A Matter of Life And Death - oceny, wrażenia, recenzje!

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Oceń "A Matter of Life And Death" w skali 1-10 (1= tragedia, 10 = arcydzieło):

10
61
27%
9
56
25%
8
47
21%
7
21
9%
6
10
4%
5
11
5%
4
6
3%
3
7
3%
2
1
0%
1
7
3%

Liczba głosów: 227

BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: A Matter of Life And Death - oceny, wrażenia, recenzje!

Post autor: BartSmith »

Zygmunt pisze:Z krytyką fear'a się zgodzę, ale nie uważasz, że mimo wszystko na AMOLAD nie ma tak słabych utworów jak The Apparition, Fear is the Key, Weekend Warrior czy nawet Chains of Misery. Rozumiem, że na AMOLAD nie ma takich killerów jak Be Quick Or Be Dead i takiego przeboju jak Fear of the Dark, ale AMOLAD stoi u mnie zdecydowanie lepiej jako całość. Fear'a ze względu na wspomniane gnioty nie słuchałem w całości chyba z 5 lat.
BQOBD jest dla mnie tylko bdb utworem, a te które wymieniłeś nie są takie złe jak się potocznie o nich mówi :wink:. Ot takie klimatowe kawałki, które świetnie się komponują jak się je puści i sobie lecą w tle.

Nomad - ciekawe jakbyś ocenił album i trasę gdyby Ironi przyjechali do Polski i byś miał już wykupiony bilet.
Tomash
-#Invader
-#Invader

Post autor: Tomash »

Ok oswoiłem się już z albumem na tyle ,że mogę wydać wreszcie osąd no więc zaczynamy ;)

Na początku album mi się cholernie spodoał (i to każdy kawałek !), byłem zachwycony / wniebowzięty i naprawdę twierdziłem ,że jest to najwieksze dokonanie maiden od czasów 7th Son'a , jednak w miarę jak zaczełem się oswajać z tą płytą sytuacja wygląda inaczej...prawda jest taka ,że dzisiaj w sumie słucham 4 utworów bez znużenia ... a jeśli mniałbym teraz napisać rozpiske do każdego utworu to wygląda ona tak:

Different World
Krótki , konkretny , bardzo chwytliwy , przyzwoite solo i nie męczy ucha...Po prostu bardzo dobry opener przewyższający (wg mojej BARDZO subiektywnej opinii) Wicker Mana , dlaczego ? Wickermanem już po prostu za przeproszeniem żygam ponieważ z kim bym w zespole nie grał , nie miał prób każdy chce grać Wickermana i znam ten utwór na wylot i już naprawdę mam go serdecznie dość ;]

Tak więc Different World otrzymuję u mnie ocenę
7/10

These Colours Don't Run
Ten utwór od początku mnie nie przekonywał , strasznie nudny , przewidywalny i straszne uczucie deja vu podczas słuchania ... poza tą wyliczanką przed refrenem nie widzę w nim niczego czym mógłby ująć na koncercie i nie tylko... taki od średni kawałek
5/10

Brighter Than a 1000 Suns
Utwór całkiem sympatyczny ale niestety szybko się nudzący i IMO poza świetnym wstępem nie ma nic rewelacyjnego , jednak na początku strasznie mi się podobał , dalej uważam ,że jest tylko dobry , ale to nie to...
6,5/10

The Pilgrim
Krótki i treściwie: Dobry kawałek Maidenów , prosty , miły dla ucha, jednak czasem czegoś mi w nim brakuje ;) Dobry utwór ,ale też bez rewelacji
7/10

The Longest Day
Na początku najbardziej potępiany przezemnie utwór teraz uważam za jeden z lepszych , utwór który poprzez tekst , intro , zwrotki i refren posiada naprawdę niesamowity klimat i co więcej, nie nudzi się! Słuchałem go wiele razy a mimo wszystko dalej uważam za świetny ! Bdb robota od panów z Maiden ! Tak trzymać !
9/10

Out of The Shadows
Krótko : Po prostu zwykła ballada , która niczym nie zachwyca , ani niczym nie zraża do siebie , do posłuchania ale bez zbędnych rewelacji.
6/10

Reincarnation of Benjamin Breeg
Za długie intro , zbędne outro , przeciętna solówka , jeden riff wręcz żywcem wzięty z Nomada , jednak IMHO dobre przejście w "ciężki" tryb i bardzo dobry ciężki riff w późniejszej części ;] Sredniak
5/10

For The Greater Good of God
Kolejny epik Harris'a niestety nie dorastający jednak do pięt TROTAM,ATG,HBN ,a szkoda ! Bo utwór jednakże jest faktycznie bardzo dobry jednak jego wadą jest długość i monotonia (i podobnieństwo do SOTC :P)... pochwalić można go za to za dobrą część instrumentalną :)
Utwór dobry , a nawet bardzo dobry jednak dość monotonny ,a oczekiwania były dużo większe ;/
7,5/10

Lord of Light
Mój osobisty nr 2 na płycie , kapitalny riff , bardzo dobre spowolnienie w środku , bardzo dobre sola , bardzo chwytliwy i wogóle mniam :)
9,5/10

The Legacy
W dalszym ciągu mój nr 1 na płycie , urzekł mnie od samego początku , REWELACYJNY (oczywiscie IMHO) wstęp , kapitalne wejście przesterowanej gitary , rewelacyjne chórki ....no po prostu miodzio ;] choć dalej myślę ,że solówkę mogłby jednak zagrać Adrian ;] nie jest zła ale nigdy nie byłem fanem popisów Gersa ;] Utwór naprawdę miodny...
9,98 / 10

(Nie dałem dyszki bo tylko Hallowed Be Thy Name , Rime of The Ancient Mariner i Phantom of The Opera mają u mnie tą ocenę ;])

Ogólnie rzecz biorąc:
Płyta dobra , choć jednak nie tak równa jak mi się wcześniej zdawało , tylko 3 utwory bardzo dobre z czego jeden świetny i reszta przecietniaki (z których DW jednak mi się podoba ;) )

ŚREDNIA PŁYTY 7,24

Na tle innych albumów wypada raczej średnio ;] a więc żadna rewelacja ot po prostu zwykły album świetnego (ale juz nie az tak bardzo niestety :P) zespołu ;)

Podkreślam ,że jest to oczywiście ocena subiektywna :) jak ktoś się nie zgadza to trudno ,ale takie jest moje zdanie ;]
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

A teraz zrobie to co lubie :P Powiem coś, dzięki czemu sporo osób nabiło sobie posty, i zgnoiło Jokera :D

Nie znasz się

:P Dżokas
Tomash
-#Invader
-#Invader

Szczur22 pisze: :P Dżokas
:beer :) Teraz to ja nabijam posty ^^

Ale powtórze ,że to jest tylko moja opinia ^^ i zauważcie ,że jednak nie gnoję całego albumu jak Jok :P:P ^-*
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Szczur22 pisze: i zgnoiło Jokera :D
Prędziej samych siebie, albo Joker zgnoił ich :P .
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

I tak się z toba Tomash co do kilku kawałków nie zgodzę :P
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

No jak zobaczyłem, opis kolorków to aż mnącosw środku wstrząsneło, ale spox. Każdy ma własne zdanie :P
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

na weekend ja też przesłucham sobie tak kilka razy płyty ... i tak jak mówiliscie w nocy i tez napisze bardziej szczegółową swoją recenzję AMOLAD...
bo dawno juz jej nie słuchałem jako całosci zreguły leci ostatnia trójca słonca albo longest day... musze całość posłuchać....
Tomash
-#Invader
-#Invader

Filik10 pisze:No jak zobaczyłem, opis kolorków to aż mnącosw środku wstrząsneło, ale spox. Każdy ma własne zdanie :P
czułem, że ten opis wzbudzi najwieksze kontrowersje , ale ile ludzi tyle gustów ;) :beer
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Wiesz u mnie kolorki z każdym przesłuchaniem zyskują i podobają mi sięcoraz bardziej, reszta utworów stoi pod tym względem w miejscu (może The Pilgrim troche w górę :wink: )
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

ja tez uwazam ze ten utwór jest raczej sredni ... o wiele bardziej wole słonca ... a nawet benka....
Tomash
-#Invader
-#Invader

Wiesz ... oceny zawsze ulegają zmianie ;] na poczatku gnoiłem Longest Day ,a teraz uwazam za naprawde dobry ;] Podobnie z DW , kolrki za to od poczatku mi sie nie podobaly :P ale wszystko zawsze się moze pozmieniac ;P (choz w to watpie ;) )
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

kolorki są dobre ale wole inne kawałki na tej płycie .. eee longest day jest swietny... a dw jak dw takie wesołe fajnie sue czasem tego słucha.... ale Legacy i tak nic nie pobije :D
Tomash
-#Invader
-#Invader

Elevatorman pisze:ale Legacy i tak nic nie pobije :D
No i z tym się akurat zgadzam ;] Legacy górą ! :)
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tomash pisze:
Elevatorman pisze:ale Legacy i tak nic nie pobije :D
No i z tym się akurat zgadzam ;] Legacy górą ! :)
Oj MUSZĘ siez tym zgodzić. the Legacy - najlepszy utwór po reunion (szaleje :wink: )
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Zaszalał :P

Zawsze jak piszecie o reunionie, a ja słucham BTATS, to w momencie "unholy union, trinity reformed..." to mi sie kojarzy z Blazem i wogóle kaszaną :D
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Szczur22 pisze: a ja słucham BTATS, to w momencie "unholy union, trinity reformed..." to mi sie kojarzy z Blazem i wogóle kaszaną :D
Blaze nie był kaszaną :closed Sam w sobie wokal ma świetny, tylko kompozycje wtedy nie były udane.
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

A mi się kompozycje podoabają, ale mi sie Blaze nie podoba. Pijak i pekaesy jak u pana Zenka spod monopolowego :P
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Szczur22 pisze:Pijak i pekaesy jak u pana Zenka spod monopolowego :P
:guns :guns To jedyny koleś z Maiden którego solową twórczość chce w całości skompletować oryginalną :P . Czasem nawet lepiej niżBruce wychodzi.
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

No to poczekajmy aż Nomad założy temat i tam sie pokłócimy :P

A teraz motto naszego forum- dajcie sobie spokój, każdy ma inne gusta, o których sie nie dyskutuje
ODPOWIEDZ