4/07/2025 - AC/DC - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 4/07/2025 - AC/DC - Warszawa

Post autor: Mr. M »

Zainwestowałem w końcu w jakieś porządne stopery i był to chyba bardzo dobry zakup - wreszcie jakiś koncert na Narodowym, gdzie pogłos i dudnienie nie były na pierwszym miejscu, a za to poszczególne instrumenty i wokal Briana były bardzo klarownie słyszalne. Oby to nie był jednostkowy przypadek, sprawdzę ponownie za tydzień na Slash n' Roses :)

Jak się spodziewałem, sam koncert nie warty takich pieniędzy, jakie trzeba było zapłacić, ale ogólnie podobało mi się, nawet jeśli to tylko 40% AC/DC (no powiedzmy, że skoro Stevie to rodzina, to niech będzie, że 50%). Brian to, czego nie wyciągał wokalem, nadrabiał energią, choć nie ukrywam, że spodziewałem się trochę lepszej formy. Nie oglądałem filmików z tegorocznej trasy, ale pamiętam, że widziałem jakiś z Power Trip i wtedy brzmiał zdecydowanie lepiej. Tutaj brzmiał jakby jakikolwiek wyższy rejestr stawiał mu barierę nie do przekroczenia. No cóż, wiek robi swoje, przynajmniej widać, że szczerze mu się chce jeszcze występować. Teraz też jeszcze bardziej zazdroszczę tym, co byli w 2010 na Bemowie, wtedy to dopiero klasyczny skład musiał kopać i robić wrażenie.

Biorąc pod uwagę, jak przyoszczędzili na składzie (o reszcie poza Angusem nie ma co pisać, bo po prostu byli i solidnie zagrali) i efektach (szkoda, że nie było "materialnego" pociągu czy Rosie, jednak wersje ekranowe to nie to samo), to spokojnie przy biletach o połowę tańszych też by wszyscy wyszli na plusie na tym gigu, a i wtedy pewnie byłby sold out. No ale wiadomo, że management pewnie chce wycisnąć z tej ostatniej trasy jak najwięcej się da, więc wyglada to jak wygląda :wink:. W kolejny koncert w Polsce nie wierzę, jeśli w ogóle będzie jeszcze jakiś leg po Europie, bo wiele osób się spodziewa, że tegoroczne koncerty w Australii będą ostatnimi w historii zespołu. Pożyjemy, zobaczymy. Prędzej to zależy od formy Briana, bo nie wątpię, że Angus będzie gotowy. Specjalnie go zostawiłem na koniec relki, bo to prawdziwa wisienka na torcie. Czy są lepsi gitarzyści w rocku? Pewnie niejeden, nawet w samej Warszawie jutro będzie dwóch lepszych :wink:. Natomiast jeśli chodzi o serce do grania i bycia ikoną rock'n'rolla, to nie można mu odmówić niczego, od 50 lat gra swoją rolę i dalej mu to świetnie wychodzi.

Nic nie złapałem, bo stałem trochę dalej, mniej więcej w 1/3 płyty, dlatego że postanowiłem odpuścić sobie support i przyjść później. Z tego co czytam powyżej, za wiele nie straciłem :B.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Bardzo fajny koncert. Podszedłem do niego bez wielkich oczekiwań, bardziej na zasadzie pożegnania się z legendą. I pozytywnie się zaskoczyłem. Dźwięk był naprawdę godny a Angus to dalej bóg gitary. Ledwo dający radę Brian też był uroczy w tym jak próbował desperacko łapać oddech :)

Publika jak można było się spodziewać w dupie miała utwory takie jak Sin City czy Riff Raff a pierdolca dostawała na Highway to Hell czy Thunderstruck.

Dlatego Maiden musi tłuc Fear Of the Dark..

Super koncert kurwa !
www.last.fm/user/darkfuneral18
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jak śmiesz być zadowolonym na PGE i jeszcze to publikować! ;)
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

nugz pisze: sob lip 05, 2025 12:34 am Jak śmiesz być zadowolonym na PGE i jeszcze to publikować! ;)
Im jestem starszy tym bardziej doceniam takie momenty jak dziś. Ostatni koncert AC/DC w Polsce, więcej nie będzie. Trzeba się cieszyć tym co jest, a nie płakać nad tym że dźwięk nie ten, że Brian nie wyciąga, że Malcolma już nie ma..

Zreszta koncerty dalej będą na Narodowym a bilety dalej będą drogie. I nasze gadanie nic tu nie zmieni :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Wątpię, żeby Brian na Power Trip brzmiał lepiej niż w Warszawie. Nie było mnie tam (w Warszawie), ale PT to był powrót do latach, no i nie wypadł na festiwalu zbyt dobrze. Rok temu pierwsze koncerty były cięęężkie, ja ich widziałem w Bratysławie, więc już sporo po rozpoczęciu trasy i Johnson wypadł dobrze.

Miło widzieć, że Sanatorianom podobał się gig :) A co do publiczności, to rok temu było identycznie. Sin City sprawiło, że ludzie nie za bardzo wiedzieli, co się działo. Na szczęście Stiff Upper Lip całkiem sporo osób znało.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Schizoid pisze: sob lip 05, 2025 12:43 am Wątpię, żeby Brian na Power Trip brzmiał lepiej niż w Warszawie. Nie było mnie tam (w Warszawie), ale PT to był powrót do latach, no i nie wypadł na festiwalu zbyt dobrze. Rok temu pierwsze koncerty były cięęężkie, ja ich widziałem w Bratysławie, więc już sporo po rozpoczęciu trasy i Johnson wypadł dobrze.

Miło widzieć, że Sanatorianom podobał się gig :) A co do publiczności, to rok temu było identycznie. Sin City sprawiło, że ludzie nie za bardzo wiedzieli, co się działo. Na szczęście Stiff Upper Lip całkiem sporo osób znało.
Stiff Upper Lip to w ogóle jest cios okrutny, przecież to wejście to jest totalna topka rock n rolla.

W sumie zabrakło mi tylko Hell Aint A Bad Place To Be. Koncertowy banger, ale wyleciał rok temu razem z Dog Eat Dog.
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

Ma ktoś może PDFa z ebiletu i chciałby się podzielić? Fajnie by było mieć wydrukowany bilet do kolekcji :/
nugz
SMERF MARUDA

Znajomi bardzo zadowoleni, z dźwięku też (boczna niższa trybuna z lewej).

Po chuj się nakręcać, że zawsze będzie kaszanka? :|
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Z kolei znajomy mówi, że nigdy więcej i nie poleca :D ile ludzi tyle opinii ;) a wyjebać 8 stów na 50/50 że albo będzie, albo nie będzie dobry dźwięk to nie każdego stać na takie ekstrawagancje
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
nugz
SMERF MARUDA

Zgadza się, loteria. No ale można wstępnie napisać, że kto nie ryzykuje, Angusa w Polsce już nie zobaczy ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Bardzo fajny koncert. Oczekiwań żadnych nie miałem, a wyszedłem bardzo zadowolony. Angus super energia na scenie, a jeśli chodzi o seta to u mnie "Hell Bells" siadło najbardziej. Zaskoczenie z długością :shock: koncertu, choć to solo było w sumie niepotrzebne ;) Co do dźwięku (trybuna) to straszne dudnienie i mocno to irytowało. Jakbym zapłacił za bilet to byłby lekki niesmak ;) Drugi koncert na Narodowym i drugi raz studnia.

Mega dużo ludzi z telefonicznym lansem. Widać było, że pierdolec z tym mocno. Z drugiej strony też sporo starszych osób, które przeżywały koncert po swojemu. Rogi bardzo fajną robotę robiły i trzeba przyznać, że to elegancki strzał marketingowy, bo mnóstwo osób to miało.

To był mój pierwszy raz z AC/DC i ciesze się, że udało mi się ich zobaczyć, bo to przecież wielki zespół. I tak zapamiętam ich ze sceny.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Mega koncert, mega klimat, dobry dźwięk (pod wybiegiem+ tata na V03 wszystko dobrze słyszał poza pierwszymi minutami). Trochę za drogo, ale jednak show warte każdej złotówki. Riff Raff mnie rozwalił! Miło że set był w miaaaaare satysfakcjonujący.
nugz
SMERF MARUDA

Gdybym nie był w 2010, dziś bym chodził z kołkiem z dupie :roll:
Ostatnio zmieniony sob lip 05, 2025 7:20 pm przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

kalectwo pisze: sob lip 05, 2025 9:31 am Ma ktoś może PDFa z ebiletu i chciałby się podzielić? Fajnie by było mieć wydrukowany bilet do kolekcji :/
Mogę Ci wysłać swóje zaproszenie, które wygląda jak bilet. Jak chcesz to puść PW z adresem @ :)
www.MetalSide.pl
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

blackcocker pisze: sob lip 05, 2025 12:04 pm Z kolei znajomy mówi, że nigdy więcej i nie poleca :D ile ludzi tyle opinii ;) a wyjebać 8 stów na 50/50 że albo będzie, albo nie będzie dobry dźwięk to nie każdego stać na takie ekstrawagancje
Do niektórych jełopow i za tysiąc lat to nie dotrze.
nugz
SMERF MARUDA

Nie zapomnijcie, że każdy kraj ma solidną reprę łudzi, która ledwo zna 2,3 numery danej legendy i wpada ZOBACZYĆ gwiazdę, reszta to detale. Nawet by nie pomyślała nad rozkminą seta, oczekiwaniami, i mają hajs, srając na takie dla nich przyziemne kwestie jak kilka stówek za wielką niewiadomą.
IMTar
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: IMTar »

Nie byłem wiele razy na koncercie na narodowym, pewnie z 8 razy, ale to był drugi najgorzej nagłośniony koncert obok wcześniejszego ACDC. Z perspektywy górnych trybun wokal w większości niesłyszalny, a jak słyszalny to nierozpoznawalny. Czasem było lepiej, ale tylko fragmentami. Także na kolejny koncert ACDC na narodowy nie pójdę, choć go na pewno nie będzie. Niemniej było to godne widowisko i godne pożegnanie z Polska publicznością. 2h15m w rzeczywistości jakieś 25 minut mniej ze względu na przerwy i niepotrzebne w sumie zbyt długie plumkanie Angusa.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Widziałem że ludzie zachwycali się tym solo Angusa ale dla mnie to było 20 minutowe rzępolenie bez melodii i techniki które zabiło momentum koncertu. Wolałbym zamiast tego 2-3 utwory.

A swoją drogą Brian krzyczał See You Soon na koniec mimo że żadnej kolejnej trasy nie będzie. Tyle warte są te teksty rzucane ze sceny w stylu Dickinsona :)
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Też mnie to solo zmęczyło, zwłaszcza że było zajebiście nudne.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Solo bez sensu.
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ