Różne Sety

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Katarn
-#Invader
-#Invader

Różne Sety

Post autor: Katarn »

jeśli taki temat już był to prosze o skasowanie

są zespoły (np. Metallica), które na trasach koncertowych grają różne setlisty, albo przynajmniej zmieniają 2, 3 piosenki. (wprzypadku metalliki, ostatnio była trasa z setlistami bardzo różnymi). Nigdy nie wiadomo co się komu trafi. Ironi, wręcz przeciwnie, lubią ustalony ład i porządek - jedna trasa, jeden setlist. Chciałem zapytać który układ bardziej wam odpowiada, czy wolelibyście być zaskakiwani setem, czy może nie?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Różne Sety

Post autor: WICKER MAN »

Ale za to Metallica gra jedną dużą trasę na kilka lat, a Maideni koncertują co rok-dwa, za każdym razem zmieniając około połowy kawałków z setu. Dzięki trasom historycznym mamy szansę usłyszeć live wiele utworów, które nie były grane od dziesięcioleci. To chyba lepsze rozwiązanie, bo każdy dostaje ten sam set (nie ma płaczu, że nie było nas na jakimś koncercie gdzie np. grali Alexander The Great), ale na każdej trasie jest trochę niespodzianek.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

właśnie Meta może gra różne sety ale w większości składają się z ogranych klasyków. nowychkawałków zazwyczaj bardzo mało, a i "rodzynek" też nei ma co oczekiwać. wolę zdecydowanie taktykę Maiden :wink:
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Brand »

Matek pisze:właśnie Meta może gra różne sety ale w większości składają się z ogranych klasyków.
Dokałdnie. W tegorocznej trasie chyba nie będzie zbyt wielu zmian w secie z ostatniej. Też wolę taktykę Maiden :-)
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

ale wole taktyke mety w stylu 2 minutowe solo Kirka.... C U D O :!: a maiden raczej od deski do deski utwory :?
Matek
-#Nomad
-#Nomad

no Maiden trochę luzu brakuje... oni są profesjonalni aż do bólu :wink: każdy koncert taki sam na danej trasie. ne chodzi mi o dobór utworów tylko o całość. w tych samych momentach jakieś przerwy itd.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Matek pisze:no Maiden trochę luzu brakuje... oni są profesjonalni aż do bólu :wink: każdy koncert taki sam na danej trasie. ne chodzi mi o dobór utworów tylko o całość. w tych samych momentach jakieś przerwy itd.
Meta robi identycznie - posłuchaj bootlegów.
Gdy robi się wielkie mega show to nie można pozwolić sobie na improwizację...
Matek
-#Nomad
-#Nomad

niekoniecznie o mete mi chodzi... co do megashow to... zresztą neiważne. oni najlepiej wiedzą co robią i co im więcej zysku przyniesie........
Yogi
-#Invader
-#Invader

Post autor: Yogi »

Metallicy sety bardziej mi się podobają np w Chorzowie zagrali Dyers Eve nie grane od bodajże 20 lat a Maiden zagrali Charlote the Harlot fajna pioseneczka mieliśmy tylko my i Czesi okezje ją posłuchac na żywo :lol: i to jeszcze z Brucem 8) A wracając do setów wole Metallicy sety niż Ironów ale może na następnej trasie Ironów to się zmieni 8)
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Yogi pisze:Metallicy sety bardziej mi się podobają np w Chorzowie zagrali Dyers Eve nie grane od bodajże 20 lat
Od 18 dokładnie. :wink: A ja wolę sety Ironów, bo i tak co trasę dokładają jakieś ze 2 utwory których dość dawno nie grali. Np. taki Lord Of The Flies na Dod tour. :wink:
edii
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: edii »

S1MON pisze:ale wole taktyke mety w stylu 2 minutowe solo Kirka....
albo Newsted na wokalu.
El Dorado

Post autor: El Dorado »

S1MON pisze:ale wole taktyke mety w stylu 2 minutowe solo Kirka....
czyli masturbacje gryfu :lol:
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

edii pisze:albo Newsted na wokalu.
Mi się jego wokal podoba baaaaardzo. :wink:
Xanathos
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Xanathos »

Zdecydowanie ustalone z góry sety sety. Chociaż bardzo chciałbym usłyszeć solo na basie w wykonaniu Harrisa :)
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Oczywiście, że wolę setlistę w wykonaniu Ironów :rocx Jednak o wiele lepszy setlist byłby gdyby włączona była piosenka na styl trasy Somewhere On Tour - pt. "Walking On Glass". Wyobraźcie sobie solo każdego z gitarzystów: najpierw Dave, potem Adrian, Janick, Adrian, Janick i Dave na końcu. Ech, pomarzyć można...
Putra
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Putra »

Także wolę taktyke Maiden dlatego że żaden naród nie będzie obrażony że nie zagrali czegoś co zagrali w innym państwie ..
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

BartSmith pisze:Oczywiście, że wolę setlistę w wykonaniu Ironów Jednak o wiele lepszy setlist byłby gdyby włączona była piosenka na styl trasy Somewhere On Tour - pt. "Walking On Glass". Wyobraźcie sobie solo każdego z gitarzystów: najpierw Dave, potem Adrian, Janick, Adrian, Janick i Dave na końcu. Ech, pomarzyć można...
Wtedy grali po 2h z hakiem, teraz nie ma na to czasu. Takie solo musialoby sie odbyc kosztem jakiegos utworu, a i tak bez tego jest juz ciezka selekcja.

Putra pisze:Także wolę taktyke Maiden dlatego że żaden naród nie będzie obrażony że nie zagrali czegoś co zagrali w innym państwie ..
To chyba nie do konca tak, ze ktos by mial sie obrazac. Podejrzewam ze ogromna wiekszosc ludzi na koncercie nie zdaje sobie sprawy co Maiden gra w innych panstwach i nigdy sie tego nie dowie. Fakt, ze ja bym byl mocno zdenerwowany jakby mnie na zeszlej trasie Charlotte'a ominela :) Z drugiej strony delikatne zmiany jak na BNW Tour uwazam za dobre. Troche urozmaicenia by sie przydalo. Tylko, ze tu nie chodzi o to czy sie ktos obrazi czy nie, tylko o caly przebieg show. Wszystko jest zaprogramowane od poczatku do konca ( swiatla/piro) i spore zmiany w secie troche by utrudnialy robote calej ekipie
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

ta taktyka maiden zdecydowanie zabija spontanicznośc ich występów. wiadomo, że w przypadku dużej trasy trzeba wszystko zaplanować, ale większe modyfikacje setu czy drobne improwizacje chyba nie byłyby kosmicznym problemem. zawsze by uatrakcyjniło występ. dla kolekcjonerów bootlegów to też byłaby fajna sprawa.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Szymon pisze:Wtedy grali po 2h z hakiem, teraz nie ma na to czasu. Takie solo musialoby sie odbyc kosztem jakiegos utworu, a i tak bez tego jest juz ciezka selekcja.
Wiem, ale pomarzyć można... :D Wtedy było inaczej, zespół był na topie (większym niż teraz), byli o wiele młodsi, a także nie było Janicka :) . Do układania setu dochodzi wspomniany przeze mnie Janick, który też musi się pokazać (sprawiedliwość), no a także Ironi muszą zadowolić każdego, a nie tylko fanów solówek. Jestem dobrej myśli, że za 2/3 lata czymś nas zaskoczą (nie ma co liczyć na rewolucję).
Wujek_Wojtek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Wujek_Wojtek »

Hmmm dobre pytanie. Kuszące jest nie wiedzieć co będzie można usłyszeć, ale z drugiej strony potem jest dużo narzekania że nie było tego albo owego....
ODPOWIEDZ