Industrial ogólnie

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Ximinez
-#Trooper
-#Trooper

Industrial ogólnie

Post autor: Ximinez »

Z tym gatunkiem zapoznałem się na dobrą sprawę kilka lat temu. Co prawda nie wiedziałem, że tak się to nazywa. Rob Zombie, Marilyn Manson, Prodigy (to stare chyba można tu wrzucić, jak nie to sorry ;)) i Rammstein (którego nie trawiłem) grali ciężko... ale inaczej. Podobały mi się takie odmienne brzmienia. Był wokal, gitarki, basik i perkusja. I było coś co co bardzo ubarwiało muzykę - elektronika. Co prawda podchodziłem do tego stylu z pewnym dystansem - człowiek młody żył w przekonaniu, że jak klawisze to komercha. Latka leciały a ja przypadkiem pożyczyłem od kolegi 'American Made Music to Strip By' Roba Zombiego. I się zaczęło. Od grubo ponad roku 'choruje' na indutrial.
Tyle z historii (możecie to pominąć w czytaniu ;) )

Zaznaczę kilka z moich ulubionych zespołów:

Nine Inch Nails - Ciężkie do zaklasyfikowania, ale to właśnie 'fabryczną' metką najczęśćiej oznacza się Trenta Reznora. Naprawde ciekawe eksperymenty muzyczne, przejmujące teksty, z którymi można się utożsamiać. Zespół, który słucham bez przerwy już rok i który nie potrafi mnie znudzić. Tak namiętnie wałkowałem tylko Iron Maiden, co powinno być pewną rekomendacją.

White Zombie / Rob Zombie - od Roba zacząłem, chociaż z jego solową karierą miałem mało do czynienia. White Zombie wyróżniał się z szeregu innych kapel rockowych specyficznym głosem wokalisty ('Yeah!' to już klasyka) i wplecionymi w piosenki motywami z filmów grozy. Zombie jest fanem horrorów, opowieści Poego i skąpo odzianych panienek, co ma widoczne przełożenie na teksty piosenek. Pozytywnym zaskoczeniem jest tegoroczny album 'Educated Horses' - bardziej melodyjny i stonowany w porównaniu do poprzednich dokonań muzyka. Widać, że Zombie dojrzał i potrafi znaleźć się w mniej czaderskich kompozycjach... co nie zmienia faktu, że klimat się uchował.

Killing Joke - tak, Pandemonium w moich oczach jest bez dwóch zdań albumem industrialowym. Zapętlone psychodeliczne rytmy, modulowany wokal i efekty z syntezatora na tle ciężkich gitar. Czego chcieć więcej? Dla mnie album - majstersztyk. Podobnie zakręcony jest starusieńki Nightime jak i najnowszy posępny 'Hosannas From the Basement of Hell'. Do zabawy antymetalowym gronie nada się "The Wardance" - płyta z remiksami

Marilyn Manson - kolega Reznora... co słychać i czuć. Piosenki o seksie, narkotykach i samouwielbieniu. Kto go nie słyszał?

Słyszałem też co nieco Ministry, KMFDM i kilku innych kapel, których nie mogę sobie przypomnieć z nazwy ;)

Chcecie się podzielić swoim zdaniem i wiedzą o kapelach - piszcie.
(hehe, pierwszy 'ambitny' temat)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Industrial ogólnie

Post autor: slayer »

Lubie Killing Joke, jeszcze bardziej Ministry.

Ale nie sa to specjalnie moje klimaty, zwyczajnie lubie czegos takiego od czasu do czasu posluchac. Nie zebym byl fanem zaraz jakims.

Generalnie nie bierze mnie to, choc... jak tak mysle i zastanawiam sie czy dwa ostatnei albumy Mortiisa to nie jest industrial jakis... bo jesli jest to facet jest w tym absolutnym MISZCZEM ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

lubię te zdehumanizowane, nieludzkie dźwięki. nin, ministry, kmfdm, birmingham 6 (pewnie skopałem pisownię :P), apoptygma berzerk (z albumu '7'), nawet ten manson (choć fani industrailu by się pewnie przewrócili :P).

gdy ktoś by chciał liznąć liznąć industrialu w najwyższej z możliwych form, to, po raz n-ty na tym forum, polecam industrialny tribut metallici. tam są takie wersje szlagierów mety, że głowa boli.

a tak w ogóle, to niech ktoś napisze coś więcej, żeby dyskusja była. łatwiej będzie się gadać, no. ;p
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

mi sie podoba taki wymysl jak industrialny death metal w stylu The Berzerker. Zna ktos? Dla mnie plyty Berzerker i Dissimulate to byl super powiew swiezosci w tym gatunku i naprawde mnie wzielo. Szkoda,ze na ostatniej , zeszlorocznej poszli w kierunku bardziej 'zwyczajnym' i zatracili to co w nich najcenniejszego bylo

W ogole bardzo lubie wplatana elektronike w przerozne style. Oczywiscie z umiarem i rozsadkiem ;)
Ximinez
-#Trooper
-#Trooper

Manson może nie jest najulubieńszym, ale jakoś mi przyszedł do głowy :P Lubie sobie czasem przesłuchać Mechanical Animals.

Słyszałem jeden utwór Berzerkera... to taka kapela, gdzie wokalista wydaje z siebie bliżej nieokreślone dźwięki z prędkością światła?

Co do Ministry - nie przemawia do mnie. Niby sieka, niby ciężkie. Ale nudne jak flaki z olejem. Dobijają mnie te same, w kółko powtarzane motywy. Dzisiesięciosekundowy riff który przewala się bez urozmaiceń przez 5-6 minut potrafi mnie skutecznie zniechęcić. Ta muzyka jest zbyt monotonna i jednostajna. Niby fajnie wypadł 'Jesus Built My Hotrod' ale ile można słuchać ding-dong i kling-klong?

KMFDM słyszałem dwa ostatnie albumy w najnowszym składzie. Brzmi sympatycznie, ale na dłuższą metę nie mógłbym tego słuchać. Za dużo elektroniki. Muzyka na imprezy z ludźmi non-metal-friendly.
Hukeram
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Hukeram »

To co wymieniles to nie jest czysty industrial ; p.
Posluchaj sobie takich zespolow jak: Einstürzende Neubauten, Coil, Front 242, Front Line Assembly.
NIN jestem wielkim fanem, uwielbiam ich i znam wiekszosc piosenek na pamiec. Tak mam jeszcze tylko z Iron Maiden i Led Zeppelin, a to juz cos znaczy ;d.
Ximinez
-#Trooper
-#Trooper

Hukeram pisze:To co wymieniles to nie jest czysty industrial ; p.
Jestem laikiem ale się uczę ;)

Hukeram pisze:NIN jestem wielkim fanem, uwielbiam ich i znam wiekszosc piosenek na pamiec.
:beer też tak mam. Znasz jakieś dobre koncertówki godne polecenia (booty)?
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ximinez pisze:to taka kapela, gdzie wokalista wydaje z siebie bliżej nieokreślone dźwięki z prędkością światła?
tak i bynajmniej czysty inustrial to nie jest ;)
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

Polecam Fear Factory, Die Krupps (np. kawałek "To the hilt"), może Waltari (np. płyta "Space Avenue") albo Static-X(pierwsza płyta) ale czy to industrial to sam nie wiem, album "Pigwalk" Stuck Mojo troszkę pachnie industrialem, może starsze płyty oomph, był też kiedyś jakiś Knorkator cy cuś...
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

A ja mam pytanie odnośnie Mansona :P Nie wiem za bardzo gdzie je zadać, a tutaj pojawił się jako przedstawiciel Industrialu :P

Mianowicie, powiedzcie mi jakie płyty są fajne oprócz świetnego Holy Wood :) I czy wszytskie jego płyty mają tak ponury klimack?
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

napisałbym Ci ale nie uczynię tego żeby zrobić na złość mansonowi
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

antichrist superstar
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Hukeram
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Hukeram »

syzygy pisze:A ja mam pytanie odnośnie Mansona :P Nie wiem za bardzo gdzie je zadać, a tutaj pojawił się jako przedstawiciel Industrialu :P

Mianowicie, powiedzcie mi jakie płyty są fajne oprócz świetnego Holy Wood :) I czy wszytskie jego płyty mają tak ponury klimack?
Hm, poza Smells Like Children wszystkie sa dosc ponure... chociaz SLC tez troche jest. Najbardziej ponury jest chyba Antichrist Superstar. Tak mi sie wydaje... ;d
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Jak dla mnie ulubionym zespoły indutrialowym jest Rammstein.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

a ja niecierpie Rammsteina i Mansona zwłaszcza Rob Zombie Killing Joke i Nine Inch nails nawet lubie.. ot co:D
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Abstract pisze:Jak dla mnie ulubionym zespoły indutrialowym jest Rammstein.
Tylko że Rammstein to nie do końca industrial. A ostatnie 2 płyty to już w ogóle.
lucek664
-#Invader
-#Invader

Post autor: lucek664 »

Piwowarus pisze:
Abstract pisze:Jak dla mnie ulubionym zespoły indutrialowym jest Rammstein.
Tylko że Rammstein to nie do końca industrial. A ostatnie 2 płyty to już w ogóle.
ale IMO Mutter jak najbardziej można nazwać industrialem.
ja w najbliższym czasie mam zamiar zapoznać się z panem Garym Numanem. Jeśli dobrze się orientuje bez tego pana Trent Reznor nie grałby dzisiaj industrialu.

co do NIN jeszcze. jakiś czas temu zakładałem temat tutaj, jakoś wielką sympatią on tutaj się nie cieszył, ale trudno.
z NIN u mnie podobna sytuacja jak wyżej. tylko Iron Maiden wałkuje bardziej (jeśli ktoś patrzy czasem na mój profil na last.fm, to zobaczy, że obydwa zespoły wyraźnie odstają od reszty stawki).

a ktoś słucha tutaj Agressivy 69 ?
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Slyszalem, nawet gdzies mam album Agressiva 69. bez rewelacji... dawno sluchalem, ale nie wywolali jakiejs wibracji, ktora by spowodowala bym mogl napisac cos wiecej niz to jedno dretwe zdanie ;)
lucek664
-#Invader
-#Invader

Post autor: lucek664 »

wiadomo, że drugim NIN nie będą (inna sprawa, że panowie mówią, że NIN zrzyna od nich), ale ostatni album "In" wg mnie daje rade :wink:
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Abstract napisał:
Jak dla mnie ulubionym zespoły indutrialowym jest Rammstein.

Jak nie industrial to co? 8)
ODPOWIEDZ