Wiesz tak super ich twórczości nie znam. Ot parę utworów, które niespecjalnie mi podeszły i jakoś znichęciłem się do ich dalszego słuchania. Generalnie od płyty Predator's Potrait rozpoczęli swą wędrówkę ku łagodzeniu brzmienia.paniron pisze:Mogłbyś coś więcej o nich napisać? Ewentualnie coś polecić konkretnie.mimski pisze:Soilwork
Nevermore
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Nevermore
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Ja znam ostatnie płyty Soilworka. Ale wokal jest tam kompletnie inny. Przede wszystkim w Nevermore jest non stop praktycznie czysty, normalny głos wokalisty, w Soilwork nie. Sama barwa to też zupełnie co innego.mimski pisze:Co do Soilwork, to sobie przesłuchaj nowszych wydań
Heh, jest AŻ taki superFear pisze:Jego wokal nie jest AŻ taki super
Wg mnie to jeden z najwybitniejszych obecnie wokalistów metalowych. Ale jak napisał Paniron - co kto lubi.
soilwork cos z in flames ma, z takich klimatow.Artur pisze: w Soilwork nie
Jazz is not dead, it just smells funny.
No dobra ściągam kilka albumów Soilwork i jak sie troche oswoje to zawyrokuje czy w ogólem umywa sie to do Nevermore

Myśle dokładnie to samo i nie wyobrażam sobie innego wokalisty w tym zespoleArtur pisze:Ten facet potrafi niesamowicie oddać emocje
Eee, nawet tego w tym kolesiu nie widzę, a może wypoadało by napisać, że nie słyszępaniron pisze:Myśle dokładnie to samo i nie wyobrażam sobie innego wokalisty w tym zespoleArtur pisze:Ten facet potrafi niesamowicie oddać emocje
Przede wszystkim to kompletnie inna muzyka. Ostatnie płyty Soilworka to coś pokroju metalcore'a, najczęściej utwory są zbudowane na zasadzie ostra, wykrzyczana przez wokalistę zwrotka i meldyjny, przebojowy refren. Same utwory nie są zbytnio rozbudowane. Co nie znaczy, że ich nie lubię, na Metalmanii wypadli wg mnie świetnie a płytę "Figure Number Five" bardzo lubię. Z tym, że dla mnie to jest tak, że Soilwork to świetna muzyka, natomiast Nevermore - genialna. Tyle powiem.paniron pisze:No dobra ściągam kilka albumów Soilwork i jak sie troche oswoje to zawyrokuje czy w ogólem umywa sie to do Nevermore
Porónywać tu raczej nie ma czgo za bardzo...
no jak Artur mowil, inna muza calkiem. Nie wiem wlasnie czemu sporo ludzi jakos wiaze ze soba te dwa bandy...paniron pisze:czy w ogólem umywa sie to do Nevermore
mowie... do in flames juz im blizej.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Zdecydowanie.Zwłaszcz do ostatnich produkcji In Flames...slayer pisze:mowie... do in flames juz im blizej.
Czyli jakie kawałki na początek polecacie? Nie chodzi mi tu o całe albumy
Ale osochozi?Abstract pisze:Czyli jakie kawałki na początek polecacie? Nie chodzi mi tu o całe albumy
Chciałem posłuchać trochę Nevermore. Nie wiem poprostu od czego zacząć. Jakieś cieakwe utwory albo jakąś fajną płytę
Aha
Najlepiej posłuchaj albumu "Dead Herat In A Dead World" albo najnowszego czyli "This Godless Endeavor"
Pojedyńczych kawałków nie pisze bo to bez sensu
Najlepiej posłuchaj albumu "Dead Herat In A Dead World" albo najnowszego czyli "This Godless Endeavor"
Pojedyńczych kawałków nie pisze bo to bez sensu
To Stary, ja Ci kawałkami mówił nie będę
Najlepiej to posłuchaj sobie czegoś z płyt:
"Nevermore"
"Dead Heart In A Dead World"
"This Godless Endeavor"
To bym poradził na początek. Celowo nie wymieniłem tutaj "Dreaming Neon Black" i "The Politics Of Ecstasy", które należą do najlepszych albumów Nevermore, bo muzyka na nich jest cholernie intensywna że tak powiem, i po prostu są to raczej najtrudniejsze do słuchania wydawnictwa NM wg mnie, dlatego radzę jednak posłuchać czegoś nieco łatwiejszego, jednak i tak całkowicie reprezentatywnego dla Nevermore. Jak się spodoba to posłuchasz kolejnych płyt i gitara
To bym poradził na początek. Celowo nie wymieniłem tutaj "Dreaming Neon Black" i "The Politics Of Ecstasy", które należą do najlepszych albumów Nevermore, bo muzyka na nich jest cholernie intensywna że tak powiem, i po prostu są to raczej najtrudniejsze do słuchania wydawnictwa NM wg mnie, dlatego radzę jednak posłuchać czegoś nieco łatwiejszego, jednak i tak całkowicie reprezentatywnego dla Nevermore. Jak się spodoba to posłuchasz kolejnych płyt i gitara
Popieram, ja od niego zaczynałem, chyba jeden z łatwiejszych w odbiorze a zarazem jeden z lepszych przynajmniej dla mniepaniron pisze:Najlepiej posłuchaj albumu "Dead Herat In A Dead World"
Muzyki słucha się albumami.Pojedyńczych kawałków nie pisze bo to bez sensu
Kurcze syzygy i Artur przeglądając ten temat od kilku stron widze, że mamy prawie takie opiie o NM i o ich dokonaniach
:beer
- Wakterstein
- -#Trooper

Co do wokalu. Krzywdę robią sobie ludzie, którzy za bardzo przyzwyczajają się do growlu. Potem nie potrafią znieść głosów takich jak Warel. Sporo tracą, bo w tym głosie naprawdę jest głębia. O wszechstronności głosu świadczy chociażby album "Dreaming Neon Black". Warrel rządzi!
PS DNB polecam wszystkim antyfanom głosu Warrela. Zresztą niektóre teksty są trudne do zaśpiewania, a Warrel wychodzi ogromną ręką. Przy growlu, nie trzeba już tak modulować, bo można w pewnym moemencie zrezygnować z melodyjności i rytmicznie "wykrzyczeć". Takich ułatwień tu nie znajdziecie i to jest olbrzymi plus. Gdyby w NM był inny wokal, zapewne nie słuchałbym tego zespołu z takim zainteresowaniem, pewnie bym nawet uwagi nie zwrócił. Według mnie growl który idealnie łączy ciężar i umiejętność wyrazu to ten z Death. Jeszcze raz oklaski dla Warrela.
PS2 Znowu PS zbyt obszerny.
PS DNB polecam wszystkim antyfanom głosu Warrela. Zresztą niektóre teksty są trudne do zaśpiewania, a Warrel wychodzi ogromną ręką. Przy growlu, nie trzeba już tak modulować, bo można w pewnym moemencie zrezygnować z melodyjności i rytmicznie "wykrzyczeć". Takich ułatwień tu nie znajdziecie i to jest olbrzymi plus. Gdyby w NM był inny wokal, zapewne nie słuchałbym tego zespołu z takim zainteresowaniem, pewnie bym nawet uwagi nie zwrócił. Według mnie growl który idealnie łączy ciężar i umiejętność wyrazu to ten z Death. Jeszcze raz oklaski dla Warrela.
PS2 Znowu PS zbyt obszerny.
Nie wiem, ale moje słuchanie nie ogranicza się tylko do growlujących zespołów. Uwielbiam LaBrie z Dreamów, lubię Dickinsona, Yiannisa Koutselinisa z Biomechanical, Halford też może być, ale do Warela raczej się nie przekonam. Występuje tu jakiś muzyczny konflikt tak jak w Soilworku, czy jak w In Flames na Reroute To Remain i nieco później i ostatnio pojawiła się ta tendencja u Burtona z Fear Factory na Transgression. Po prostu to wszystko ze sobą nie współgra. Zgrzyta jednym słowem i męczy mnie.Vacter pisze:Co do wokalu. Krzywdę robią sobie ludzie, którzy za bardzo przyzwyczajają się do growlu. Potem nie potrafią znieść głosów takich jak Warel.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Ok. Dzięki zaraz zabieram się za słuchanie 
Liczymy na CiebieAbstract pisze:Ok. Dzięki zaraz zabieram się za słuchanie
Abstract tylko uważaj. Jak Ci sie spodoba to możesz sie nam pochwalić, a jak nie to lepiej powstrzymaj sie od pisania jakiś herezji, bo tym razem możemy nie wytrzymać