Skład Festiwalu cz. 2

Wszystko o koncercie Maiden w Chorzowie 29 maja 2005!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

miki
-#Clansman
-#Clansman

Re: Skład Festiwalu cz. 2

Post autor: miki »

kobi pisze:
Oficjalna Kreatora pisze:The Kreator show in Costa Rica takes place on 04.01.05 and NOT on 06.01.05. !!!!
:)
ale ile oni się grzebali ze sprostowanie
hahaha :D
tyciu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: tyciu »

MiKi pisze:nie ma szans na 60 tys.
też bym bardzo tego chciał, ale sami wiecie chyba, że to nierealne, chyba, że supportem by była Metallica :D
Ale to ma byc z zalozenia festiwal metalowy , wiec ich obecnosc jest bardzo niepozadana .
maciora666
-#Charlotte
-#Charlotte

frekwencja

Post autor: maciora666 »

jakby przyszło tylko 20 tysięcy, to sorki ale dziwnie to dla mnie będzie wyglądało. Stadion mogący pomieścić 80 tysięcy ludzi zapełniony tylko w 1/4. Powoli sie zastanawiam czy ze sobą grila nie wziąść i rozłożyć sobie na płycie jak będą takie pustki. Mystic popełnia błąd jak na razie, chyba że ta zwłoka jest powodowana jest załatwianiem jakiejś gwiazdy większego formatu
Milan Rulez !!!!!!
Deleted User 1309

Post autor: Deleted User 1309 »

Stadion mogący pomieścić 80 tysięcy
To chyba po modernizacji na mistrzostwa świata 2112 .

Trzeba myśleć optymistycznie , myśle że będzie te 40 tys ludzi :wink: . Mystic zapoda jescze pewnie jakas kapele która była by wstanie zapełnic spodek(jedna juz podana Naightwish :P ) oraz jedną mniej znaną choc lubianą :wink: i będzie ok .
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

świnka666 pisze:Zastanawiam się, czy Twoje obawy nie są słuszne. Być może Mystic widząc co wyprawia Odyssey (z pewnością znacznie wcześniej od nas wiedział jakimi koncertami interesuje się Odyssey), postanowił że z frekwencją 20tys już im się koszty zwrócą, dodtakowo jakiś tam (być może nawet nie mały) zysk zgarną. Po co więc mieliby ryzykować płatbościami dla wielkich gwiazd, skoro już teraz swoje zarobią. A to jak wypdnie koncert to przecież nie ich sprawa :) Oni zarabiają, to ludzie się bawią ;)

Poza tym, istotne jest też to co napisałeś. Nie tylko supporty zapewnią więcej ludu na śląskim, ale niezwykle istotna jest też promocja, kampania reklamowa. I sądzę, że jedynie plakaty nie wystarczą. Trzeba by było głęboko wkroczyć w media - gazety, radio i portale netowe (bo tv chyba odpada). Podobno 1000 wyświetleń baneru na onecie kosztuje 35 zł... Być może wykupienie miliona wyświetleń nie byłoby błędem....
A gazety to nie tylko muzyczne, ale i prasa lokalna. Wszędzie gdzie się da, bo na razie o MF w mediach cicho jest oj cicho.
Cóż, nie wiem czy Maiden nie bierze więcej za występy na festiwalach oraz wielkich stadionach więc trudno powiedzieć czy przy 20.000 widowni wyjdą na zero. :)

Co do promocji to oczywiście - internet jest jeszcze w miarę tanim i bardzo skutecznym sposobem na reklamę... IMHO Mystic mógłby nawet rozważyć większe banery w dużych miastach (w Wawie widziałem takie przez koncertami Metallicy czy nawet Depp Purple na Legii) oraz reklamy w niektórych stacjach TV (VIVA, TVP3, TV4 gdzie reklamowany jest ponoć koncert Priest w Spodku). Do tego nawet kilka reklam w największych gazetach krajowych jak GW. Oczywiście kosztuje to sporo, ale na zachodzie jest praktykowane od dawna przez agencje koncertowe. Skoro Odyssey może dawać reklamówki wyprzedanego (sic) koncertu U2 w gazetach, magazynach itp. to tym bardziej można w ten sposób promować inny koncert na Śląskim.
Jeśli ludzie nie dowiedzą się o tym festiwalu i nie zobaczą, że to poważne przedsięwzięcie (o czym mogą przekonać reklamy w środkach masowego przekazu :) ) to tłumów nie będzie nawet przy kilku większych supportach (obok Nightwish np. Megadeth czy oryginalny Anthrax).

Oczywiście wszystko zależy od Mystic - jeśli koszt festiwalu zwróci im się przy ok. 20.000 sprzedanych biletów (w co jednak wątpię) to mogą sobie darować ściąganie innych większych gwiazd i dużą promocję. Jeśli jednak chcą zarobić, zyskać uznanie (udany festiwal w tym roku to szansa na podobne imprezy w kolejnych latach) i zrobić z tego wielkie wydarzenie muzyczne to muszą się jeszcze trochę postarać, a czasu robi się mało...

Świnek --> zakładamy razem agencję koncertową? :lol:
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Wszedłem przed chwilą na oficjalną i bezwiednie kliknąłem na datę koncertu w Polsce. Na końcu napisane jest, że specjalnym gościem Maiden będzie Nightwish. Patrzyłem na opisy innych koncertów, a nigdzie indziej nie ma danych supportów. Wygląda na to, że Nightwish będzie największą gwiazdą i na inne sławy nie ma co liczyć
Awatar użytkownika
Majek
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Majek »

też bym bardzo tego chciał, ale sami wiecie chyba, że to nierealne, chyba, że supportem by była Metallica :D
Też mi się wydaję, że 60 tys. jest raczej niemożliwe, ale jeśli się postaramy z tymi ulotkami i plakatami i Mystic załatwi nam jeszcze coś sensownego to myślę, że na 40 tys. możemy liczyć :D
IvonMaiden
-#Invader
-#Invader

Post autor: IvonMaiden »

czytajc wszystkie Wasze poprzednie posty powoli dochodze do wniosku ze wielka szkoda ze tym koncertem nie zainteresowal sie Odyssey....
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

ehhh nalozyly sie na to tez inne wspaniale koncerty , ktore czekaja nas niedlugo eot
Awatar użytkownika
_drupi_
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: _drupi_ »

eeeeeeee widze ,ze Mystic powoli zajmuje sie promowaniem koncertu, dzisiaj dostalem nowego Teraz Rock'a i jest reklama Mystic Festival na cala strone, wiedz moze z ta frekwencja nie bedzie tak zle :twisted:
Lady_Destroyer
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Lady_Destroyer »

_drupi_ wyprzedziłeś mnie o pól godzinki :) Właśnie przed chwilą kupiłam Teraz Rocka (wiadomo wkładeczka o JP) i oglądam sobie reklame Mystica. Co do Nightwisha mogli dać inny kolor czcionki, bo się nie wyróżnia. Pozatym biednie wygląda... przydał by się drugi zespół. Megadeth pasowałby jak ulał ;)
You wanted the beast you got the beast
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

przydałoby, Mystic zrobiłby wielką imprezę i moze nawet w Metal Hammerze wspomnieliby ukradkiem że miało coś takiego miejsce :lol:
w sumie macie rację, Megadeth mógłby być idealnym wyjściem, a ja bym Saxona chętnie widział, ale może jako mniejsza gwiazdkę 8)
_Sand_man_
-#Invader
-#Invader

Post autor: _Sand_man_ »

Mniej ludzi - mniejszy tłok w pociągach a tak na serio to 45 tyś. starczy ludzi już wtedy stadion wygląda ładnie.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

WICKER MAN pisze:Świnek --> zakładamy razem agencję koncertową? :lol:
no ba! Przy odpowiednim działaniu, zorganizujemy solowy koncert Dragon Force na Krakowskich Błoniach i je w całości wypełnimi :lol: (około 2,5 mln ludzi skandujących: Dragon! Dragon! Dragon! ;))
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

świnka666 pisze:
no ba! Przy odpowiednim działaniu, zorganizujemy solowy koncert Dragon Force na Krakowskich Błoniach i je w całości wypełnimi :lol: (około 2,5 mln ludzi skandujących: Dragon! Dragon! Dragon! ;))
I jeszcze będziemy każdemu wręczać plastikowy miecz przy wejściu - gratis! :D :twisted: :wink:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

WICKER MAN pisze:
świnka666 pisze:
I jeszcze będziemy każdemu wręczać plastikowy miecz przy wejściu - gratis! :D :twisted: :wink:
miecz to podstawa :D :wink:
Urchin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Urchin »

hmm to ja proponuje zbudowac kuznie na tylach i rozprowadzac metalowe :rocx realizm ponad wszystko 8)
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wszystko pięknie... ale nie zapominajmy o smokach :lol:
El Dorado

Post autor: El Dorado »

świnka666 pisze:Wszystko pięknie... ale nie zapominajmy o smokach :lol:
ale mam pomysła!
przed stadionem przebiore sie za smoka a kumpel bedzie mnie ganiał z mieczem i krzyczał DRAGONFORCE! ... ale bedzie lol
Rusek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Rusek »

WICKER MAN pisze:
Prosimy nie off-topować! :twisted:
ODPOWIEDZ