Celtic Frost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Celtic Frost

Post autor: slayer »

Zeby najpierw tylko Tom zrobil muze dla Triptykon, wtedy po dobrym sfinansowaniu jeszcze takiego wywiadu art na plycie juz pewnie kwestia czasu.
haha, a dla rownowagi w nastepnym numerze tego pisemka powinni dac wywiad z tworca okladki do Cold Lake :lol:
Jazz is not dead, it just smells funny.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Giger nie "zrobił" okładki specjalnie dla Celtic Frost, oni po prostu wykorzystali jego, stworzone wcześniej obrazy. Artyście tej klasy nie chciałoby się chyba "robić" okładki na zamówienie zespołu rockowego (nie wiem dokładnie jak było w przypadku ELP czy babki z Blondie) hehe, chyba że honorarium byłoby wielozerowe ;)

Co nie zmienia faktu, że okładka To Mega Therion jest jedną z najlepszych w historii muzyki metalowej :).
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Tom myślę osobiście by go zabił :D Swoją drogą, jak chcesz dostać wpierdol od gwiazdy metalu,to nic prostszego- wystarczy w wywiadzie zapytać Toma o cokolwiek związanego z Cold Lake :D
Ale jedno trzeba przyznać- na tym video z okresu Cold Lake, solówka po prostu pali wszystkie wioski. Masakra

http://www.youtube.com/watch?v=Y37HRrdVzTk
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

IgorW pisze:Giger nie "zrobił" okładki specjalnie dla Celtic Frost, oni po prostu wykorzystali jego, stworzone wcześniej obrazy. Artyście tej klasy nie chciałoby się chyba "robić" okładki na zamówienie zespołu rockowego (nie wiem dokładnie jak było w przypadku ELP czy babki z Blondie) hehe, chyba że honorarium byłoby wielozerowe ;)

Co nie zmienia faktu, że okładka To Mega Therion jest jedną z najlepszych w historii muzyki metalowej :).
No ja nigdzie nie napisałem, że zrobił specjalnie dla CF okładkę- jakby specjalnie dla nich zrobił, to nie byłoby potem problemów ;) Kwestię okładek wyjaśnia to:

Of the, approximately, 20 records on which my artwork has been seen over the last 30 years, very few were created, specifically, for album covers. The first one, ever, was for a band called Walpurgis in 1969, then Emerson Lake and Palmer's "Brain Salad Surgery" in 1973, Debbie Harry's "Koo Koo" in 1981, and a series of "lip" paintings which I made for ELP in 1986, that the group, finally, used on a CD they released in the mid 1990s. The last cover I, actually, painted as a commission was Steve Stevens & the Atomic Playboys in 1989. All the others paintings, including the sculpture used for Carcass’ “Heartwork”, 1993, I made for myself, many years before, which the bands, later, licensed for their own use after seeing them in my books.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Były frontman Celtic Frost, Tom Gabriel Fischer, działający w tej chwili pod szyldem Triptykon, wyrusza dzisiaj do Norwegii, gdzie pozostanie przez prawie całą resztę grudnia. Został on zaproszony przez 1349 do sesji nagraniowej ich najnowszego albumu. Jak sam zapowiada: "Będziemy siedzieć na jakiejś wsi, jakąś godzinę drogi na północ od Oslo. Ciemność, zimno, śnieg, odosobnienie i muzyka. Absolutnie perfekcyjnie po dniach pełnych zgiełku i tworzenia tu, w Zurichu."

czemu akurat 1349 :roll:
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

slayer pisze:czemu akurat 1349 :roll:
1349 to rok, w którym czarna śmierć dotarła do Norwegii. - za Wikipedią
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

: - D

1349 to zespół, który zaprosił Tomasza, i slayer się dziwi czemu akurat takie gówno go zaprosiło : - D
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Kumam - głupi jestem i tyle - co sie dziwić. W pewnym wieku są już dziury w mózgu.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

hehe fajny kwiatek wyszedl :mrgreen:
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Oryginał In the Chapel in the Moonlight, cover tego jest na reedycji Into the Pandemonium, moc:
http://www.youtube.com/watch?v=8UqNlVpz0L4
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

szwajcarzy na moje ucho :)

Morbid Tales - 9/10
Emperor's Return - 8/10
To Mega Therion - 10/10
Into The Pandemonium - 5/10
Cold Lake - 0/10
Vanity / Nemesis - 9/10
Monotheist - 7/10
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Emperor's Return to bym jednak traktował ściśle jako EPkę :P

Oj, Celtic Frost kocham miłością bezgraniczną, obiektywnie nie będzie.

Morbid Tales - 9/10
To Mega Therion - 10/10
Into The Pandemonium - 10/10
Cold Lake - 7/10
Vanity / Nemesis - 7/10
Monotheist - 10/10 - i to jest chyba najlepsza płyta metalowa, jaką dane mi było słyszeć w życiu.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Morbid Tales - 10/10
To Mega Therion - 10/10
Into The Pandemonium - 10/10
Cold Lake - 2/10
Vanity / Nemesis - 8/10
Monotheist - 10/10
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

insp. Liki pisze:Emperor's Return to bym jednak traktował ściśle jako EPkę :P
Ja wiem? Jest tylko 3 minuty krótsza niż jako pierwszy wydany "Morbid Tales". Z resztą oba wyszły jako dwunastocalówki, a nie LP.

Co do ocen to ma się u mnie tak

Morbid Tales - 10/10
Emperor's Return - 10/10
To Mega Therion - 10/10
Into The Pandemonium - 5/10
Cold Lake - 0/10
Vanity / Nemesis - 6/10
Monotheist - 4/10

Cold Lake na 7/10? :) Dla mnie to nie jest Celtic Frost tylko jakiś Motley Frost albo Celtic Sister. :razz:
Ostatnio zmieniony wt lis 04, 2014 3:30 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Ok, gdyby tu nie chodziło o CF, to pewnie ocenę tego albumu bym zawiesił w okolicach 4-5. Natomiast naprawdę nie rozumiem szerokiego pojazdu na ten album, w zasadzie nie rozumiem też pojazdu Toma na ten album. Nie jest to oczywiście ani klimatyczne ani wizjonerskie granie z wcześniejszych płyt. Ale to wciąż bardzo przyjemny, samochodowy album - polecam w tej roli. Takie płyty do "tła też są potrzebne, bo np. Monotheist jest dla mnie albumem, który totalnie mnie absorbuje i gdy leci, to nie jestem w stanie skupić się na niczym innym.

Jeśli chodzi o porównania z Motley Crue czy Twisted Sister (bo to o nich chodzi, tak?), to głupio stwierdzić, ale nigdy nie słyszałem płyty ani jednych ani drugich. To nawet nie to, że nigdy nie załapałem zajawki na hair metal. Ani nie to, że świadomie ich omijałem. Po prostu, jakoś tak przypadkiem wyszło. Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek włączył jakąkolwiek płytę Motley Crue. Natomiast na potrzeby pisania tego posta wyszukałem sobie na youtubie Twiested Sister - ja pierdolę, masakra. Są pewne granice, panowie. Cold Lake w żaden sposób nie można odnosić do tego dziwactwa.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

No można, chociażby różowe tła do zdjęć i bardziej kolorowe ciuszki. Zresztą muzyka też nie jest wysokich lotów.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

widman pisze:Zresztą muzyka też nie jest wysokich lotów.
Bo jest o wiele bardziej różowa :D Szkoda, ze Tom Gabriel Warrior porzucił pasy z nabojami i pieszczochy na rzecz szminki i cekinów. O wiele, wiele bardziej pasuje mi nastepna odsłona Celtic Frost pt. Vanity / Nemesis.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

Adrian S.O.S. pisze:
widman pisze:Zresztą muzyka też nie jest wysokich lotów.
Bo jest o wiele bardziej różowa :D Szkoda, ze Tom Gabriel Warrior porzucił pasy z nabojami i pieszczochy na rzecz szminki i cekinów. O wiele, wiele bardziej pasuje mi nastepna odsłona Celtic Frost pt. Vanity / Nemesis.
"Vanity / Nemesis" ok, ale tak samo dziwi mnie zachwyt i te oceny 10/10 "Into The Pandemonium". Dobra to niezła płyta, dobra na swój sposób. Ale tylko dobra, nie perfekcyjna. Dajcie spokój... Bez przesady....
W tym momencie się już zaczynał po woli Tom Warrior z silikonowymi cyckami i wokalami, które chwilami mi nawet The Cure i Sisters Of Mercy przypominały. I w takich tworach takie wokale brzmią bardzo dobrze, ale w Celtic Frost?? Do tego te beaty w "One In Their Pride" :sad: Zaraz mi się jakiś murzyn ze złotym naszyjnikiem i opuszczonymi spodniami machający rękoma kojarzy... To jest ten black metal? :D Avant-garde lat 80tych? :)
Moim zdaniem, niekiedy jak o tym wszystkim na spokojnie pomyśle, posłucham, to na dobrą sprawę w jednej chwili można olać ciepłym moczem wydany rok później "Cold Lake", którego i tak nie toleruje w ogóle, a zwrócić uwagę na to, że w tym właśnie momencie, na tym materiale Celtic Frost zaczął konkretnie spadać w dół, pojawił się zakalec.
I tak jak pisałem "Into The Pandemonium" = 5/10, choć niekiedy to i tak za dużo :razz:
Nie wiem, ale ja zdecydowanie wole posłuchać "Dethroned Emperor", "Jewel Throne", "Visual Aggression", które przypominają mi najlepsze czasy metalu, przypominają o świetności Hellhammera niż "One In Their Pride", "Mesmerized" i "Mexican Radio" nadające sie bardziej na dyskoteki i miłosne wolne przytulańce.

A tak a propo Hellhammera

Triumph Of Death - 6,5/10
Satanic Rites - 9/10
Apocalyptic Raids - 9/10

Wystarczy tylko spojrzeć na tytuły na "Satanic Rites" i od razu wiadomo skąd chłopaki z Mayhem wzięli ksywy :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

No fakt, Mexican Radio i One In Their Pride troche śmiesznie i troche blado wypadają na tle wcześniejszych dokonań grupy. Pewnie to tak było z tą płytą jak w przypadkach innych zespołów - materiał na krążku podzielił fanów zespołu. Jedni ich pewnie znienawidzili, a pokochali za to nowi :) jacyś tacy bardziej kolorowi :razz:

a Hellhammer

Triumph Of Death - 5/10
Satanic Rites - 6/10
Apocalyptic Raids - 8/10
wole Celtic Frost :) Ale Apocalyptic też lubie wrzucić do odtwarzacza :)
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

Morbid Tales - 9/10
To Mega Therion - 10/10
Into The Pandemonium - 8/10
Cold Lake - 4/10
Vanity / Nemesis - 7/10
Monotheist - 10/10