??/??/2010 - Metallica - Polska [PLOTKA]

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

yankes
-#Clansman
-#Clansman

Re: ??/??/2010 - Metallica - Polska [PLOTKA]

Post autor: yankes »

kobonga pisze:Lars potwierdził ze Metallica będzie w Europie kwiecień-maj.
I to jest pierwszy prawdziwy konkret w tym temacie.
Dla ścisłości, to Lars powiedział to na spotkaniu pożegnalnym z Gojirą (support w USA). Jest filmik na metontour. Wygadał się z miejscowością Metz we Francji.
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

RALF pisze:DO POLSKI RACZEJ NA OPEN AIR PRZYJADĄ. CHOĆ JAK DLA MNIE BYŁOBY MIODZIO!
kto na Open'er przyjedzie? Iron Maiden? nie żartuj... to się w ogóle nie pokrywa z ideą Open'era
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Chodziło mi o koncert na "otwartym powietrzu", nie w hali. Pewnie że na Open'er Festival w Gdyni nie ma co liczyć - inny profil. Coś mi się wydaje, że Maiden zrobią tak jak w 2003 - od czerwca koncerty, z końcem sierpnia nowy album. Jestem przekonany że do Polski przyjadą! :pijak:
Co do Mety, wszystko zależy od warunków jakie postawi impresario, cienko widzę koncert AC/DC - dla większości organizatorów są nieosiągalni. W arenie bilety byłyby po 300 PLN, lud coś koło tego - obłęd! :shock:
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Kupiłbym bilet na AC/DC bilet za 300 zł... i myślę, że znalzałoby się jeszcze 13 999 osób ;)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

cellman pisze:Kupiłbym bilet na AC/DC bilet za 300 zł... i myślę, że znalzałoby się jeszcze 13 999 osób
Ja bym na bank kupił. Skoro bilety na drugi koncert Rammstein są po 200 zł to 300 na AC/DC traktowałbym jako standard.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Tylko dodajmy że AC/DC jest warte tych 300, a Rammstein tych 200 nie :mrgreen:
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Artur pisze: a Rammstein tych 200 nie :mrgreen:
Tu się nie zgadzam. Kto był na ich koncercie lub widział DVD "Volkerball" , ten wie, że show robią nieziemskie i warte tych 200zł.

Co do AC/DC, to po koncercie w Pradze byłbym w stanie dać i 500zł ;-) Esensja Rock&Rolla :twisted:

A poza tym, to przypominam wszystkich, że to jest temat o domniemanym koncercie Metallici w Polsce, a nie AC/DC, MAIDEN, czy innych cudach, o jakich Budziol słyszał w Strefie. Choć z drugiej strony lepiej, żeby nie zakładał osobnych tematów o kolejnych plotkach :razz:
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

yankes pisze:A poza tym, to przypominam wszystkich, że to jest temat o domniemanym koncercie Metallici w Polsce, a nie AC/DC, MAIDEN, czy innych cudach, o jakich Budziol słyszał w Strefie. Choć z drugiej strony lepiej, żeby nie zakładał osobnych tematów o kolejnych plotkach
Niech będzie taki temat do plotkowania o koncertach.
yankes pisze:Kto był na ich koncercie lub widział DVD "Volkerball" , ten wie, że show robią nieziemskie i warte tych 200zł.
Dokładnie tak! Dlatego wybieram się na ich 2 koncerty gdyż każda złotówka jest tego warta.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

tomtomala pisze:
yankes pisze:A poza tym, to przypominam wszystkich, że to jest temat o domniemanym koncercie Metallici w Polsce, a nie AC/DC, MAIDEN, czy innych cudach, o jakich Budziol słyszał w Strefie. Choć z drugiej strony lepiej, żeby nie zakładał osobnych tematów o kolejnych plotkach
Niech będzie taki temat do plotkowania o koncertach.

.
--> running free --> zespoły i albumy --> newsy muzyczne

Tam zazwyczaj wrzucane są informacje o ogłoszonych trasach z niezamkniętą listą dat ( np. o Machine Head czy Dio ) czy też o trasach, których szczegóły dopiero będą się pojawiać (np o MAnowar w 2010) Poza tym tych plotek aż tak dużo nie ma.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

jeszcze co do Rammstein - tutaj dochodzimy do kwestii czy na koncert idzie sie dla show czy dla muzyki. Dla mnie choćby nie wiem jaki show zespół robił, najważniejsza w tym wszystkim jest muzyka, a ta w przypadku Rammstein wcale jakaś genialna czy znakomita nie jest. Co innego AC/DC.
No ale to taki mały wtręt ode mnie. Pod Spodkiem spróbuję szczęścia - wyceniłem R+ na 80 zł i więcej w kieszeni nie będę miał :mrgreen:

z żeby nie było aż takiego off topa - ciekawe że bilety na koncert Metalliki kosztowały od 125 zł wzwyż. Oczywiście był to w tym przypadku koncert stadionowy, więc na pewno bilety na koncert w hali by kosztowały ze 200. I teraz pytanie - czy te kapele (Metallica i R+) biorą podobne stawki na koncert ? Jeśli tak, to gratuluję Niemcom poczucia humoru :D
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Artur pisze:czy te kapele (Metallica i R+) biorą podobne stawki na koncert ?
Wydaje mi się, że pozycję kapeli warunkuje ilość sprzedanych płyt. Nie wiem - to raczej pytanie dla ludzi, którzy znają dane, ale czy nowa płyta Metallicy zdobyła status złotej w dniu premiery?

Ja nie zapomnę, że na koncercie Metallicy w Wawie w 1999 r pierwszy grał King Diamond, a po nim te patałachy z Monster Magnet. Nie ważne, że King jest milion razy lepszy od nich - oni byli na topie wiec grali później.

Wydaje mi się. że obecnie obie kapele są porównywalne cenowo. Meta podobno bierze 1 milion dollarów za występ. Co daje około 700 tys ojro. Tyle mogą brać Niemiaszki. I nie wydaje mi się to dowcipem.

A teraz prosta kalkulacja - 1 mln dol = 2 720 000 PLN
1 bilet na R+ = 209 PLN, ilość miejsc = 14 000, co nam daje 2 926 000 PLN
Artur
-#Nomad
-#Nomad

tomtomala pisze:Wydaje mi się, że pozycję kapeli warunkuje ilość sprzedanych płyt. Nie wiem - to raczej pytanie dla ludzi, którzy znają dane, ale czy nowa płyta Metallicy zdobyła status złotej w dniu premiery?
Oczywiście że ilość sprzedanych płyt. No i właśnie - porównajmy sobie nawet i obecny status tych kapel, kiedy Rammstein jest albo w szczytowym punkcie swojej kariery, albo tuż po nim (a jeśli po nim to tym śmieszniej, bo bilety na koncert promujący "Reise, Reise" były nieporównywalnie wręcz tańsze, a było to 5 lat temu, więc nie ma co tłumaczyć tego inflacją, innymi czasami), a Metallica do poziomu sprzedaży Czarnego Albumu już nigdy nie doskoczy a pomimo tego obecnie spokojnie sprzedaje ok. 4 mln egzemplarzy każdego albumu o jakiej to liczbie Rammstein może pomarzyć. Do tego dodajmy, że Metallica gra często koncerty stadionowe (wyprzedane), Rammstein nigdy tego statusu nie dobije zapewne. I śmieszne dla mnie będzie, jeśli patrząc na to stawka za koncerty tych zespołów będzie podobna. Rammstein przy Metallice tak naprawde to niewielki zespolik. Nie mówiąc już o tym że na amerykańskim rynku znaczą tyle co nic. Tak więc jeśli tak jest:
tomtomala pisze:Wydaje mi się. że obecnie obie kapele są porównywalne cenowo. Meta podobno bierze 1 milion dollarów za występ. Co daje około 700 tys ojro. Tyle mogą brać Niemiaszki. I nie wydaje mi się to dowcipem.
to w sumie faktycznie to nie dowcip, tylko kiepski żart i dowód na to że panom z R+ sie w dupach poprzewracało. chyba że przyjąć że to raczej Metllica robi półcharytatywnie :mrgreen: .
tomtomala pisze:A teraz prosta kalkulacja - 1 mln dol = 2 720 000 PLN
1 bilet na R+ = 209 PLN, ilość miejsc = 14 000, co nam daje 2 926 000 PLN
chyba aż nazbyt prosta, bo ceny biletów są różne, a środki które organizator pozyskuje ze sprzedaży biletów muszą jeszcze iść na opłacenie innych rzeczy niż stawka zespołu, nie mówiąc już o tym że sam organizator też chce zarobić i jakoś wątpię by to wszystko miało zamknąć się w tych nieco ponad 200 tys PLN...
no i teraz pytanie kto bardziej w kulki leci - Rammstein czy może LiveNation.

Te ceny zastanowiły mnie już przy ogłaszaniu koncertu w Katowicach, kiedy zestawiło się je z cenami na Slipknot (125 zł, cena IMO bardzo w porządku), a powiedzmy sobie otwarcie - jeśli idzie o cały rynek - Slipknot to kapela o wyższym statusie niż Rammstein.

no ale może po prostu Niemcy chcą wycisnąć jak najwięcej z rynku europejskiego gdzie ich pozycja i tak jest nieporównywalnie lepsza niż w USA, jeśli spojrzymy na sprzedaż płyt.
tomtomala pisze:Ja nie zapomnę, że na koncercie Metallicy w Wawie w 1999 r pierwszy grał King Diamond, a po nim te patałachy z Monster Magnet. Nie ważne, że King jest milion razy lepszy od nich - oni byli na topie wiec grali później.
Cóż, ja jednak wybiore 100% rock n' rollowe Monster Magnet :cool:

Koniec końców oczywiście rozumiem, że dla kogoś to może być tyle warte itd. Zdaję sobie też sprawę, że ceny biletów u nas i tak są często niższe niż zagranicą i że powoli będą równać do tych zachodnich standardów (przy niewspółmiernie niższym tempie wzrostu zarobków), więc nie widzę w tym problemu tak naprawdę. Po prostu troszkę mnie to śmieszy a jednocześnie zastanawia.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Artur pisze:na koncert promujący "Reise, Reise" były nieporównywalnie wręcz tańsze
Zgadza się. Obecne ceny to kosmos.
Artur pisze:Cóż, ja jednak wybiore 100% rock n' rollowe Monster Magnet :cool:
nie chciałem tutaj nikogo obrazić. Ten koncert dał mi jasno do zrozumienia kto gdzie w danym momencie jest. I nie jest ważne co zrobiłeś w życiu - liczy się dana pozycja danego dnia.
Artur pisze:hyba aż nazbyt prosta, bo ceny biletów są różne, a środki które organizator pozyskuje ze sprzedaży biletów muszą jeszcze iść na opłacenie innych rzeczy niż stawka zespołu, nie mówiąc już o tym że sam organizator też chce zarobić
Ależ oczywiście. Dochodzą pieniądze za patronaty medialne, sprzedaż browaru itp. Pokazać jednak chciałem, że same bilety pokrywają wynajęcie hali plus honorarium. Cała reszta to górka dla organizatora.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

tomtomala pisze:nie chciałem tutaj nikogo obrazić. Ten koncert dał mi jasno do zrozumienia kto gdzie w danym momencie jest. I nie jest ważne co zrobiłeś w życiu - liczy się dana pozycja danego dnia.
absolutnie mnie nie obraziłeś ;) i myśle, że chyba nikt tak tego nie odbierze.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

W Poznaniu w pewnym sklepie można już się zapisywać na autokar :facepalm: Albo ktoś ma bardzo dobry humor albo wie więcej..

miłego podniecania :mryellow:

http://www.rocklongluck.pl/viewpage.php?page_id=2
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Raczej dobry humor...
yankes
-#Clansman
-#Clansman

01/19/2010 Lima, Peru Estadio San Marcos
03/07/2010 San Jose, Costa Rica Saprissa Stadium
03/08/2010 Panama City, Panama Plaza Figali
03/10/2010 Bogota, Columbia Park Simon Bolivar
03/12/2010 Caracas, Venezuela La Rinconada

To są daty koncertów Metallici. Brawo Strefa Biletów :!: ;-) Wygląda na to, że styczeń- marzec to Ameryka Południowa, potem przerwa 2-3 tygodnie, jest jeszcze Australia i Japonia i dopiero wtedy trasa po Europie. Na jesień ostatnia już trasa promująca DM po USA i w 2011 do studia.
El Dorado

Post autor: El Dorado »

yankes pisze:. Brawo Strefa Biletów :!:
Brawo znajomy Budziola z urzędu miasta! ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Prawdopodobnie to latem u nas będą, chyba jednak koncert typu open - air. Nowego albumu można spodziewać się w 2012/13 roku!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Juz gdzies bylo powiedziane, ze europejski leg planowany jest na kwiecien-maj.
Zablokowany