Murray
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Nicko McBrain
- -#Long distance runner

Murray
Interesuje mnie ile Dave dziennie spedzal godzin cwiczac na gitarze, kiedy zaczynal grac. Moze kiedys wspominal w jakims wywiadzie? Jak posiadacie jakies info to napiszcie
Re: Murray
ok 4hi45min
-
szatanista
- -#Long distance runner

wg. moich informacji (czytałem kiedyś) było to nieco ponad 3 godziny dziennie na samym początku, a potem wystarczalo 2-2,5h. pozdrawiam.
Dla porównania jak dobrze pamiętam Adrian mówił, że po odejściu z IM przestał grać na gitarze a żeby wszystko wróciło do normy musiał grać 3h dziennie. To jest chyba z biografii i tam szukaj takich informacji. W sumie trochę mało czasu na to poświęcali. Inni grajkowie chwalą się, że grali po 8h dziennie 
Ja bym te legendarne 8, 10, 12 godzin włożył między bajki.
Ale sądzę, że te 6 godzin dziennie wielu powszechnie uznanych i szanowanych gitarników ćwiczy. Czasem mają pewnie dni bez gitary, a w inne dni grają, sami bądź na próbach, i 10 godzin. Średnio jednak 5-6 to nie sądzę by przekraczali. Owszem, może w okresie 2-3 misięcznym tak, ale w perspektywie 15-20 lat, to już w to wątpię.
Co do Panów z IM to nie mam pojęcia. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę, że musieli zarabiać na życie, sporo imprezowali, musili coś jeszcze spać, to tak jak już koledzy wyżej powiedzili, będzie ze 3h.
Co do Panów z IM to nie mam pojęcia. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę, że musieli zarabiać na życie, sporo imprezowali, musili coś jeszcze spać, to tak jak już koledzy wyżej powiedzili, będzie ze 3h.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Steve Vai w pewnym okresie podobno 20h dziennie spędzał na graniu...
No ja podobno 25. 
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

A ciekawe ile ćwiczył i ćwiczy Michael Angelo Batio. On chyba prysznic bierze z gitarą nawet 
-
Deleted User 2259
Batio 10 godzin dziennie(przynajmniej kiedyś)Nocny Jastrząb pisze:Michael Angelo Batio
-
szatanista
- -#Long distance runner

nie offtopujcie, temat dotyczy gry Dave'a Murraya, gitarzysty zespołu Iron Maiden, piszcie ile on ćwiczyl, a nie jacyś inni gitarzyści! 
Co za różnica. Poziom gry zależy od rodzaju i sposobu ćwiczeń - czas ma tu akurat najmniej do rzeczy, jeśli ćwiczy się systematycznie.
Prawdę powiedziawszy jakoś trochę wątpię, żeby jakikolwiek gitarzysta (mówię tu o tych lepszych) ćwiczył na prawdę codziennie. Wydaje mi się, że jeśli nie mają koncertów to ćwiczą sobie 1-2 razy w tygodniu po np. 5-6h, ale raczej nie częściej.
A są jakieś osoby na forum grające na gitarze? (ja niestety nie, chociaż planuje zacząć
)
A są jakieś osoby na forum grające na gitarze? (ja niestety nie, chociaż planuje zacząć
Ja gram już trochę czasu. Jest prawda w tym co piszesz, bo jak taki Adrian np. wyjeżdża na łowienie ryb, to wątpię, żeby grał codziennie. Murray może mieć podobne zajęcia, a może i nawet bardziej zorganizowane, które tym bardziej nie pozwalają mu grać codziennie... Nie można przecież tylko grać na gitarze - chyba
:D
Jest nas (gitarzystów) dość sporo na forum. Tu dzielimy się swoimi spostrzeżeniami:Aggie pisze: A są jakieś osoby na forum grające na gitarze? (ja niestety nie, chociaż planuje zacząć)
viewtopic.php?t=7614
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Siwy pisze:Steve Vai w pewnym okresie podobno 20h dziennie spędzał na graniu...
I co? I nic! Plastik. Dave na pytanie dotyczące jego gry, odpowiedział w wywiadzie dla TVP (w latach Slavery Tour) że nie ma pojęcia jak i ile ktoś ma ćwiczyć i jaką on ma receptę na dobrą grę. On chciałby tylko żeby mu się nutki dobrze układały i pasowało to do ogólnej koncepcji utworu. Skromnie dość.Invader pisze:Satriani swego czasu ćwiczył 13.