The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Re: The Final Frontier
Melvin Grant
Dzięki, tylko czekać na wspomniane daty w Europie..
Krzysiek, uwierz mi, że w studio zawsze jest się w dobrej formie wokalnej ;D
- soulburner
- -#Invader

No, wg mnie na AMOLAD i DoD tą formę wokalną można uznać za nie najlepszą - choć wydaje mi się, że wyjaśnienia trzeba szukać gdzie indziej, a mianowicie w sposobie nagrywania: nie podoba mi się rejestrowanie wokalu za jednym podejściem. Z tego powodu Dickinson brzmi dobrze tylko na płytach solowych, a z Maiden ostatnio na BNW. Mam nadzieję, że tym razem spędzili w studiu te 30 minut dłużej dziennie, żeby dopracować ścieżki wokaluSteve pisze:Krzysiek, uwierz mi, że w studio zawsze jest się w dobrej formie wokalnej ;D
You must gather your party before venturing forth.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Zajebistej oprawy koncertowej... Będzie to samo, co od ponad 10 lat, jedynie nowe szmaty na tych samych rusztowaniach...RALF pisze:spodziewam się niezłej ilustracji i zajebistej oprawy koncertowej.
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 7:18 am przez Mr.Hankey, łącznie zmieniany 2 razy.
Dla mnie byloby to spoko
Lubię wlasnie ten element kiczowatosci jak w przypadku Ironow czy no nie wiem np. Alice Coopera. Najgorzej jest brac to wszystko na powaznie jak super black motherfuckin death metal zespoly z jaskin w polnocnej Norwegii ^^
Oczywiscie nie brac tego calkiem na powaznie, zwlaszcza Ci ktorzy lubia te najostrzejsze gatunki metalu, ale dla mnie pewna doza kiczowatosci/nie brania tego na powaznie to wazny element... powrotu spodenek z lat 80-tych raczej nie zyczy juz sobie nikt wiec lepiej zeby kiczowata scenografia byla ^^
A i tak najwazniejsza jest muzyka i to jak 50-letni goscie zapierniczaja po scenie lepiej niz 20-latkowie
Oczywiscie nie brac tego calkiem na powaznie, zwlaszcza Ci ktorzy lubia te najostrzejsze gatunki metalu, ale dla mnie pewna doza kiczowatosci/nie brania tego na powaznie to wazny element... powrotu spodenek z lat 80-tych raczej nie zyczy juz sobie nikt wiec lepiej zeby kiczowata scenografia byla ^^
A i tak najwazniejsza jest muzyka i to jak 50-letni goscie zapierniczaja po scenie lepiej niz 20-latkowie
Tylko, że takie nagrywanie za jednym podejściem oddaje utworowi jego naturalność podczas słuchania - nie powtarzające się te same ślady w refrenach, czy w tych samych frazach na początku i końcu utworu. Chociaż oczywiście nie wyklucza się opcji takiej, że te ścieżki np. refrenu nie będą skopiowane, tylko zostaną dośpiewane osobno.soulburner pisze:No, wg mnie na AMOLAD i DoD tą formę wokalną można uznać za nie najlepszą - choć wydaje mi się, że wyjaśnienia trzeba szukać gdzie indziej, a mianowicie w sposobie nagrywania: nie podoba mi się rejestrowanie wokalu za jednym podejściem. Z tego powodu Dickinson brzmi dobrze tylko na płytach solowych, a z Maiden ostatnio na BNW. Mam nadzieję, że tym razem spędzili w studiu te 30 minut dłużej dziennie, żeby dopracować ścieżki wokaluSteve pisze:Krzysiek, uwierz mi, że w studio zawsze jest się w dobrej formie wokalnej ;D
- soulburner
- -#Invader

E, bez przesady - niezbyt często się zdarza, żeby refren został zaśpiewany raz, a potem ten fragment po prostu powtarzano. To za bardzo słychać i... ja tego nie słyszę w Ironach. Wydaje mi się, że słyszę drobne niuanseSteve pisze:Tylko, że takie nagrywanie za jednym podejściem oddaje utworowi jego naturalność podczas słuchania - nie powtarzające się te same ślady w refrenach, czy w tych samych frazach na początku i końcu utworu. Chociaż oczywiście nie wyklucza się opcji takiej, że te ścieżki np. refrenu nie będą skopiowane, tylko zostaną dośpiewane osobno.
Moim marzeniem jest takie coś: na edycji kolekcjonerskiej niech zamieszczą tzw. stemsy, czyli każdy utwór w oddzielnych ścieżkach (perkusja osobno, gitary osobno, wokal osobno itd.), do zmontowania samemu - podobnie jak Dream Theater przy ostatniej płycie: dam za to każde pieniądze
You must gather your party before venturing forth.
a co rusztownia maja wymienic ?Mr.Hankey pisze:Zajebistej oprawy koncertowej... Będzie to samo, co od ponad 10 lat, jedynie nowe szmaty na tych samych rusztowaniach...RALF pisze:spodziewam się niezłej ilustracji i zajebistej oprawy koncertowej.
Chciałem zwrócić uwagę, że rusztowanie scen Metallica, Kiss, AC/DC mają te same od lat... Szczególnie na koncertach plenerowych. Nie rusztowania się liczą ale efekty i scenogeafie - te ostatnie Maideni co i rusz zmieniają. Ciekawi mnie wygląd tych "Amazing Light Shows" o których mówi Dickinson! 
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

A czemu nie? Dzięki temu mielibyśmy jakiś powiew świeżości na koncertach...Budziol pisze:a co rusztownia maja wymienic ?
Gadają podobne rzeczy przed każdą trasą i w zasadzie wychodzi na to samo plus kilka dodatkowych światełekRALF pisze:Ciekawi mnie wygląd tych "Amazing Light Shows" o których mówi Dickinson!
Wiem, że się czepiam i że większość zespołów raczej niewiele zmienia, ale fajnie byłoby zobaczyć Maiden na żywo w nieco innym wydaniu niż wałkowanie tego samego od lat...
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że dla niektórych scenografia jest priorytetem na koncertach. Dla mnie priorytetem jest zobaczyć i posłuchać na żywo moich idoli, a nie rozkoszować się fantazyjną scenografią.
no tak wymiana rusztowania to podstawa i zupelnie nowe nieporownywalne wrazeniaMr.Hankey pisze:Budziol napisał/a:
a co rusztownia maja wymienic ?
A czemu nie? Dzięki temu mielibyśmy jakiś powiew świeżości na koncertach...
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

To jakiś zalążek do tego. Patrząc na to samo od lat raczej ciężko się czymkolwiek zachwycić.
Przecież od rusztowania zależy akustyka;] Powinni wymienić i rusztowania i wszystkie kable, dzięki temu zaczną grać tak jak w latach 80-tych 
Haha, no, na takich rusztowaniach, jak do ocieplania chałup, to pewnie brzmienie podchodzi pod lata 80te
Kable mają pewnie kradzione.
Co do efektów świetlnych, to i tak cała scenografia wygląda dobrze, kiedy użyte są same światła do jej zabarwienia, więc nie ma co narzekać, bo na niektórych koncertach to trzeba się zachwycać rzędowo ustawionymi białymi reflektorami + kilka głowic i szału nie ma.
Co do efektów świetlnych, to i tak cała scenografia wygląda dobrze, kiedy użyte są same światła do jej zabarwienia, więc nie ma co narzekać, bo na niektórych koncertach to trzeba się zachwycać rzędowo ustawionymi białymi reflektorami + kilka głowic i szału nie ma.
dajmy spokoj moze rusztowaniom? ;D
to w koncu temat o nowej plycie
to w koncu temat o nowej plycie
Z rusztowaniami to sobie lepiej "Muratora" poczytajcie, W końcu najważniejsza jest muzyka na nowym albumie... 
mnie to scenografia, efekty szczerze mało obchodzą, z czasem set jest coraz mniej ważny, samo zobaczenie ich się liczy, klimat, emocje ,no i sama ta radość w czasie kupowania biletu, wyjazdu
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

Widać mamy tak samoIM_Power pisze:mnie to scenografia, efekty szczerze mało obchodzą, z czasem set jest coraz mniej ważny, samo zobaczenie ich się liczy, klimat, emocje ,no i sama ta radość w czasie kupowania biletu, wyjazdu