19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: 19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Post autor: nugz »

Bon Dzosef pisze: śr maja 20, 2026 2:33 pm
Mr. M pisze: śr maja 20, 2026 2:30 pm
Shedao Shai pisze: śr maja 20, 2026 2:23 pm Czuję jednak jakąś taką ulgę w serduszku, że rekord stadionu należy obecnie do Metalliki a nie Dawida Podsiadło xD
Znaleźliby się pewnie tacy, którzy stwierdziliby: "i to nie metal, i to nie metal, więc co za różnica" :wink:
Podsiadło jest duzo bardziej autentyczny w swoim byciu cwelem i fajnopolakiem niz Meta w byciu metalem
Masz rację, ten zespół to sporo więcej niż tylko muzyka, np. potężne akcje charytatywne to kompletna cweloza :)
twój idol woli wyzywać ludzi ze sceny - to jest dopeiro metalowe! :)

A tego i tak byś nie powiedział Podsiadle w twarz, a co dopiero napiętemu Krzyśkowi, w żonobijce :D
Lasolub
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Lasolub »

Zajebiscie się was czyta. Maiden zagra setliste złożoną w 90% z kotletów to są jechani od dziadów. Meta zrobi dokładnie to samo, pojawiają się same ochy i achy. Jesteście fatalni.
nugz
SMERF MARUDA

Oni na trasie M72 zagrali jakieś 40+ numerów :P Pewnie można to sprawdzić na jakimś forum, ale mi się nie chce :)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

nugz pisze: śr maja 20, 2026 4:35 pm Oni na trasie M72 zagrali jakieś 40+ numerów :P Pewnie można to sprawdzić na jakimś forum, ale mi się nie chce :)
https://www.setlist.fm/stats/metallica- ... ur=3dff98b

Trzymaj, no jest tego trochę :)
Zajzajer on the Road 2026:
nugz
SMERF MARUDA

Dzięki uprzejmości Invadera, już można to sprawdzić na Sanatorium :)
Maniacy prowadza te statsy, masakra XD
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

No, ale to jest fajne, ja kocham statystyki itd, sam robiłem kiedyś takie zestawienia DT, bo nie było wszystko na setlistfm, a na Portnoywym Tourography, praktycznie jest wszystko. Dzieje, pamiętam, że tam typ nawet wyszczególniał od Mety, utwór który został zagrany jako nr 3000 itd czy coś takiego :)

dobra zajawka, taką używkę to ja rozumiem :P
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

nugz pisze: śr maja 20, 2026 4:54 pm Dzięki uprzejmości Invadera, już można to sprawdzić na Sanatorium :)
Na kilkadziesiąt tysięcy osób na koncercie musi zleźć się przynajmniej jedna, które wpisze seta. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

pz pisze: śr maja 20, 2026 5:34 pm
nugz pisze: śr maja 20, 2026 4:54 pm Dzięki uprzejmości Invadera, już można to sprawdzić na Sanatorium :)
Na kilkadziesiąt tysięcy osób na koncercie musi zleźć się przynajmniej jedna, które wpisze seta. :)
plus mnóstwo ludzi spoza koncertu ktorzy po prostu śledzą streamy i inne takie
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
nugz
SMERF MARUDA

Nigdy nie podglądałem statystyk na setlist, nie zwróciłem uwagi, fajna opcja. Prawie 50 kawałków... Invader, ile to tras Maiden, weź tam oblicz ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Ale no repeat? wydaje mi się że 50 kawałków Maiden to będą 3-4 trasy a może i 5, to tak na szybko bez liczenia. Jeśli się pomyliłem w którąś stronę to sorry.
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: theLastHeadbanger »

Cześć wszystkim!
Nie wiem co myśleć o tym koncercie - może mi się uleży, na razie cieszę się z tego że był, ale... (zawsze musi być jakieś)

1. Albo mam problemy ze słuchem, albo na trybunach było tak słabo - dudnienie straszne.
Przy supportach to był dramat. Pierwszy koncert jakby ktoś za ścianą odpalił wiertarkę - nie było nawet słychać tego co od czasu do czasu mówił wokalista. Gojira lepiej, ale też tak sobie - ze słów wokalisty do publiczności może 50% można było zrozumieć.
Metallica brzmiała najlepiej - jednak nie była to jakaś wielka różnica w stosunku do "słoika narodowego". Wielokrotnie było słychał łomot, a część solówek Kirka była bardzo słabo słyszalna.

2. Trybuny - dramat, zarówno ze strony "fanów" jak i obsługi. Widziałem jak obsługa upominała wielokrotnie gościa, który stał w 3-4 rzędzie na schodach obok swojego miejsca i uwaga... bawił się na koncercie. Na biletach nie widziałem zapisu, że "masz siedzieć na swoim krzesełku i najlepiej się nie ruszać" - chociaż do tego akurat większość na trybunach się dostosowała. Na schodach nie można było stanąć, ale na szczęście pozwalali iść ludziom do kibla - to nie stanowiło zagrożenia bezpieczeństwa.

Dramat na widowni zaczął się już od Creeping... niezależnie od nagłośnienia przecież to jest super kawałek na rozruszanie - i nawet tzw. piknik powinien chociaż kojarzyć fragmenty refrenu, a tu... ludki sobie siadły i patrzyły w spokoju. Darłem ryja jak zwykle i mam wrażenie, że mogłem być wytykany palcami w stylu "patrzcie jaki idiota".
Myślę sobie (jak w pewnym znanym filmie) "zaraz się rozkręci" - i tak miałem rację - publika odleciała na 'The Memory Remains' (UWAGA! Niektórzy nawet wstali z krzesełek!) bo przecież często leciało w radio i w telewizyjnych programach muzycznych (zapomniałem jak się to nazywało, niemiecki zamiennik mtv) - odlecieli nawet bardziej niż przy 'Nothing else matters' - coś się zmienia w narodzie.

3. Piękne były słowa Jamesa - jaką to jesteśmy wielką rodziną, szkoda że to tylko słowa. My chyba znowu jesteśmy z tej części rodziny, którą się toleruje ale nie za bardzo lubi. Cały cyrk biletowy i obostrzenia - jak to ktoś ładnie ujął - scierwomastera dają poczucie że jesteśmy fanami drugiej (albo trzeciej) kategorii.

Na razie tyle, żeby za bardzo nie przynudzić w pierwszym poście.
Dzięki za wysłuchanie - musiałem to z siebie wyrzucić. Nie niszczcie za bardzo, bo jestem słabego zdrowia.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Cześć! Jesteś zupełnie nowym użytkownikiem, czy wracasz po latach? Nie ma co niszczyć, zdrówka! Tak to już niestety jest z trybunami i Ticketmasterem - zawsze można wbić na płytę, natomiast na dostawcę biletu nie mamy najmniejszego wpływu. Spodziewałbym się lepszego zdania o dźwięku, ale ja na Narodowy nigdy nie narzekam.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Z tego co widzę to kolega nawet od godziny nie jest na tym forum, tak więc witamy i liczymy na większą aktywność niż od wielkiego dzwonu ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Siemanko

Ej a nikt nie złapał kostki Metalliki? przecież oni rzucają tyle, że musiał ktoś trafić :) chyba, że coś się zmieniło pod tym względem.
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

Nowy jestem, a to właściwie jedyne miejsce gdzie można coś napisać o koncercie normalnie po staremu (bez fejzbuka).
Dawno temu też trafiłem na trybuny (2008? wtedy już brak biletów na płytę) i jednak szaleństwo dominowało. Może wtedy ludzie byli mniej skoncentrowani na tym by zrobić selfika - bo chyba ich jeszcze wtedy nie było (selfików, nie ludzi).
Ale masz rację - jeśli doczekam następnego koncertu to wrócę na płytę - ciekawe czy ostaną się jeszcze włosy by nimi trochę pomachać :-)
nugz
SMERF MARUDA

To nawet nie jest dzwon, tylko kowadło, pozdro dla kumatych ;) Witaj, Nowy Panie. Spodziewanie - Chorzów nie gwarantuje lepszych wrażeń audio od PGE, bo.... tak już jest - Info dla maruderów ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

2008 i 2004 sam przód płyty u mnie, najlepsze gigi mety moje, chociaż ten z black album tour też niezły. Kostka wpadła wtedy Chorzów 2008 od Kirka, miałem sprzedać, ale sie już dawno rozmyśliłem.

theLastHeadbanger - lubisz chrupki Curly? :)
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

Zazdraszczam. Ja w 2008 chyba korzystałem z lornetki, bo dalej się nie dało być :-)
Kirk musiałby te kostki wystrzeliwać z jakiejś armaty żeby doleciały - widze już te nagłówki "Fan ginie po rykoszecie od kostki Hammetta".
Odnoszę wrażenie, że mieszkańcy osiedla Tysiąclecia byli wtedy bliżej niż ja.

Chrupki lubię, ale niestety nie spożywam - chcę pozostawić po sobie jak najzdrowsze zwłoki ;-)
Awatar użytkownika
maniekmaiden
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: maniekmaiden »

Ja stałem na płycie w linii telebimów, dźwięk idealny, perka, solówki, wokal po prostu lux, na Narodowym dwa lata temu 3 rząd, a dźwięk słaby, solówek w ogóle nie słyszałem.
Powoli wymiękam, 5h na płycie robi swoje, nogi odpadają, a kręgosłup cholernie boli, jeszcze Maiden w Bratysławie i koniec z płytą, czas się przenieść na trybuny.
Koncert spoko, setlista taka sobie, ale po 1 dniu Narodowego, gdzie kawałki siadły jak złoto stwierdziłem, że niech zagrają co chcą. Sporo ludzi nieruchawych, takie Czechy 2.0, nie sądziłem, że frekwencja pobije Narodowy i będzie podobna do Aten, gdzie trybuny są większe o 10k ludzi, ale płyta była dobita na full.
Aaaa supporty to nie wiem co grały, jeden wielki huk i jazgot, 2h tego bym nie wytrzymał :D
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Lasolub pisze: śr maja 20, 2026 4:13 pm Zajebiscie się was czyta. Maiden zagra setliste złożoną w 90% z kotletów to są jechani od dziadów. Meta zrobi dokładnie to samo, pojawiają się same ochy i achy. Jesteście fatalni.
+1
Koncerty Mety nie są dla mnie. Oglądałem i słuchałem tylko nagrania audio video i można mi zarzucić, że nie byłem i się wypowiadam. Jeśli tak, to ok., poddaję się.

Chodzi mi o koncepcję, podejście. Track listy są dla mnie słabe. W zasadzie odrzucam wszystko, co wydali po 1988 (poza Enter Sandman i ewentualnie Sad Bat True).

Okrągła scena na środku stadionu wgląda dla mnie groteskowo i swoje uzasadnienie ma chyba tylko w chciwości zespołu, bo to chociaż 20 tys. biletów sprzedanych więcej. Oczywiście szczerze gratuluję zespołowi wyprzedania takich koncertów, to znakomity sukces komercyjny. No właśnie: komercyjny, bo raczej nie artystyczny. Naprawdę taka scena to fajny klimat?

Trudno nie wspomnieć o żałosnych pseudocoverach. Brzmią fatalnie, są nieprzygotowane i zagrane na odpierdol. No ale jest wydźwięk: lokalne zespoły się cieszą, jest co komentować. A mogliby się przyłożyć i zagrać np. "Wyrocznię" - i to w taki sposób, że duch Romka przedarłby się z piekła i zawisł nad stadionem.
ODPOWIEDZ