10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Wszystko na temat Sonisphere Festival 2011 w Warszawie

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: krusejder »

ZłapanyWCzasie pisze:bo Ci którzy jechali głównie na Megadeth czy Slayer dostali po godzinie gry tych kapel. To był raczej koncert Metallici +supporty. Normalnie to każdy z tych zespołów powinien grac tyle samo,ew.Metallica 20 minut dłużej.
oszustwem był co najwyżej koncert polski, jeśli porównamy długość występów w Warszawie i w Sofji (to co wyszło na DVD / blue ray) - ale chyba każda kapela grała tam dłużej i był wspólny jam session na końcu.

Powiedzmy se szczerze. O ile Megadeth grywa chyba do dziś koncerty pod 2h, to Slayer niekoniecznie. Zatem set Slayera była nieznacznie skrócony względem standardowego. Problemem było gwiazdorstwo Mustaine'a, który W-wę po prostu olał. W zasadzie wszystko jedno, czy nas olewał godzinę, czy dwie, bo tak czy owak, przyjemność wątpliwa.

W warunkach festiwalowych sety są krótsze. Dlatego ceny biletów są niższe
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Ceny wysokie, ale spodziewałem sie tego. Dam pewnie te 200 zeta za płyte, bo 250 nie ma sensu, człowiek i tak nie bedzie stał pod barierka cały czas. 300 zł dałbym jeszcze za gc, ale 400 to dla mnie zbyt wiele, trudno.

Złapany, nie płacz nad cenami bo to nic nie da. Nie chcesz, nie jedz. Proste jak świnski ogon.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Heavy metal do podziemi! :lol:
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Trzeba 400 stówki sypnąć na GC. Dobrze by było żeby potwierdził się także Motorhead. Za miast Slipknota mogli by dać kogoś innego. W sumie to i tak tylko 3 zespoły to licha sprawa. Ale i tak masa ludzi przyjdzie. Na takim AC/DC 65 tysiaków było więc gadanie że na Ironów przyjdzie tylko 30 tysiaków jest śmieszne. Mam nadzieje że podobnie jak na AC/DC zrobią wyjazd z Leszna autokarem bo nie uśmiecha mi się zapieprzać pociągiem do Wawy.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

tomtomala pisze:
ZłapanyWCzasie pisze: Choćby widząc reakcje na forum,po swoich znajomych
No to moi znajomi już się szykują by jutro wyruszyć po zakup biletu. Będziemy tak generalizować czy poczekamy na oficjalne ogłoszenie frekwencji?
jeśli ZwCz pisze, że "DUŻO" fanów odpuści, to używa właściwego kwantyfikatora logicznego, bo nie pisze "WSZYSCY" czy nawet "WIĘKSZOŚĆ".

Dużo to dużo. Jak dla mnie dużo to od 15 do 33 %
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

krusejder pisze: Obstawiam, że niezależnie od promocji nie wyjdzie im więcej niż 45 000 - 50 000 biletów.
też mi się wydaje, że tyle ludzi przyjdzie. nie wiem ile było w zeszłym roku, ale wydaje mi się, że Metallica sama by te 50 tys. uzbierała. Nie twierdzę oczywiście, że Metallica jest w jakiś sposób lepsze czy gorsza. Po prostu inny status komercyjny w naszym kraju ma.

A w kwestii ceny, to pamiętam, że za bilety do Ostrawy na stani u podia plus przejazd w te i wewte kosztował mnie chyba 350 zł, więc nie było to jakoś dużo taniej niż na GC, a wydaje mi się mimo wszystko, że u nas koncert będzie lepszy...
Rozumiem, że taki wyjazd do Berlina jest kuszący, bo można zwiedzić nowe miasto, niby koncert halowy z lepszym nagłośnieniem, ale ja osobiście, jak już mam wydać na całą imprezę te 400 zł, to jakoś wolę pójść sobie blisko na Bemowo. Tylko, że ja mam właśnie blisko na to Bemowo. Jak bym nie mieszkał w Warszawie, to pewnie bym się zastanawiał czy sensowne jest przyjeżdżanie na ten gig...

a tak w ogóle, to dla mnie w przyszłym roku mija 10 lat odkąd słucham tego zespołu [właśnie to sobie uświadomiłem] i się zastanawiam czy nie zrobić sobie większej trasy koncertowej z tej okazji...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

dziwi mnie jedno,bilety są od jutra w sprzedaży,a nie podany nawet jest pełen skład,teraz to potencjalny fan muzyki/metalu nie wie za co tak naprawdę ma wyłożyć te 450 zł ,piszę fan muzyki/metalu, bo fan Iron Maiden to jest zupełnie zdezorientowany...zresztą Wy piszecie z punktu widzenia osób młodych,studiujących,a pomyślcie jak np.może czuć się 45-50 letni gość który zawsze na Polskie koncerty Iron Maiden brał dzieciaki dając za 3-4 bilety 350-450 zł, teraz tyle będzie musiał zapłacić za jeden bilet...a Iron Maiden zawsze był zespołem łączącym pokolenia i to było piękne w tej kapeli

ps.dla mnie też w następnym roku mija 10 lat jak słucham Ironów właśnie i też chciałem to jakoś uczcić, no ale mogę to uczcić w zawieszeniu na następne 2 lata przecież,heh ostatecznie,12 lat to też ładna rocznica
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

ZłapanyWCzasie pisze:np.może czuć się 45-50 letni gość który zawsze na Polski koncerty brał dzieciaki dając za 3-4 bilety 350-450 zł, teraz tyle będzie musiał zapłacić za jeden bilet...a Iron Maiden zawsze był zespołem łączącym pokolenia i to było piękne w tej kapeli
;( - no czysty kapitalizm Panie. Co może czuć 45-50 letni gość jadąc do Berlina za 400 zł w obie strony. I widzi tylko Maiden. A tu jeszcze oprócz tego kota w worku i zdezorientowanie. To się w markietingu nazywa wartość dodana, za którą się płaci.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

ZłapanyWCzasie pisze:Zawsze takie spędy," medialne wydarzenie" odstraszają prawdziwych fanów zespołu,którzy chcą sobie poprostu zobaczyć koncert ukochanego zespołu. Dlatego mniemam ,że organizatorzy by przyciągnąć piknikowców dodadzą jeszcze do składu jeszcze jakiś popularny,niekoniecznie klasycznie grający zespół.
mi się wydaje, że prawdziwi fani powinni liczyć się z tym, że teraz, przynajmniej w naszym kraju tak będzie. po zapowiedziach zespołu, że trasa Dance Of Death jest ostatnią ogólnoświatową trasą halową wiadomo było, że będą do nas przyjeżdżać tylko na jakieś większe festiwale. Może Mystic nie miał takiej rangi jak Soni i ostatni koncert też był tutaj pewnym wyjątkiem, ale zauważ, że dla zespołu taki festiwal jest wielkim uproszczeniem, bo oni tylko przyjadą, zagrają i o nic się nie martwią. nie ważne ile fanów przyjdzie, oni pewnie swoją kasę wezmą.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

ZłapanyWCzasie pisze:pomyślcie jak np.może czuć się 45-50 letni gość który zawsze na Polskie koncerty Iron Maiden brał dzieciaki dając za 3-4 bilety 350-450 zł, teraz tyle będzie musiał zapłacić za jeden bilet...a Iron Maiden zawsze był zespołem łączącym pokolenia i to było piękne w tej kapeli
Nikt tego nie kalkuluje, bo ta grupa nie jest targetem. Skoro nie jest nim zasadniczo w kraju i w biznesie, to nie ma sensu oczekiwać, że nagle LiveNation będzie prorodzinne.

Cały współczesny biznes nastawiony jest na szybkie zyski bez budowania pozycji poprzez jakieś tam ulgi. Dlatego najlepszym klientem jest dziś pederasta, który z założenia żyje dniem dzisiejszym, nie odkłada na przyszłość, nie inwestuje w dzieci, wie, że umrze w wieku ca. 45 lat. Jeden z najwybitniejszych współczesnych ekonomistów Hoppe powiedział te słowa i go wywalili z pracy w USA
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

ZłapanyWCzasie pisze:dziwi mnie jedno,bilety są od jutra w sprzedaży,a nie podany nawet jest pełen skład,teraz to potencjalny fan muzyki/metalu nie wie za co tak naprawdę ma wyłożyć te 450 zł ,piszę fan muzyki/metalu, bo fan Iron Maiden to jest zupełnie zdezorientowany...zresztą Wy piszecie z punktu widzenia osób młodych,studiujących,a pomyślcie jak np.może czuć się 45-50 letni gość który zawsze na Polski koncerty brał dzieciaki dając za 3-4 bilety 350-450 zł, teraz tyle będzie musiał zapłacić za jeden bilet...a Iron Maiden zawsze był zespołem łączącym pokolenia i to było piękne w tej kapeli
Organizatorzy koncertów to biznesmeni, koncertami władają prawa rynku, każdy chce zarobic możliwie jak najwiecej. Oczywiście pazerny traci dwa razy i jeśli ceny beda zaporowe, to organizator sie na tym przejedzie. Ale to czy ceny sa za wysokie zweryfikuje rynek, nie Ty. Ja sądze, że mimo wysokich z mojego punktu widzenia cen, festiwal bedzie sporym sukcesem.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Gdybym miał się ustosunkować do każdej głupoty napisanej w komentarzach po dzisiejszym ogłoszeniu, to bym pół dnia na to stracił. Zresztą wszystko to można podsumować jednym prostym stwierdzeniem:

zwykłe, żałosne, bezpodstawne, oderwane od rzeczywistości, naiwne i absurdalne polskie narzekanie.

:facepalm:
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

poza tym umówmy sie 45-50 letni facet to raczej te srednią krajową ma albo i więcej, wiec go stać.. chce wziąśc rodzinke bierze kredyt. Ludzie normalnie biorą kredyty na wakacje, no to można wziąść na GIG. To ciągłe płakanie o kasę. Do roboty i bedzie na bilet, niektórzy robią po 1,5 etatu i nie płaczą.

ja sie na kredytem na UK SOnispher zastanawiam .. bo nie dosc ze big $ to jeszcze IM na Nova Rock gratis
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

yankes pisze: zwykłe, żałosne, bezpodstawne, oderwane od rzeczywistości, naiwne i absurdalne polskie narzekanie.
yankes - co tu się dzieje. Czytam i nie wierzę. Doskonale się bawię :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

tomtomala pisze:
yankes pisze: zwykłe, żałosne, bezpodstawne, oderwane od rzeczywistości, naiwne i absurdalne polskie narzekanie.
yankes - co tu się dzieje. Czytam i nie wierzę. Doskonale się bawię :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:
Cały czas tak się działo, ślepy jesteś? Yankes tak samo - przecież od samego początku takie było nastawienie na ten festiwal, przynajmniej większości wypowiadających się więc nie wiem w czym macie problem: Jedziecie, jesteście zadowoleni to tu nie zaglądajcie.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

ZłapanyWCzasie pisze:Totalne wstrętne [...], koncercik dla bogatych,jestem niemiłosiernie [...],co za debile .Pewnie tylko w Polsce coś takiego. Czyli by oglądać koncert w dobrego miejsca, trzeba wyłożyć 450 zł,to jest bandytyzm!
Dla porównania Paryż kosztuję płyta 185 zł, Londyn 220, Berlin podobnie, to są normalne ceny,w bogatych krajach.
A u nas...organizatorzy Sonisphere to podłe gnidy, już przez moment się cieszyłem ,że starczy dać 250 zł,ale to tylko zwykła płyta.
Banda gnoi

Pierwszy raz koncert Iron Maiden w ogóle mnie nie cieszy ,a pamiętam radość zawsze jaka była.
Prawdopodobnie nie zobacżę Iron Maiden w następnym roku, trudno...może się uda z Berlinem

To podejrzewam,że Nova Rock w Austrii by taniej wyszło,jednodniowe

[...]!

HA! A ja będę! Jestem większym fanem MAIDEN od Nomada! Osiągnąłem swój życiowy cel!
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Steve pisze:przecież od samego początku takie było nastawienie na ten festiwal
Wasze - nie moje (w imieniu yankesa się nie będę wypowiadał).
Steve pisze:Jedziecie, jesteście zadowoleni to tu nie zaglądajcie.
A może zamienimy się rolami - nie podoba się to nie zaglądajcie? Albo stwórzmy osobny temat gdzie będziecie mogli sobie powrzucać jaki niesprawiedliwy jest ten świat, jak to drogo, jak ludzi robią w konia. Tam obiecuję - nie będę zaglądał. A tu wybacz, ale chcę poczytać konkrety o koncercie a nie bajdurzenia i wyssane z palca teorie.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

tomtomala pisze:
Wiesz, doskonale rozumiem i akceptuję, że nie wszystko musi się każdemu podobać. Jasne. Ale jak czytam te wszystkie absurdalne argumenty, przekłamania, teorie spiskowe, naginanie faktów, oderwane od rzeczywistości oczekiwania co do cen, zespołów czy koloru toi-toi, czy w końcu stwierdzenie - "klepisko Bemowo" w kontekście czeskiego sonisphere, jakby czeska edycja się odbywała na nowoczesnym stadionie, a nie na jeszcze gorszym polu w jakiejś zakichanej dziurze, co kiedyś bazą wojskową była...to mam po prostu dość. Każdy ma swoje limity.

No ale rozumiem. Polaczek w XXI wieku, po to ma internet, żeby wyrzucać w nim wszystkie swoje żałosne żale, jaki ten świat jest do dupy...
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

tomtomala pisze:Albo stwórzmy osobny temat gdzie będziecie mogli sobie powrzucać jaki niesprawiedliwy jest ten świat, jak to drogo, jak ludzi robią w konia. Tam obiecuję - nie będę zaglądał. A tu wybacz, ale chcę poczytać konkrety o koncercie a nie bajdurzenia i wyssane z palca teorie.
Dobry pomysł, wtedy proponuje też zamknąć ów temat bo nikt już się tu wypowiadał pewnie nie będzie, bo skoro będzie temat, gdzie MOŻNA się wyżalić na Soni, to głupio wchodzić tam i wytykać tych, którzy mają takie zdanie, że ten festiwal to zbrodnia dla muzyki.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Siwy pisze: mi się wydaje, że prawdziwi fani powinni liczyć się z tym, że teraz, przynajmniej w naszym kraju tak będzie. po zapowiedziach zespołu, że trasa Dance Of Death jest ostatnią ogólnoświatową trasą halową wiadomo było, że będą do nas przyjeżdżać tylko na jakieś większe festiwale.
Nie zgodzę się. Zespół będzie robił to, co przyniesie mu większe korzyści. Ktoś wykalkulował, że w Niemczech dla podtrzymania rynku lepiej jest zagrać kilka hal niż 2 stadiony, więc grają.

Jakby popularność światowa Maiden spadła, to albo skończyliby z graniem, albo wróciliby do hal
ODPOWIEDZ