Sprzedaż płyty The Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier

Post autor: SebastianArcheo »

W sieci Media Markt - Maideni są nr 1! (przynajmniej taka informacjha widnieje w Media we Wrocławiu na Dominikańskim) jest dobrze...
A co do recenzji - czekam jeszcze na reckę w www.musicnews.pl i www.atmospheric.pl ... ma nadzieję że tam będzie tak samo przychylnie jak na Onet
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

#1 Słowenia i Słowacja... jeszcze tylko Tybetu brakuje :mryellow:
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

RALF pisze:#1 Słowenia i Słowacja... jeszcze tylko Tybetu brakuje
Ciekawe czy DalejLama ( jakkolwiek sie to pisze ;-) ) nabył juz nowa płytę Iron Maiden :mryellow: ?
Who motivates the motivator
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

.. Bin Laden podobno Aces High uwielbia. :mrgreen:
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

RALF pisze:.. Bin Laden podobno Aces High uwielbia. :mrgreen:
+666

:jee:
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

BNW w Polsce dotarło do pozycji #7, Zpav informacje o przyznanej złotej płycie (ponad 35 000) zamiescił 25 lutego 2004. Maideni złotą płytę otrzymali przed koncertem we Wrocławiu listopad 2003

DOD dociera do pozycji #3 potem 4, 7; W pierwszych tygodniach sprzedało się ok 17 tys egz o czym informował Wicker podając dane ze sprzedazy DOD, dvd Early Days (1 500 egz w 2005 r.)i singla TNOTB (488 egz w 2005), Z tego co pamietam płyty CD stanowiły troche ponad połowe sprzedaży, reszta kasety (po ok 19 zł) i pewnie niezbyt imponująca liczba winyli.

AMOLAD w pierwszym tygodniu notowania był na #2 - wydany w piatek! a czesc płyt sprzedawana była przed premierą. Nastepnie dociera do #1 ! Po czym nieznacznie spadał w rankingu ale przez miesiąc był w top 5. I nawet w rankingu miesiąca był nr 2.

Dvd RIR bardzo szybko stało się u nas złotym DVD, (5 tys kopii) - czyli 2 500 sztuk x 2 płyty (Pierwsze 'rockowe' złote DVD)

CD RIR notowane było u nas zdaje się że 2 dziesiątce podobnie jak Tyranny Of Souls Bruce'a a potem spadło do 4 dzisiątki.

Oficjalna lista sprzedazy publikowana przez Zpav zawera dane tylko z czesci sklepów kiedys uwzględniała np sklep Fan.pl z którego pewnie wielu z Was także kupuje płyty IM :)

Być może DOD, AMOLAD czy DVD Early Days, LAD, Flight 666 są całkiem blisko statutu złotej płyty, ich sprzedaz choć systematycznie to rośnie bardzo powoli i możemy poczekac na to kilka lat...

Dane o sprzedazy TFF w pierwszym tygodniu przez Ralfa wydaja się całkiem prawdopodobne, w tym tygodniu może dojdzie ponad 2000 co da ok 7 tys ?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

DOD dzisiaj to ok 25,000 - to już "Platyna"!!!!

Na Onet.pl swego czasu podali że DVD "FLIGHT 666" i "LAD" są u nas"Złote" :idea:
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Cybul pisze:Oficjalna lista sprzedazy publikowana przez Zpav zawera dane tylko z czesci sklepów kiedys uwzględniała np sklep Fan.pl z którego pewnie wielu z Was także kupuje płyty IM :)
No właśnie ja np. od dawna kupuję w Fan.pl i trochę dziwne to dla mnie, ze nie biorą tego sklepu pod uwagę, wydawało mi się, że jest dość popularny lub chociaż na tyle porządny, żeby mieć dużą sprzedaż.....
Swoją drogą, czy ktoś wie co robi nagle na liście Bocelli i skąd ma podwójną platynę ?? 0_o bo jakoś nie kojarzę że w ogóle taka płyta wyszła, a byłem ostatnio często w Empiku czy Media....
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Cuda - panie, cuda ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

wojteq pisze:Swoją drogą, czy ktoś wie co robi nagle na liście Bocelli i skąd ma podwójną platynę ?? 0_o bo jakoś nie kojarzę że w ogóle taka płyta wyszła, a byłem ostatnio często w Empiku czy Media....
Bo to nie jest nowość tylko płyta z 2007 roku, tak podaje interia.pl :lol: "Po pięciu tygodniach spędzonych na szczycie polskiej listy bestsellerów płytowych Sting ustąpił miejsca Andrei Bocellemu z wydawnictwem "Vivere - The Best Of". To zaskakujący powrót - kompilacja podsumowująca karierę włoskiego tenora ukazała się w 2007 roku!"
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

nie rozumiem tego,że na forum kwestia sprzedaży jest bardziej omawiana niż sama płyta
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

wojteq pisze:
Cybul pisze: Swoją drogą, czy ktoś wie co robi nagle na liście Bocelli i skąd ma podwójną platynę ?? 0_o bo jakoś nie kojarzę że w ogóle taka płyta wyszła, a byłem ostatnio często w Empiku czy Media....
Płyta ukazała się w 2007 roku i już wtedy dość długo była na szczycie naszego OLIS`u. I na platynę zapracowała już dawno temu. A skąd taki nawrót na listę ? Tego już nie wiem ;-)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Aha, no jasne, właśnie teraz zauważyłem, ze tam jest napisane, że to 46. notowanie tego albumu, więc nic dziwnego.... zobaczymy jak się potoczy sprawa TFF...
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Pewnie po miesiącu zniknie z notowania ;)

Ja dopiero dzisiaj dołożyłem swoją cegiełkę i kupiłem zdradziecko drogi album.

Zastanawiałem się czy nie kupić wersji limitowanej, ale jako, że rozczarowała mnie ta płyta, to stwierdziłem, że za nic nie będę nagradzać dodatkową kasą naszych kochanych muzyków :B
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ostatnio zauważyłem, że w regulaminie przyznawania wyróżnień przez ZPAV jest napisane, że w danej pozycji, liczy się liczba sprzedanych nośników, a nie tytułów, czyli np. taki Ed Hunter jest liczony potrójnie.

W związku z tym pomyślałem: edycja limitowana AMoLaD była w wersji CD+DVD, czyli każdy sprzedany egzemplarz liczył się podwójnie. Gdyby Special Edition Final Frontier była również tak wydana (zamiast pobierania dodatkowej zawartości z internetu), to byłaby szansa na miejsce 1. na liście?
Awatar użytkownika
Michcio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Michcio »

wedle OLIS FF jest na trzecim miejscu za stingiem i andrea bocellim.
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Poprawka:

AMOLAD w pierwszym notowaniu osiagnął #6, potem, było 1, 2, 14, 26.
W zestawieniu za wrzesień 2006 - #5, za Blue Cafe i składankami hitów. W Top100 utrzymał się miesiąc, DOD - 3 miesiące.

Płyty wydane do 1.07.2005 złoto za 20 tys. dla artystów zagranicznych po tym okresie 10 tys. Tak wiec DOD za sprzedaz ponad 20 tys miałby złoto.
Ralf wiesz coś wiecej na ten temat ?

Na stronie fan.pl kiedyś też było info o złocie dla LAD. No ale póki co nie potwierdzone oficjalnie :(
Awatar użytkownika
Dark_noldor
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Dark_noldor »

Byłem wczoraj w Empiku na rynku w Krakowie i wreszcie wystawili tam słuszną ilość TFF :)
Dodatkowo Empik wznowił sprzedaż starszych płyt po promocyjnych cenach, np AMOLAD kosztuje niecałe 35 zł :D
Noldor, blood is on yours hands
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

a co to jest słuszna ilość? Obrazek
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Na Audio (net) pisali, że LAD i FLIGHT666 (DVDs) są u nas Złote. Nie podoba mi się to zaniedbywanie zespołów przez EMI Polska.... W kule lecą, tak samo jak nie wierzę, żeby po 4 latacjh i bardzo wysokich notach "AMOLAD", nie przekroczył 10 000 - farsa.

Szkoda, że Mystic w Polsce nie wydaje Iron Maiden - mielibyśmy i lepszą reklamę i wywiady i porządne nakłady płyt. EMI łata koszty i robi to celowo (polski oddział) - zobaczcie, że nawet jak Maiden grali u nas ostatnie koncerty (2003 - 2008) nie zaangażowali się w promocję. To kpina!!! Tego nigdzie nie ma!

Promocja "TFF" w Polsce jest najsłabsza w Europie - w Rumunii i Bułgarii był 1000 razy większa, czołowe periodyki i media krajowe jako patroni - a u nas - dno "Ato Moto" i "Gazeta Prawna" =kpina do sześcianu - przecież z takiego środowiska raczej garstka słucha ciężkiego grania... No i "TFF" jako "sountrack" dla tirowców.. ta w podróży dookoła swiata.

Dlaczego nie wykupili panelu reklamowego w MH PL czy Teraz Rock - te periodyki czytają fani Maiden, nie wierzę, żeby to majątek kosztowało. EMI na świecie robi bokami, ale nowy album reklamują profesjonalnie... Marzę o dniu, kiedy polska filia zdechnie (nie jest to nieprawdopodobne) i w końcu będziemy mieli "jasność"... :mryellow:

Nie narzekajmy, w przyszłym roku znów przyjadą - pewnie z tournee "Greatest Hits 2013", też... Koncerty są najważniejsze, bo za kilka lat płyty jakie znamy - znikną :cry:
ODPOWIEDZ