03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: Schizoid »

Recit The Thornographer pisze: czw lis 13, 2025 6:57 pm

No, ale to ja, mam raczej dziwne gusta w metalu. Może będzie tak, że ludzie narzekają, a Megadejw, Coroner, Anthrax i oczywiście Behemoth mający oddanych fanów zrobią frekwencję? Takie zjawisko marudzenia w komentarzach wcale nie musi się przekładać na komercyjną klapę, zobaczcie ile to jest gówna pod ogłoszeniami LiveNation na narodowy. Potrójnie źle, bo LN, bo za drogi no i basen narodowy i "NIE IDE!!!jeden", a potem tłum ludzi i wszystko zajęte.
Tylko pamiętaj też, że na te koncerty LN chodzą randomy. Mystic to młodsza publika, średnia wieku to pewnie coś koło 30 r.ż. (Instytut Danych z Dupy). I ci ludzie są dużo bardziej widoczni w social mediach. Z reguły też jeżdżą na więcej imprez i mają trochę inne standardy od boomera, który raz na rok pojedzie na Iron Maiden/Metallikę i będzie się cieszył z wydania miliona cebulionów za słabo zorganizowaną imprezę. Ja się obawiam, że te reakcje na FB mogą być jakoś miarodajne. Może mi się wydaje, ale czy w ostatnich latach w analogicznym okresie nie było już alertów, że ileś tam biletów już sprzedano? Nie kojarzę, żeby teraz takie ogłoszenia ze strony Mystica się pojawiały.

Frekwencja pewnie koniec końców będzie okej, bo my po prostu nie mamy alternatywy (Black Silesia czy inne takie uważam za inną kategorię), ale czy zainteresowanie dorówna temu w 2025 albo 2024? No tego nie wiem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Przyznam, że nie ogarniam trochę tego Waszego dramatyzowania, rozbijania wszystkiego na czynniki pierwsze i analizowania tego festu. Ok, rozumiem, że jest to swego rodzaju lokalny fav, ale nikt nikomu nie nakazuje tam spędzić pełnego wymiaru czasowego. Frekwencja i tak będzie pewnie ok, z Wami czy bez Was. Dobre towarzystwo wynagrodzi personalne zawody orga. Chill ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Recit ma autyzm, a autyści mają potrzebę rozbijania wszystkiego na czynniki pierwsze :D Nie wiem czy inni koledzy też mają diagnozę czy nie, ale to też by coś tłumaczyło ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: czw lis 13, 2025 8:56 pm Przyznam, że nie ogarniam trochę tego Waszego dramatyzowania, rozbijania wszystkiego na czynniki pierwsze i analizowania tego festu. Ok, rozumiem, że jest to swego rodzaju lokalny fav, ale nikt nikomu nie nakazuje tam spędzić pełnego wymiaru czasowego. Frekwencja i tak będzie pewnie ok, z Wami czy bez Was. Dobre towarzystwo wynagrodzi personalne zawody orga. Chill ;)
Przecież sobie tutaj normalnie rozmawiamy o festiwalu. Z pewną troską nawet, bo każdemu zależy, żeby MF funkcjonował i się rozwijał. A póki co to wygląda jak wygląda.
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Wasze miejsce jest w ekipie "załatwiajacej lepszy roster kapel" ;) Tutaj tylko jałowa papka i festiwal narzekań. Patrzcie na mój podpis ;)
nugz
SMERF MARUDA

Jak co roku czytam relacje PreZesa i jego Synów, to odnoszę wrażenie, że muzyka to bardziej dodatek. Zajebisty dodatek, ale dodatek :) I według mnie - tak powinno być :)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Lepsze takie dyskusje niż wróżenie i dywagacje gdzie zagra Maiden, a gdzie nie :lol:
A co do towarzystwa - zdecydowanie się zgadzam :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Słusznie zauważasz, że to wyjazd przede wszystkim towarzyski. My jeździmy wspólnie, a na miejscu zawsze jeszcze kogoś spotkamy. W zeszłym roku najpierw chłopaki poszaleli ze Schizoidem i jego ekipą - co zakończyło się poznaniem starego forumowicza - kolejnego dnia czekaliśmy z Benym na pociąg i... nie udało nam się iść spać :lol:

Oczywiście lepsze zespoły, lepszy pretekst do wyjazdu, bo ostatecznie trochę to kosztuje (karnet + nocleg + żarcie + dojazd), więc jednak jakieś ciekawe nazwy by się przydały. Natomiast do tej pory zawsze jakieś niesłyszane / niesłuchane wcześniej kapele się pojawiały i zostały ze mną do dziś: Hellacopters, Dool, Green Lung. W sumie taki ekstra mocny magnes był tylko na tym pierwszym gdańskim Mystiku: Judas, Saxon, Mercyful. Potem raczej pojedyczne rzeczy, które i tak już na żywo widziałem.

No, ale w tym roku na razie nie bardzo jest tam coś dla mnie. Mega czy Behe sobie zobaczę, ale to nie są kapele, na które czekam z niecierpliwością. Druga linia też niespecjalna. Za thrashem nie przepadam, podobnie black czy death - raczej pojedyncze, konkretne kapele.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

To młodzież będzie musiała się bardziej postarać w celu dostarczenia Staremu rozrywki ;)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Schizoid pisze: czw lis 13, 2025 7:12 pm Tylko pamiętaj też, że na te koncerty LN chodzą randomy. Mystic to młodsza publika, średnia wieku to pewnie coś koło 30 r.ż. (Instytut Danych z Dupy). I ci ludzie są dużo bardziej widoczni w social mediach. Z reguły też jeżdżą na więcej imprez i mają trochę inne standardy od boomera, który raz na rok pojedzie na Iron Maiden/Metallikę i będzie się cieszył z wydania miliona cebulionów za słabo zorganizowaną imprezę. Ja się obawiam, że te reakcje na FB mogą być jakoś miarodajne.
Z moich obserwacji, średnia wieku na Mystiku jest raczej bliższa 40 rż., większość festiwalowiczów to jednak przedział wiekowy 30-50 lat i też widać, że głównie w tę grupę celowana jest większość line-upu.

Na koncertach największych nazw na Narodowym owszem, jest więcej boomerów, ale paradoksalnie jest też więcej młodzieży (powiedzmy przedział wiekowy 15-25 :wink:), która często nie ma aż tak szerokiego gustu muzycznego i zależy jej bardziej na poszczególnych pojedynczych nazwach. Sprawdziło się np. podczas zeszłorocznego koncertu BMtH, na który specjalnie przyjechało trochę osób, często w wieku licealno-studenckim, ale jednocześnie znaczna część karnetowiczów nie była tym występem w ogóle zainteresowana.
Schizoid pisze: czw lis 13, 2025 7:12 pm Może mi się wydaje, ale czy w ostatnich latach w analogicznym okresie nie było już alertów, że ileś tam biletów już sprzedano? Nie kojarzę, żeby teraz takie ogłoszenia ze strony Mystica się pojawiały.
Z ciekawości sprawdziłem w socialach, to w zeszłym roku (a właściwie już w tym) pierwszy taki post się pojawił 31 stycznia, już po ogłoszeniu praktycznie całego line-upu. Przy tej okazji zobaczyłem też, że jakoś w połowie stycznia był duży rzut (jakieś 35 kapel), z czego większość, poza paroma fajnymi nazwami, to była drobnica zapychająca line-up. Jeśli teraz mają zamiar to powtórzyć (na ten moment mamy coś około 40 zespołów ogłoszonych), to wychodzi na to, że w tym roku czekają nas może jeszcze z 3 rzuty po 4 zespoły, gdzie jest jakaś szansa, że coś ciekawego i większego wpadnie.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

... A ta młodzież chodzi na te koncerty ze starymi :D

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: czw lis 13, 2025 9:06 pm Wasze miejsce jest w ekipie "załatwiajacej lepszy roster kapel" ;) Tutaj tylko jałowa papka i festiwal narzekań. Patrzcie na mój podpis ;)
:facepalm:

Jakby nie patrzeć to ta "ekipa rostująca" robi kupę koncertów w skali roku (łącznie z MF), no ale można też po prostu marudzić dla marudzenia :lol:
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Tutaj jest ekipa roastująca :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Czasami musimy dokonywać trudnych wyborów. Kawa czy herbata? Piekło czy niebo? Death metal amerykański czy europejski? W tym rozdaniu stajemy po stronie wojsk pancernych Starego Kontynentu, reprezentowanych przez Benediction, Grave, UNLEASHED i Severe Torture.
Ok, to jest spoko rzut.

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

To są jak dla mnie najgorsze rzuty - takie do B90, w którym potem robi się terrarium z nadmiaru ludzi.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Meh. Benediction na Summer Dying Loud widziałem i mid w kurwę to był.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pod tym względem rzeczywiście może być słabo, choć Benediction w 2022 grało na Mainie. W 2023 na Parku grało Dismember, więc może i teraz coś z tej puli trafi na drugą co do wielkości scenę.

Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

W końcu kapcie spadły, petarda ogłoszenie!
Zwłaszcza Severe Torture i Grave w starym składzie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Recit The Thornographer pisze: śr lis 19, 2025 12:10 pm To są jak dla mnie najgorsze rzuty - takie do B90, w którym potem robi się terrarium z nadmiaru ludzi.
Gdzie B90

Benediction i Grave byl gwiazda SDL, a Unleashed swego czasu Metalmanii wiec bez przesady. Dla starej gwardii słuchającej cięższej nuty mega ogloszenie
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Oby było jak mówisz. Po tym, jak Asphyx wpierdolili do B90 i wspominam to jako istny Black Hole Storm nic mnie nie zdziwi. Chociaż skład teraz ogólnie słabszy, to może i Asphyx by się wydostał z jaskimi na przyszłej edycji.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
ODPOWIEDZ