Włochaty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Elevatorman
- -#Clansman

Re: Włochaty
ja tak pisze bo ładniej wygląda 
-
Filik10
- -#Clairvoyant

Niewiele ich utworów słyszałem, ale nie podobały mi się kompletnie
Ogólnie jedyny punkowy zespół który lubie to Ignite, cała reszta mnie nie grzeje 
kobi pisze:niezle coraz lepiej Laughing
o co Ci czlowieku chodzi ?
nie wmówisz mi nigdy, że nazim to skrajna prawica. czytaj uważniejDziku pisze:haha to zes mnie rozsmieszyl jesli uwazasz ze socjalizm zbudowany na podstawie rozwazan i pewnych zalozen marksa ma cos wspolnego z doktryna narodowego socjalizmu hitlera to sie grubo mylisz nawet w mein kampf hitler chwali konserwatyzm i wyzywa komuchow i marksistow
problem chyba polega na tym, że hitler miał dość hm specyficzne poglądy. i nie powinniśmy aż tak kurczowo trzymać się określeń narodowy socjalizm (btw np dzisiaj te dwa przymiotniki określałyby program samoobrony, a jaki to ma związek z hitlerem? oczywiście wiem ze ns to określenie odnośnie nazistów, ale chodzi mi o to, żeby nie być aż tak ortodoskyjnym w doszukiwaniu się prawicowcyh czy lewicowych analogii).
stosując modny dziś skrót myślowy to hitler w sferze idei w pewien sposób czerpał ze skrajnej prawicy (np nacjonalizm) a w kwestii polityki nazwijmy to socjalnej z socjalizmu właśnie. to była specyficzna synteza i trudno stosować tu jakąś logikę, bo hitler zaciekle zwalczał komunistów, ale konserwatystą ani prawicowcem również nie sposób go nazwać.
myślę, ze nie warto prowadzić takich skomplikowanych analiz, tylko przyjąć że nazizm to dziwny twór będący syntezą różnych ideologii. no i przetworzonym przez fuhrera
a tak w ogóle, gdzie tu włochaty?
stosując modny dziś skrót myślowy to hitler w sferze idei w pewien sposób czerpał ze skrajnej prawicy (np nacjonalizm) a w kwestii polityki nazwijmy to socjalnej z socjalizmu właśnie. to była specyficzna synteza i trudno stosować tu jakąś logikę, bo hitler zaciekle zwalczał komunistów, ale konserwatystą ani prawicowcem również nie sposób go nazwać.
myślę, ze nie warto prowadzić takich skomplikowanych analiz, tylko przyjąć że nazizm to dziwny twór będący syntezą różnych ideologii. no i przetworzonym przez fuhrera
a tak w ogóle, gdzie tu włochaty?
- Elevatorman
- -#Clansman

no własnie sie zastanawiamjuras pisze:a tak w ogóle, gdzie tu włochaty? Wink
poza tym ze nazizm to ideologia skrajnie lewicowa to o nic mi nie chodzi, czlowieku.Dziku pisze:o co Ci czlowieku chodzi ?
faktycznie wyniknal nam tu 'łysy' watek
według definicji na wikipedii dotyczacej faszyzmu i nazizmu to jest to doktryna (a nie ideologia
) łaczace cechy prawicowe i lewicowe, jednak osobiscie uwazam ze z tymi drugimi ma jedynie wspolna ocene rzeczywistosci i koniecznosc zmian w panstwie jesli chodzi o zalozenia ideologiczne ruchow lewicowych jak komunizm czy socjalizm (marksistowski) to sa to nurty dalece odlegle, wiec raczej nie wmowisz mi ze nazizm czy faszyzm to ruchy skrajnie lewicowe, gdyz zalozeniami pragmatycznymi sa czysto prawicowe 
Kazdy podzial zalezy od przyjetego kryterium jak mowil moj profesor od historii w LO : )
wikipedia nie jest dla mnie wiazacym zrodlem informacji.
zreszta, polecam lekture programu NSDPAP (link na wiki). Typowo lewicowe bredzenie.
zreszta, polecam lekture programu NSDPAP (link na wiki). Typowo lewicowe bredzenie.
- Elevatorman
- -#Clansman

lol ...The Man Who Walks Alone pisze:Stawiasz nazistów obok anarchistów ? Rolling Eyes
Musiałem tu to napisać.
Według tradycji historycznej prawicowe nurty to są te które popierają monarchię a lewicowe te które tą monarchię znoszą, a nikt mi nie powie że faszyzm czy nazizm tymbardziej są to nurty które wykazują jakieś specjalne przywiązanie do Monarchii, Hitler przecież mówił o rewolucji Narodowej, jak ktoś mówiący o rewolucji może być człowiekiem prawicy, to samo z gospodarką, która jest głównym wyznacznikiem poglądów, to że Hitler był bardziej prawicowy od Stalina nic nie znaczy, bo Stalin tez był bardziej prawicowy od Mao itd, albo sie jest po prawej stronie albo nie.
Skąd określenia prawica i lewica ,z r.1789 r. kiedy to jedna częsc zgromadzenia staneła po prawej stronie od króla a druga po lewej, ci pierwsi byli za królem ci drudzy przeciwko niemu.
Poza tym prawica jest bardzo za tym ,by człowiek ryzykował , walczyć ciągle o swój los, nie było tak że państwo ustala wszystko i mówi mu co jest dla niego dobre (w dzisiejszych czasach praktycznie wszystko jest lewicowe w Polsce, stąd wszechwładza urzędników)
A gdzie element ryzyka w Niemczech Hitlerowskich przecież tam było z góry ustalone, socjalizm az miło, i to rozbuchany bardzo, stąd Hitler miał takie poparcie wśród Niemców.
Według tradycji historycznej prawicowe nurty to są te które popierają monarchię a lewicowe te które tą monarchię znoszą, a nikt mi nie powie że faszyzm czy nazizm tymbardziej są to nurty które wykazują jakieś specjalne przywiązanie do Monarchii, Hitler przecież mówił o rewolucji Narodowej, jak ktoś mówiący o rewolucji może być człowiekiem prawicy, to samo z gospodarką, która jest głównym wyznacznikiem poglądów, to że Hitler był bardziej prawicowy od Stalina nic nie znaczy, bo Stalin tez był bardziej prawicowy od Mao itd, albo sie jest po prawej stronie albo nie.
Skąd określenia prawica i lewica ,z r.1789 r. kiedy to jedna częsc zgromadzenia staneła po prawej stronie od króla a druga po lewej, ci pierwsi byli za królem ci drudzy przeciwko niemu.
Poza tym prawica jest bardzo za tym ,by człowiek ryzykował , walczyć ciągle o swój los, nie było tak że państwo ustala wszystko i mówi mu co jest dla niego dobre (w dzisiejszych czasach praktycznie wszystko jest lewicowe w Polsce, stąd wszechwładza urzędników)
A gdzie element ryzyka w Niemczech Hitlerowskich przecież tam było z góry ustalone, socjalizm az miło, i to rozbuchany bardzo, stąd Hitler miał takie poparcie wśród Niemców.
- Elevatorman
- -#Clansman

a co to ma do tematu
?? 
ja będę się upierał przy tej syntezie jeśli chodzi o nazizm i hitlerowców. mmój post trochę wyżej