Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Post autor: Mila »

Dzosef pisze: czw maja 29, 2025 12:37 am
Max323 pisze: śr maja 28, 2025 8:44 pm
Żelazny pisze: śr maja 28, 2025 8:11 pm

Trafione w 100% tak btw :wink:
Wykrakane
Nie wykrakane tylko coś tam wiem
Dyktowałeś setlistę :wink:
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: pinio »

Poza Akacjową było wszystko czego oczekiwałem. Na Idach głowa mi spuchła, przy Killers - byłem w 666 niebie. To jest piekielnie wymagający set dla kogoś kto chce szaleć na całego. Żadnej ballady, bite 2 godz. pompy z jedynymi przerwami na Marynarzu i Synu. Nie wiem jak to wygląda ze strony muzyków, na ile dla nich jest to mniej czy bardziej wymagające w porównaniu z setem, w którym są spokojniejsze kompozycje, ale jak ktoś chciał się doprowadzić do skrajnego wyeksploatowania to miał rzadką i znakomitą okazję. Ostatni raz tak dobrze i mocno to chyba na Legacy w Tallinie się bawiłem. W pierwszy wieczór, kiedy siedziałem, miałem wrażenie, że od klaskania narobiłem sobie odcisków na dłoniach ...
Bardzo fajne te ekrany - zarówno główny jak i te na poziomie sceny współgrające z każdym z utworów z osobna. Oczywiście stopień dogrania tego co było widać różny; mnie pasował statyczny Phantom, bardzo fajny Marynarz, super dopracowany Hallowed. Błędnik trochę śmiesznego świra dostawał przy Fear, kiedy kierunek przesuwającego się obrazu głównego i tych na dole były przeciwne.
Kolejne dwa super wieczory.
Warszawa obowiązkowo.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

grieeg pisze: czw maja 29, 2025 1:06 am
Schizoid pisze: śr maja 28, 2025 11:22 pm No tak, według mnie ogólny zarys tej setlisty był już gotowy w trakcie The Future Past Tour. Oni doskonale wiedzieli, co chcą zagrać. Stąd Seventh Son w wywiadach, stąd wspominanie Rime.
https://www.terazmuzyka.pl/bruce-dickin ... -2026-rok/

To po kiego xuja Bruce gadał o rzeczach których nigdy nie grali? O epickiej setliście? Chyba że dla niego epicka = najdłuższe numery. No to tylko "Mother Russia" i Alexandra brakuje :P
Oj nie, Bruce tego nie powiedział, co było podnoszone na forum kilka razy. Tłumaczenie jest błędne. Bruce powiedział, że będą robić rzeczy, których wcześniej nie robili i odnosiło się to scenografii. Niefortunnie w tym samym zdaniu odniósł się też do setlisty (for the ages - w sumie można się zgodzić, że taka właśnie jest) przez co duża ilość portali przetłumaczyła to w sposób jak teraz muzyka.
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

Post autor: grieeg »

MaidenFan pisze: czw maja 29, 2025 10:07 am
Schizoid pisze: śr maja 28, 2025 11:22 pm No tak, według mnie ogólny zarys tej setlisty był już gotowy w trakcie The Future Past Tour. Oni doskonale wiedzieli, co chcą zagrać. Stąd Seventh Son w wywiadach, stąd wspominanie Rime.

To po kiego xuja Bruce gadał o rzeczach których nigdy nie grali? O epickiej setliście? Chyba że dla niego epicka = najdłuższe numery. No to tylko "Mother Russia" i Alexandra brakuje :P
Oj nie, Bruce tego nie powiedział, co było podnoszone na forum kilka razy. Tłumaczenie jest błędne. Bruce powiedział, że będą robić rzeczy, których wcześniej nie robili i odnosiło się to scenografii. Niefortunnie w tym samym zdaniu odniósł się też do setlisty (for the ages - w sumie można się zgodzić, że taka właśnie jest) przez co duża ilość portali przetłumaczyła to w sposób jak teraz muzyka.
No to możliwe że źle się zasugerowałem. My fault :wink:

nugz pisze: czw maja 29, 2025 6:42 am To, co napiszę, może Cię zszokować, trzymaj się czegoś - powiedział tak, żeby sprzedać trasę i zarobić kupę siana, duh :)
Trasa i tak by się sprzedała :wink: Brałem też pod uwagę że jak 50 lat to i klasyki muszą być, bo to nie uniknione. Ale mogli wybrać jakieś numery których faktycznie nigdy nie grali, np. "Flash of the Blade", "The Duellists", "Deja Vu", “Only the Good Die Young”, “Run Silent Run Deep” czy spora część FOTD, chociażby "Fear Is the Key”, “Childhood’s End”, “The Fugitive”, “Judas Be My Guide”.

Sporo z tego sprawdziło by się świetnie w wersji live.
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.

Lemmy
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

No ale, że nie ma nic z No Prayer for the Dying to jednak jest aberracja.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Cóż, wybrali dwa kloce, żeby mogli się losowo w nich wyjebać - zawsze jakaś różnorodność ;)
Jeszcze Steve musi się wyjebać o wedge'a, dla koloru ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

grieeg pisze: czw maja 29, 2025 10:15 am numery których faktycznie nigdy nie grali, np. "Flash of the Blade", "The Duellists", "Deja Vu", “Only the Good Die Young”, “Run Silent Run Deep” czy spora część FOTD, chociażby "Fear Is the Key”, “Childhood’s End”, “The Fugitive”, “Judas Be My Guide”.

Sporo z tego sprawdziło by się świetnie w wersji live.
No ale przecież wiemy, że IM nie gra na żywo numerów, których nie zagrali na trasie promującej dany album. One przepadły, ich po prostu nie ma ;) :D (Alexander był wyjatkiem), więc dlaczego spodziewać się teraz, że nagle im się coś odmieni w tej kwestii?
www.MetalSide.pl
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Dodam to, co o czym rozmawialiśmy na afterze - Alexander to był utwór o którym ludzie mówili od lat, wyczekiwanym.

A czy w ciągu ostatnich 20 lat słyszeliście kogokolwiek kto by powiedział, "co jak co, ale mogliby w końcu zagrać The Duelists i Fear is the Key"? ;)
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

gumbyy pisze: czw maja 29, 2025 10:49 am
No ale przecież wiemy, że IM nie gra na żywo numerów, których nie zagrali na trasie promującej dany album. One przepadły, ich po prostu nie ma ;) :D (Alexander był wyjatkiem), więc dlaczego spodziewać się teraz, że nagle im się coś odmieni w tej kwestii?
"No Prayer..." :lol: :wink:
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.

Lemmy
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

Żelazny pisze: czw maja 29, 2025 11:08 am Dodam to, co o czym rozmawialiśmy na afterze - Alexander to był utwór o którym ludzie mówili od lat, wyczekiwanym.

A czy w ciągu ostatnich 20 lat słyszeliście kogokolwiek kto by powiedział, "co jak co, ale mogliby w końcu zagrać The Duelists i Fear is the Key"? ;)
Ja słyszałem jak mówili o Infinite Dreams, 22AA czy Be Quick
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

kalectwo pisze: czw maja 29, 2025 11:50 am
Żelazny pisze: czw maja 29, 2025 11:08 am Dodam to, co o czym rozmawialiśmy na afterze - Alexander to był utwór o którym ludzie mówili od lat, wyczekiwanym.

Ja słyszałem jak mówili o Infinite Dreams, 22AA czy Be Quick
No ale ja się odnosiłem do posta wyżej
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

grieeg pisze: czw maja 29, 2025 11:40 am
Ale co "No Prayer"? Grali ten numer na trasie "No Prayer on the Road", jak i 5 innych z tej płyty.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Dosłownie w tym samym poście zwróciłem uwagę, o co Dickinsonowi chodziło w tamtej wypowiedzi.

Polskie media muzyczne przetłumaczyły oryginalne zdania do dupy i wyszło jak wyszło. Ale nigdy obietnicy jakichś wielkich rarytasów ze strony zespołu nie było. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to Steve, który parę lat temu stwierdził, że chciałby pocisnąć Only the Good Die Young, ale nie mówił tego w kontekście tej trasy, tylko ogólnie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

gumbyy pisze: czw maja 29, 2025 12:46 pm
Ale co "No Prayer"? Grali ten numer na trasie "No Prayer on the Road", jak i 5 innych z tej płyty.
Kiedy to było, tyle tras ile oni zagrali od tego czasu to już dawno przynajmniej jeden powinien na setlistę trafić :wink:

Lemmy
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

grieeg pisze: czw maja 29, 2025 2:06 pm

Kiedy to było, tyle tras ile oni zagrali od tego czasu to już dawno przynajmniej jeden powinien na setlistę trafić :wink:
Ale ja to wiem i od wieków powtarzam, że IM sami wpadli w kotletową pułapkę. Teraz "muszą grać" te wszystkie numery, bo przez lata mieli odstawione inne i nie dali im szansy zostać koncertowymi hitami.

No tak mają i nic tego nie zmieni. Jest ta pula oczywistości koncertowych i z niej dobierają. Fajnie jak raz na czas wyciągną coś dawno nie granego ("Killers", 'Flight of Icarus") i to tyle jeśli chodzi o układanie setlisty.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

gumbyy pisze: czw maja 29, 2025 2:25 pm
Ale ja to wiem i od wieków powtarzam, że IM sami wpadli w kotletową pułapkę. Teraz "muszą grać" te wszystkie numery, bo przez lata mieli odstawione inne i nie dali im szansy zostać koncertowymi hitami.

No tak mają i nic tego nie zmieni. Jest ta pula oczywistości koncertowych i z niej dobierają. Fajnie jak raz na czas wyciągną coś dawno nie granego ("Killers", 'Flight of Icarus") i to tyle jeśli chodzi o układanie setlisty.
Jestem ciekaw, jakby zrobili oficjalną ankietę na setlistę jednej trasy koncertowej, i zagrali tylko tych 17-19 numerów które wygrają, jak wyglądała by ta setlista, i jak zbieżna była by z "evergreenami".

Lemmy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

grieeg pisze: czw maja 29, 2025 2:33 pm
gumbyy pisze: czw maja 29, 2025 2:25 pm

Jestem ciekaw, jakby zrobili oficjalną ankietę na setlistę jednej trasy koncertowej, i zagrali tylko tych 17-19 numerów które wygrają, jak wyglądała by ta setlista, i jak zbieżna była by z "evergreenami".
To miało już miejsce w 1999: https://www.setlist.fm/stats/average-se ... r=43d6474f

Wtedy w ankiecie wygrał nota bene Alexander, który został z niej "zniknięty" :mryellow: Ale poza tym? Zestaw kotletów + Killers i kilka piosenek z ery Blaze'a. Trasa "By Request" w przypadku Maiden wyglądałaby tak, jak RfYL.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Wyglądała by jak 99,99% "byrequestów". Głosują wszyscy, więc wiadomo, że polecą największe hity

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Lata klepania tropperów, namberów, hillsów itp nie poszły na marne :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

gumbyy pisze: czw maja 29, 2025 2:49 pm Lata klepania tropperów, namberów, hillsów itp nie poszły na marne :D
:lol:

Czyli wychodzi na to że się trzeba cieszyć że w ogóle grają... :twisted:

Lemmy
ODPOWIEDZ