Dance Of Death vs The Final Frontier

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Dance Of Death vs The Final Frontier

Dance Of Death
32
59%
The Final Frontier
22
41%

Liczba głosów: 54

PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Dance Of Death vs The Final Frontier

Post autor: PanPrezes »

Journeyman666 pisze:Płyta jest marna pod każdym względem - wokalnym, merytorycznym orz instrumentalnym.
Jak napisałem wyżej - to jest moja prywatna ocena
LOL Akurat pod względem instrumentalnym to zdecydowanie ich najbardziej wyszukana i wirtuozeryjna płyta, lepiej się dokładnie wsłuchaj w sekcję rytmiczną :mryellow:
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

LOL Akurat pod względem instrumentalnym to zdecydowanie ich najbardziej wyszukana i wirtuozeryjna płyta, lepiej się dokładnie wsłuchaj w sekcję rytmiczną
Skupiłem się na wszystkich aspektach ponieważ z zespołem coverowaliśmy wszystkie albumy IM (oprócz TFF). I o ile pierwsza płyta jest wirtuozeryjna o tyle Killers to na okrągło powtarzające się riffy. Nie ma tam nic ciekawego. Jedynie urozmaicenie to Murders in... oraz tytułowy, które zresztą jak pisałem wyżej nie przypadły mi do gustu.
To najsłabsza płyta w dorobku zespołu i tyle ;) Odnośnie jeszcze wspomnianej przez Ciebie wirtuozerii... gdzież ona się znajduje? :roll:
Jednak jakby na to nie patrzeć to nie piszemy na temat. Jak tak Cię intryguje ten album to załóż albo reaktywuj jakiś temat o nim i wtedy możemy się rozwodzić. ;)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

no właśnie lepiej zakończyć ten OT
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

DoD
Awatar użytkownika
Bardock24
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Bardock24 »

Dance of Death ale tylko dlatego, że to jest moja pierwsza płyta Maiden którą przesłuchałem. TFF też jest dla mnie niesamowite, ostatnio może nawet nieco lepsze od DoD.
Awatar użytkownika
Katiria
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Katiria »

Dance Of Death
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Nieco lepszy jest the final frontier, choc do DoD tez mam mały sentyment.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

obie płyty znajdują się pod koniec, jeśli chodzi o dokonania Maiden, ale mimo wszystko: WTWWB i Talisman to zdecydowanie za mało, by przeskoczyć Paschendale, DoD, Journeymana i parę innych numerów.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Oczywiście że "The Final Frontier" ponieważ jest znacznie ambitniejszą płytą niż tandetny DoD, choć wokalnie mimo wszystko jest lepszy bo "A Matter of Life and Death" i "The Final Frontier" to wokalnie najsłabsze płyty w dorobku Maiden z Dickinsonem.
Awatar użytkownika
Kai.
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Kai. »

Rainmaker. pisze:Oczywiście że "The Final Frontier" ponieważ jest znacznie ambitniejszą płytą niż tandetny DoD, choć wokalnie mimo wszystko jest lepszy bo "A Matter of Life and Death" i "The Final Frontier" to wokalnie najsłabsze płyty w dorobku Maiden z Dickinsonem.
DoD tandetny ?! :facepalm:
You can't kill the metal, The metal will live on. Iron Maiden is my religion!
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Kai. pisze:
Rainmaker. pisze:Oczywiście że "The Final Frontier" ponieważ jest znacznie ambitniejszą płytą niż tandetny DoD, choć wokalnie mimo wszystko jest lepszy bo "A Matter of Life and Death" i "The Final Frontier" to wokalnie najsłabsze płyty w dorobku Maiden z Dickinsonem.
DoD tandetny ?! :facepalm:

No :D Właściwie to okładka jest świetnym odzwierciedleniem zawartości tego albumu czyli tak samo tandetna, pamiętam jak wyszedł singiel "Wildest Dreams" nie mogłem uwierzyć że Maiden to wydało, a wersja radiowa to był koszmar kto słyszał ją kiedykolwiek ten wie.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Ta krytyka DoD jest zbyt duza, choc po tej ankiecie tego nie widać, bo wygrywa DoD. Na tej płycie jest kilka świetnych numerów jak Tytułowy Dance of Death, Paschendale, No more Lies, ciekawy journeyman, czy całkiem fajny Rainemaker. Mnie podoba sie też Face in the sand. Są tez kawałki nieudane, czy takie gdzie zmarnowano swietny pomysł np Montségur, ale generalnie DoD zasługuje imho na naciągane 7/10.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Dla mnie spokojnie 8+,bardzo dobra [płyta. Przyznam,że mam sentyment,bo to pierwsza płyta na którą czekałem jako fan.Poza tym fenomentalny koncert z trasy we Wrocku.

Obok kawałków które wymieniłeś bardzo lubię New Fronter,ostry,przebojowy,do tego bardzo mądry tekst.
Awatar użytkownika
Nikodem
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Nikodem »

Według mnie DoD jest o wiele lepszy od TFF. Na nowym albumie zabrakło utworów w stylu Dance Of Death lub Paschendale. Mimo tego, z nowego albumu na pochwałę zasługują The Talisman, TFF i The Alchemist :D
"Only the good die young all the evil seems to live forever"
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Zaskoczę was i powiem że TFF jest jak dla mnie o wiele lepszy, nie rozumiem też dlaczego ludzie ciągle tak krytykują tą płytę, można mieć własne zdanie ale bez przesady, czego wy zatem oczekujecie? Drugiego TNOTB? :). Ja już osobiście przywykłem do nowego, progresywnego stylu Maiden, nie oczekuję po nich powrotu do lat 80 i być może dla tego dobrze przyjąłem TFF. A DOD to była pierwsza płyta z odmienionym stylem, Maiden i może przez to dlatego tak nielubiana prze zemnie. Ale z każdą kolejną coraz bardziej przyswoiłem Iron Maiden XXI wieku.
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Wg mnie sprawa wygląda tak:

DoD to dosyć udane "odpryski" po Brave New World;
FF to słaba kontynuacja AMOLAD.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

A jak dla mnie TFF poza długością utworów nie ma tak wspólnego z AMOLAD. Inny klimat, inne brzmienie.

Co tego czy lepsze DoD czy TFF - ja wskazałbym bardzo nieznaczne zwycięstwo TFF.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

zdecydowanie frontier. na dance poza tytułowym i paschendale nic więcej mnie na łopatki nie rozłoży, a na granicy i owszem :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Nie mogłem się przekonać do FF. Lubię rozbudowane, długie utwory, ale te na FF są wg mnie zwyczajnie słabe. Nie poruszają, po plecach nie przechodzą ciary (poza jednym wyjątkiem - o tym za chwilę). Owszem, na DoD jest trochę słabych utworów, zapełniaczy, ale da się ich słuchać. Stanowią dopuszczalny przerywnik między dziełami bardziej epickimi. Moim 3. utworem z tej płyty (poza oczywistymi, które wymieniłeś) jest "No More Lies" - mamy więc wielką trójcę.

Na FF nie mogę znaleźć... żadnego takiego utworu. Owszem, jest jeden kapitalny wręcz fragment - środek "When the Wild Wind Blows", ale pozostała część utworu jest banalna. Może jeszcze na "The Man Who Would Be King" można by zawiesić ucho, ale ogólnie to jednak to nie jest arcydzieło...
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Dejavu pisze:A jak dla mnie TFF poza długością utworów nie ma tak wspólnego z AMOLAD. Inny klimat, inne brzmienie.

Co tego czy lepsze DoD czy TFF - ja wskazałbym bardzo nieznaczne zwycięstwo TFF.
No zdecydowanie, The Final Frontier nie ma za wiele wspólnego z AMOLAD (oprócz wspomnianej długości).

Ja również opowiedziałbym się za TFF. Na Dance of Death jest kilka wybijających się numerów jak tytułowy, Monstegur, Paschendale czy Rainmaker. Reszta to niestety zapychacze: lepsze lub gorsze. The Final Frontier podoba mi się jako całość - dla mnie to album równy.
ODPOWIEDZ