Od czego zacząć z zespołem [...]

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Od czego zacząć z zespołem [...]

Post autor: panzerschreck »

@Slayer- No jest kiepski, co tu dużo mówić :mrgreen: Ale tak od 2005, bo wcześniej był albo zajebisty (92-93) albo bardzo dobry (reszta, z wyjątkiem 1995).

Dobra syzyg, to masz, wybierz sobie sam, żeby nie było że ci okrajam :D

1. Lost Paradise- Lekko kwadratowy death metal, ale jest trochę wokalnego rzygania, są ciekawe riffy i wwiercające się w łeb zwolnienia ;) Nie jest to nic nadzwyczajnego, raczej dla fanów tylko i to tych od deathu ;) Ale intro mocne nadal!
2. Gothic- Niby ta przełomowa, ale się zestarzała troszkę. Dużo Celtic Frost, ale to nadal doom/death
3. Shades of God- Najbardziej doomowa z ich płyt. Rozbudowane numery, dużo brudu, ale już niemal bez deathowych naleciałości. Gitarowa jazda od początku do końca, bez ozdobników- tym razem spory ukłon dla Black Sabbath. 10/10
4. Icon- bardziej piosenkowa od poprzedniej, ale to nie wada absolutnie. Hicior na hiciorze, trochę walców, ale to po prostu kawał dobrego metalu. 10/10
5. Draconian Times- gówno. 2/10
6. One Second- Ukłon dla Sisters of Mercy, dobvry rock poprzeplatany z pop/rockiem
7. Host- tym razem wyłazi fascynacja Depeche Mode. Artystycznie chyba szczytowe osiągnięcie. To electro-pop pełną gębą, naleciałości rockowe są a i owszem, ale nie one stanowią o sile tej płyty. Przepis na to jak zrobić klimatyczną muzę bez grama wsi.
8. Believe in Nothing- wracają gitary i to jak! jakieś tam industrialne naleciałości, sporo elektro wstawek, ale wszystko znów opiera się na riffach. Trochę stonera, trochę metalu, dużo dobrego rocka.
9. Symbol of Life- tutaj nasuwa mi się określenie, że to gotyk, ale ma to pejoratywne brzmienie:P Nadal oscylujemy w granicach rocka, ale już bez elektroniki jak na 2 poprzednich. Ale naprawdę dobra płyta.
10. Paradise Lost- gówno. 2/10
11. In Requiem- nie gówno, ale lekka kupa. Zmarnowany potencjał, bo z tego można fajną EP-kę wykroić. Ale raczej dla fanów, więc nie słuchaj :P
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Hehe, Draconian Times ma najwyższą średnią ocen (3.96/5) z dysko PL na rateyourmusic.com ;-)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

syzygy pisze:Hehe, Draconian Times ma najwyższą średnią ocen (3.96/5) z dysko PL na rateyourmusic.com ;-)
Z Draconian Times jest tak, że powszechnie jest uznawana za najlepszą, ale to gówno prawda. Ona odniosła największy sukces komercyjny, w trkacie trasy promującej DT zjechali dosłownie cały świat, teledyski szalały w TV- może stąd to przeświadczenie. Prawda jest taka, że to tutaj, a nie później na rockowo- popowych płytach (OS i Host) poszli na maxa w stronę komerchy- ułagodzili maksymalnie styl z Icon, dodali do tego trochę Sisters of Mercy i wyszła pseudo metalowa płyta dla smutnych chłopczyków jarających się tekstem "Forever Failure". Ta płyta to niestety uosobienie kiczu w muzyce PL (zobacz teledysk do The Last Time) i totalna zachowawczość- zero progresu w stosunku do poprzedniczki, a jedynie mydlenie oczu niby ciężarem, niby krzykami wokalisty, niby "doomowymi" walcami ( pożal się borze). Brzmienie jest marcepanowo słodkie, do zarzygania, niektóre melodie walą cygańskimi namiotami- zupełnie stracili jaja, pomimo niby przesterów i darcia papy, zatracili gdzieś ten unikalny klimat i czuć że to kompromis- niby jakiś tam ciężar jest, ale taki mocno radio friendly. Zresztą- sam się przekonaj, ale na pewno nie polecam na początek- po co masz sie zrazić :D
Awatar użytkownika
szpara
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: szpara »

thin lizzy ?
...Fallen souls die behind my steps By following the freezing moon...
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Jailbreak
Jazz is not dead, it just smells funny.
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

szpara pisze:thin lizzy ?
Live and Dangerous
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Sting ?
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

zacznij od The Police :P
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

Szajba pisze:Sting ?
od coverów:
http://www.youtube.com/watch?v=CqjKx-1axko
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Szajba pisze:Sting ?
Najlepiej do walki z Goldbergiem
http://www.youtube.com/watch?v=eQ5rp_yRjGM
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

mistrz :lol:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Trans Siberian Orchestra?
I czy w ogóle warto :wink:
Deleted User 357

syzygy pisze:I czy w ogóle warto :wink:
Jeśli temin "Bożonarodzeniowe rock-opery" Cię nie odstrasza, to raczej tak ;-)

W sumie to oni za dużo tych płyt nie mają, posłuchaj sobie jedynki i "Beethovens Last Night" ,a jak Ci się spodobają, to wtedy dwie pozostałe ;-) Ogólnie daje to radę, ale nie nastawiaj się raczej na nic podobnego do Savatage czy JOP ;-)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Żelazny pisze:Jeśli temin "Bożonarodzeniowe rock-opery" Cię nie odstrasza, to raczej tak
Chcę coś świątecznego, od czego nie będę miał odruchów wymiotnych. Na myjni gdzie pracuję napierdzielają codziennie na okrągło piosenki okołoświąteczne i takim Last Christmas już dosłownie rzygam.

nazwisko Olivy mnie do tego ciągnie głównie.
Deleted User 357

http://www.youtube.com/watch?v=jWsf118cEgw
http://www.youtube.com/watch?v=7cswzeH93nM
http://www.youtube.com/watch?v=1F3WJTictHA

Beethovens Last Night nie jest o świętach, tylko o (co za niespodzianka!) Beethovenie ;-)
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Trans Siberian Orchestra jest świetna ... bardzo dobra na grudniowe klimaty :) zwłaszcza że ja też rzygam tymi świątecznymi przebojami w sumie słucham TSO jakieś 4 lata wyłącznie zimą :D ale bardzo dobra jest płyta z 2004 roku The Lost Christmas Eve
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Trans Siberian nie strawię jednak :wink:

Czy warto się brać za: My Dying Bridge, Tiamat, Fields Of Nephilim, Type Of Negative, Candlemass?
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Jak lubisz depreche to tak :P

Nie no, żartuję oczywiście :) Z tego grona polecam najbardziej Type O Negative
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

syzygy pisze:Trans Siberian nie strawię jednak :wink:

Czy warto się brać za: My Dying Bridge, Tiamat, Fields Of Nephilim, Type Of Negative, Candlemass?
To zależy ;) Nie mam pewności cxzy cokolwiek Ci z tego podejdzie. Ja w zasadzie wszystko z tego co wymieniłeś cenię, niektóre wielbię, inne po prostu lubię ;) Ale po kolei:

-My Dying Bride- tutaj dla Ciebie nie ma innej opcji jak "34.788%...Complete". Dla mnie to ich najciekawsza, bo najbardziej eksperymentalna płyta. Stare rzeczy Ci raczej nie podejdą- jak Ci Icon nie wszedł to nie masz co się brać za te które są powszechnie uważane za opus magnum. Ale "Procenty" są świetne- bierz.
-Tiamat- tutaj w ogóle nie wiem co poradzić ;) Stare rzeczy też nie dla Ciebie- próbuj A Deeper Kind of Slumber i Skeleton Skeletron
-Type o Negative- nie sądzę, żeby Ci weszło, ale próbuj od najlepszych moim zdaniem World Coming Down i Bloody Kisses
-Fields of the Nephilim- raczej w ogóle nie dla Ciebie :P Bardziej spróbuj od projektu Nefilim- to metalowe oblicze McCoya z muzykami Morgoth- jedna płyta "Zoon". A jeśli chodzi o Fields to opus magnum- Elizium, jak nie wejdzie, to nie wejdzie ;)
-Candlemass- nie dla Ciebie ;)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

panzerschreck pisze:Tiamat- tutaj w ogóle nie wiem co poradzić Stare rzeczy też nie dla Ciebie- próbuj A Deeper Kind of Slumber i Skeleton Skeletron
jak juz bawimy sie w stsy, to mam wrazenie ze Tiamat to akurat szgiemu podejdzie;)
wez Clouds , Wildhoney, A Deeper Kind of Slumber ,a wydaje mi sie, ze Prey tez bedzie w gust.
panzerschreck pisze:Candlemass- nie dla Ciebie
Candlemass - Candlemass bardzo mu sie spodoba :mrgreen:
ODPOWIEDZ