Szwedzki Death Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Death metal?

Skandynawia
14
29%
Ameryka
19
39%
Nie slucham-nie wiem
16
33%

Liczba głosów: 49

Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Szwedzki Death Metal

Post autor: Swarożyc »

Kea, no co Ty :lol: Zarządź "zrzutkę na kierownictwo" :lol: Podaj numer konta i niech Ci użytkownicy, bardzo wdzięczni za moderację (hłehłe-może się ktoś trafi-żart) zafundują występ fenomenalnego zespołu Korn :lol:
Albo np. umów się z administracją, żeby dać opcję tym zbanowanym, że za powiedzmy 1/3 ceny biletu mogą "wrócić do łask". Najwyżej potem zrobisz jak Fidel na Kubie z więźniami politycznymi z okazji wizyty papieża... :lol:
reaktywacja
Awatar użytkownika
Pink
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pink »

Kea pisze:zabrania się mówić o występnie opeth w spodku na MHF ze względu na zdrowie psychiczne jak i fizyczne dwóch userów w tym jednego admina :!:
W nowym Młotku są do wygrania wejściówki na ten "festival". Próbujcie, oby się udało :beer
Awatar użytkownika
IM
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: IM »

Moge się spytać co ludzie widzą w death metalu ?? Tam ani melodi nie ma wokal jak gotująca sie woda więc jakie są uroki death bo ja ich nie widze :roll: Oświećcie mnie.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

No i w tym roku, pare produkcji nowych z tego kraju przybywa.
Z tych bardziej znanych to niewatpliwie nowy Opeth, ktory co jak co prezentuje sie najciekawiej ze sceny :roll:

Sporo osob moze takze czeka na nowe Arch Enemy, ktore dla mnie jest slabiutkie no i wtorne, czego juz uniknac sie nie dalo niestety przy Anthems...

No wiadomo nowy Candlemass, Centinex czy Hypocrisy... - dla mnie osobiscie z tych trzech najlepiej ukazuje sie Centinex.

Za jakis czas, zapowiedziana jest takze nowa plyta Czarnego Futerala ;) , gdzies mi mignely ostatnio probne mp3 z tego albumu, wiec jak by ktos chcial to doszukac sie moge.

Podobno taki zespol jak Contrucdead wydalo b.dobra plyte, ale osobiscie nie slyszalem, wiec nic wiecej nie powiem :|

Ano i wspomniany przezemnie juz chyba kiedys Naglfar i ich Pariah, calkiem dobra plyta, na pewno nie jakas wyjatkowo szczegolna, ale jak ktos lubi takie klimaty to na pewno do gustu mu przypadnie i co najlepsze zmiana wokalisty nie odstraszy od albumu.

i narazie chyba tyle, z nowosci, ktore w tym momencie ze szwedzkiej strony pamietam.
Jazz is not dead, it just smells funny.
ropuch

Post autor: ropuch »

IM pisze:Moge się spytać co ludzie widzą w death metalu ?? Tam ani melodi nie ma wokal jak gotująca sie woda więc jakie są uroki death bo ja ich nie widze :roll: Oświećcie mnie.
melodia, ciezar, czesto gesto ponury klimat, czasem wlasnie fantastyczny growling (czytaj Ross Dolan z Immolation, Chuch S. z Death, Peter z Vader, Nergal, Chudy z Traumy, David Vincet z MA itd.), tylko w death metalu odwrotnie niz w slodkim jak miod power metalu ta melodie trzeba wychwycic, a zeby to zrobic trzeba troche danej plytyt posluchac. Moim zdaniem death metalowe plyty maja to do siebie, ze wymagaja czasu i czesto dopiero za ktoryms z kolei przesluchaniem zaczyna sie "czuc bluesa". Jak chcesz sie przekonac jak wiele jest melodii w death metalu to posluchaj sobie chocby szwedzkich kapel takich jak In Flames, Dark Traqquillity, At The Gates czy chocby The Beast rodzimego Vader`a :)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

ropuch pisze:Chudy z Traumy
coz... IMO zly przyklad. Wokal to chyba najslabszy element na dwoch ostatnich Traumach... :roll:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Death metal toleruję jedynie w wydaniu Opeth...
ropuch

slayer pisze:
ropuch pisze:Chudy z Traumy
coz... IMO zly przyklad. Wokal to chyba najslabszy element na dwoch ostatnich Traumach... :roll:
Co do Imperfect like a God to sie moge zgodzic, to w przypadku Determination nie. Na najnowszej produkcji bardzo podoba mi sie jego growling :)
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

... uwielbiam takie klimaty ... a właśnie to szwedzkie granie charakteryzuje agresja i melodyjne brzmienie oraz cudowne solóweczki ... w tym przypadku IN FLAMES RZĄDZI :evil: aczkolwiek jestem zdecydowanie zwolennikiem ich pierwszych płyt ... ponadto DARK TRANQUILLITY, ARCH ENEMY czy AT THE GATES :rocx
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Yaaqb »

Ostatnio ze szwedzkiej czy skandynawskiej muzyki najbardziej jestem pod wrażeniem zespołu The Haunted i ich płyty "rEVOLVEr". Świetny, agresywny album, a kawałek "Abysmal" po prostu rządzi ;]
ropuch

jesper pisze:. aczkolwiek jestem zdecydowanie zwolennikiem ich pierwszych płyt ..
no dokladnie , ja nie znowe sountrack to your escpe a reroute to remains....w sumie tez mi sie nie podobac:] wczesniejsze dokonania sa ok. ;)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Yaaqb pisze:Ostatnio ze szwedzkiej czy skandynawskiej muzyki najbardziej jestem pod wrażeniem zespołu The Haunted i ich płyty "rEVOLVEr"
akurat Revolver jest slaba plyta...ale jak Ci sie podoba, to stanowczo zapoznaj sie z takimi kapelami jak The Crown czy Hatesphere (Ci moim zdaniem bija haunted o tysiac glow :twisted: )
Prisoner_666
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Prisoner_666 »

Nie interesuje mnie to! :P
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Zobacz laskawie na date, zalozenia tego i tamtego. Sam dojdz do wniosku, ktory byl pierwszy :roll: :]
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Yaaqb »

slayer pisze:akurat Revolver jest slaba plyta...
Heh, a tyle zachwytów nad nim czytałem, że myślałem, że ciężko w tym gatunku o coś lepszego... Ale dobra, posłucham tego co mówisz :P
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

ja revolver lubie cholernie ..
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Yaaqb pisze: Heh, a tyle zachwytów nad nim czytałem, że myślałem, że ciężko w tym gatunku o coś lepszego... Ale dobra, posłucham tego co mówisz :P
No wiesz, to tylko moja opinia. mnie nie zachwycila szczegolnie, uwazam ,ze jest sporo ciekawszych pozycji na szwedzkiej ziemi.
MiKi sadzi inaczej ;)
W kazdym razie, jak Ci sie podoba sluchaj! ;) - mi zostaje Ci polecic te pare kapel podanych wczesniej (z naciskiem na Hatesphere, prawda MiKI? :>)
Awatar użytkownika
Lucy
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Lucy »

Przepraszam, że dopiero teraz zauważyłam ten temat, ale... co to za ankieta?
Ja bym zagłosowała na Polskę i to ze względu na naprawdę mało znane kapele, które miałam okazję zobaczyć na żywo.

A europejskiego (jakiegokolwiek) metalu do amerykańskiego nie ma co porównywać ;)
ropuch

Lucy pisze: A europejskiego (jakiegokolwiek) metalu do amerykańskiego nie ma co porównywać Wink
dlaczego? wypowiedz uzasadnij ;)
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

slayer pisze:mi zostaje Ci polecic te pare kapel podanych wczesniej (z naciskiem na Hatesphere, prawda MiKI? :>)
prawda.. prawda.. hatesphere to jest gigant w tej kwestii .. i zdania już nie zmienie . .

póki nie pojawi się ciś lepszego w tej stylistyce . . ..piona Slayer..
ODPOWIEDZ