Murray

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Murray

Post autor: Nicko McBrain »

Interesuje mnie ile Dave dziennie spedzal godzin cwiczac na gitarze, kiedy zaczynal grac. Moze kiedys wspominal w jakims wywiadzie? Jak posiadacie jakies info to napiszcie
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Murray

Post autor: Borys1978 »

ok 4hi45min
szatanista
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: szatanista »

wg. moich informacji (czytałem kiedyś) było to nieco ponad 3 godziny dziennie na samym początku, a potem wystarczalo 2-2,5h. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Dla porównania jak dobrze pamiętam Adrian mówił, że po odejściu z IM przestał grać na gitarze a żeby wszystko wróciło do normy musiał grać 3h dziennie. To jest chyba z biografii i tam szukaj takich informacji. W sumie trochę mało czasu na to poświęcali. Inni grajkowie chwalą się, że grali po 8h dziennie ;-)
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Ja bym te legendarne 8, 10, 12 godzin włożył między bajki. :) Ale sądzę, że te 6 godzin dziennie wielu powszechnie uznanych i szanowanych gitarników ćwiczy. Czasem mają pewnie dni bez gitary, a w inne dni grają, sami bądź na próbach, i 10 godzin. Średnio jednak 5-6 to nie sądzę by przekraczali. Owszem, może w okresie 2-3 misięcznym tak, ale w perspektywie 15-20 lat, to już w to wątpię.

Co do Panów z IM to nie mam pojęcia. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę, że musieli zarabiać na życie, sporo imprezowali, musili coś jeszcze spać, to tak jak już koledzy wyżej powiedzili, będzie ze 3h.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Steve Vai w pewnym okresie podobno 20h dziennie spędzał na graniu...
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

No ja podobno 25. :)
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Satriani swego czasu ćwiczył 13.
Awatar użytkownika
Nocny Jastrząb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nocny Jastrząb »

A ciekawe ile ćwiczył i ćwiczy Michael Angelo Batio. On chyba prysznic bierze z gitarą nawet ;-)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Nocny Jastrząb pisze:Michael Angelo Batio
Batio 10 godzin dziennie(przynajmniej kiedyś)
szatanista
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: szatanista »

nie offtopujcie, temat dotyczy gry Dave'a Murraya, gitarzysty zespołu Iron Maiden, piszcie ile on ćwiczyl, a nie jacyś inni gitarzyści! :evil:
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Co za różnica. Poziom gry zależy od rodzaju i sposobu ćwiczeń - czas ma tu akurat najmniej do rzeczy, jeśli ćwiczy się systematycznie.
Aggie
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Aggie »

Prawdę powiedziawszy jakoś trochę wątpię, żeby jakikolwiek gitarzysta (mówię tu o tych lepszych) ćwiczył na prawdę codziennie. Wydaje mi się, że jeśli nie mają koncertów to ćwiczą sobie 1-2 razy w tygodniu po np. 5-6h, ale raczej nie częściej.

A są jakieś osoby na forum grające na gitarze? (ja niestety nie, chociaż planuje zacząć :) )
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Ja gram już trochę czasu. Jest prawda w tym co piszesz, bo jak taki Adrian np. wyjeżdża na łowienie ryb, to wątpię, żeby grał codziennie. Murray może mieć podobne zajęcia, a może i nawet bardziej zorganizowane, które tym bardziej nie pozwalają mu grać codziennie... Nie można przecież tylko grać na gitarze - chyba :D:D
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Aggie pisze: A są jakieś osoby na forum grające na gitarze? (ja niestety nie, chociaż planuje zacząć :) )
Jest nas (gitarzystów) dość sporo na forum. Tu dzielimy się swoimi spostrzeżeniami:
viewtopic.php?t=7614
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: IRONSPARTAN »

Siwy pisze:Steve Vai w pewnym okresie podobno 20h dziennie spędzał na graniu...
Invader pisze:Satriani swego czasu ćwiczył 13.
I co? I nic! Plastik. Dave na pytanie dotyczące jego gry, odpowiedział w wywiadzie dla TVP (w latach Slavery Tour) że nie ma pojęcia jak i ile ktoś ma ćwiczyć i jaką on ma receptę na dobrą grę. On chciałby tylko żeby mu się nutki dobrze układały i pasowało to do ogólnej koncepcji utworu. Skromnie dość. :D
ODPOWIEDZ