żałuję, że na tej hali więcej się nie dzieje bo dojazd ze Śląska wybitnie dobry.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Metalophil pisze: ndz lut 02, 2025 8:04 pm Ale jaja! To taniej niż na wczorajszego Kazika w Stodole! :)))
Za taki czas trwania, to maksymalna kwota. :wink:
nugz
SMERF MARUDA

Pańszczyźniana setlista cały czas, nawet bez smaczków jak np. Goddamn Electric.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Byłem sceptycznie nastawiony do tego koncertu, ale się miło zaskoczyłem. Zespół w dobrej formie, publika dopisała, co było do przewidzenia set typu "best of" ale niestety bez Cemetary Gates. Zespołowi też się podobało bo zagrali jeden numer ekstra (Yesterday Don't Mean Shit). Koncert na plus.
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

W stosunku do tego co widziałem w Łodzi 1.5 roku temu dostałem odgrzewanego kotleta. Z nową surówką (Floods) co przepis był ten sam. Ale nie powiem - smakowało mi :)

Bardzo dobry koncert. Tauron prawie pełny (jakieś pojedyncze miejsca były wolne) - myślę że spokojnie +15.000 osób się tam odliczyło. Co tylko źle świadczy o indolencji śp. MMP że mając rok temu asa w rękawie w postaci argumentu "pierwszego" koncertu Pantery w PL nie potrafili ogarnąć Atlas Areny (tam pustych miejsc o wiele więcej, a i hala mniejsza).

Co mi się w uszy rzuciło jeszcze to to że Zakka w tej Panterze jest coraz więcej. Mniej wiernie odgrywał partie Dima niż rok temu, czuć było że zaczyna to już robić bardziej pod siebie. Nie jest to zarzut, ale różnica była wyczuwalna. Aczkolwiek nikogo innego jak Wylde sobie na tym miejscu nie wyobraża.

Secik 90 minut przy takim napierdalaniu jest dla mnie optymalny. Nie czułem niedosytu wychodząc z hali.

Ciekawe w którą stronę to teraz pójdzie. Świat objechany już dookoła, formuła powoli się chyba wyczerpuje. Mam tylko nadzieję że nie wpadną na pomysł nagrywania jakiejś płyty (mogą wydać fajny live - to się nie obrażę).
nugz
SMERF MARUDA

Pewnie ciężko się kontrolować było Zakkowi i odlatuje coraz częściej w swojej hardkorowej pentatonice :)
nugz
SMERF MARUDA

Włączyłem na chwilę dwa numery z wczoraj. Te numery w obniżonym stroju nie brzmią właściwie, i jak dla mnie, paradoksalnie tracą na ciężarze.
Awatar użytkownika
spooki
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: spooki »

Po znakomitym koncercie w Ostrawie zdecydowałem się wybrać również do Krakowa. Tym razem na spokojnie na trybuny. Przede wszystkim zaskoczyła mnie frekwencja, myślałem, że będzie pustawo, a tymczasem z 90% hali była szczelnie wypełniona. Tym razem z perspektywy trybun dużo lepiej wybrzmiały supporty. Zwłaszcza Power Trip zrobił świetną robotę i wyraźnie przypadł publice do gustu. Pantera po raz kolejny zagrała rewelacyjnie. Nagłośnienie miałem wrażenie, że było trochę gorsze niż w Ostrawie, ale i tak zabrzmieli absolutnie potężnie. Publika zgotowała im świetne przyjęcie i wszyscy znakomicie się bawili. Dużym zaskoczeniem był dodatkowy numer na koniec w postaci Yesterday don't mean shit, którego nie grali na wcześniejszych koncertach, duży plus.
Też jestem ciekaw co dalej z tym projektem. Z jednej strony formuła "For the fans, For the brothers, For legacy" została już zrealizowana wzdłuż i wszerz całego świata. Ale z drugiej strony obecna trasa, a zwłaszcza Kraków, pokazują, że wciąż chodzą na nich tłumy ludzi, którzy świetnie się bawią.
nugz
SMERF MARUDA

Dobrze, że napisałeś. "projekt", bo przecież nie PANTERA :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: śr lut 05, 2025 8:03 pm Dobrze, że napisałeś. "projekt", bo przecież nie PANTERA :D
A jakie to ma znaczenie dla tysięcy ludzi, którzy wczoraj dobrze się bawili?
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Właśnie. Dla nich to była Pantera. To, że kilku hejterom w necie się nie podoba taka działalność, to problem tych hejterów, a nie zespołu i ludzi na koncercie :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: śr lut 05, 2025 8:48 pm Właśnie. Dla nich to była Pantera. To, że kilku hejterom w necie się nie podoba taka działalność, to problem tych hejterów, a nie zespołu i ludzi na koncercie :)
Dokładnie. I mam przekonanie, że te koncerty dalej będą grane.
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Przepraszam kurwa bardzo, nie jestem żadnym hejterem. Jestem fanem zespolu, którego obecny projekt jest kalką w celu nabicia hajsu :)
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Kaleką ;)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

nugz pisze: śr lut 05, 2025 8:57 pm Przepraszam kurwa bardzo, nie jestem żadnym hejterem. Jestem fanem zespolu, którego obecny projekt jest kalką w celu nabicia hajsu :)
Tylko że w obecnych czasach bardzo duża ilość kapel to takie "kalki": AC/DC, GNR, Judasi, Megadeth, Sepultura, Slayer grający od czasu do czasu, teraz nawet Ironi: jaka część obecnie grających w tych kapelach muzyków grała w "klasycznym" składzie? Rozumując w ten sposób nie powinniśmy chodzić na ich koncerty, bo grają nie zespoły, a projekty będące kalkami oryginalnych zespołów, które powstały w celu nabicia hajsu.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Żeby była jasność: nie byłem i nie jestem zwolennikiem powrotu Pantery, bez braci Abbott to nie ten sam zespół. To samo Sepultura i masa innych kapel. Ale cóż, grają, ludzie chodzą na koncerty i bawią się dobrze.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

erosinho pisze: śr lut 05, 2025 9:20 pm
nugz pisze: śr lut 05, 2025 8:57 pm Przepraszam kurwa bardzo, nie jestem żadnym hejterem. Jestem fanem zespolu, którego obecny projekt jest kalką w celu nabicia hajsu :)
Tylko że w obecnych czasach bardzo duża ilość kapel to takie "kalki": AC/DC, GNR, Judasi, Megadeth, Sepultura, Slayer grający od czasu do czasu, teraz nawet Ironi: jaka część obecnie grających w tych kapelach muzyków grała w "klasycznym" składzie? Rozumując w ten sposób nie powinniśmy chodzić na ich koncerty, bo grają nie zespoły, a projekty będące kalkami oryginalnych zespołów, które powstały w celu nabicia hajsu.
Różnica między prawie każdym zespołem, jaki wymieniłeś, a Panterą, jest dość zasadnicza. Np. Malcolm Young chciał, żeby zespół grał bez niego. Vinnie Paul nigdy nie pogodził się z Philem, do końca życia obwiniał go o wszystko to, co się stało, a tematu Pantery w ogóle nie zamierzał ruszać. To, co się teraz dzieje, to jest zupełne zaprzeczenie woli VP, który zespół zakładał.

A ten błazen na gitarze to w ogóle już cyrk

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Dziękuję, Schiz, ile razy jeszcze można to wałkować.
ODPOWIEDZ