Tylko to chyba na jakieś headlinerskie koncerty przewidują, bo przy Wacken jest tylko dopisane "40th anniversary show".
Wacken Open Air
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Wacken Open Air
No ciekawe to "Helloween + friends"
Pomyślałem od razu o Grapowie i Kuschu, ale przecież oni nie kwalifikują się raczej jako "friends".
Tylko to chyba na jakieś headlinerskie koncerty przewidują, bo przy Wacken jest tylko dopisane "40th anniversary show".
A racja, już na FB festiwalu nie ma "friends". Czyli 40 lecie.
+
HammerFall - Glory to the Brave Show
Cavalera - Chaos A.D.
John Bush - numery Anthrax
Primordial - To the Nameless Dead full album set
I - Between Two Words 20 Anniversary set
www.MetalSide.pl
Uparli się na to Glory znowu Hammerfall. Już widziałem ten album na Wacken 2014. Mogliby coś innego zagrać w całości.
www.last.fm/user/darkfuneral18
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Crimson Thunder na 25 lat 
No fakt, było już grane i oglądane.Kevin18 pisze: ↑ndz sie 02, 2026 12:29 pmUparli się na to Glory znowu Hammerfall. Już widziałem ten album na Wacken 2014. Mogliby coś innego zagrać w całości.
www.MetalSide.pl
Nie no jak nie są główni Headzi ? Kto niby miałby się większy pojawić od Eskimo i F5cos tam ? Muzycznie gówno straszne, ale marketingowo strzał w dziesiątkę.gumbyy pisze: ↑ndz sie 02, 2026 10:55 am Crimson Glory - pierwszy raz w życiu i bardzo fajne granko. Nie powaliło specjalnie, ale nie było nudy.
Nevermore - wielbię ten zespół niesłychanie od płyty "PoE". Wieść o nowym wokaliście zelektryzowała mnie mocno. Przed koncertem zastanawiałem się jak to siądzie. Siadło od razu. Pan Turek - klasa! Świetnie śpiewa, plus bardzo fajny kontakt z publiką. Koncert na wielki plus.
Municipal Waste - mocne i surowe napierdalanko. Byle głośno, byle szybko. Spoko, ale trochę to wtórne.
Arch Enemy - ponoć z nową wokalistka, ale nie wiemA serio wokalnie prawie 1:1 z lekką odchyłką na agresję w growlach. Momentami to trochę było przesadzone, ale to detal. Muzycznie jak to AE - nic do zarzucenia.
Tryptikon - 4 własne numery, 7 "coverów" (5 CF). Niespecjalnie mo ten koncert siadł. Ta muza znacznie lepiej sprawdza się w klubie.
Sabaton - zaliczyłem kilka utworów, znałem 1. Sporo pierdzielenia głupot pomiędzy kawałkami, jakieś żarciki pomiędzy muzykami gadane do mikrofonów. Normalnie cyrk obwoźny bardziej niż koncert
Ogłoszenia na 2027 póki co denne (to nie są główni hedzi). Fajne powroty: Edguy (ci mają zagrać w sumie 5 koncertów pożeganalych - jeden to Fulda, drugi z nich na WOA), Children of Bodom, Norther + Hello z gośćmi (cokolwiek to znaczy).
Moje oczy szerzej się otworzyły z kolei jak zobaczyłem Heavens Gate 
Ciekawe że olali Rettke a koncertują z Herbim jako gościnnym wokalista.
A czy Rettke nie jest od lat na muzycznej emeryturze?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Nie mam pojęcia. Wiem że coś tam z Avantasia kiedyś grał ( kapitalne wykonanie Scales Of Justice ! ) ale teraz dużo żalu ma bo obraża Sasche na swoim Fejsie pisząc że byłe cover band brzmi lepiej niż Heavensi z Herbim.
Patrząc na te EC i 5FDP na górze plakatu przyszłorocznej edycji wyglądam mniej więcej tak:

Brutalne prawa rynku. To już nie 2015 rok. Jeśli chcą przetrwać to muszą na główne gwiazdy sprowadzać to, co ściągnie metalowych turystów. Dwa gówniane zespoły, ale wypełniają spore hale i mają sporo odtworzeń na Spotifajach. Ja już się pogodziłem że dla mnie na festiwalach liczą się zespoły ze środkowych rzędów w dół, bo współcześni headlinerzy to w większości nie moja bajka.