Wacken Open Air

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Wacken Open Air

Post autor: Sadek »

No ciekawe to "Helloween + friends" :) Pomyślałem od razu o Grapowie i Kuschu, ale przecież oni nie kwalifikują się raczej jako "friends".

Tylko to chyba na jakieś headlinerskie koncerty przewidują, bo przy Wacken jest tylko dopisane "40th anniversary show".
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Sadek pisze: ndz sie 02, 2026 11:24 am No ciekawe to "Helloween + friends" :) Pomyślałem od razu o Grapowie i Kuschu, ale przecież oni nie kwalifikują się raczej jako "friends".

Tylko to chyba na jakieś headlinerskie koncerty przewidują, bo przy Wacken jest tylko dopisane "40th anniversary show".
A racja, już na FB festiwalu nie ma "friends". Czyli 40 lecie.
+
HammerFall - Glory to the Brave Show
Cavalera - Chaos A.D.
John Bush - numery Anthrax
Primordial - To the Nameless Dead full album set
I - Between Two Words 20 Anniversary set
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

gumbyy pisze: ndz sie 02, 2026 11:47 am
Sadek pisze: ndz sie 02, 2026 11:24 am No ciekawe to "Helloween + friends" :) Pomyślałem od razu o Grapowie i Kuschu, ale przecież oni nie kwalifikują się raczej jako "friends".

+
Cavalera - Chaos A.D.
Uparli się na to Glory znowu Hammerfall. Już widziałem ten album na Wacken 2014. Mogliby coś innego zagrać w całości.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Crimson Thunder na 25 lat ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Kevin18 pisze: ndz sie 02, 2026 12:29 pm
gumbyy pisze: ndz sie 02, 2026 11:47 am

+
Cavalera - Chaos A.D.
Uparli się na to Glory znowu Hammerfall. Już widziałem ten album na Wacken 2014. Mogliby coś innego zagrać w całości.
No fakt, było już grane i oglądane.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

gumbyy pisze: ndz sie 02, 2026 10:55 am Crimson Glory - pierwszy raz w życiu i bardzo fajne granko. Nie powaliło specjalnie, ale nie było nudy.

Nevermore - wielbię ten zespół niesłychanie od płyty "PoE". Wieść o nowym wokaliście zelektryzowała mnie mocno. Przed koncertem zastanawiałem się jak to siądzie. Siadło od razu. Pan Turek - klasa! Świetnie śpiewa, plus bardzo fajny kontakt z publiką. Koncert na wielki plus.

Municipal Waste - mocne i surowe napierdalanko. Byle głośno, byle szybko. Spoko, ale trochę to wtórne.

Arch Enemy - ponoć z nową wokalistka, ale nie wiem ;) A serio wokalnie prawie 1:1 z lekką odchyłką na agresję w growlach. Momentami to trochę było przesadzone, ale to detal. Muzycznie jak to AE - nic do zarzucenia.

Tryptikon - 4 własne numery, 7 "coverów" (5 CF). Niespecjalnie mo ten koncert siadł. Ta muza znacznie lepiej sprawdza się w klubie.

Sabaton - zaliczyłem kilka utworów, znałem 1. Sporo pierdzielenia głupot pomiędzy kawałkami, jakieś żarciki pomiędzy muzykami gadane do mikrofonów. Normalnie cyrk obwoźny bardziej niż koncert ;)

Ogłoszenia na 2027 póki co denne (to nie są główni hedzi). Fajne powroty: Edguy (ci mają zagrać w sumie 5 koncertów pożeganalych - jeden to Fulda, drugi z nich na WOA), Children of Bodom, Norther + Hello z gośćmi (cokolwiek to znaczy).
Nie no jak nie są główni Headzi ? Kto niby miałby się większy pojawić od Eskimo i F5cos tam ? Muzycznie gówno straszne, ale marketingowo strzał w dziesiątkę.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Moje oczy szerzej się otworzyły z kolei jak zobaczyłem Heavens Gate :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

barsiarz pisze: ndz sie 02, 2026 8:35 pm Moje oczy szerzej się otworzyły z kolei jak zobaczyłem Heavens Gate :D
No koniecznie do zobaczenia :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

gumbyy pisze: pn sie 03, 2026 8:30 am
barsiarz pisze: ndz sie 02, 2026 8:35 pm Moje oczy szerzej się otworzyły z kolei jak zobaczyłem Heavens Gate :D
No koniecznie do zobaczenia :)
Ciekawe że olali Rettke a koncertują z Herbim jako gościnnym wokalista.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

A czy Rettke nie jest od lat na muzycznej emeryturze?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

krusejder pisze: pn sie 03, 2026 10:35 am A czy Rettke nie jest od lat na muzycznej emeryturze?
Nie mam pojęcia. Wiem że coś tam z Avantasia kiedyś grał ( kapitalne wykonanie Scales Of Justice ! ) ale teraz dużo żalu ma bo obraża Sasche na swoim Fejsie pisząc że byłe cover band brzmi lepiej niż Heavensi z Herbim.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Patrząc na te EC i 5FDP na górze plakatu przyszłorocznej edycji wyglądam mniej więcej tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Mr. M pisze: pn sie 03, 2026 11:33 am Patrząc na te EC i 5FDP na górze plakatu przyszłorocznej edycji wyglądam mniej więcej tak:

Obrazek
Brutalne prawa rynku. To już nie 2015 rok. Jeśli chcą przetrwać to muszą na główne gwiazdy sprowadzać to, co ściągnie metalowych turystów. Dwa gówniane zespoły, ale wypełniają spore hale i mają sporo odtworzeń na Spotifajach. Ja już się pogodziłem że dla mnie na festiwalach liczą się zespoły ze środkowych rzędów w dół, bo współcześni headlinerzy to w większości nie moja bajka.
ODPOWIEDZ